Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Hardware] Sposób na cichy głośnik

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#51 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 postów

Napisano 05 października 2009 - 11:35

Parę dziurek a odmieniło, to funkcjonalność mojego IP. Nareszcie usłyszałem dzwonek... nie no żartuje Jest naprawdę znacząca poprawa brzmienia ;]

#52 bamargera

bamargera
  • 144 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 listopada 2009 - 00:37

możecie się ze mną nie zgodzić ale jak dla mnie to "REWELACJA" chciałem to kiedyś zrobić ale nie wiedziałem jak blisko jest głośnik żeby go nie spie... zepsuć... W końcu dzwonek słyszę głośno i wyraźnie ;p dzięki wielkie :)

#53 oczopek

oczopek
  • 240 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 17:15

jakieś nadzieje zeby zrobić coś podobnego z 3gs?

#54 Faq

Faq
  • 255 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 23:16

przecież na 3gs jest głośniej bez przebijania niż na 2g z przebitym... porównywałem wiec wiem

#55 ar2r

ar2r
  • 39 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 08 listopada 2009 - 00:59

Ale na pewno nie tak głośny jak teraz mój 2G :D Poszedłem o krok dalej. Pół roku temu wcieliłem w życie ten poradnik i oczywiście siła głosu była dużo większa. Ale z czasem, jak to bywa w eksploatacji, zakurzyły się z powrotem plastikowe dziurki, więc trzeba było czyścić. Pomyślałem, że te przebite otworki z czasem się zmniejszają- po cofnięciu szpilki plastikowy materiał ma tendencję do powrotu do swojego kształtu, a kurz i brud dodatkowo zasklepiają te "lejki". Zdjąłem czarny plastik z obudowy i zerwałem błonę dziewiczą z telefonu. Myślałem że to folia, a to siateczka z jakiegoś materiału, możliwe że ma między warstwami cienką folię. W końcu przy przebijaniu czuło się pęknięcie :lol: Tak czy siak telefon dudni jak zły, często sam muszę go przyciszać. Przedtem, gdy zatkało się głośnik palcem prawie nic nie było słychać. I podobny efekt był gdy telefon leżał np w kieszeni. Po prostu nie słyszałem przychodzących wiadomości. Teraz, po zerwaniu siateczki i zatykaniu palcem kratki dźwięk rozchodzi się wewnątrz obudowy ( powstało coś na podobieństwo mikro skrzyni basowej), i dźwięk nadal jest słyszalny, bez jakichkolwiek trzasków. Innych negatywnych następstw nie zauważono. ;-)

#56 Faq

Faq
  • 255 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 03:31

po przebiciu jest więcej tonów wysokich :) a 3gs i tak jest głośniejszy...

#57 ar2r

ar2r
  • 39 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 08 listopada 2009 - 11:25

Z tym się zgadzam, ale po zdjęciu siateczki wraca do normy bo dźwięki częściowo rozchodzą się po obudowie. Co do głośności 3GS, to nie porównywałeś go z 2G bez siatki, wiec racji nie masz. 2G lepiej daje. :lol:

#58 Faq

Faq
  • 255 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 14:47

jakbyś umiał czytać to być przeczytał drogi panie co pisałem wyżej... porównałem z 2g kolegi.

#59 ner0angel0

ner0angel0
  • 506 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 08 listopada 2009 - 16:12

Mam też zdjętą siateczkę i porównywałem z 3GS na sofcie 3.1.2 i moim 2G na tym samym sofcie i IMO grają porównywalnie głośno, ewentualnie mój 2G minimalnie głośniej, ale wydaję mi się, że 3GS czyściej. BTW @Faq: napisałeś, że z przebitym 2G, a nie po zdjęciu siatki, a to jest różnica - jak już zauważył ar2r.

#60 Faq

Faq
  • 255 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 19:40

siatka tylko delikatnie tłumi dźwieki dając efekt większego bassu więc po jej zdjęciu bedzie mniej bassa za to melodie beda grały "głośniej" a jest to spowodowane złudzeniem jakoby wyższe dźwieki grały głośniej. jesli zapuścisz jakąś piszczałkę to nie bedzie róznicy : )

#61 ar2r

ar2r
  • 39 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 08 listopada 2009 - 19:45

Hehehe, i kto to mówi. Faq, nie wymądrzaj się, doskonale rozumiem co napisałeś- że nie przebity 3GS gra głośniej niż przebity 2G. I to chyba Ty nie rozumiesz co ja zauważyłem, bo męczysz uparcie pod moim postem, że 3GS jest głośniejszy od 2G z zerwaną siatką/folią wewnętrzną. Kumpel miał ją zdjętą? nie. Więc po co się upierasz ;-)

ner0angel0
, tu masz rację, pewnie czyściej gra, bo domowymi kombinacjami rzadko wyjdzie lepiej niż fabrycznie, a po drugie GS to już nowa generacja, pewnie i głośniczki mają polepszone, albo chociażby ich wykorzystanie przez urządzenie :-)

---- Dodano 08-11-2009 o godzinie 21:53 ----
To nie jest sama siatka. Ona tworzy jedną warstwę z folią więc tłumi dźwięki w znacznym stopniu. Gdyby robiła to delikatnie to efekt po jej zerwaniu byłby mało odczuwalny. Poza tym przy przebijaniu słychać odczuwalne pod szpilką pyknięcie.

#62 untaztood

untaztood
  • 566 postów

Napisano 01 marca 2010 - 22:59

Opisywany sposób działa również na 3G i 3GS, z tym żeby tego dokonać należy dostać się z drugiej strony tej metalowej siateczki. Efekt jest piorunujący - dźwięk jest dużo czystszy i głośniejszy.

#63 kummer

kummer
  • 1 999 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 01 marca 2010 - 23:53

Czyli co, trzeba rozkręcać?

#64 untaztood

untaztood
  • 566 postów

Napisano 02 marca 2010 - 10:15

Dokładnie tak - trzeba rozkręcać - mało tego, trzeba wyjąć płytę główną. Siateczka w 3G, 3GS jest identyczna jak w 2G, jednak w 2G jest możliwość przebicia jej od zewnątrz. Chyba, że ktoś znajdzie sposób na przebicie od zewnątrz - trzeba coś naprawdę bardzo cienkiego. Głośnik jest naprawdę daleko od tej metalowej siateczki, więc nie ma ryzyka uszkodzenia. Właśnie mam kilka 3GS i mam porównanie. Ten bez siateczki ewidentnie lepiej odtwarza niskie dźwięki.

#65 SiWyTM

SiWyTM
  • 190 postów

Napisano 02 marca 2010 - 20:54

Działa, potwierdzam :D I dodam jeszcze ze nawet jak jakiś kurz nam tam wpadnie to i tak powietrze z glosnikcza go wydmucha .

#66 Majkeliusz

Majkeliusz
  • 34 postów

Napisano 23 maja 2010 - 13:09

Ja jakoś nie odczułem tego (ok trochę tak :). Tylko ja mogłem wbić w 4-6 dziur bo w resztę nie idzie. Mieliście tak samo ? Teraz jeszcze trzeba zrobić test w mieście :)

#67 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 30 czerwca 2010 - 22:39

Ale mnie korci żeby rozkręcić 3G ale strasznie się boje to zrobić ;/ buuuuuu....

#68 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 lipca 2010 - 14:18

A co chcesz od 3g? Przeciez glosnik w tej formie jest glosny. Nie ma sensu bawic sie w ulepszanie czegos co i tak jest dobre.

#69 sebalvp1

sebalvp1
  • 7 postów
  • SkądJastrzebie Zdroj

Napisano 29 sierpnia 2010 - 20:01

Dziala i jest o wiele glosniej, tylko rozkrecanie osobiscie sobie darowalem - wystarczyla cienka szpilka badz igla, da rade wydlubac ta siateczke, dodam ze jeszcze do tej siatki jest przyklejona czarna tasma przez ktora nie ma dziwne ze nie wydostaja sie dzweki co do zbierania sie kurzu to jest mozliwe ale w normalnych warunkach uzytkowania nie powinno byc problemu. Ja mojego IP "zepsulem" dobre pare miesiecy temu i nic sie nie dzieje - oczywiscie mozna czasami mieciutka szczoteczka przeczyscic pozostale po modyfikacji "dziury" / ale szczerze polecam jezeli IP juz jest po gwarancji badz komus na niej nie zalerzy.

Na zdj mozna zobaczyc jak to wyglada bez siateczek [url]http://img820.imageshack.us/f/p1020953h.jpg/[/url]

[url]http://img820.imageshack.us/f/p1020953h.jpg/[/url]

#70 savio23

savio23
  • 30 postów
  • SkądŁowicz,Łódź,Warszawa

Napisano 23 grudnia 2010 - 01:04

panowie mam 3g i wywyalilem ta siatke calkowiecie ,tak jak kolega mowil wyzej ,cienka szpilka podwadzic ,wyciagnac i glosik hula jak marzenie,jestem w szoku,iphon cyka teraz jak se w995 lub nokia 5800 ;p roznica kolosalna ,telefon 2 razy glosniejszy,nie bedzie w koncu problemu by go w miejskiej dzungli uslyszec

#71 Wines

Wines
  • 110 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 12:56

ja także w moim 3g wydłubałem szpilka całkowicie ta siateczkę i czarna taśmę.... Gra ok 30-40% głośniej .... kurz sie nie dostaje bo powietrze wypycha kurz na zewnątrz gdy dzwoni telefon... Polecam

#72 Ziomex2073

Ziomex2073
  • 133 postów

Napisano 27 kwietnia 2011 - 08:46

Słyszałem że urządzenia w Unii Europejskiej grają ciszej niż np. w Ameryce(czy jakoś tak :D)... Czy można jakoś odblokować 100% głośności w iPhone 4? Jeśli tak to jak?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych