WD My Book Studio 1TB USB 2.0 & FireWire 400&800 & eSATA
Napisano 20 stycznia 2009 - 15:53
---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 22:02 ----
Użytkowników tegoż modelu o mniejszych pojemnościach też proszę o opinię.
---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 23:25 ----
Czy po podłączeniu tego dysku do iMaka przez FW800 nie będę miał żadnych problemów? Na necie słyszałem że pod leo dysk może być nie rozpoznawany, ktoś może ostatnio go kupował, proszę o informację?
Napisano 21 stycznia 2009 - 11:25
Dziala bez problemu..Kupuj,swietny dysk!Czy po podłączeniu tego dysku do iMaka przez FW800 nie będę miał żadnych problemów? Na necie słyszałem że pod leo dysk może być nie rozpoznawany, ktoś może ostatnio go kupował, proszę o informację?
Napisano 21 stycznia 2009 - 12:11
Napisano 21 stycznia 2009 - 12:34
Dziala bez problemu..Kupuj,swietny dysk!
My book pro zakupiony ponad rok temu działa bez problemów z MPB via FW 800.
Budzi sie z makiem i razem z nim zasypia.
Dzięki:) Początkiem lutego na pewno stanę się jego posiadaczem:P I postaram się wtedy jeszcze coś o nim napisać.
Napisano 23 stycznia 2009 - 17:40
Napisano 23 stycznia 2009 - 18:56

Napisano 23 stycznia 2009 - 19:49

Napisano 23 stycznia 2009 - 20:56
Napisano 23 stycznia 2009 - 21:08

Napisano 23 stycznia 2009 - 21:39
A skoro nie miałby zewnętrznego zasilacza to skąd niby miałby pobierać prąd od prawidłowego działania?
Zadałem to pytanie aby rozwiać swoje wątpliwości co do tego, czy zasilacz jest wewnątrz obudowy czy na zewnątrz, a nie "rozkminiać", czy go w ogóle ma.
Napisano 23 stycznia 2009 - 22:26
Napisano 02 lutego 2009 - 20:52
Napisano 03 lutego 2009 - 21:53
Witaj, ja dziś taki dysk kupiłem i podłączyłem. Zauważyłem, że na dysku jest coś wstępnie zainstalowane.Chciałem podzielić go na dwie partycje.I wszystko co było fabrycznie wgrane uległo skasowaniu. Zrobiłem przez Time Machine kopię i wszystko działa óŻ.Ale napisz co za program tam siedział zainstalowany fabrycznie? Czy w razie potrzeby można go jakoś zainstalować ponownie?Mam od paru miesiecy wersje 750 GB, podzielony na 3 czesci: backup iMaka, backup Macbooka i czesc na pliki luzem. Coz mozna powiedziec, po prostu dziala. Fakt ze uzywam tylko przy backapach na codzien nie jest wlaczony
Sławek
Napisano 03 lutego 2009 - 22:03
Napisano 04 lutego 2009 - 16:44
Napisano 05 lutego 2009 - 06:05
Napisano 05 lutego 2009 - 08:04
Jakie możesz mieć pytania jak już go będziesz miał? To tylko dysk, nic więcej. Dostaniesz go pewnie z jedną partcją FAT32. Przeformatujesz w zależności od własnych potrzeb i już.
Wydaje mi się, że dysk jest domyślnie sformatowany pod maka więc będzie to HFS+Ex
Napisano 05 lutego 2009 - 17:38
Napisano 05 lutego 2009 - 20:02
Mój, kupiony w Microcenter był sformatowany FAT32.
No właśnie dlatego napisałem że mi się wydaje, bo różne źródła różnie piszą.
Napisano 09 lutego 2009 - 22:53
Czy może ktoś napisać jak powinna ona przebiegać, na stronie producenta jest to napisane i wydaje się to być skomplikowane?
---- Dodano 09-02-2009 o godzinie 23:02 ----
Please remove the USB and power cable from the My Book device. Wait 10 seconds and then connect the power cable and USB cable to the My Book device.
The Operating System should recognize a new device and install drivers automatically. Please follow the onscreen prompts shown to reinstall the My Book device.
Jeśli dobrze rozumiem to po aktualizacji należy odłączyć usb i kabel zasilania na 10s po czym podłączyć ponownie a system sam skonfiguruje sterowniki do prawidłowego działania?
Fajnie by było jakby jakiś doświadczony posiadacz tego dysku opisał sam proces i doświadczenia z nim związane na forum:)
Po kupnie dysku i przed wykonaniem jakiegokolwiek backupu (no i po sprawdzeniu czy dysk jest sformatowany pod HFS+) pierwsze co zrobię to aktualizacja firmaware'u, czy po tym procesie będę musiał instalować jakieś dodatkowe oprogramowanie?
Napisano 11 lutego 2009 - 16:21
Witaj, ja dziś taki dysk kupiłem i podłączyłem. Zauważyłem, że na dysku jest coś wstępnie zainstalowane.Chciałem podzielić go na dwie partycje.I wszystko co było fabrycznie wgrane uległo skasowaniu. Zrobiłem przez Time Machine kopię i wszystko działa óŻ.Ale napisz co za program tam siedział zainstalowany fabrycznie? Czy w razie potrzeby można go jakoś zainstalować ponownie?
Sławek
A ja to wypieprzylem od razu

W kazdym razie nie tesknie za tym pakietem

Napisano 12 lutego 2009 - 16:44
My Book należy do serii dysków przeznaczonych dla komputerów Mac o czym świadczy jego wygląd i to, że domyśle jest sformatowany w systemie plików HFS+. Jest bardzo solidny, i w całości wykonany z "czegoś" co przypomina anodyzowane aluminium ale w 100% pewny nie jestem. Ogólnie z wyglądu bardzo mi się podoba i razem z moim iMakiem 24'' ładnie się komponują, chociaż obudowa dysku jest troszkę ciemniejsza niż iMaka.
Pierwsze co zrobiłem po podpięci dysku do maka to aktualizacja firmware. Przebiegła bez problemów, dysk podłączyłem przez USB tak jak w instrukcji producenta. Po aktualizacji spiąłem go z makiem przez FireWire800, skonfigurowałem jako dysk do archiwizacji i jak na razie wszystko działa ok. Jest szybki, cichy (choć da się słyszeć skakanie głowicy po talerzach) i jestem bardzo zadowolony. Oby działał bezawaryjnie przez długie lata, bo oprócz funkcji archiwizacyjnych służy mi także jako magazyn na sporą ilość filmów HD:) Odtwarzanie ich też jest płynne i bezproblemowe.
Na dysku była umieszczona dokumentacja i oprogramowanie ale pozbyłem się tego od razu i niczego nie instalowałem.
Teraz mam jeszcze kilka pytań skierowanych do aktualnych posiadaczy któregoś z dysków My Book Studio.
- Czy jest jakiś inny sposób żeby bez instalacji oprogramowania producenta pobudzić wskaźnik do wskazywania zapełnienia dysku. Czytałem że po jego instalacji występują problemy z montowaniem dysku no i jeszcze ta wstrętna ikonka w menubar:P ?
- Czy częste usypianie i budzenie dysku (nie tylko w momencie usypiania maka ale wtedy kiedy jest on nie używany oraz budzony co godzinę przez Time Machine) nie zaszkodzi mu? W ogóle to napiszcie jak to u Was z tym usypianiem jest bo wydaje mi się że dysk nieraz sam budzi się chociaż nie jest przez nic używany, ani mnie ani Time Machine.
- Staram się go nigdy nie wyłączać tak jak maka więc czy na to też jest przygotowany?
Jak jeszcze wpadnie mi coś do głowy to napiszę

---- Dodano 12-02-2009 o godzinie 20:23 ----
Edit: Zapomniałem jeszcze prosić o opinie użytkowników z zainstalowanym oprogramowaniem WD Drive Manager, czy po instalacji tegoż oprogramowania dysk działa mniej stabilnie, samodzielnie się wymontowuje itp.?
Napisano 13 lutego 2009 - 07:16

Napisano 13 lutego 2009 - 08:04
Napisano 13 lutego 2009 - 10:55
Otwierałem już nawet obudowę. Uff. to jest dopiero zadanie.
no to bym mnie interesowało, bo w sieci znalezienie jakiegoś opisu czy filmu na temat tego właśnie modelu to spory problem, owszem do innych dysków my book są, ale specjalnie do studio (bez raidu) nie znalazłem, a chętnie wywaliłbym z obudowy te dyski WD na rzecz Seagate

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych