Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pogromca iPhone - Nokia N97

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
242 odpowiedzi w tym temacie

#101 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 grudnia 2008 - 16:44

Ktoś tu pisał że przejścia z poziomu do pionu są lepsze niż w iphone ? haha spoko ale tak jest tylko w tym filmiku reklamowym , w praktyce to wygląda tak że po obróceniu na moment robi sie ciemny ekran i pojawia sie już obrócony obraz ... Zobaczcie sobie filmy na YT .

#102 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:15

heh... trochę śmieszne jest porównywanie do iP telefonu którego nikt jeszcze z Nas nie miał w ręku i jutro ani po jutrze nie będzie miał :P jeżeli bierzemy się do porównań to porównujmy telefonu które są na rynku i ktoś z Nas miał z nimi do czynienia a pisanie że Symbian jest beee.... przez osoby które nigdy z nim nie miały do czynienia albo miały do czynienia jedynie podczas oglądania telefonu w sklepie jest po prostu śmieszne :]

#103 rafzig155

rafzig155
  • 90 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:24

Ja powiem tak Nokia ani żaden inny telefon nigdy nie będzie dla mnie lepszy od iPhona, a dlaczego?? Z jednego bardzo prostego powodu system OS X w iPhonie, jedyny niepowtarzalny itd, itp, Symbian i WM mogą się schować. To tyle ode mnie.

#104 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:26

Bez uraz, ale uważam że sukces AppStore można porównać do sukcesu PZPR w Polsce. Po prostu, użytkownik nie ma wyjścia. Na wszystko inne można skorzystać z shareware, freeware, pełnych wersji, zależnych i niezależnych twórców oprogramowania, związanych i nie związanych z dużymi koncernami.

to jest kompletnie chybiona analogia. appstore nie zmniejsza twojej wolnosci wyboru lecz ja zwieksza. dzieki niemu zyskujesz wygodny i bezpieczny dostep do tysiecy aplikacji. to ze ich pisanie jest oblozone jakimis warunkami nieczego tu nie zmienia - to nie jest klopot uzytkownika a dewelopera. co wiecej to transakcja wiazana - w zamian dostajesz gotowy i skuteczny sposob promocji i dystrybucji, narzedzia do pracy i dobrze przygotowana dokumentacje. poczytaj troche o tym ile i jak szybko mozna na programach dla iphona zarobic a potem zastanow sie co to ma wspolnego z napompowanymo zarzutami o ktorych rozpisuje sie blogosfera i gazety.

zachowanie kontroli nad platforma i kanalem dystrybucji ma co najmniej tyle samo zalet co wad. nie ma mozliwosci aby pojawily sie jakies szkodniki, programy sa pisane wedlug zalecen co powoduje ze trudniej o bledy, wycieki pamieci i zwiechy. i tak dalej. iphone to telefon - nie tylko pracuje w zamknietej sieci gsm ale jego nadrzedna funkcja jest odebrac polaczenie. wyboraz sobie program ktory zawiesza ci urzadzenie w kieszeni i tym samym uniemozliwia rozmowe. dowiesz sie o tym dopiero wtedy kiedy wezmiesz go do reki. to samo dotyczy wydrenowania baterii. po prostu cos za cos.

na 10 000 aplikacji usunieto czy zablokowano zaledwie kilka. czesc zreszta zupelnie slusznie. poatrz na liczby to zrozumiesz jaka jest wlasciwa skala tego "wielkiego problemu".

zauwaz tez ze ten model dystrybucji natychmiast zostal skopiowany - masz juz sklep androida, swoj zapowiada microsoft i nokia. gdyby to byla taka porazka firmy takie jak google, ms i nokia nie probowaly by jej nasladowac, nieprawdaz?

nie mowie ze trzeba im klaskac - po prostu gdy sie cos krytykuje lepiej to najpierw przemyslec.

#105 BigJeremy

BigJeremy
  • 2 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:27

heh... trochę śmieszne jest porównywanie do iP telefonu którego nikt jeszcze z Nas nie miał w ręku i jutro ani po jutrze nie będzie miał :P

To takie hot opinie, nic zdrożnego. Najważniejsza jest w tym wszystkim dyskusja, w końcu wszyscy jesteśmy zainteresowani tematem. Symbian jest spoko, zwłaszcza że to prekursor tzw. telefonów smart. Użytkowałem i nie zawiodłem się na nim. Niestety symbian na telefonach z dotykowym interfejsem to nieodległa ale jednak przyszłość.

zauwaz tez ze ten model dystrybucji natychmiast zostal skopiowany - masz juz sklep androida, swoj zapowiada microsoft i nokia. gdyby to byla taka porazka firmy takie jak google, ms i nokia nie probowaly by jej nasladowac, nieprawdaz?

nie mowie ze trzeba im klaskac - po prostu gdy sie cos krytykuje lepiej to najpierw przemyslec.

Chęć zwiększenia zysku jest jednakowa dla wszystkich korporacji!
Tobie podoba się tego rodzaju wpływanie na swoje decyzje, innym nie.

#106 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:34

Chęć zwiększenia zysku jest jednakowa dla wszystkich korporacji!
Tobie podoba się tego rodzaju wpływanie na swoje decyzje, innym nie.

akurat o tej argumentacji napisalem niedawno wiecej wiec zamiast sie powtarzac odsylam do blog.fotogenia.info Co różni Apple od innych korporacji?

a przy okazji - rowniez na temat blog.fotogenia.info Spłaszczanie wachlarza

#107 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:35

to jest kompletnie chybiona analogia. appstore nie zmniejsza twojej wolnosci wyboru lecz ja zwieksza. dzieki niemu zyskujesz wygodny i bezpieczny dostep do tysiecy aplikacji. to ze ich pisanie jest oblozone jakimis warunkami nieczego tu nie zmienia - to nie jest klopot uzytkownika a dewelopera. (...)

zachowanie kontroli nad platforma i kanalem dystrybucji ma co najmniej tyle samo zalet co wad. nie ma mozliwosci aby pojawily sie jakies szkodniki, programy sa pisane wedlug zalecen co powoduje ze trudniej o bledy, wycieki pamieci i zwiechy. i tak dalej. iphone to telefon - nie tylko pracuje w zamknietej sieci gsm ale jego nadrzedna funkcja jest odebrac polaczenie. wyboraz sobie program ktory zawiesza ci urzadzenie w kieszeni i tym samym uniemozliwia rozmowe. dowiesz sie o tym dopiero wtedy kiedy wezmiesz go do reki. to samo dotyczy wydrenowania baterii. po prostu cos za cos.

na 10 000 aplikacji usunieto czy zablokowano zaledwie kilka. czesc zreszta zupelnie slusznie. poatrz na liczby to zrozumiesz jaka jest wlasciwa skala tego "wielkiego problemu".

Nie mówię, nigdy nie mówiłem że Apple nie odniosło sukcesów - tak samo jak porównywany przeze mnie PZPR.

AppStore zwiększa moje możliwości wyboru? Do czego, do tysięcy pasjansów? Nie otrzymałem jeszcze normalnego programu do wymiany plików z iPhone, nie trafiła mi się też przeglądarka obrazków mogących wyświetlać obrazki na pełnym ekranie. Gdzie tu wolność? Jedynie co widzę, to bezsensowne tłumaczenie, że nie można tego i tamtego bo z jednej strony to zabezpieczenia przed złymi piratami a z drugiej, zagrożenie stabilności, której iPhone za wiele nie ma.
iPhone to telefon? No niemożliwe, co za odkrycie! Przed iPhone było masa telefonów z WM, Symbianem, które wyobraź sobie też odbierały połączenia. Były też telefony bez systemów operacyjnych, które to miały problemy z odbieraniem połączeń - na czym się sypały. Nie ma co generalizować.

Jako podsumowanie mam takie hasło... niemalże partyjne:
"Sukces AppStore, porażką użytkownika".;)

#108 dario321

dario321
  • 711 postów
  • Skądok.Radom

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:41

Ja powiem tak Nokia ani żaden inny telefon nigdy nie będzie dla mnie lepszy od iPhona, a dlaczego?? Z jednego bardzo prostego powodu system OS X w iPhonie, jedyny niepowtarzalny itd, itp, Symbian i WM mogą się schować. To tyle ode mnie.

jestes fanem produktow Apple co z ludzi robi idiotow:lol: a dlaczego? a dlatego bo sprzedaje ladnie opakowany produkt,ktory nic w sobie nie ma procz irytujacego OSa;)

#109 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:47

Nie mówię, nigdy nie mówiłem że Apple nie odniosło sukcesów - tak samo jak porównywany przeze mnie PZPR.

prosze cie. chyba niewiele wiesz na temat pzpr skoro tak piszesz. ale to nie to forum wiec nie bede tego drazyl - po prostu badz laskaw przestac uzywac takich porownan.

AppStore zwiększa moje możliwości wyboru? Do czego, do tysięcy pasjansów? Nie otrzymałem jeszcze normalnego programu do wymiany plików z iPhone, nie trafiła mi się też przeglądarka obrazków mogących wyświetlać obrazki na pełnym ekranie. Gdzie tu wolność?

nie wiem gdzie tu jest wolnosc bo to z wolnoscia nie ma zbyt wiele wspolnego. jakby zamiast tysiecy pasjansow bylo tysiac programow do wymiany danych to by cos zmienilo? nie dostales programu i czyja to niby ma byc wina - apple? przeciez sdk nie zbarania pisania takiego softu. skoro dostrzgasz jakies braki to mozesz zainwestowac te $100 i wypelnic luke - i jeszcze na tym zarobisz. gdzie tu niby widzisz to "ograniczenie wolnosci"?

fragmentu o obrazkach w ogole nie rozumiem wiec nie skomentuje.

#110 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 04 grudnia 2008 - 18:50

akurat o tej argumentacji napisalem niedawno wiecej wiec zamiast sie powtarzac odsylam do blog.fotogenia.info Co różni Apple od innych korporacji?

a przy okazji - rowniez na temat blog.fotogenia.info Spłaszczanie wachlarza

świetny blog i artykuły, gratuluje

#111 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 19:05

czyli rozumiem że miałeś do czynienia z Symbianem oraz WM i jest to opinia wyrażona na tej podstawie? i mówiąc miałeś do czynienia mam na myśli jakieś pół roku użytkowania co pozwala wysunąć bezstronne wnioski... i czym wyraża się ta niepowtarzalność OS X-a? tylko nie pisz o multi... :)

#112 dario321

dario321
  • 711 postów
  • Skądok.Radom

Napisano 04 grudnia 2008 - 19:28

bartosz- przeciez Apple nie udostepni aplikacji do wymiany plikow,tak samo jak i bluetooth tez nie bedzie udostepnione przez nich.

nie rozumiesz fragmentu o obrazkach,a obsluga (jej brak) flash cos Ci mowi???

porownujemy iPhone'a do n97... to tak jakby cegle do kalkulatora;)

#113 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 19:43

bartosz- przeciez Apple nie udostepni aplikacji do wymiany plikow,tak samo jak i bluetooth tez nie bedzie udostepnione przez nich.
nie rozumiesz fragmentu o obrazkach,a obsluga (jej brak) flash cos Ci mowi???

skad wiesz co apple udostepni a czego nie udostepni? rok temu mielismy webapps dzis mamy aplikacje ktore dzialaja natywnie. skad mozesz wiedziec co bedzie za pol roku? poza tym kolega nic nie pisal o bluetooth a wymiana plikow moze sie odbywac na kilkanascie roznych sposobow za pomoca edge, wifi czy kabla. mam sie domyslac o co chodzi? niby flash to obrazki?

porownujemy iPhone'a do n97... to tak jakby cegle do kalkulatora;)

jak na razie to porownujemy realnie istniejace urzadzenie ktore jest na rynku od poltora roku i ktore kazdy moze sobie kupic z obietnicami, obrazkami i reklamami na youtube. ztcw nokia ma trafic do sklepow dopiero w lecie 2009

#114 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 05 grudnia 2008 - 01:00

prosze cie. chyba niewiele wiesz na temat pzpr skoro tak piszesz. ale to nie to forum wiec nie bede tego drazyl - po prostu badz laskaw przestac uzywac takich porownan.

Napiszę możliwie najprościej. AppStore przy swoich zaletach, czy wadach - nie daje użytkownikowi żadnego wyboru. Nie możemy zdecydować się (przy niezłamanym iPhone) na zakupy u niezależnych dystrybutorów, chociażby takich aplikacji które oferuje Cydia czy też Installer, które niejeden użytkownik sobie chwali. To właśnie dzięki niezależnym aplikacjom możecie powiedzieć, że działa MMS czy nagrywanie filmów. Jeżeli chcemy ową wolność, musimy iPhone złamać, czyli "postawić się" Apple, zbuntować się przeciwko jedynemu, dozwolonemu miejscu robienia zakupów aplikacji.
Skąd owe porównanie do PZPR? Stąd, że w czasach rządów owej partii nie było również wyborów. Chyba to proste.

nie wiem gdzie tu jest wolnosc bo to z wolnoscia nie ma zbyt wiele wspolnego. jakby zamiast tysiecy pasjansow bylo tysiac programow do wymiany danych to by cos zmienilo? nie dostales programu i czyja to niby ma byc wina - apple? przeciez sdk nie zbarania pisania takiego softu. skoro dostrzgasz jakies braki to mozesz zainwestowac te $100 i wypelnic luke - i jeszcze na tym zarobisz. gdzie tu niby widzisz to "ograniczenie wolnosci"?

Nie wiem dlaczego ja (jako konsument oprogramowania) mam je pisać. Ja chcę z niego korzystać. SDK właśnie zabrania (mi, czy każdemu innemu) pisania takiego softu, jakiego bym sobie życzył. Nie szukając daleko - aby mieć dostęp do iPhone, do jego plików, móc tworzyć katalogi, kopiować, przenosić pliki. Rzeczone SDK zabrania również aby można było poszerzyć funkcjonalność Bluetooth'a - jakkolwiek twórca nie będzie się starał - nic tego nie zmieni, chyba że zmieni się podejście Apple - na co nie liczę.

(...)fragmentu o obrazkach w ogole nie rozumiem wiec nie skomentuje.

Chciałem móc korzystać z aplikacji do wymiany danych między iPhone a komputerem, takich jak DataCase, AirSharing oraz Discover liczyłem na to, że skoro pliki graficzne nie są optymalizowane przez iTunes (znów brak wyborów bo nie mogę tego wyłączyć) to będę mógł, dzięki legalnie nabytym przeze mnie aplikacjom obejrzeć obrazki na pełnym ekranie.
Jeżeli to też jest niejasne - wytłumaczę. Mam wiele tapet o rozmiarach 320x480. Aby obejrzeć takie obrazki w dobrej jakości - niestety, przerzucanie do iPhone przez iTunes odpada, z powodu rzeczonego iTunes. Chcę obrazki oglądać w skali 1:1 na pełnym ekranie, nie pomniejszonych o ramkę, o górną belkę - po prostu pełen ekran.

skad wiesz co apple udostepni a czego nie udostepni? rok temu mielismy webapps dzis mamy aplikacje ktore dzialaja natywnie. skad mozesz wiedziec co bedzie za pol roku? poza tym kolega nic nie pisal o bluetooth a wymiana plikow moze sie odbywac na kilkanascie roznych sposobow za pomoca edge, wifi czy kabla.

Słucham? Jakie pliki możemy wymienić za pomocą kabla (bez jailbreak'a)? Nic poza grafiką, muzyką oraz filmami. Nie możemy nic z internetu pobrać, nic zapisać, aby z tego skorzystać później. Gdzie jest te kilkanaście różnych sposobów?
Jest iTunes oraz programy o których napisałem tworzące pseudo-dysk, z którego możemy korzystać dzięki WiFi. To wszystko.

#115 TOMO!

TOMO!
  • 89 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 grudnia 2008 - 02:37

po instalacji, wielu niedostepnych przed zrobieniem JB, aplikacji iPhone tez zamula... jedyne co go wyrozna z posrod kilku 'killerow' to dotykowy wyswietlacz co do politki Apple związanej z iPhonem, to zgadzam sie z Nasedo - maja tak gestą piane z mydla, ze przez nia nie widzicie

#116 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 05 grudnia 2008 - 13:59

Napiszę możliwie najprościej. AppStore przy swoich zaletach, czy wadach - nie daje użytkownikowi żadnego wyboru. Nie możemy zdecydować się (przy niezłamanym iPhone) na zakupy u niezależnych dystrybutorów, chociażby takich aplikacji które oferuje Cydia czy też Installer, które niejeden użytkownik sobie chwali.

w appstore jest 10.000 aplikacji. jesli to jest brak wyboru to chyba faktycznie nigdy sie nie zrozumiemy.
natura nie znosi prozni dlatego powstal nieoficjalny kanal dystrybucji i dodatkowe oprogramowanie z ktorym apple wlasciwie przestalo walczyc - kolejne aktualizacje nie blokuja zjailbrekowanych telefonow. uzyskanie dostepu do cydii trwa moze z piec minut - i znow nie wiem gdzie tu widzisz problem? ze nie ma tego ootb?

im brardziej specyficzne masz wymagania tym wieksza szansa ze bedziesz musial korzystac z dodatkowego softu. po to istnieje appstore, po to ludzie stworzyli jailbreaka. po to istnieje rozne preferencje i konfiguracje.

to czego zadasz to jakas utopia.

Nie wiem dlaczego ja (jako konsument oprogramowania) mam je pisać. Ja chcę z niego korzystać. SDK właśnie zabrania (mi, czy każdemu innemu) pisania takiego softu, jakiego bym sobie życzył.

apple zabrania nie pisania softu a uzywania pewnych mechanizmow. pisalem ze jest to transakcja typu cos za cos. rownie dobrze moglbys pisac ze niewielka rozdzielczosc ekranu tez zabrania pisania komus pisania softu bo potrzebuje on akurat 2x wyzszej. wysokie wyniki sprzedazy i ocena satysfkacji kilentow pokazuja ze konskewencje tych ograniczen wcale nie sa takie fatalne jak twierdzisz. doskonale rozumiem ze ci czegos brakuje ale nie rozumiem skad taka megalomanskie obiektywizowanie wlasnych potrzeb i rozciaganie tego na reszte swiata? zwlaszcza w sytuacji kiedy 4GB pendriwe kosztuje 30zl a przenosny 500GB dysk o wielkosci tabliczki czekolady ze 300zl. naprawde mozliwosc przenoszenia danych to nie jest powod dla ktorego ludzie kupuja iphona. mozna to zrobic, powstake takie oprogramowanie ale w niczym nie jest ono wazniejsze od wysmiewanych przez ciebie pasjansow.

Słucham? Jakie pliki możemy wymienić za pomocą kabla (bez jailbreak'a)? Nic poza grafiką, muzyką oraz filmami. Nie możemy nic z internetu pobrać, nic zapisać, aby z tego skorzystać później. Gdzie jest te kilkanaście różnych sposobów?

phone view nie wymaga zdaje sie jailbreaka: Ecamm Network: PhoneView: iPhone Disk Mode Solution - Keep your files on the iPhone's flash drive

iphone to wyspecjalizowane urzadzenie. dla ciebie to "nic poza muzyka, grafika i filmami" dla innych to sens uzywania. nie wiem w jakim kontekscie opisujesz te braki ale wiem ze spokojnie da sie je obejsc z jailbreakiem lub nawet bez. wiem tez ze wymyslajac sobie wady dla sportu o kazdym istniejacym telefonie czy komputerze mozna bedzie powiedziec to samo. tego nie potrafi, tamto jest do luftu, to mogloby byc lepsze i tak dalej. nie da sie stworzyc czegos co bedzie rownie fantastyczne dla wszystkich.

nikt normalny nie twierdzi ze iphone jest bez wad - po prostu ma on kilka wielkich zalet ktore skutecznie odsuwaja wady na plan dalszy. to wszystko. majac do wyboru telefon ktory umozliwi mi przenoszenie danych a w zamian do niewygodna obsluge i opere mini jako przegladarke a iphona w wersji 1.x wybralbym iphona. bo jeden mankament latwo moge ominac a drugiego nie. zauwaz ze iphone swietnie sie sprzedawal jeszcze zanim pojawil sie 2.0 i appstore. ludzie przedkladaja wygode obslugi i agregacje kilku podstawowych ale realnych mozliwosci (odtwarzacz, internet, telefon) nad ich magazynowanie. powtarzam nie kaze ci klaskac po prostu zwracam uwage ze przyczyny popularnosci iphona sa inne niz ci sie wydaje. przemysl to sobie bo powtarzanie argumentow po najmniejszej linii oporu - marketing, fanboje, religia, fanatyzm itd. - to po prostu starta czasu.

zwroc tez uwage ze iphone zostal od poczatku pomyslany jako urzadzenie z nielimitowanym dostepem do sieci, do itunes, do visual voicemaila i tak dalej. korzystanie z niego w polsce gdzie nielimitoany internet = 1GB a itunes = appstore jest troche mylace.

a te kilkanascie sposobow to oczywiscie protokoly typu ftp, ssh, afp, smb i tak dalej.

#117 Big Bang

Big Bang
  • 2 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 14:04

Tematem tego wątku jest ocena telefonu Nokia N97 w kontekście tzw. pogromcy iPhone3G. Zauważyłem jednak, że dyskusja zmierza do zwarcia przeciwników i zwolenników obydwu telefonów. Udowadnianie sobie nawzajem słuszności swoich racji. Jaki jest cel tych bezpardonowych ataków, jaki jest cel udowadniania czegokolwiek? Człowiek dąży do prawdy, musi znaleźć sobie jakiś punkt odniesienia, odnaleźć siebie w rzeczywistości jaka go otacza. Jednak ten sam człowiek powinien mieć na uwadze dobro innych ludzi, nie zatracać się w sporze co może prowadzić do wzajemnych uraz i pretensji. Taki stan rzeczy prowadzi do nienawiści, wojen i wszelkiego zła. Dajmy upust swoim emocjom, ale miłujmy się nawzajem. W takim duchu nawet najbardziej ożywiona i krwawa dyskusja może być dobrem. Wytyczmy sobie granice i cele, ale miłując się nawzajem nie pozwólmy żeby zło zagościło w naszych sercach!

#118 bathez90

bathez90
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 grudnia 2008 - 15:42

pewnie bedzie jak z 5800 na reklamach pieknie smiga a w realu total zacinka

#119 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 16:39

w appstore jest 10.000 aplikacji. jesli to jest brak wyboru to chyba faktycznie nigdy sie nie zrozumiemy.

Bartku powiedz to tym wszystkim ktorzy robia JailBreaka.

natura nie znosi prozni dlatego powstal nieoficjalny kanal dystrybucji i dodatkowe oprogramowanie z ktorym apple wlasciwie przestalo walczyc - kolejne aktualizacje nie blokuja zjailbrekowanych telefonow. uzyskanie dostepu do cydii trwa moze z piec minut - i znow nie wiem gdzie tu widzisz problem? ze nie ma tego ootb?

Brak walki oznacza aprobate ? Chyba nie, mozna cos o tym powiedziec robiac kolejne aktualizacje softu.

im brardziej specyficzne masz wymagania tym wieksza szansa ze bedziesz musial korzystac z dodatkowego softu. po to istnieje appstore, po to ludzie stworzyli jailbreaka. po to istnieje rozne preferencje i konfiguracje.

to czego zadasz to jakas utopia.

Sadzac po ilosci pytan o aplikacje dosc trywialne typu TOMTOM, czy flash to chyba nie sa az tak "specyficzne" wymagania.

To nie jest utopia, to sa reguly normalnego, otwartego rynku.

apple zabrania nie pisania softu a uzywania pewnych mechanizmow. pisalem ze jest to transakcja typu cos za cos. rownie dobrze moglbys pisac ze niewielka rozdzielczosc ekranu tez zabrania pisania komus pisania softu bo potrzebuje on akurat 2x wyzszej. wysokie wyniki sprzedazy i ocena satysfkacji kilentow pokazuja ze konskewencje tych ograniczen wcale nie sa takie fatalne jak twierdzisz. doskonale rozumiem ze ci czegos brakuje ale nie rozumiem skad taka megalomanskie obiektywizowanie wlasnych potrzeb i rozciaganie tego na reszte swiata? zwlaszcza w sytuacji kiedy 4GB pendriwe kosztuje 30zl a przenosny 500GB dysk o wielkosci tabliczki czekolady ze 300zl. naprawde mozliwosc przenoszenia danych to nie jest powod dla ktorego ludzie kupuja iphona. mozna to zrobic, powstake takie oprogramowanie ale w niczym nie jest ono wazniejsze od wysmiewanych przez ciebie pasjansow.

Bartku, idea telefonu - smartfona polega chyba na tym aby ujednolicic obsluge, i ograniczyc ilosc gadzetow, ktore musimy ze soba nosic do minimum, oczywiscie, mozemy miec ze soba kamere, mp3 player, laptopa, gps, dysk przenosny i byc moze dodatkowy telefon

iphone to wyspecjalizowane urzadzenie. dla ciebie to "nic poza muzyka, grafika i filmami" dla innych to sens uzywania. nie wiem w jakim kontekscie opisujesz te braki ale wiem ze spokojnie da sie je obejsc z jailbreakiem lub nawet bez. wiem tez ze wymyslajac sobie wady dla sportu o kazdym istniejacym telefonie czy komputerze mozna bedzie powiedziec to samo. tego nie potrafi, tamto jest do luftu, to mogloby byc lepsze i tak dalej. nie da sie stworzyc czegos co bedzie rownie fantastyczne dla wszystkich.

W przypadku iphone wszyscy wiemy, ze ma on mozliwosci, jednak sa one sztucznie ograniczone w imie marketingowych sposobow dynamizowania sprzedazy i przedluzania zywotnosci produktu.

nikt normalny nie twierdzi ze iphone jest bez wad - po prostu ma on kilka wielkich zalet ktore skutecznie odsuwaja wady na plan dalszy. to wszystko. majac do wyboru telefon ktory umozliwi mi przenoszenie danych a w zamian do niewygodna obsluge i opere mini jako przegladarke a iphona w wersji 1.x wybralbym iphona. bo jeden mankament latwo moge ominac a drugiego nie. zauwaz ze iphone swietnie sie sprzedawal jeszcze zanim pojawil sie 2.0 i appstore. ludzie przedkladaja wygode obslugi i agregacje kilku podstawowych ale realnych mozliwosci (odtwarzacz, internet, telefon) nad ich magazynowanie. powtarzam nie kaze ci klaskac po prostu zwracam uwage ze przyczyny popularnosci iphona sa inne niz ci sie wydaje. przemysl to sobie bo powtarzanie argumentow po najmniejszej linii oporu - marketing, fanboje, religia, fanatyzm itd. - to po prostu starta czasu.

Sa dwie przegladarki Opera mobile i opera mini, klasyczna opera dubluje safari, wobec czego jej istnienie na iphone jest jak sie okazuje nierealne (mimo tego, ze stabilnoscia deklasuje safari) opera mini jest specyficznym rozwiazaniem glownie dla sieci o malej przepustowosci i wysokich kosztach polaczen.

Iphone ma jedna niezaprzeczalna zalete, jest nia interfejs. Cala reszta jest taka jak w innych telefonach, czasem lepiej, czasem gorzej rozwiazana, jednak nie na tyle, zeby mogla deklasowac, badz byc deklasowana przez inne rozwiazania.

Faktem jest, ze to na iphone jest w appstore mnostwo smieciowego software, ktory na innych platformach po prostu bylby zignorowany, a w appstore zobaczymy go w "what's hot" i jeszcze byc moze odstapimy jakies 2zeta zeby go miec. Jednak twierdzenie, ze w appstore jest 10000 aplikacji w sytuacji, gdy tak naprawde nie mozna ich nawet normalnie wyszukac, a na branzowych blogach przewijaja sie te same co zwykle gry i programy w liczbie kilkudziesieciu tylko potwierdza fakt "kleski urodzaju" na ktora jestesmy skazani. Mam nadzieje jednak, ze kwestia czasu jest "wyrobienie sie" i pojawienie bardziej sensownych aplikacji, ktore oczywiscie nie beda kolidowaly z wytycznymi apple.

Na koniec link
Zamknięty jak Apple | KopalniaWiedzy.pl

#120 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 18:26

Sadzac po ilosci pytan o aplikacje dosc trywialne typu TOMTOM, czy flash to chyba nie sa az tak "specyficzne" wymagania. To nie jest utopia, to sa reguly normalnego, otwartego rynku.

utopia jest wymaganie dostarczenia ootb konfiguracji ktora bedzie pasowala kazdemu. przeciez ja pisze wlasnie o tym ze iphona mozna dostosowac do wlasnych potrzeb na bardzo rozne sposoby. trzeba tylko chciec. wymaga to niewiele wysilku a rozwiazuje rozne "palace problemy".. ja rozumiem ze mowimy tu takze w kontekscie "apple nie pozwala" ale warto pamietac ze jednak "iphone pozwala". na wiele roznych rzeczy. ignorowanie jailbreaka i skupionego wokol srodowiska nie pozwala za to w pelni zrozumiec ani opisac tego zjawiska.

Bartku, idea telefonu - smartfona polega chyba na tym aby ujednolicic obsluge, i ograniczyc ilosc gadzetow, ktore musimy ze soba nosic do minimum, oczywiscie, mozemy miec ze soba kamere, mp3 player, laptopa, gps, dysk przenosny i byc moze dodatkowy telefon

to zupelnie nie o to chodzi. po rpostu iphone nigdy nie bedzie dobrym pendrajwem. jest za duzy, ma za mala objetosc, jest zasilany z baterii, wymaga noszenia kabla, transfer po wifi jest duzo mniej wydajny i tak dalej. wszystko to do kupy wziete powoduje ze niezaleznie od oprogramowania zawsze bedzie to tylko niewygodna proteza. i dlatego brak takich mozliwosci nie rozczarowuje. zreszta nawet te programy pozwalajace mu przenosic dane tak naprawde sluza raczej do tego zeby mozna je bylo przegladac. agregacja ma sens wtedy kiedy poszczegolne elementy sa realnie funkcjonalne inaczej to tylko dodawanie funckji ktore komplikuja niepotrzebnie obsluge i ostatecznie prowadza do znanego nam dzis modelu "wszystko w jednym" a w konsekwencji do tego ze przestaje sie liczyc sens a zaczyna ilosc. na iphonie mozna np postawic serwer www i hostowac strone - bedziemy teraz rozmawiac o tym ze to zaleta i inne telefony na to nie pozwalaja albo ze w ten sposob nie bede juz musial placic za hosting? przeciez to bez sensu.

W przypadku iphone wszyscy wiemy, ze ma on mozliwosci, jednak sa one sztucznie ograniczone w imie marketingowych sposobow dynamizowania sprzedazy i przedluzania zywotnosci produktu.

to druga strona medalu. ale dzis nikt juz nie produkuje i nie sprzedaje inaczej. niestety. mimo to apple jakos blizej do starych dobrych czasow niz innym producentom. pisalem o tym poza tym obszernie blog.fotogenia.info Co różni Apple od innych korporacji? wiec nie bede sie powtarzal. poza tym wszystkie te ograniczenia to kwestia softu a wiec zawsze mozna je obejsc. w tym sensie kazde z nich jest sztuczne. i dlatego wlasnie nie tylko szczerze kibicuje cydii ale tez twierdze ze nie sposob mowic o iphone lekcewazac przy tym nieoficjalne oprogramowanie i stojacy za nim ruch uzytkownikow i programistow.

Sa dwie przegladarki Opera mobile i opera mini, klasyczna opera dubluje safari, wobec czego jej istnienie na iphone jest jak sie okazuje nierealne (mimo tego, ze stabilnoscia deklasuje safari) opera mini jest specyficznym rozwiazaniem glownie dla sieci o malej przepustowosci i wysokich kosztach polaczen.

caly ten szum o opere dotyczyl wersji mini. o ile wiem mini jest tez wbudowana w wiekszosc smartfonow - dlatego o niej wspomnialem.

Iphone ma jedna niezaprzeczalna zalete, jest nia interfejs. Cala reszta jest taka jak w innych telefonach, czasem lepiej, czasem gorzej rozwiazana, jednak nie na tyle, zeby mogla deklasowac, badz byc deklasowana przez inne rozwiazania.
Faktem jest, ze to na iphone jest w appstore mnostwo smieciowego software, ktory na innych platformach po prostu bylby zignorowany, a w appstore zobaczymy go w "what's hot" i jeszcze byc moze odstapimy jakies 2zeta zeby go miec. Jednak twierdzenie, ze w appstore jest 10000 aplikacji w sytuacji, gdy tak naprawde nie mozna ich nawet normalnie wyszukac, a na branzowych blogach przewijaja sie te same co zwykle gry i programy w liczbie kilkudziesieciu tylko potwierdza fakt "kleski urodzaju" na ktora jestesmy skazani. Mam nadzieje jednak, ze kwestia czasu jest "wyrobienie sie" i pojawienie bardziej sensownych aplikacji, ktore oczywiscie nie beda kolidowaly z wytycznymi apple.

przypominam ze appstore ma zaledwie 6 miesiecy. oprocz glupich gier znajduje sie tam sporo innego softu. ja znalazlem dla siebie kilka programow ktorych uzywam na co dzien zakladam wiec ze ktos inny tez cos znajdzie. zwlaszcza ze ich ilosc bedzie rosla a nie malala. a wracajac do samego iphona - to wlasnie przyjemna, latwa i wygodna obsluga tego urzadzenia sprawia ze stalo sie ono tak popularne. to nie jest "tylko" interfejs. to jest "az" interfejs. dzis kazdy telefon potrafi wyslac mejla i zrobic jeszcze tysiac roznych rzeczy klopot w tym ze nie kazdy potrafi go obsluzyc. w efekcie "mozna" sprowadza sie do "nie chce mi sie", "nie umiem", "nie da sie" i tak dalej. wiesz jak to jest - lepszy wrobel w garsci niz golab na dachu...

Na koniec link
Zamknięty jak Apple | KopalniaWiedzy.pl

widzialem to juz wczoraj. kolejne glosowanie. mozemy sie przeciez umowic ze apple jest zle ale nie zmieni to faktu ze jakims cudem uzytkownicy makow czesciej je sobie chwala niz na nie narzekaja. poza tym mysle ze to FUD.

#121 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 grudnia 2008 - 02:57

widze, że GRUUBO w tym wątku... zdrowia chłopaki, zdrowia do tych dyskusji ;)

#122 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2008 - 13:01

Teścik:
http://www.mobile-re...ia-n97-en.shtml

#123 krzychu22

krzychu22
  • 19 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 12:34

witam!!! chciałbym odświeżyć temat bo od dłuższego czasu chodzi mi po głowie rozstania z iphonem a że nie ma już problemów z kupnem noki n 97 i jeszcze taniej niż nowy iphone chcialbym żeby się ktoś wypowiedzial na ten temat ktoś kto mial do czynienia z obydwoma tymi telefonami pozdrawiam!!!

#124 Macio

Macio
  • 331 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 12:47

najmocniejszy do czego ? do wbijania gwoździ?

Sony Ericsson - Przegląd - Satio™

#125 iMat

iMat
  • 27 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 13:52

A co powiecie na Nokie N900??

Nokia N900 z Maemo 5 oficjalnie! - Komórkomania.pl - najlepszy blog o komórkach
Bardzo podobna technicznie do N97.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych