Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyłączać czy usypiać ?

• This topic is locked This topic is locked
55 replies to this topic

#26 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 December 2008 - 10:07

Jeszcze jest skrót japko+shift+eject do gaszenia ekranu, ale nie wiem czy wszędzie działa.
Co do chime są programiki do wyciszania tego pomysłu ;)

Gaszenie ekranu przez kombinacje tych klawiszy jest od Leoparda :) Bardzo fajny ficzer ;)

#27 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 19 December 2008 - 13:21

Gaszenie ekranu przez kombinacje tych klawiszy jest od Leoparda :) Bardzo fajny ficzer ;)

mi jakoś nie działa ten ficzer...
zresztą jak wychodzę na uczelnie to go usypiam, jak przychodzi pora spania to go usypiam, czyli mak śpi wtedy kiedy ja śpię :D restart po update albo po błędzie (czasami są jak coś namieszam :P ) to jedyny moment kiedy jest wyłączany.

#28 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 December 2008 - 16:13

A powiedzcie mi jak wygląda sprawa nagrzewania się Maca podczas uśpienia? Bo jak miałem iMaca to się nad tym nie zastanawiałem ale teraz MBP chce nosić uśpionego w Crumplerze ;)

#29 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 19 December 2008 - 17:50

Malo sie nagrzewa,ale nagrzewa.To zalezy ile bedziesz nosil tego MBP..? Jesli mialby byc tam 3h wsadzony to lepiej nie,ale jak np.30-40 min. i przerwa-to wd.mnie mozesz spokojnie :)

#30 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 20 December 2008 - 12:51

Jeszcze jest skrót japko+shift+eject do gaszenia ekranu

mi jakoś nie działa ten ficzer...

być może dlatego, że się pomyliłem... miało być shift+CTRL+eject... scuz'me ;)

#31 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 20 December 2008 - 14:18

Rav_V3k teraz działą :)
dobrze znać ten skrót :D

#32 rimoraj

rimoraj
  • 10 posts
  • Skądokolice Opola

Posted 20 December 2008 - 15:37

Ja mam Maca od pewnego czasu - MacbookAira - ale używam go jako komputera dodatkowego na wyjazdy - a mam je dość często - jednak zdarzają mi się okresy, że przez 2-3 dni nie włączam tego komputera albo przez cały dzień -czy wtedy też ma pozostawać w uśpieniu? Czy raczej wtedy wyłączać? Wcześniej w laptopach pod Windows - nie używałem uśpienia - bo jednak za szybko się wyładowywały baterie? Też nie chciał bym zostawiając go za długo w uśpieniu wyładować baterii i ew. jej uszkodzić. Dlatego proszę o odpowiedź bardziej doświadczonych kolegów jak mam postępować? Bo z wypowiedzi na forum zrozumiałem, że jeśli sprzęt jest podłączony do zasilacza to nie ma problemu - lepiej usypiać...? Zauważyłem, że pod Windowsem Mac mi się grzeje bardziej ale po ostatnich próbach mieszania z partycjami Windows się wywalił i go wykasowałem i na razie staram się pracować tylko pod Leopardem i mam nadzieję, że tak już zostanie. Jeszcze muszę dopracować kwestię OCR ale myślę, że obejdę się bez Windows.

#33 ravd

ravd
  • 95 posts
  • SkądKraków

Posted 20 December 2008 - 16:08

A powiedzcie mi jak wygląda sprawa nagrzewania się Maca podczas uśpienia? Bo jak miałem iMaca to się nad tym nie zastanawiałem ale teraz MBP chce nosić uśpionego w Crumplerze ;)

ja swojego MB nosze w torbie crumplera czasem caly dzien bez wyciagania i nie ma zadnego problemu - po wyciagnieciu jest chlodny i nic sie nie grzeje:)

#34 Tollo

Tollo
  • 23 posts

Posted 20 December 2008 - 20:03

Prąd do uśpionego świeżego iMac-a kosztuje ok. 8 pln/miesięczne spanie. Nie wiem jednak, czy w sprzęcie są pracujące także w uśpieniu wentylatory - one by się zużywały niepotrzebnie. Dochodzi też nieco zwiększone ryzyko zniszczenia uśpionego sprzętu na skutek przepięcia w sieci:burza, sabotaż ;).

#35 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 posts
  • SkądIngolstadt DE

Posted 20 December 2008 - 21:38

Z reguly usypiam komputer.. wylaczenie tylko przy dluzszych nieobecnosciach :)

---- Dodano 20-12-2008 o godzinie 23:40 ----

ja swojego MB nosze w torbie crumplera czasem caly dzien bez wyciagania i nie ma zadnego problemu - po wyciagnieciu jest chlodny i nic sie nie grzeje:)

Raczej nie ma roznicy pomiedzy wylaczonym a uspionym laptopem w torbie pod wzgledem temperatury..

#36 adi3124

adi3124
  • 531 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 December 2008 - 21:53

gorzej jak się sam obudzi podczas trzymania go w torbie .

#37 RobAndzik

RobAndzik
  • 365 posts
  • SkądIngolstadt DE

Posted 20 December 2008 - 22:21

gorzej jak się sam obudzi podczas trzymania go w torbie .

W Jaki sposob mialby sie wybudzic bedac w pokrowcu ? No i nawet gdyby to przy pewnej temperaturze automatycznie sie wylancza..

#38 bobrownik

bobrownik
  • 141 posts
  • SkądNowy Dwór Maz.

Posted 20 December 2008 - 23:00

ja swojego usypiam. wyłączałem go ostatnio, bo się sam wybudzał - po 10.5.6 problem zniknął :D

#39 M4G33k

M4G33k
  • 268 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 December 2008 - 00:08

ja swojego uspionego macbooka nosze w torbie po miescie czasami nawet pare ladnych godzin i nic sie nie nagrzewa ani nic zlego sie nie dzieje.. tylko teraz w zimie jak wchodze z powrotem do pomieszczenia daje mu chwile na ogrzanie sie (tak profilaktycznie, ale i tak z reguly jest jeszcze chlodny jak go otwieram).. i smiga :) wiec przestancie pucowac te swoje komputery.

#40 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 21 December 2008 - 03:04

ja swojego uspionego macbooka nosze w torbie po miescie czasami nawet pare ladnych godzin i nic sie nie nagrzewa ani nic zlego sie nie dzieje.. tylko teraz w zimie jak wchodze z powrotem do pomieszczenia daje mu chwile na ogrzanie sie (tak profilaktycznie, ale i tak z reguly jest jeszcze chlodny jak go otwieram).. i smiga :) wiec przestancie pucowac te swoje komputery.

Dokladnie - podczas snu nie ma sie co nagrzewac bo sprzet nie wykonuje zadnych operacji, jedynie pamiec operacyjna i rejestry procesora sa podtrzymywane ale nic sie nie liczy to nic sie nie grzeje :P

Ja swojego MacBooka nie wylaczam czasem miesiacami - czesto miewam maratony od updatu do updatu. Np dzisiaj uptime mam ponad 5 dni - od pojawienia sie 10.5.6 ;)

#41 Five

Five
  • 85 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 December 2008 - 03:11

Ja wyłączam swojego mbp tylko jak przenoszę go dom-uczelnia-dom (wychodzi dosyć często, ale jak jest tak zimno za oknem, to wolę nie ryzykować :) ). Jak się zrobi ciepło na wiosnę to będę go pewnie tylko usypiał. No a tak to tylko restart od update'u do update'u :)

#42 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 21 December 2008 - 09:53

Gdyby nie jakies update'y lub roznego rodzaju instalki wymagajace restartu to moj mini mialby uptime dlugosci daty zakupu(no chyba ze energetyka cos by grzebala przy zasilaniu)

#43 kacperpokorski

kacperpokorski
  • 60 posts
  • SkądSochaczew

Posted 15 January 2009 - 11:28

Sorki za banalne pytanie, ale od niedawna jestem początkującym userem macbooka white. Chcecie powiedzieć, że lepiej jest nie wyłączać kompa, tylko go usypiać? Czy podczas uśpienia nie ma ryzyka uszkodzenia dysku twardego, dysk wtedy nie pracuje?? Czy jest gdzieś dostępne jakieś oficjalne stanowisko producenta kiedy należy kompa wyłączać, a kiedy można go tylko uśpić i co podczas uśpienia można z nim robić? Wybaczcie banalne pytania, ale dla mnie - pc towca dotychczasowego - to zupełnie inna bajka :)

#44 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 15 January 2009 - 12:01

Sorki za banalne pytanie, ale od niedawna jestem początkującym userem macbooka white. Chcecie powiedzieć, że lepiej jest nie wyłączać kompa, tylko go usypiać? Czy podczas uśpienia nie ma ryzyka uszkodzenia dysku twardego, dysk wtedy nie pracuje?? Czy jest gdzieś dostępne jakieś oficjalne stanowisko producenta kiedy należy kompa wyłączać, a kiedy można go tylko uśpić i co podczas uśpienia można z nim robić? Wybaczcie banalne pytania, ale dla mnie - pc towca dotychczasowego - to zupełnie inna bajka :)

Usypianie rozni sie od wylaczenia tym ze niektore komponenty, glownie pamiec i rejestry procesora, sa podtrzymywane. Dyski twarde, napedy optyczne ekrany czy moduly lacznosci bezprzewodowej (z wyjatkiem BT jezeli sobie to ustawimy) sa wylaczone. Ja swojego bialego MacBooka usypialem tylko na czas transportu itd - praktycznie go nie wylaczalem i po 2 latach takiego uzytkowania nie mam z nim problemu jednak zaznaczyc musze ze ja czesto uzywam komputera na baterii - usypianie jednak troche z baterii korzysta i kiedy naladowanie osiagnie pewien poziom komputer zacznie ja ladowac a ciagle doladowywanie paru % moze byc dla baterii niezdrowe. Teraz z nowym MacBookiem Pro planuje robic to samo.

#45 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2009 - 12:20

A ja jak wiem, że rano nie będzie mi potrzebny to wyłączam. Ekologia rozumiesz.....:) i reklamy RWE Stoen tak na mnie wpłynęły:)

#46 plexiglass

plexiglass
  • 45 posts

Posted 15 January 2009 - 12:31

smiech smiechem, ale kazdy sprzet pozostawiony w trybie czuwania, badz co gorsza wlaczony bez istotnego powodu przez 24h/d, "bo prad jest tani", jest doskonalym przykladem ignorancji, a moze nawet glupoty posiadacza/uzytkownika.

#47 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 15 January 2009 - 12:38

smiech smiechem, ale kazdy sprzet pozostawiony w trybie czuwania, badz co gorsza wlaczony bez istotnego powodu przez 24h/d, "bo prad jest tani", jest doskonalym przykladem ignorancji, a moze nawet glupoty posiadacza/uzytkownika.

Wyjasnisz mi dlaczego? Skoro za prad place moge z niego korzystac prawda? Z powodu jednego komputera elektrownia nie zwiekszy przecie wytwarzanej przez noc mocy.

#48 plexiglass

plexiglass
  • 45 posts

Posted 15 January 2009 - 12:43

oczywiscie jestes sam jeden na tym kraju i na swiecie i twoje egoistyczne podejscie jest jak najbardziej uzasadnione (w twoim mniemaniu).

#49 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 15 January 2009 - 12:49

oczywiscie jestes sam jeden na tym kraju i na swiecie i twoje egoistyczne podejscie jest jak najbardziej uzasadnione (w twoim mniemaniu).

Nie jestem sam i nie jest to egoistyczne podejscie. Komputery, szczegolnie te przenosne, to bardzo maly ulamek calkowitego zapotrzebowania na energie w nocy i ich obecnosc czy tez brak nie jest czynnikiem ktory sie nawet uwzglednia przy szacowaniu zapotrzebowania energii przez noc. Ale najwidoczniej w twojej opini energia powinna sie marnowac byle bys nie ty musial za to placic - to jest wlasnie egoistyczne podejscie.

#50 Robbien

Robbien
  • 18 posts
  • SkądKraków / Londyn

Posted 15 January 2009 - 12:54

Myślę, że mowa tu o ekologii. I w tym sensie kolega ma niewątpliwie rację. P.S. I w ten sposób straciłem status obserwatora a wraz z nim 'forumowe' (formalne ;) dziewictwo popełniając pierwszego posta. Witam :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users