Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[zapytanie] Antywirus na Mac'a ?

• Please log in to reply
57 replies to this topic

#1 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 02 July 2005 - 16:17

Jaki polecacie antywirus na mac'a ?

#2 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2005 - 16:36

Mam u siebie produkt Symantec'a w makowej wersji... W zasadzie nie spotkalem sie z makowym wirusem. Pieknie wychwytuje blaszakowate odmiany 8)

#3 ainaval

ainaval
  • 272 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2005 - 16:39

Nie mam żadnego. Coś tracę? Serio pytam.

#4 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 02 July 2005 - 17:04

W firmie ktorej pracuje mieli od pocztaku swego istanienia problem z tylko jednym wirusem, ale jeden uzyszkodniak jest troszke panikujacy i chce mu cos znalezc. Problem w tym ze Nonrton Antivir na Mac'a to badziew nie z tej ziemi i dlatego jestem ciekaw waszych opinii. Ja osobiscie na mac'u nie mam antywira i jakos nawet o tym nie myslalem.

#5 Grosik

Grosik
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2005 - 17:53

Ja mam tylko po to zeby nie "przenosic" blaszakowego syfu dalej (blaszak- mac - blaszak)... czasem po prostu zdaza mi sie kopiowac blaszakowe pliki :P

#6 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 02 July 2005 - 17:55

Mac jest chyba po to, żeby się nie martwić o wiry i inne chłamstwo. Miałem jednego antywira, ale działał w Systemie 6... :mrgreen: .

#7 Scorpio

Scorpio
  • 14 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 02 July 2005 - 19:31

Jest jeszcze Sophos Antivirus i Virex. Tylko ostatnio wygląda na to, że producenci oprogramowania antywirusowego nie będą już rozwijać następnych wersji na Maczka.

#8 janek

janek
  • 236 posts
  • SkądŁódź

Posted 03 July 2005 - 07:30

Ja używałem Virexa w trialu, tak żeby sprawdzić. Zrobił na mnie b.dobre wrażenie przede wszystkim informcjami o niebezpiecznych połączeniach, bo wirusa żadnego to on oczywiście nie znalazł. Proponuje poszukać na versiontrackerze i wypróbować. Co do programów antywirusowych - moim zdaniem im większa popularność tym większe niebezpieczeństwo. Biorąc pod uwagę agresywną (zbyt agresywną) rynkową politykę Apple'a to prędzej czy później i my będziemy zagrożeni.

#9 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 03 July 2005 - 11:14

Jeszcze gdy miałem na PC Linuksa to się odzwyczaiłem od antywirusów. Teraz , przy Mac'u, też się nie przejmuję i nie używam :)

#10 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 13 July 2005 - 10:15

Jestem na PieCku. I mam Avasta z Kerio. A i tak co jakiś czas na mur beton jakieś goowno mi wlezie. Na Maku nie mam żadnego antywira, systemowy FireWall nie jest włączony... Używam nawet P2P. I nie miałem dotąd problemów...

#11 Digiface

Digiface
  • 595 posts
  • SkądDeutschland

Posted 18 July 2005 - 13:31

Ja polecam [shadow=red:c4ff1f8108]Virus barrier.[/shadow:c4ff1f8108]

http://www.intego.com/home.asp

Nie jest za darmo, ale bardzo dobrze sie sprawuje zraszta jak wszystkie produkty Intego.

Na mac-ach to w tej chwili chyba czolowa firma ktora sie zajmuje bezbieczenstwem w internecie.

ps. Plecam rowniez [shadow=red:c4ff1f8108]Net barrier.[/shadow:c4ff1f8108] Dziala rewelacyjnie.
Liste computerow ktore sie do mnie probowaly dobrac mam juz calkiem niezla.
[shadow=red:c4ff1f8108]Net barrier[/shadow:c4ff1f8108] dla mnie jest najbardziej pozyteczny.
[shadow=red:c4ff1f8108]Virus barrer[/shadow:c4ff1f8108] koniecznie jesli ktos uzywa VirtualPC.

#12 dj

dj
  • 135 posts
  • SkądPoznań/Londyn

Posted 23 November 2005 - 19:37

Ja mam problem z zainstalowaniem w/w netBarrier, instaluje sie ale bez ikony która otwiera soft i proferencje. :?

#13 menelek

menelek
  • 1210 posts
  • Skądolsztyn

Posted 24 November 2005 - 10:40

powiem tak: jestem w stanie skomponować maila do dowolnego znajomego z pecetem. Po otwarciu tego maila nie pozostaje nic innego jak tylko reset windy. W cięższej wersji już tylko reinstalka. Naprawdę się nie znam na komputerach, ale wystarczy 5 min. poszukać strony w internecie, która załatwia IE na amen. Na szczęście w drugą stronę to nie działa, tzn. otrzymałem podobnego maila od kumpla, który chciał mi udowodnić, że maki wcale nie są lepsze :mrgreen:

#14 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 24 November 2005 - 11:52

Tak sie już zastanawiałem i kolega Reeye mi odpowiedzał wiec porusze ten temat... Kiedy używamy takiego wirusa jakim jest Virtual PC to możemy mu przenosząc pliki sciągniete z netu a zaifekowane pc wirusem zaaplikować... podobnie zdaje sie jest z systemem klasycznum choc naniego wirusów i robali jest znikoma ilość... Dlatego jakiś aVir może mieć rence i nogi... Ponadto nieświadomie możemy zrobic przyjemność naszym przyjaciołom i kolegom wysyłając im jakiegos robaczka... oczywiście należy wyjść z założenia że nasi koledzy mają już aVira i miec ich w d... jednak dobrze mieć taką świadomość.. :mrgreen:

#15 Piotrek77

Piotrek77
  • 184 posts
  • SkądŁódź/Piaseczno

Posted 27 November 2005 - 19:04

Nie używam żadnego Antywira. Co więcej po miesiącu użytkowania mojego nowego iMaca zorientowałem się, że nie włączyłem nawet Firewall'a. Jako, że jest to mój pierwszy Mac wpadłem wtedy w lekką panikę bo byłem przyzwyczajony do środowiska PC gdzie 10 minut działania w sieci bez żadnych zabezpieczeń kończyło się w najlepszym razie walką z mniej szkodliwymi trojanami a w najgorszym... format C:\ Po sprawdzeniu, że jednak nic nie podłapałem nabrałem zaufania do tego systemu... ale firewall'a nie wyłączam.

#16 jacektoja

jacektoja
  • 150 posts

Posted 30 December 2008 - 17:47

nie ma wirusów na apple słuchajcie nie ma wirusów na kompy apple w Polsce owszem w innych krajach tak (U.s.a , Francja) tam jest bardziej rozpowszechniony mac i mają powody by robić wirusy a w Polsce nie robią (przy najmniej rzadko)wirusów

#17 korrrk

korrrk
  • 7 posts

Posted 05 February 2009 - 23:43

słuchajcie nie ma wirusów na kompy apple w Polsce owszem w innych krajach tak (U.s.a , Francja) tam jest bardziej rozpowszechniony mac i mają powody by robić wirusy a w Polsce nie robią (przy najmniej rzadko)wirusów

hehe niezłe. Nie ma także kryzysu w Polsce bo to przecież w USA mamy kryzys no i trochę w Europie a Polska to taka dziura że bociany zakręcają...
Lepszą tezą jest że ogólnie nie ma wirów na jabłka, czasami są robaki :lol:

Jak już, to polecam SOPHOS. Jak Twoja firma kupi wersję korporacyjną, to za free możesz wyciągnąć licencję do domu (taka polityka bezpieczeństwa).

pozdrawiam

#18 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 05 February 2009 - 23:51

Jaki polecacie antywirus na mac'a ?

Rozsądek

#19 rawr

rawr
  • 130 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 February 2009 - 00:01

słuchajcie nie ma wirusów na kompy apple w Polsce owszem w innych krajach tak (U.s.a , Francja) tam jest bardziej rozpowszechniony mac i mają powody by robić wirusy a w Polsce nie robią (przy najmniej rzadko)wirusów

nie odzywaj się już lepiej... :confused:

#20 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 posts
  • SkądKielce/Kraków

Posted 14 February 2009 - 16:23

Ah... a ja głupi żyłem w przekonaniu, że Internet to międzynarodowa sieć komputerowa :D W takim razie nie mam się czym martwić, w końcu jestem w Polsce!

#21 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 14 February 2009 - 16:41

Ja w zasadzie przesiadałem się z windy na Linua,teraz na Maczka, aby pozbyć się tego blaszakowego problemu,a o ile pamiętam,był na Linuie systemowy prosty skaner (niewiem po co),tak czy owak,dla mnie to "martwy problem" :P

#22 >szymcio<

>szymcio<
  • 20 posts

Posted 18 March 2009 - 21:34

Używam Maca dosyć długo i jeszcze żaden syf mie nie wszedł, dopiero czytając tą rozmowę zorientowałem sie że nawet FireWallu nie mam włączonego. \-:

#23 analogee

analogee
  • 42 posts
  • SkądZnienack

Posted 27 May 2010 - 07:17

hej, dopiero zamierzam kupić maka i tak czytam te wasze posty i już nie wiem... to są jakieś robaki w końcu, czy nie? lepiej mieć jakiegoś antywira czy nie?

#24 BiskupPro

BiskupPro
  • 84 posts
  • SkądNottingham / Szczecin

Posted 16 August 2010 - 21:24

Odkopuje. Co sadzicie o Norton Internet Security 4.0 lub Avast! ? Czytalem sporo o roznych maszkarach na nasze kociaki i pomyslalem ze warto cos dolozyc dla lepszej ochrony.Jakies opinie na ten temat poprosze czy wogole warto wywalac kase na takie produkty.

#25 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 16 August 2010 - 21:39

"Wogole" to warto: 1) pisać poprawnie; 2) pisać w odpowiednim dziale; 3) nie używać idiotycznych określeń typu 'nasze kociaki'; 4) czytać forum - temat przydatności antywirusów był już wałkowany mnóstwo razy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users