PROSZE nie znam sie kompletnie - instalacja xp na mac krok po kroku
Napisano 03 grudnia 2008 - 13:07

Napisano 03 grudnia 2008 - 13:21
Napisano 03 grudnia 2008 - 14:54
Napisano 03 grudnia 2008 - 15:05
Napisano 03 grudnia 2008 - 15:07
Napisano 03 grudnia 2008 - 16:14
Napisano 03 grudnia 2008 - 20:27
Napisano 03 grudnia 2008 - 20:38
Napisano 03 grudnia 2008 - 21:23
Napisano 04 grudnia 2008 - 05:50
szycha.tapir, będzie Ci Kolego ciężko przejść na Maka w tak zakompleksionym towarzystwie na tym forum, choć nic im do tego po co komu XP, a instalacja XP wcale nie jest tak oczywista, jak mogłoby to wynikać z zapowiedzi i reklam Apple - na razie sam z tym walczę, oczywiście "dla zabawy" i pewnie z przekory - jak mi się uda, to może coś podpowiem,
na pewno przejdzie na Maka z zainstalowanym windowsem...
bez urazy, ale kupowanie MacBooka by uzywac na nim windowsa jest dla mnie szczytem debilizmu i checia byc trendy.
Intstalowanie windows na maku jest imo prostsze niz na PC...
Mac OS X 10.5 Help: Instalowanie Windows XP lub Windows Vista na komputerze Mac
Nie da sie tego lepiej wytlumaczyc...
Napisano 04 grudnia 2008 - 07:11
z Makiem jest tak, jak z Fordem T - mógł być w każdym kolorze pod warunkiem, że był to kolor czarny ,,,
---- Dodano 04-12-2008 o godzinie 09:24 ----
ASQ bez pochopnych ocen byloby przyjemniej...
mincek. pewnie nie widziałeś tych "przyjemnych" wpisów, jakimi przywitano tu nowego kolegę, które to przytomnie już wycięli administratorzy forum.
Napisano 04 grudnia 2008 - 10:42
---- Dodano 04-12-2008 o godzinie 12:43 ----
ok juz mam trzymam alt:)
---- Dodano 04-12-2008 o godzinie 13:15 ----
a teraz inna kwestia, zarowno a systemie mac os jak wlacze bootcampa ( wydrukowac nie moge bo drukarki nie mam) i klikam instalacja to wyrzuca mi kazda plyte 2 cd xpka ktorego 100 razy instalowalem i oryginal visty ktora tez wywala, ogolniew kazdy nosnik troche mieli i wysuwa, dlaczego, dodam ze trzymajac "c" po gongu jest to samo, rece mi opadaja:(
---- Dodano 04-12-2008 o godzinie 13:19 ----
WYSUWA MI KAZDA PLYTE PO WLOZENIU ze 10 plyt wkladam oryginalnych, w systmie os mac mi wsuwa, co sie stalo???????, z muzyka wkladam audio oryginal, plyta nowa i wysuwa?

---- Dodano 04-12-2008 o godzinie 13:20 ----
i gdzie wogole w imacu jest napęd plyt cd, nic takiego nie widze:(
---- Dodano 04-12-2008 o godzinie 13:23 ----
ok wszystko jasne, ta osoba od ktorej kupilem mowi ze w jakim systemien ie byl po wlozeniu jakiejkolwiek plyty pomielił i wysuwa, co tu teraz zrobic, czy naped uszkodzony czy elektronika, gdzie to mozna naprawic i ZA ILE??? czy ktos z was potrafi woj. mazowieckie?
prosze odp
Napisano 04 grudnia 2008 - 13:35
Napisano 04 grudnia 2008 - 13:40
ok odpala mi sie na nim XP nie moge wlaczyc MAC OS, jak to zrobic, wciskam przy starcie alt prawy non stop i wciaz tylko xp sie wlacza nie mam zadnego ekranu wyboru, jak odpalic maca??
ok juz mam trzymam alt
brawo! osiagnales mistrzowski poziom w poznaniu tajnej wiedzy!
WYSUWA MI KAZDA PLYTE PO WLOZENIU ze 10 plyt wkladam oryginalnych, w systmie os mac mi wsuwa, co sie stalo???????, z muzyka wkladam audio oryginal, plyta nowa i wysuwa? ((((((((((((((((((((
jaaaa!!!!!!!! moze bys odwiedzil Apple Support w koncu!!!!!!!!!!!!!!!!! Na tak debilne pytania nikt Ci tu nie pomoze!!!!!!!!!!!!!! ale jestesmy zli!!!!!!!!!
Ty w ogole wiesz jaki masz komputer? raz masz macbook, raz masz iMaka?!i gdzie wogole w imacu jest napęd plyt cd, nic takiego nie widze
powiedz mi, po co kupiles ten komputer? lubisz placic 4tys. za komputer ktory nazywa sie mac, ma zainstalowanego windows a bebechy ma takie same jak kazdy laptop za 1500zl?
podobno kupiles we wloszech... dzwoniles do tego wlocha?ok wszystko jasne, ta osoba od ktorej kupilem mowi ze w jakim systemien ie byl po wlozeniu jakiejkolwiek plyty pomielił i wysuwa, co tu teraz zrobic, czy naped uszkodzony czy elektronika, gdzie to mozna naprawic i ZA ILE??? czy ktos z was potrafi woj. mazowieckie?
na to pytanie tez nikt Ci nie odpowie! moze cos dojdzie do Ciebie i sprobujesz sam sobie poradzic
btw: jakim cudem znalazles wlacznik od tego komputera?

Napisano 04 grudnia 2008 - 22:17
Napisano 04 grudnia 2008 - 22:58
moze on nie wie jak odpalic mac os x? (mozliwe ze windows jest ustawiony jako glowny system) :|
na pewno przejdzie na Maka z zainstalowanym windowsem...
bez urazy, ale kupowanie MacBooka by uzywac na nim windowsa jest dla mnie szczytem debilizmu i checia byc trendy.
Intstalowanie windows na maku jest imo prostsze niz na PC...
Mac OS X 10.5 Help: Instalowanie Windows XP lub Windows Vista na komputerze Mac
Nie da sie tego lepiej wytlumaczyc...
Może nie mam aż tak duże stażu jak niektórzy na forum, ale pół roku temu też sobie kupiłem Macbook'a aby mieć możliwość używania systemu który jest przeznaczony na ten sprzęt a nie po to aby instalować na nim tylko i wyłącznie Windows'a. Za 2/3 tej ceny miałbym sprzet o takich samych albo i lepszych parametrach od razu z windowsem.
A swoja droga czy polityka Apple zezwala na korzystanie TYLKO z samego Windowsach na ich sprzecie.
A swoja droga to lepiej przerzuc sie na leo bo jest znacznie przyjemniejszy nic Win:)
Napisano 04 grudnia 2008 - 23:23
Napisano 05 grudnia 2008 - 09:39
Napisano 05 grudnia 2008 - 12:53
Napisano 05 grudnia 2008 - 20:52
Napisano 05 grudnia 2008 - 23:29

Napisano 06 grudnia 2008 - 13:47
Napisano 07 grudnia 2008 - 20:00
Napisano 08 grudnia 2008 - 19:58
na razie udało mi się postawić goły XP pod bootcampem na drugiej partycji i niezależną trzecią partycją pod fat32 na wspólne dane wbrew możliwościom, jakie dawał OS X Leopard, ale dual boot to przecież straszne rozwiązanie dla szybkiej pracy, więc teraz próbuję postawić XP pod Parallels i na razie idzie nienajgorzej - z gołym XP nie ma problemu z szybkością - działa błyskawicznie, ale czy tak dalej będzie z kompletnym oprogramowaniem, którego jest 2 razy tyle, tego nie wiem, na odpowiednią konfugurację pełnego oprogramowania i ustawienia indywidualne zmarnuję pewnie jeszcze 2-3 tygodnie - w XP to był standard, a w XP pod Parallels na macu chyba inaczej też nie będzie ...,
Chyba trochę przeginasz z tym czasem konfiguracji xp. Postawienie xp na komputerze wirtualnym (do tego służy Parallels Desktop) przy dobrym komputerze Hoscie(komputer host - prawdziwy komputer na twoim biurku) zajmie ci ok. 3 do 4 h. Chyba, że robisz to pierwszy raz to zajmie Ci to trochę dłużej ale na pewno nie 2- 3 tygodnie
Dual boot służy do tego, że masz do wyboru system w którym odpalasz komputer. Niezależnie od tego czy wybierzesz mac osx czy xp będzie działał tak samo szybko. System xp pewnie po roku pracy zacznie mulić ale to już właściwość samego xp. NIE jest to wina dual Boot.
nadal nie rozwiązałem problemu mapowania klawiatury w maku - nie znalazłem polskiej klawiatury typograficznej QWERTZ, na której od zawsze pracuję, takiej jak inne klawiatury europejskie (np. francuska, niemiecka, szwajcarska), zwanej dziś w Polsce klawiaturą maszynistki, pod Windowsami to 214, czyli tej, jaka była na polskich maszynach do pisania zamin Wielki Brat Blue z Ameryki narzucił nam amerykański standard klawiatury "programisty" z wprowadzaniem polskich znaków Altem - na maku jest amerykańska klawiatura dworaka pod nazwą "polski pro" i jakaś dziwna pod nazwą "polski" z zupełnie innym układem znaków niż polska klawiatura QWERTZ - na razie nie wiem, jak ten problem rozwiązać, bo przecież nie chodzi o to, by do każdego nowego komputera uczyć się nowego układu klawiatury - to byłby szczyt absurdu, w wydaniu Apple tym razem,
Najbardziej istotna różnica jest taka, że Polskie litery piszesz z lewym alt a nie prawym. To tylko kwestia przyzwyczajenia i nic więcej. Za cenę ułatwień (które są boskie) jestem wstanie się przyzwyczaić. Nie uważam to za szczyt absurdu apple, bo w końcu wiem co Kupuje, zdaje sobie sprawę, że to jest amerykański komputer i system. Poza tym zastanawiam się, czy w ogóle zadałeś sobie trud, żeby w preferencjach systemowych spróbować zmienić z Polish Pro na Polish? Radze Ci poszukaj w preferencjach systemowych.
poza tym korzystanie z doca i z findera jest dla mnie wyjątkową udręką - mam nadzieję, że znajdę jakiś szybszy dostęp do kilkudziesięciu aplikacji, jakie chciałbym zainstalować na maku, choćby w podobny sposób do rozwijanej pod myszą listy z menu start w XP lub coś porównywalnego, do klikania w mighty mouse też nie sposób się przyzwyczaić po wyjątkowo precyzyjnym Logitechu v450, a prawoklik w mighty mouse zrobiono chyba tak, aby skutecznie zniechęcić do korzystania z takiej opcji,
Tego to już zupełnie nie rozumiem. Przecież te aplikacje, których używasz możesz bez problemu przeciągnąć do doca i uruchamiać jednym kliknięciem. Na windzie masz dwa kliknięcia na macu - jedno. A więc gdzie jest szybciej?
nie widzę też możliwości korzystania z makowago Maila i albo znajdę możliwość implementacji moich danych z ostanich 10 lat zapisanych przez Outlook Express, albo wyrzucę tego maka na śmietnik, bo przecież nie będę tworzył tych danych na piechotę od początku, tylko po to by posiadać jakiegoś maka - to byłby kolejny absurd, też w wydaniu Apple w tym przypadku,
Nie wypowiadam się na ten temat bo nie mam maca jeszcze. Ale sądzę, że na pewno jest taka możliwość. Inaczej Maci nie byłyby coraz popularniejsze.
po kilku dniach walki z makiem PRO coraz bardziej mam wrażenie, że jego twórcom bardziej zależało na efekciarstwie niż na efektywności pracy i stworzyli tylko drogą zabawkę pełną zbędnych fajerwerków i świecidełek, jak ulał dla szpanerów - aż strach z tym będzie wyjść do ludzi, o ile nie znaję sposobu na szybszą obsługę systemu OS X Leopard, z jakim mi tego maka sprzedano - na razie źle to widzę,
W moim odczuciu Maci to nie tylko zabawka pełna bajerów tylko wygodna maszyna do Pracy. OSX Leopard jest prosty w obałudze. Trzeba tylko uważnie czytać z ekranu.
jeszcze trochę liczę na to, że przynajmniej reklamowana stabilność OSX i reklamowana solidność wykonania maka sprawdzą się i zrekompensują mi te straty czasu w stosunku do reklamowanych zalet XP, MS i dzisiejszych PC-tów, choć lektura różnych forów wcale tego już nie potwierdza, a licznik zmarnowanego czasu nieubłaganie leci każdemu z nas, może tylko da każdego z nas z różną prędkością ,,,
Na to możesz liczyć.
Przed tym postem byłem twoim zwolennikiem bo, również potrzebuje windowsa na macu bo mam 3-4 aplikacje, które nie pójdą mi pod osx. Potrzebuje, ich używać od czasu do czasu. Dlatego również krytykuje ludzi, którzy mówią "Windows na macu? Blleeeeeeeeeeeeeeee".
Ale po przeczytaniu tego posta odniosłem, wrażenie, że kupiłeś maca tylko dlatego, że one są coraz bardziej popularne. Natomiast w ogóle nie zainteresowałeś się jaki komputer i z czym on się je, że tak się wyrażę. Jest to dla ciebie taki kot w worku, z którym nie wiesz co zrobić. No cóż tak bywa.
Pozdrawiam
Mezar
Napisano 08 grudnia 2008 - 20:15
niestety, Asq, Apple nie jest przeznaczony dla Ciebie. Daj Sobie i nam spokój i działaj na Windows na jakimś wypasionym pececie.
Dobrze przemyśl to, co napisał Mezar. Proszę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych