Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pogromca iPhone - Nokia N97

• Please log in to reply
242 replies to this topic

#151 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 31 August 2009 - 08:34

Ludzie, zapewne dla wielu z Was ideałem byłby telefon - zaznaczam telefon - oparty na jakimś bardzo stabilnym OS, 160 GB pamięci flash, 1024 RAM, na procku 1000 mhz, z aparatem 12 mpix z zoomem optycznym x 25 i obiektywem szklanym Zeissa (żeby w końcu przebić wszystkie ne Nokie, SE, itp..), lampą błyskową xenonową, opcją nagrywania video w HD przynajmniej w 720p (AVCHD), wyświetlaczem 4", baterią 6500 mAh, wbudowanymi głośnikami WOW Surround, tunerem DVB-T ( minimum ), złączem na karty zewnętrzne SDHC, łączem 7,2 Mbits i jeszcze najlepiej z elektrowibratorem.... Da mnie ta N97 ma jedną zaledwie wadę, ale taką, która dyskwalifikuje ją dla mnie całkowicie. Wspominany tutaj przez rozumnych Symbian. Nawet jeśli to 9.1 czy najwyższy możliwy. Czy ma aparat 100 mpix i lampę ? Przyzwoity cyfrak kompaktowy kosztuje już z 300 zł...

#152 krzychu22

krzychu22
  • 19 posts

Posted 01 September 2009 - 21:24

czytam te wasze opinie i nie mogę się nadziwić jak bronicie tego iphona chociaż sam go używam już od ponad 1,5 roku i coraz bardziej dochodzę do wniosku że to tylko pochłaniacz czasu i zabawka dla malych dzieci a nie telefon a może wyrosłem przez te 1,5 roku sam nie wiem, myślę że pora się przesiąść na coś bardziej nie zawodnego coś co będzie w każdym momęcie gotowe do dzwonienia czy wysłania smsa a z iphonem to rożnie bywało chociaż większych problemów nie miałem i nie mówię że rozstaje się z nim na zawsze może zostawie sobie go na pamiątke ;) mój wybór padnie chyba na n97 myśle że ma wszystko co powinien mieć telefon chociaż zdaje sobie sprawę z tego że interfejs jaki miał iphon jest unikatowy jak na razie ale z drugiej strony to chyba jedyny plus tego telefonu pozdrawiam!!!

#153 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 September 2009 - 21:31

Tylko nie symbian ;) ten system się zawala sam pod sobą już. Za dużo jest w niego pakowane. Symbian to 70 latek na viagrze i wydaje mi się, że Nokia zdaje sobie z tego sprawę. O innych się nie wypowiem, bo znowu będzie wojna. Nie, nie uważam iPhone OS za ideał. Wręcz odwrotnie.

#154 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 September 2009 - 07:46

Symbian to 70 latek na viagrze i wydaje mi się, że Nokia zdaje sobie z tego sprawę..

Brawo !! :)
Tu jest fragment testu - ..."O ile od strony technicznej N97 prezentuje się bardzo dobrze, to jeżeli idzie o software sprawy nie mają się już tak dobrze. Ale po kolei. Telefon działa pod kontrolą Symbiana S60 v5. System, mimo moich dużych nadziei z nim związanych, nie prezentuje się najlepiej. O ile przy małym obciążeniu pamięci wszystko działa szybko i płynnie, to w momencie gdy włączymy kilka aplikacji naraz (odtwarzacz, przeglądarkę, czytnik RSSów,itp.) zaczynają się schodki. Być może, ze względu na słaby procesor (430MHz) Symbian nie radzi sobie za dobrze i co jakiś czas zdarzają się spowolnienia jego pracy czy chwilowe zawieszanie się systemu. Wciągu dwóch tygodni testów, OS zawiesił się dwa razy i musiałem ponownie uruchamiać telefon.."
Cały test Komórkomaniaka zamieszczony jest tutaj Nokia N97 ? test KomórkoManiaKa | KomorkoManiaK.pl

@krzychu22, zostaw sobie na pamiątkę Twego "iphona". Może to był siphone, co ???? :)

#155 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 02 September 2009 - 13:29

O ile przy małym obciążeniu pamięci wszystko działa szybko i płynnie, to w momencie gdy włączymy kilka aplikacji naraz (odtwarzacz, przeglądarkę, czytnik RSSów,itp.) zaczynają się schodki.

A jak się w takiej sytuacji zachowuje iPhone? :???:

pozdrawiam

#156 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2009 - 14:19

ja swojego testowałem przy 4 czy 5 włączonych razem i wszystko śmigało bez problemów i żadnych przycinek

#157 krzychu22

krzychu22
  • 19 posts

Posted 02 September 2009 - 18:50

Tu jest fragment testu - ..."O ile od strony technicznej N97 prezentuje się bardzo dobrze, to jeżeli idzie o software sprawy nie mają się już tak dobrze. Ale po kolei. Telefon działa pod kontrolą Symbiana S60 v5. System, mimo moich dużych nadziei z nim związanych, nie prezentuje się najlepiej. O ile przy małym obciążeniu pamięci wszystko działa szybko i płynnie, to w momencie gdy włączymy kilka aplikacji naraz (odtwarzacz, przeglądarkę, czytnik RSSów,itp.) zaczynają się schodki. Być może, ze względu na słaby procesor (430MHz) Symbian nie radzi sobie za dobrze i co jakiś czas zdarzają się spowolnienia jego pracy czy chwilowe zawieszanie się systemu. Wciągu dwóch tygodni testów, OS zawiesił się dwa razy i musiałem ponownie uruchamiać telefon.."
Cały test Komórkomaniaka zamieszczony jest tutaj [URL="http://www.komorkomaniak.pl/16441/nokia-n97-%E2%80%93-recenzja-komorkomaniaka/"]Nokia N97 ? test KomórkoManiaKa | KomorkoManiaK.pl[/URL]

@krzychu22, zostaw sobie na pamiątkę Twego "iphona". Może to był siphone, co ???? :)

a powiedz mi jakich aplikacji używasz kilka na raz na iphonie?:D

#158 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2009 - 19:04

mail safari ipod phone :) pewnie te

#159 Carlst

Carlst
  • 656 posts

Safari, odtwaracz, palringo, sbsettings. Nic nie przycina.

#160 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 posts

a powiedz mi jakich aplikacji używasz kilka na raz na iphonie?

iTunes + sms + Safari + TwitterFon + RSS + czytnik ebboków

Wszystko zminimalizowane Backgrounderem działa po 5-6h na dzień :P

#161 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 September 2009 - 12:41

Oficjalnie to nic nie możecie powiedzieć o tym jak działa wiele aplikacji na raz, bo iPhone nie daje takiej swobody jak inne systemy. To, że można uruchomić ipoda, telefon i coś tam jeszcze nie oznacza pełnej gotowości systemu do multitaskingu :) Z innej beczki, możecie poczytać u mnie na blogu jak się sprawuje htc hero, w tym z multitaskiem, bo dzisiaj albo jutro mam zamiar skrobnąć podsumowanie po miesiącu działania.

#162 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 03 September 2009 - 12:54

witam, szczerze mówiąc Nokia N97 nie jest pogromcą iP.... iPhone jest tak specyficzny, że trudno będzie go "zgromić". Wprawdzie technologicznie (aparat, bluetooth, głośniki...) odstaje od zwykłych modeli, to jakość dźwięku na słuchawkach oraz funkcja iPod nie mają sobie równych. Do tego dochodzi jeszcze wyświetlacz Multi-Touch, który jest bardzo trudno podrobić. Osobiście brakuje mi wielu rzeczy w iPhonie, ale z racji jego unikalności w gąszczu wypasionych Noki, czy HTC jest on swoistym gadżetem, który się albo kocha, albo nienawidzi, choć moje uczucia są mieszane. pozdrawiam

#163 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 September 2009 - 18:08

czemu trzeba podrabiać ich wyświetlacz? Ich wyświetlacz nie jest jakimś jedynym na świecie cudem. Z identycznych korzysta HTC czy Palm Pre i oba równie dobrze reagują na dotyk :)

#164 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 September 2009 - 18:20

niestety nie do konca. mam tez htc magic i wyswietlacz choc o niebo lepszy od tych z windowsem jest o lata za iphonem. nie wystarczy musniecie by poczul dotyk (kurcze, jak to brzmi :P ), trzeba cisnac paluchem jak w starych windach :D nie mowiac o braku multitouch (wiem wiem.. sa jakies haczone firmware'y ktore obsluguja multi). generalnie szybkosc dzialania oraz wlasnie ekran byly 2 najwazniejszymi powodami dla ktorych nie uzywam na codzien htc tylko iphona..

#165 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 04 September 2009 - 08:29

to bedzie killer :D

XPERIA X2 dla biznesu od Sony Ericsson - Rynek IT - Dziennik InternautĂłw (DI) - XPERIA telefony komĂłrkowe Sony Ericsson aplikacje biznesowe

#166 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 04 September 2009 - 08:59

Od strony programowej mi się dosyć podoba (wkońcu coś mało podobne do od strony programowej do iPhone), od strony hardware dotyk wygląda na to że działa wrońcu jak powinien no i nie tnie się, jeżeli chodzi o wygląd to zupełnie mi się nie podoba, nie trafia do mnie.

#167 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 September 2009 - 09:23

Eh.. sam aparat (jakże zacny, bo 8,1mpx) to jeszcze nie wszystko ;) chociaż ma lampę, co obecnie jest żadkością. Bazuje na przedpotopowym windowsie 6 (podwersja 6.5). Z tym systemem nie ma mowy o killowaniu ;) Swoją drogą ciekawe kiedy wyjdzie 'siódemka'. Już dawno była zapowiadana i na filmikach wygląda bardzo ciekawie (np. formowanie zdjęć multitouchem w albumie). Ja czekam na jakiś telefon z win7. Jak już jakiś się pokaże, to apple będzie miało ostrą konkurencję.

#168 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 04 September 2009 - 09:32

Eh.. sam aparat (jakże zacny, bo 8,1mpx) to jeszcze nie wszystko ;) chociaż ma lampę, co obecnie jest żadkością.
Bazuje na przedpotopowym windowsie 6 (podwersja 6.5). Z tym systemem nie ma mowy o killowaniu ;)

Dokładnie. Z tym systemem, to ja już żadnego telefonu dobrowolnie do ręki nie wezmę. To nie jest system stworzony do telefonów z ekranem dotykowym. Co zresztą widać, bo wszyscy próbują nakładać na to co się da, żeby to wyglądało i dało się obsłużyć.

Remek.B:
Ja nie wiem z czego wnosisz, że ekran jest OK i się nie tnie. Zobacz sobie:
YouTube - Sony Ericsson XPERIA X2 - Hands On .

Przepraszam, ale jak zobaczyłem znane mi z HTC ikonki Windowsa, to mi się zrobiło źle :-(

pozdrawiam

#169 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 September 2009 - 15:22

wow, ten XPeria ma super menu, to przejście z kafelkami na wideo to niezły bajer. Jednakowoż, dla mnie Windows Mobile jest zbyt monotonny graficznie... wprawdzie istnieje szereg aplikacji ale z grafiką mogliby coś zrobić. Dla mnie żadna Xperia nie pobije iPhone nawet jakby miała 12Mpix! Jak już pisałem iPhone jest inny niż inne telefony - jest specyficzny... a poza tym to Sony Ericsson nie cieszy się chyba za dobrą niezawodnością?? pozdrawiam

#170 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 04 September 2009 - 17:26

a poza tym to Sony Ericsson nie cieszy się chyba za dobrą niezawodnością??

Taaaa, w przeciwieństwie do Apple :???:

pozdrawiam

PS. IMHO SE robi jedne z porządniejszych konstrukcyjnie telefonów.

#171 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 September 2009 - 17:41

możliwe... ja napisałem to stwierdzenie na podstawie opinii swoich znajomych, użytkujących Soniaki. :) pozdrawiam

#172 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 04 September 2009 - 17:45

możliwe... ja napisałem to stwierdzenie na podstawie opinii swoich znajomych, użytkujących Soniaki.

No ja też. I na podstawie swoich doświadczeń. Ale jak to mówią: ilu ludzi, tyle zdań.;)

pozdrawiam

#173 Antonówka92

Antonówka92
  • 121 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 September 2009 - 08:24

dokładnie... z Nokiami natomiast miałem ogromną styczność i w sumie nie licząc tego starszego Symbiana i nieudanego mojego egzemplarza N95 to lubię te telefony. Jednakże jest pewno ALE... Nokia niezbyt się wprawiła w dotykowych ekranach, a przynajmniej tak jest w 5800 XM, gdzie ekran co prawda nieźle reaguje na rysik i palec, ale zdarzało się podczas mojego użytkowania, że trzeba było "rąbać" rysikiem po ekranie, co zbyt fajne nie było. W N97 zapewne wykorzystali coś na miarę tego ekranu z 5800 XM ale myślę, że w topowym modelu coś poprawili... pozdrawiam

#174 Bo$s

Bo$s
  • 410 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 05 September 2009 - 09:04

W Nokii X6 i X3 ma się już pojawić wyświetlacz pojemnościowy.

#175 krzychu22

krzychu22
  • 19 posts

Posted 06 September 2009 - 21:04

mowcie co chcecie a ja i tak myśle że era iphona się kończy [url=http://www.youtube.com/watch?v=GhTtsZATwBQ]YouTube - Nokia N900[/url]

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users