Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Wpad艂 do wody

• Please log in to reply
40 replies to this topic

#26 zibi_pl

zibi_pl
  • 66 posts
  • Sk膮dS艂upsk

Posted 05 January 2009 - 21:46

ja prawie codziennie u偶ywam iphona w wannie :) le偶e i ogl膮dam filmy albo le偶y gdzie艣 na p贸艂ce i gra muzyczka. Og贸lnie to juz 4 telefon kt贸ry towarzyszy mi w wannie i jak na razie staram si臋 uwa偶a膰 co z nim robi臋 :)

#27 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 05 January 2009 - 22:36

telefon w wannie... hehe, odwazny gosc, jak lubisz adrenalinke to proponuje suszarke, jaka oszczednosc czasu, umyjesz wlosy, a do tego jeszcze przed wyjsciem z wanny je zdazysz wysuszyc ;)

#28 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 05 January 2009 - 22:56

A mi kolega wylał szklankę coli na iPhone 3G (włączonego). Wystarcyło przetrzeć, żeby się nie kleił... Mam nadzieję, że w przyszłości będzie OK

#29 davidmali

davidmali
  • 2 posts

Posted 29 June 2010 - 10:40

Witam mam problem du偶y poniewa偶 przed 20 min iphone wpad艂 mi do wody od razu go wyj膮艂em , dzia艂a艂 nadal tylko ekran by艂 ju偶 ciemniejszy , wy艂膮czy艂em go od razu ale teraz si臋 martwi臋 偶e nie b臋dzie dzia艂a艂 , 偶e g艂o艣niki przestan膮 dzia艂a膰 co proponujecie??rozkr臋ci膰 go?? Prosz臋 o szybk膮 pomoc

#30 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • Sk膮dPolice

Posted 29 June 2010 - 10:45

W艂o偶y膰 do pojemnika z ry偶em na 24h, a potem rozebra膰 i do wanienki ultrad藕wi臋kowej, bo inaczej za miesi膮c zaczn膮 dzia膰 si臋 cuda. Pozdrawiam

#31 iMaks

iMaks
  • 1323 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 29 June 2010 - 11:06

W艂o偶y膰 do pojemnika z ry偶em na 24h, a potem rozebra膰 i do wanienki ultrad藕wi臋kowej, bo inaczej za miesi膮c zaczn膮 dzia膰 si臋 cuda.

Pozdrawiam

Oj majkool, radzi艂bym Ci nie wypowiada膰 si臋 na tematy, o kt贸rych nie masz zielonego poj臋cia, bo tylko psujesz sw贸j wizerunek cz艂owieka z pomara艅czow膮 plakietk膮.
Po pierwsze, aby w艂o偶y膰 iPhone'a do ry偶u to nale偶y go najpierw rozebra膰 to po pierwsze, po drugie podaje si臋 link do tego jak to zrobi膰 :

http://myapple.pl/ip...a-od-czego.html

Co do wanienki, hmm to nie myl jej z tak膮 艂azienkow膮 - tutaj potrzeba jeszcze wody destylowanej oraz drogiego p艂ynu syntetycznego, kt贸ry leje si臋 w proporcji 10 do 1.O czym nie raczy艂e艣 wspomnie膰.
Po kompieli wanienkowej tak偶e nie nale偶y w艂膮cza膰 telefonu, lecz go najepierw dobrze osuszy膰 a wr臋cz przygrza膰, aby p艂yta g艂贸wna lub element czyszczony by艂 a偶 gor膮cy.

#32 mobile200

mobile200
  • 46 posts
  • Sk膮dKielce

Posted 29 June 2010 - 22:58

takie grzanie nic nie da, czyszczenie robi si臋 po to aby usun膮膰 elektrokorozje kt贸ra powoduje zwarcia mi臋dzy mikroelementami, niestety czasami telefon ma tak bardzo na艂adowan膮 baterie, 偶e d艂u偶szy czas po zalaniu jest pr膮d w obwodzie telefonu, kt贸ry pali elementy. Wi臋c czym szybciej telefon zostanie rozebrany i wysuszonym tym wi臋ksze szanse na uratowanie go. Po tym trzeba przelutowa膰 niekt贸re miejsca w kt贸rych elektrokorozja nie chce usun膮膰 si臋 za pomoc膮 czyszczenia. MI udaje si臋 uratowa膰 oko艂o 70% zalanych iPhone. Nawet swojego prywatnego iphone ratowa艂em po tym jak wskoczy艂 ze mn膮 do wody, i dzia艂a do dzi艣. Sama nic nie zdzia艂asz nie rozbieraj go nawet bo pourywasz ta艣my i skrzywisz p艂yt臋. Najlepiej oddaj go do najbli偶szego serwisu, niestety znane i renomowane serwisy iPhone nie naprawiaj膮 telefon贸w po zalaniu jedynie proponuj膮 wymian臋 p艂yty g艂贸wnej w cenie 900z艂. Je偶eli mieszkasz nie daleko Kielc polecam swoje us艂ugi.

#33 djmet

djmet
  • 56 posts
  • Sk膮dpo艂udnie

Posted 19 September 2011 - 12:45

No i sta艂o si臋... :-( iPhone 4 zaliczy艂 2-sekundow膮 k膮piel w morzu. Wyci膮gn膮艂em go za kabel od s艂uchawek bo akurat s艂ucha艂em w tym momencie muzy. Ekran dotykowy dzia艂a, nie ma pod nim wody, dzia艂aj膮 r贸wnie偶 mikrofon i g艂o艣niki, mo偶liwe wykonywanie rozm贸w. Objawy kt贸re wyst臋puj膮 to:

- niedzia艂aj膮cy przycisk Home;
- komunikat o nieobs艂ugiwanym (niekompatybilnym) przez iPhone urz膮dzenia peryferyjnym;
- samoistne w艂膮czenie si臋 iPhone鈥檃
- czasami jak si臋 samoistnie w艂膮cza to wyskakuje od razu sterowanie g艂osem (jakby przycisk home by艂 ca艂y czas wci艣ni臋ty)

Wys艂a艂em do serwisu polecanego na tym forum. Cz艂owiek po prostu wzi膮艂 i uruchomi艂:D , dobry jest, wi臋c nie dziwi臋 si臋, 偶e go forum poleca.:grin:

mo偶na prosi膰 o namiary tego serwisu?

#34 sillen

sillen
  • 1 posts

Posted 19 April 2012 - 22:59

Mnie takze wpadl do wody (wc;) iPhone 4s;) Niestety nie podjelam wlasciwych dzialan od razu i chyba dlatego mial on nieco klopotow. Teraz po czasie wiem, co nalezy zrobic. Pierwsza i podstawowa kwestia (oprocz wyjecia karty SIM) jest wylaczenie iphone, a najlepiej jak najszybsze odlaczenie baterii. Czasem wydaje sie ze iphone sie wylaczyl, ale tak naprawde padl mu tylko ekran (tak bylo w moim przypadku, a prad nadal plynal w obwodach). Wiem, ze manipulacje przy iPhone moga napawac strachem, ale nie ma sie czego bac. Poza tym gwarancji juz nie ma wiec nie mamy nic do stracenia a zyskac mozemy bardzo duzo - bo dzialajacego iphone'a:) Odlaczenie baterii jest bardzo proste. Wystarczy odkrecic dwie male srubki na dole telefonu i zdjac tylna czesc, a nastepnie odkrecic kolejne dwie, ktore przytrzymuja kable baterii (najlepiej obejrzec sobie jeden z wielu dostepnych filmikow na youtube). To naprawde jest bardzo proste i moze uratowac nasz telefon!!! Gdy prad juz nie plynie mozna pozostawic odkrecona klapke telefonu (latwiej woda odparuje) i czekac az iphone wyschnie w srodku (umiescic go w cieplym miejscu, moze byc tez w ryzu (tylko uwazac zeby ryz nie powpadal do wnetrza telefonu, mozna owinac go chustka do nosa). Nalepiej poczekac od 3 do 7 dni w zaleznosci od tego jak bedzie mial cieplo. Im cieplej tym szybciej wroci do zdrowia. Najlepiej nie podlaczac przedwczesnie baterii i nie wlaczac telefonu zbyt szybko. Gdy woda z obu obiektywow oraz z ekranu (to mozna sprawdzic wlaczajac na chwile telefon) wyparuje calkowicie, iphone powinien dzialac. W moim przypadku bateria zostala odlaczona dopiero po 24h od kapieli. Zacieki na ekranie zniknely dosc szybko, w ciagu 3-4 dni. Na poczatku flash caly czas byl wlaczony, nawet po wylaczeniu telefonu (gasl tylko po odlaczeniu baterii). Po 1-2 tygodniach do kapieli iphone cierpial na rzekomo wcisniety przycisk home. Caly czas wlaczal sie voice control. Nie dalo sie wyjsc z zadnej aplikacji itp. W tym przypadku musialam rozkrecic wiecej elementow w iphone niz tylko baterie. Ale dzieki filmom na youtube udalo mi sie oczyscic lekko skorodowane styki izopropanolem (mozna uzyc innych srodkow do usuwania korozji ze stykow). Ta czynnosc wymaga wiekszego skupienia i uwagi by nie pogubic i nie pomylic srubek (jest ich sporo). Nie trzeba od razu wyciagac calej plyty glownej!! Nalezy pamietac, ze byc moze po tej czynnosci trzeba bedzie zresetowac iphone i odzyskac dane z backupa (nie dalo sie inaczej w moim przypadku). Niestety po zlozeniu telefonu dolegliwosci nie ustapily od razu. Teraz po ok 2 miesiacach od kapieli iphone dziala wlasciwie bez zarzutu. Jedyna kwestia to taka, ze czasem swieci sie flash (ale bardzo slabym swiatlem, tak ze w dzien nie widac, a wnocy trzeba sie specjalnie przygladac). Ale ogolnie iphone dziala mimo nie odlaczenia baterii od razu:) Gdyby jednak komus odmowil posluszenstwa mozna go wymienic na zupelnie nowego w apple store za 150 euro (lub odpowiednik tego w zlotowkach) w ciagu 5 lat od jego zakupu:) Mam nadzieje ze komus to pomoze. Powodzenia!

#35 Spiderx

Spiderx
  • 70 posts

Posted 20 April 2012 - 00:17

Inna sprawa to jest jak mo偶na by膰 nieostro偶nym by telefon za dwa i p贸艂 tysi膮c膮 utopi膰 w wodzie..

#36 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • Sk膮d艢widnica

Posted 20 April 2012 - 07:27

W wodzie jak w wodzie, ale kiblu. oO

#37 Maxavelli

Maxavelli
  • 1040 posts

Posted 20 April 2012 - 07:37

sillen - odkrecanie srubek, styki baterii, plyta glowna, izopropanol... Pierwszy raz spotykam kobiete-majsterkowicza ;-)!

#38 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • Sk膮dMonachium, DE

Posted 20 April 2012 - 07:39

Mi si臋 kiedy艣 iPhone 3g zsun膮艂 z kanapy i wpad艂 centralnie do kubka z gor膮c膮 herbat膮 stoj膮cego na pod艂odze. Dwa tygodnie nie dzia艂a艂o gniazdo s艂uchawkowe ;)

#39 kartoniczek

kartoniczek
  • 5 posts

Posted 27 August 2012 - 13:57

iPhone kontra WC Hej Forumowicze, m贸j pierwszy post i od razu w takim niechlubnym temacie ;) Mi dwa miesi膮ce temu wpad艂 do toalety m贸j iPhone 4s . Pr贸bowa艂am go wy艂膮czy膰, ale restartowa艂 si臋 tylko, wi臋c da艂am sobie spok贸j i czeka艂am a偶 umrze... Przez tydzie艅 nie da艂o si臋 go wy艂膮czy膰 i bateria trzyma艂a max 1 dzie艅. Po tygodniu jakby si臋 odrodzi艂, mo偶na go wy艂膮czy膰 i bateria trzyma d艂u偶ej. Czujnik zalania przy gnie藕dzie 艂adowarki pomara艅czowy ale przy s艂uchawkach bez zmian. A polecia艂 'na g艂贸wk臋' ;) Od puka膰 dzia艂a po dzi艣 dzie艅 ale jestem 艣wiadoma, 偶e w ka偶dej chwili mo偶e przesta膰. Jak mo偶na telefon wart 2500z艂 wrzuci膰 do wody? przypadkiem oczywi艣cie nikt o zdrowych zmys艂ach nie zrobi tego specjalnie ;) chyba, 偶e na tym zarobi :D Ja na sw贸j telefon d艂ugo czeka艂am i od pierwszego dnia mia艂 foli臋 i bumper 偶eby nic mu si臋 nie sta艂o. A chwila nieuwagi i chlup. Ka偶demu mo偶e si臋 przytafi膰. Pozdrawiam

#40 qrczak47

qrczak47
  • 10 posts

Posted 28 August 2012 - 21:52

Mia艂em podobny problem. iP4 + miska z wod膮. Podszed艂em do jednego z autoryzowanych serwis贸w Apple i powiedzieli 偶e nie ma problemu telefon zostanie wymieniony na nowy za 900z艂 tylko musz臋 si臋 z nim rozsta膰 na 3dni. No niby 900z艂 piechota nie chodzi ale zalany iPhone te偶 ju偶 nie chcia艂 wi臋c odda艂em go. Po 3 dniach oddali mi n贸wk臋 sztuk臋 i przywr贸cili gwarancje :) Po prostu super tu Apple zapunktowa艂o, cho膰 cena mog艂a by by膰 ni偶sza. Pozdrawiam

#41 Jurex

Jurex
  • 79 posts
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 29 August 2012 - 18:53

Potwierdzam. Po praniu w 40 stopniach s艂uchawki dzia艂aj膮 idealnie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users