Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Hardware] Sposób na cichy głośnik

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#1 pepies

pepies
  • 147 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 04 grudnia 2008 - 20:04

Dołączona grafika
Irytuje Cię to, że głośnik w Twoim iPhonie jest tak cichy?

robisz to na własną odpowiedzialność
operacja może mieć wpływ na gwarancję

ten krótki tutorial pozwoli Ci znacząco zwiększyć głośność swojego gadżeciku.
To jedyny sposób który nie zmieni wyglądu tego wspaniałego urządzenia (w żaden sposób nie będzie to widoczne w przeciwieństwie do innych oszpecających tutoriali) a podniesie wrażenia dźwiękowe wprost niebywale jak na tak prostą operację.

Uwaga!
Opis dotyczy tylko iPhone'a 2G!

Zaczynamy:

• Nim zaczniesz odpal iPod'a, przesłuchaj jakąś piosenkę i zapamiętaj jak cichy przed tą*przeróbką był Twój iphone
  • Weź cieniutką igiełkę (taką która zmieści się w dziurki głośnika - po lewej na dole - po prawej jest mikrofon, tego nie dotykaj)
  • Wbij igłę we wszystkie możliwe otwory (część ma pod spodem tylko plastik, zacznij od środkowego będziesz wiedział jak odczuwa się przebicie) nie za głęboko. Około 2-3mm.
    • tu możesz zobaczyć co przebijasz i co jest pod spodem (pod obudową):
      Dołączona grafikaDołączona grafika
      jak widzisz nie ma raczej powodów do obaw, kawałek materiału i głęboko ukryty głośnik.
  • To wszystko. Teraz odpal iPod'a i zwróć uwagę na to jak astronomiczna jest różnica dźwięku
Dodatkowym plusem jest oczywiście żywotność baterii. Od teraz nie musisz już mieć non-stop włączonej maksymalnej głośności.

Ci twardsi przyzwyczajeni do rozbierania iphone'a oczywiście mogą sobie po prostu wyjąć całą osłonkę jednak stracą spore wrażenie basu czego bym nie polecał.

dla tych którzy twierdzą, że głośnik im się zakurzy itd.
zamiast komentować, nie róbcie... Nie wiem jak coś może tam wlecieć ale naprawdę po prostu tego nie róbcie. Oszczędzimy sobie dyskusji.

źródło pomysłu: iPhone in Canada Blog: Tips, Tricks, and News for Canadian iPhone Users

#2 boek

boek
  • 24 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 grudnia 2008 - 20:45

działa Ktoś kto się czepia niech faktycznie tego nie robi. Sam sporbowalem bo jak w temacie denerwowalo mnie to ze glosnik byl cichy i nie zawsze nawet slyszalem ze ktos dzwoni. Zrobilem i jestem zadowolony :) dziala :) zatem polecam :)) szacun pepies

#3 pepies

pepies
  • 147 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 04 grudnia 2008 - 20:46

no tak Biskup tylko w wypadku iphone'a nie chodzi o słuchanie muzyki nawet bo to nie jest największym problemem... Największym jest to, że jest dość poważny problem z usłyszeniem zwykłego dzwonka. Tutorial ten nie ma pomagać młodzieży o szerokich spodniach których jedyną ambicją jest siedzenie na ławce a ludziom którzy mając iphone'a nie są za bardzo zadowoleni z jego głośności :)

#4 Mr.Crash

Mr.Crash
  • 660 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 grudnia 2008 - 21:09

Rewelka ! Kurcze to naprawde działa ! Duzo glosniej a przede wszystkim czysto :)
Szacuneczek pepies

#5 rafalko

rafalko
  • 140 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 04 grudnia 2008 - 21:29

Dzięki, w końcu usłyszę jak ktoś będzie do mnie dzwonił, a nie tylko wibracje :D

#6 N'Jorl

N'Jorl
  • 130 postów
  • Skąd27-400

Napisano 05 grudnia 2008 - 09:09

Trzeba by tylko dodać, że spowoduje to utratę gwarancji.

#7 kamilps3

kamilps3
  • 768 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2008 - 14:23

Jakość jest nieporównywalnie lepsza :D

#8 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2008 - 15:10

Jeżeli macie zamiar dalej prowadzić swoje dyskusje to temat po prostu ulegnie zamknięciu. To nie miejsce na wycieczki osobiste - to dział Tutoriale - dział instrukcji, opisów. Jeśli widzisz błąd w Tutorialu - napisz. Jeśli znasz skutki uboczne, o których autor nie wspomniał - napisz. Jeśli jednak masz zamiar pisać coś innego - daruj sobie.

N'Jorl słusznie wtrącił - takie operacje mają wpływ na gwarancję.

@biskup: szkoda gadać. Po prostu brak mi słów.

Każdy kolejny post odbiegający od tematu lub będący typową wycieczką osobistą zostanie usunięty!

Uwaga: Wątek otrzymał środki na przeczyszczenie. Proszę się nie dziwić, jeśli nie ma któregoś z Waszych postów.

#9 a-l-e-x

a-l-e-x
  • 514 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2008 - 21:52

nieamowite, myslalem, ze to sciema. zrobilem. i nie wierze wlasnym uszom, REWELACJA, polecam wszystkim! :D

#10 danio12340

danio12340
  • 383 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 grudnia 2008 - 21:56

Czy urata gwarancji na 100% , czy mogą nie zauważyć w serwisie? Czy działa też na Iphone 3g?

#11 Kuba2893

Kuba2893
  • 41 postów
  • SkądRawicz

Napisano 05 grudnia 2008 - 22:00

HHEHE ja tego wczesniej nie czytalem i ktos napisal ze tylko glosnik a ja mikrofon tez przebilem ale to nic :P

#12 pepies

pepies
  • 147 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 grudnia 2008 - 22:07

no wlasnie nie działa na iphone3g, fizycznie nie bardzo da się to wykonać.
Budowa jest taka sama, również posiada ten materiał pod głośnikiem jednak w 3g nie da się go przebić ze względu na siatkę otaczającą głośnik.
Gwoli wyjaśnienia różnicy dla tych którzy nie widzieli jak wygląda głośnik w 2g a jak w 3g:
Dołączona grafika

również o tej różnicy dowiedziałem się dzisiaj(dzięki sola4326) więc mea culpa, że nie napisałem wcześniej o tym, że tutorial dotyczy tylko 2g. (już zgłosiłem moderatorowi aby dodał w pierwszym poscie)

#13 krissto

krissto
  • 16 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:29

Działa!!! Rewelacja, dzięki.

#14 Bartix65

Bartix65
  • 87 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 17:22

pepies a na czym to polega co przebijemy, że głosniej słychac??

#15 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2008 - 17:26

Nie wiem jak pepies, ale ja nie rozumiem o co Ci chodzi... :rolleyes:

#16 Kusin

Kusin
  • 48 postów
  • SkądTorun, Poland, Poland

Napisano 08 grudnia 2008 - 18:11

pepies a na czym to polega co przebijemy, że głosniej słychac??

Polega to na tym że przebijamy folię ochronną, która częściwo "pochłania" dźwięki wydobywające się z głośnika.

#17 Bartix65

Bartix65
  • 87 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 18:23

Acha ok dzia

#18 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 18:46

No dobra.. ale ta folia przecież służy czemuś, tak? Dźwięk jest czysty?

#19 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2008 - 18:52

Pewnie temu, aby kurz nie wpadał. Ja mam przebitą od już jakiegoś czasu i nie narzekam. Dźwięk jest w porządku, głośniejszy i jakoś bardziej przypomina 3G - szczególnie przy klikaniu w klawiaturze. ;)

#20 iKapi

iKapi
  • 256 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 grudnia 2008 - 00:03

a ta folia jest bardzo cienka bo jak przebijalem to tak jakby nic tam nie bylo prawie. Moze zle przebilem.

#21 CodeZero

CodeZero
  • 211 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:44

Mam pewne obiekcje, dlatego proszę o sprostowanie i wyjaśnienie. Piszecie, że głośność się zwiększa, ale sprawdźcie na najwyższym możliwym poziomie oraz włączcie muzykę która ma basy. Jeśli folia jest przebita igłą (ma otworki), to może to powodować drżenia folii poprzez wibracje. Proszę o dokładne sprawdzenie tego przypadku (powtarzam: głośnik na max + muzyka z dużą ilością basów).

#22 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 18 grudnia 2008 - 21:49

Znalazłem błąd ;) Już w logo ;p Nie "podgłoś", a "podgłośń" ;)

#23 CodeZero

CodeZero
  • 211 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 23:18

Ok, sam zrobiłem i sprawdziłem i jest ok, rzeczywiście jest głośno. Duży plus dla osoby która to odkryła i udostępniała.

Ja od siebie dodam, że najlepiej przebijać przy WŁĄCZONEJ muzyce, gdyż wtedy wyraźnie słyszymy wzmocnienie dźwięku.

#24 pepies

pepies
  • 147 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 grudnia 2008 - 12:46

Znalazłem błąd ;)
Już w logo ;p
Nie "podgłoś", a "podgłośń" ;)

http://poradnia.polo...du.pl/?modul=18

obie formy poprawne :) a w sumie tak samo niepoprawne ;)
w formalnym języku nie istnieje ani podgłośnić ani podgłosić

#25 funuman

funuman
  • 32 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 23 grudnia 2008 - 13:20

mam pewien problem podczas przebijania (grała muzyka z komy) zauważyłem że tylko przy kilku dziurkach dzwięk skoczył w góre, niestety wiekszości dziurek nie mogłem przebić igłą.. czy tez tak mieliscie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych