Widział to ktoś?
Posted 29 January 2009 - 23:38
Posted 30 January 2009 - 08:05
Posted 02 February 2009 - 00:35
ale Tu nie chodzi o to, że admini nie mają zastrzeżeń tylko czy userzy ich nie mają... a jak widać, mająnie mamy zastrzeżeń do sprawowania przez Blade_ jego funkcji
może dwóch może trzech moderatorów, do których można mieć zastrzeżenia i to duże
Ale czas i ciężkość pracy to nie to samo.a co najważniejsze jest jednym z najlepiej i najciężej pracujących moderatorów poświęcając całe dnie na MyApple
Jak wcześniej napisałem, są przyjemni admini/modowie;) nie napiszę już teraz przykładu;) i są tacy do których są pewne (mało powiedziane) zastrzeżenia. Również uważam,*że są to 2, 3 osoby...
Ja teżCytat:
Autorem cytatu jest filemoon
Podsumowujac forum moze instniec bez moderatorow (ja znam przypadki takich forum ktore maja bardzo duzo userow (i nielicha aktywnosc) a prze bardzo dloogi czas nie bylo tam moderatorow).
Prosiłbym o link, z ciekawości.

również uważam, że nie jest to głupi pomysł.Jeśli uznamy, że to załagodzi spięcia zamiast rozniecać nowe to oczywiście to zrobimy.
Proszę abyś zauważył, że o taki wątek prosi tylko kilka osób.
Pozwolę sobie, się nie zgodzićZawsze przepraszamy, gdy popełniamy błędy.

Zauważ Code, że się nie czepiam, cytuję tylko to, gdzie się nie zgadzam:D
Co do kolegi wypowiadającego się o inteligencji, to chyba obu was poniosło tam trochę

Posted 11 February 2009 - 11:55
Czytając ów apokryf na stronie heidiego uważnemu czytelnikowi nasuwa się kilka pytań. Niestety właściciel bloga nie uznał za stosowne udostępnić możliwości odpowiedzi na publicznie postawione zarzuty osobom pomówionym i komentowania zainteresowanym czytelnikom. Dziwne to zachowanie biorąc pod uwagę fakt iż heidi w imieniu anonimowego użytkownika "walczy" o możliwość krytykowania na forum MyApple, którą sam na swoim blogu takim działaniem cenzuruje.
To pierwszy przejaw hipokryzji.
Pytania
(gdyby autor wpisu, lub jego tajemniczy zleceniodawca się nie domyślili to są to pytania retoryczne):
1. Sądząc po wpisach użytkownika exW nie ma on problemów ze poprawną polszczyzną, czemu więc tekst "redagował" heidi?
2. W jakim świetle stawia "obu" autorów, zakład "butelkę dobrego trunku"?
exW zarejestrował się TYLKO po to by "łapać za słówka" redaktorów MyApple. Nie wiem, ale według mnie istnieje różnica pomiędzy monitorowaniem artykułów w celu poprawienia błędów, by dobrej wierze by pomagać współtworzyć forum, a wyczekiwaniem z premedytacją na najmniejszy błąd, by piętnować autorów artykułów.
Tajemniczy użytkownik zadeklarował:
"Miałem założyć sobie konto, nie być napastliwy, czasem być pomocny, ale jednocześnie otwarcie krytykować zauważone błędy."
tymczasem, na przykład jego stwierdzenie:
"Wielkie ŁAŁ dla profesjonalizmu i rzetelnej informacji redaktorów."
nie dotyczy błędu w artykule, a jest podważaniem profesjonalizmu (byłego w chwili obecnej) redaktora MyApple i wbrew deklaracji JEST NAPASTLIWE.
Pieprzyka całej sytuacji dodaje fakt iż po odejściu redaktora "przemekspider" z forum, nasz Cyrano de Bergerac nie bacząc na "niedostatki rzetelności"1). przytula go w swoich komercyjnych inicjatywach.
To drugi przejaw hipokryzji.
3. Czy to nie dziwne że Tajemniczy zleceniodawca heidiego, pracując razem z nim w firmie (jak wynika z tekstu) nie miał dotychczas konta na MyApple?
No ale może był nowy i go podpuścili (heidi i zbanowany Wallenrod), albo to konserwator powierzchni płaskich po godzinach zabawiający się w krytykowanie. Inteligentny i oczytany gość. Zupełnie jak heidi ... Swoją drogą istne gniazdo zbanowanych i odrzuconych w jednej firmie

"Utrudnianie odpowiedzi jest oznaką demagogii"
"Summa summarum" nasz bojownik o wolność do krytykowania na forach internetowych, insynuator kłamstwa i matactwa, wyłącza z "krainy wolności" swój własny blog, gdzie zakaz krytykowania bezsensownych czasem wynurzeń autora, wspierany jest usuwaniem niewygodnych wpisów2)., lub uniemożliwianiem komentowania umieszczonego tam paszkwilu.
ps. po pierwszym przeczytaniu wpisu "exW o MyApple" ponad pół roku temu chciałem napisać tu na forum kilka słów, ale dałem sobie spokój. Jednak jeśli kolega graphit odgrzał tego starego kotleta to kreślę te kilka słów.
Przypisy
-------------------
1). Panie Przemku, mam nadzieję że nie poczuje się pan urażony tymi słowy, jest to jedynie przytoczenie sposobu myślenia heidiego i jego pan Hyda. Prywatnie mam bardzo dobre zdanie o pana działalności publicystycznej.
2). dla nie śledzących działalności publicystycznej heidiego, zostałem zbanowany na "bratnim forum" za krytykę postępowania Admina Heidiego, a także decyzją redakcji "jedynego magazynu o produktach Apple" uniemożliwiono mi komentowanie artykułów na forum tego czasopisma. Komentowałem również wpisy na blogu heidiego ale usuwa moje komentarze twierdząc że używałem wobec niego słów wulgarnych. On jak twierdził, nie dysponuje zrzutami ekranowymi naszych potyczek, ja owszem. Dla dociekliwych polecam poczytanie wpisów deadmarlona na drugim makowym forum, by przekonać się co do języka jakiego używam w polemikach.
Posted 13 February 2009 - 10:42
Posted 17 February 2009 - 14:50
Mimo ze jestem ,,burakiem,, z kaszanką zamiast mózgu (jak to napisał ostatnio jeden z ,,inteligentnych,, Userów) domyślam się. że w cytowanej wypowiedzi chodzi o moją osobęja chciałem od siebie powiedzieć tylko, że jest kilku... może dwóch może trzech moderatorów, do których można mieć zastrzeżenia i to duże... przede wszystkim dział giełda, jest moderator, który "handluje" i niech mi nikt nie mówi, że jest obiektywny...bo własnie tak nie jest... powinno być tak ze osoba pełniąca funkcje moderatora w tym dziale...nie powinna się zajmować sprzedażą!! nie można równocześnie pełnić tych dwóch funkcji, ewidentnie występuje tu konflikt interesów... Code czy Ty tego nie widzisz...? nie wymieniam nicków co by pożniej nie mieć problemów... Code na jakiej podstawie wybiera się moderatorów...moim zdaniem najlepsi moderatorzy byli kiedyś w dziale iPhone... m.in. LObo i Maver(nie pamiętam pisowni:))...

Wyjaśnię, że zanim zostałem Adminem (a wcześniej Moderatorem, Super Moderatorem) byłem zwykłym Userem który prowadził wspomniany tu już handel na MyApple w dziale ,,Giełda,, Dział ten miał wtedy całkiem inny wygląd (nie było podgrup, wszystkie ogłoszenia w kupie, ogłoszenia z przed 2 lat mieszały się z tymi z ostatniego dnia itd.). Dzięki zaufaniu jakim obdarzyła mnie Administracja (nie tylko Code ale i inni Admini, SM i Moderatorzy) udało mi się przy pomocy całego grona moderacyjnego uporządkować ten dział (jak wygląda sami możecie ocenić).
Jako osoba prowadząca tu działalność handlowa wiem na jakie dochody można dzięki temu liczyć i mam porównanie do identycznej sprzedaży na takich portalach jak Allegro, eBay czy Świstak. Osoba zajmująca się handlem np. na Allegro sprzedając np. 3-4 komputery typu iMac, Mac PRO czy MacBook PRO samej prowizji z tej sprzedaży płaci coś koło 400-500PLN nie licząc kosztów za wystawienie (a te dochodzą nawet do 30-40PLN a nawet 200PLN w zależności od opcji za aukcje). Jak już pisałem, znając te realia i widząc wzrost kosztów utrzymania MyApple a jednocześnie spadek wsparcia ze strony Userow MyApple (wykupione grupy PRO i Donator) zaproponowałem Administracji aby osoby handlujące zarobkowo miały obowiązek wspierania MyApple. Stawki za wykupienie grupy ,,Biznes,, dla kogoś kto nie handluje może i wydają się wysokie jednak dla osoby robiącej to np. na wspomnianym już Allegro z taką sprzedażą jaką podałem powyżej wiedzą, ze opłata roczna na MyApple jest taka jaką muszą zapłacić na Allegro w ciągu zaledwie jednego miesiąca czy dwóch. Jakby nie patrzeć i tak jest to bardziej opłacalne i pozwala zatrzymać w kieszeni sporą gotówkę ( coś miedzy 1500 a 3000PLN w skali roku). Informując Userów MyApple o takich zmianach (na 1,5 miesiąca przed ich wprowadzeniem) daliśmy jednocześnie możliwość ,,zejścia,, jeszcze z tych kosztów pisząc, iż Userzy którzy posiadają grupę PRO wykupiona przed dniem wejścia w życie grupy ,,Biznes,, będą zwolnieni od jej wykupowania na okres na jaki została wykupiona grupa PRO - czyli jeśli ktoś wykupiłby grupę PRO np. na 3 lata to zamiast płacić rocznie za grupę ,,Biznes,, 499PLN zapłaciłby coś kolo 150PLN za trzy lata !!! Okazało się, że z tej możliwości skorzystały tylko ... 3 (słownie : trzy) osoby !!!
I teraz przechodzimy do meritum sprawy:
- jako Admin mogłem ,,wymigać się,, od płacenia tej grupy (Biznes) bo miałem i mam dalej aktywna grupę PRO - jak widać nie wymigałem się i płace obydwie grupy (z własnej nieprzymuszonej woli).
- mogłem założyć drugie konto z którego prowadziłbym handel i żaden z Userów nie wiedziałby, że to ja handluje (ale byłoby to oszustwo i łamanie regulaminu MyApple),
- mogłem również handel ,,przenieść,, na konto żony i też byłoby po sprawie (ma wykupioną grupę PRO).
Rozumiem Usera clericgrammaton - przed wprowadzeniem nowych zasad zajmował się handlem na MyApple bez konieczności płacenia czegokolwiek, teraz musi mieć wykupioną grupę ,,Biznes,, - inaczej nici z handlu na większą skale. Czasami to boli jak trzeba za coś płacić ale wybór jest prosty: albo płacisz i handlujesz - albo nie płacisz i zostaje Ci możliwość sprzedaży 1 kompa na 3 miesiące, ewentualnie handel na Allegro.
virgin71 - Ty też chciałeś handlować ale uznałeś, że za drogo cie to będzie kosztować - Twój wybór.
Oprócz Was jest na MA jeszcze 17 takich osób które zadecydowały, że nie będą płacić żeby móc handlować (a było takich Userów 32 - co się stało z tymi 15 Userami? - domyślcie się sami, podpowiem tylko że nie odeszli z MA z własnej woli

W ciągu miesiąca osobiście(nie liczę tego co ,,rozdaje,, SM Suave) daje około 20 ostrzeżeń i tyleż samo banów osobom które próbują oszukać Nas (tj. MyApple) w tej materii zakładając kilka kont na których wystawiają po jednej ofercie sprzedaży a w rzeczywistości chcą sprzedać kilka lub kilkanaście komputerów czy telefonów. Tyczy się to nawet pracowników SAD-u czy iSpotow ...
Wiele osób krytykuje wymogi w dziale ,,Giełda,, dla nowych użytkowników (podawanie nr tel. stacjonarnego czy linku do aukcji) te wymogi podyktowane są chęcią ochrony użytkowników MyApple przed oszustami którzy ,,sprzedają,, coś czego w rzeczywistości nie posiadają (było kilkanaście takich przypadków) oraz pozwalają nam na ,,wyłapanie,, cwaniaczków chcących handlować bez płacenia grupy ,,Biznes,, (na telefony sprawdzające wydaje miesięcznie ok. 300PLN których nie zwraca mi MyApple i nawet o to bym nie prosił).
Ufff napisałem trochę - man nadzieje, że wyjaśniłem co niektórym Userom jak sprawa wygląda i bogatsi o tę wiedzę w przyszłości unikną popełnienia ewentualnego błędu i niemiłych konsekwencji jakie z tym się wiążą.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users