Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dell chce pobić Apple - pierwsze zdjęcia Adamo

• Please log in to reply
143 replies to this topic

#51 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts
  • SkądBobry Podchalańskie

Posted 10 January 2009 - 09:36

jakoś nie dziwi mnie brak na tej stronce zdjęć na których apple klonuje design brauna , nawet głupi kalkulator w iphonie sklonowali , apple to dopiero potrafi klonować :D The Future Of Apple Is In 1960s Braun: 1960s Braun Products Hold the Secrets to Apple's Future

co innego inspirować się czymś a co innego zgapić coś dosłownie, jak np Dell czy Microsoft, a co innego dać się zainspirować wyglądowi głośnika, żeby zrobić z tego iMac'a który tak na prawdę inaczej wygląda. iPod chyba jest najbardziej podobny, ale clickwheel chyba nie ma w tym radiu, a Mac Pro "zgapia" tylko materiał więc ja nie widzę tu problemu...
TO CO INNEGO JAK KTOŚ SIĘ CZYMŚ INSPIRUJE A JAK KTOŚ COŚ DOSŁOWNIE KOPIUJE

P.S. te zdjęcia pojawiały się już tysiące razy przy różnych okazjach na ty forum, sam parę razy wstawiałem tego linka

#52 123456

123456
  • 0 posts

Posted 10 January 2009 - 09:41

Czy Ty kiedykolwiek miałeś okazję używać jakiegokolwiek sprzętu marki DELL? Niezależnie czy mówimy tu o PC, laptopach, czy serwerach tejże marki to BIOS jaki jest tam stosowany ma wszelkie możliwości konfiguracyjne ograniczone do absolutnego minimum (w przypadku procesora- możesz sobie tam jedynie poczytać jaki jest zainstalowany). Wbrew pozorom- ma to rozwiązanie zdecydowanie więcej zalet niż wad. W DELL'ach wszystko jest zawsze do siebie ładnie dopasowane, a chłodzenie przemyślane z głową.

Tak, uzywalem i mialem

#53 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 January 2009 - 10:05

Mi sie podoba, jeszcze jak bedzie tanszy od MacBooka, a na pewno bedzie to jezeli cena MacBook Alu nie spadnie skusze sie na Adamo. Co z systemem ? W7 spokojnie moze konkurowac z MacOS, tylko musi sie pojawic :D

#54 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 10 January 2009 - 10:09

Spokojnie może konkurować? no tak bo jest kopią, tylko, że z kopiami jest najczęściej tak, że wygląda podobnie ale działa całkiem inaczej, poza tym Win 7 możesz już za friko jako public beta ściągnąć chyba.... możesz sobie popróbować, jak jak bym się z jakiegoś dziwnego powodu chciał skusić na nie Maca to bym z niego hackintosha zrobił... :D

#55 Neuron

Neuron
  • 489 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 10 January 2009 - 10:11

Szkoda, że nie pokazano gdzie ma umiejscowione wiatraki. System chłodzenia Apple, w którym wiatraki nie są dziurami w podstawie obudowy jest dla mnie niewątpliwym plusem. Dzięki temu można Maka trzymać z powodzeniem na kolanach, na kołdrze itp. To jak dla mnie wyśmienity patent...

#56 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 January 2009 - 10:26

engadget - foto adamo

ładny jest w wersji srebrnej ... i tak wole maczki . ale cieszy mnie że wkońcu jakaś*inna firma zaczyna dbac o design ... przez co zapewne apple będzie się też bardziej starac ;)

W wersji srebrnej jest zdecydowanie ładniejszy.

Szkoda, że nie pokazano gdzie ma umiejscowione wiatraki. System chłodzenia Apple, w którym wiatraki nie są dziurami w podstawie obudowy jest dla mnie niewątpliwym plusem. Dzięki temu można Maka trzymać z powodzeniem na kolanach, na kołdrze itp. To jak dla mnie wyśmienity patent...

Zrobić idealne chłodzenie w laptopie, to wielka sztuka.
Apple na pewno się to nie udało!
Potrzymaj sobie na kolanach, szczególnie latem MBP mającego 80 stopni.

#57 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 10 January 2009 - 11:20

Czy Dell jest tak głupi, żeby nie zrozumieć, że nawet jak będzie 10 razy ładniejszy to i tak przegra z powodu stosowani windy?? Nie rozumiem tego...

#58 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 10 January 2009 - 11:53

Czy Dell jest tak głupi, żeby nie zrozumieć, że nawet jak będzie 10 razy ładniejszy to i tak przegra z powodu stosowani windy?? Nie rozumiem tego...

Im chodzi tylko o design i technik w środku... na system nic nie poradzą... no chyba, że zainstalują Linux'a w środku...

ale tu chodzi tylko o to, że oni zamiast wpaść na własny oryginalny pomysł próbują walczyć z kimś poprawiając kogoś innego... niech wpadną na własny oryginalny pomysł.... jak Air albo nowa bateria w MBP 17"

#59 ERNI

ERNI
  • 39 posts

Posted 10 January 2009 - 11:54

Kurcze fajny nawet ten Dell. Mam nadzieje że nie będzie tylko na Atomie. Podobny jest w nim tylko ekran z tym szkłem chyba i to wszystko. Klawiaturę taką ma wiele notebooków i chyba nie sądzicie że Apple też ją tak strasznie projektowało. Pewnie wybrali taką wersję z katalogu swojego chińskiego dostawcy i kilka firm zrobiło podobnie. Do Air'a upodabniają go tylko wymiary a to już raczej żadne kopiowanie. Kilka ostatnich tematów na tym forum mnie już zmęczyło. Cieszę się że pc'ty zaczynają ładnie wyglądać bo może Apple odpuści trochę wtedy ceny. A Dell rozumie że nie będzie tam OSX bo po co mieli by się ograniczać do kilku procent rynku. To jest sytuacja jak z filmu "Piraci z Krzemowej Doliny" na samym końcu Steve dowiaduje się że Bill kopiuje ich pomysły i mówi że i tak ich stuff jest lepszy na co Bill z uśmiechem że to nie ma znaczenia :) No widać jaki maja udział w rynku i ile kasy ma każda firma. Jeśli myślicie że Apple nie chciało by być (pod względem kasy i udziału w rynku) takie jak MS to się mylicie. Oni po prostu chcą robić kasę! Ale jak (w co ciężko uwierzyć) Win7 będzie dobry a producenci pójdą dalej w tym kierunku to też będziecie mieli powody do radości bo Apple nie będą sie tak dobrze sprzedawać za taka ciężką kasę a Wy będziecie znowu tacy "elitarni"

#60 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 posts

Posted 10 January 2009 - 12:04

A ja uważam, że to najładniejszy PC laptop, jaki widziałem. Znakomity design. Zwłaszcza to czarne, szczotkowane aluminium.

#61 MLuk

MLuk
  • 266 posts
  • SkądLivingston

Posted 10 January 2009 - 12:29

Jeśli chodzi o wygląd to naprawde ładny PC ale do MacBooka mu daleko. :)

#62 matuesz

matuesz
  • 27 posts

Posted 10 January 2009 - 12:30

Zrobić idealne chłodzenie w laptopie, to wielka sztuka.
Apple na pewno się to nie udało!
Potrzymaj sobie na kolanach, szczególnie latem MBP mającego 80 stopni.

Mam MBP (ten którego premiera była mniej więcej wiosną 2008), niejednokrotnie trzymałem go na kolanach, również w lato i muszę potwierdzić że Apple zrobiło chłodzenie perfekcyjnie. Jeżeli się nie włącza jakiś ciężkich dla procesora i grafiki aplikacji to jest jedynie ciepły - w końcu każdy laptop będzie gorący przy CPU obciążonym w 100% przez dłuższy czas.

Najgorsze są komputery w plastikowych obudowach z wylotami powietrza pod spodem, w nich spód nagrzewa się niezwykle intensywnie podczas gdy górna część obudowy pozostaje w miarę chłodna, co powoduje że są wyjątkowo nieprzyjemne do trzymania na kolanach.

Dodam jeszcze że aluminiowa obudowa pozwala na lepsze oddawanie ciepła przez co wentylatory nie muszą aż tak intensywnie pracować.

#63 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 10 January 2009 - 12:32

Mi też się podoba nawet, ale chciałbym zobaczyć coś nowego co mnie zaskoczy... eeePc był czymś nowym, tylko do mnie nie przemówił, ale to właśnie jest to o czym mówiłem, ja też uważam, że fajnie jakby Win 7 było by nie najgorsze bo Apple musiałoby znowu jakoś im "dokopać" tylko tak jak było z pomysłem na PC w przypadku eee tak design powinien być jakiś nowy... inny.... ach już nie wiem, no niby jest inny (chociaż szklany przód z czarną ramką mnie denerwuje) ale sama idea że będziemy też budować jak najcieńszy to też jest Apple... jak stefan powiedział my nie chcemy robić jak najmniejszego i najlżejszego wybudować tylko wyważony i najcieńszy, i teraz inni raptem też tak chcą... to mnie denerwuje... wiem, że to może nie dosłownie zgapienia ale nie podoba mi się... ... a klawiatura jak i cała reszta też jest projektowana...

#64 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 10 January 2009 - 12:35

jakoś nie dziwi mnie brak na tej stronce zdjęć na których apple klonuje design brauna , nawet głupi kalkulator w iphonie sklonowali , apple to dopiero potrafi klonować :D

blog.fotogenia.info Atak klonów a to co - jakis problem z oczami? czy raczej naginanie rzeczywistosci do wlasnych wyobrazen?

zauwazasz roznice pomiedzy nawiazywaniem do minimalistycznej stylistyki z przed 40 lat a tworzeniem mniej lub bardziej wiernych klonow nowych produktow ktore udaja oryginal tylko i wylacznie w celach handlowych? myslisz ze ktos kupil ipoda dlatego ze przypominal kieszonkowe radio brauna? albo maka pro bo byl podobny do innego radia?

ipod to nie tylko pudelko - liczy sie w nim takze sposob dzialania (itunes, interfejs itp.) i obslugi (kolko, synchronizacja itp.). to taka sama czesc projektu jak design. ive korzystajac z barunowskich wzorcow pozyczyl sobie jakis fragment oryginalu de facto dajac mu drugie zycie tymczasem klonowanie polega na wykorzystywaniu calego projektu. jedni robia typowa kopie po to by oszukac nabywce (jak chinczycy), inni modyfikuja ja po to zeby udawac ze to oryginalny pomysl (meizu m8) a jeszcze inni wlasne wersje (jak nokia blog.fotogenia.info iPhone admirer ). apple w przypadku brauna nie zrobilo zadnej z tych rzeczy.

#65 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 January 2009 - 13:26

poza tym "dupskiem" mógłby być. I jeśli Win7 to da radę...

#66 123456

123456
  • 0 posts

Posted 10 January 2009 - 13:30

MaciejNowak - to "dupsko" wyglada jak z notebooka z lat 80 :lol:

#67 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 10 January 2009 - 13:37

kto wie, może to dupsko to właśnie klucz to dobrego chłodzenia i mocy.... chociaż z Atom'em to on za dużo nie zrobi:/

#68 123456

123456
  • 0 posts

Posted 10 January 2009 - 13:39

wole slabszego bez dupska, nie potrzebuje super mocnego kompa, jak ma byc slaby to niech wyglada ladnie

#69 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 10 January 2009 - 13:57

Wersja srebrna duzo lepsza - to bedzie hit Della na ten rok (zwlaszcza jezeli bedzie opcja matowej matrycy RGB LED) :)

1. Otwory wentylacyjne szpeca ? Przepraszam, ale to po to, zeby nie bylo skarg o temperature obudowy jak w Apple :P

2. Nie bedzie tez problemu z doborem zasilacza i usterkami wtyczek MagSafe - klasyczne proste i przede wszystkm latwe w naprawie rozwiazanie pin dodatni i masa - wtyczke mozna dokupic w kazdym sklepie elektronicznym i samemu przylutowac, podobnie jak gniazdo :)

3. Wtyk Ethernet nareszcie z tylu obudowy - niewazne, czy kabel nam leci z lewej, czy prawej.

4. Rozmieszczenie portow USB i eSata/USB mocno dyskusyjne (wygodniej te dwa USB dac z boku).

5. Wzorki moga byc dyskusyjne, ale jak tu ktos wspomnial - nie bedzie widac tak rys :)

Exclusive hands on with the Dell Adamo

#70 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 January 2009 - 13:59

chyba nie wiemy póki co, co będzie w środku?? Poza tym, mówienie, że coś jest "ściągnięte" od Apple, tylko dlatego, że jest cienkie, i ma szklaną obwódkę zakrawa na kpinę... no chyba, że sie mylę?:)

#71 123456

123456
  • 0 posts

Posted 10 January 2009 - 14:01

no dobra, ten laptop jest sliczny!

#72 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 10 January 2009 - 14:09

Jak dla mnie brzydki prostopadłościan (pokrywa pół świecąca - pół matowa?). Ciekawe czy będą wersje z matowym LCD :P bo przecież glass jest "be" ;-)

#73 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 10 January 2009 - 14:12

założę się, że matryca będzie miała większą rozdzielczość niż w Air.... wygląd jest spoko jak na PC.... no ale żadna rewelka... tak sobie myślę i nie wiem o czym gadamy...

#74 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 10 January 2009 - 14:17

O ile sie nie myle to HP pierwsze wprowadzilo ten frameless design :P

#75 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 10 January 2009 - 14:33

a masz jakiegoś linka? bo ja nie mogę tego znaleźć... mam na myśli ten framless design...

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users