Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pogromca iPhone - Nokia N97

• Please log in to reply
242 replies to this topic

#126 krzychu22

krzychu22
  • 19 posts

Posted 30 August 2009 - 14:49

po pierwsze nie pisałem że najmocniejsza po drugie chciałem uzyskać opinie od kogoś kto fizycznie posiada lub posiadał obydwa telefony a nie sądze żeby ktoś miał N900 tak że czekam nadal!!!

#127 Remek.B

Remek.B
  • 463 posts
  • SkądKraków

Posted 30 August 2009 - 14:52

Dla mnie iPhone kilerem jest matka mojej koleżanki, wpadł jej iPhone do garnka z zupą i po nim :D

#128 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 18:25

Remek, ładne podsumowanie :D patrzyłem na filmiki z ta nokia 900 i mimo wszystko do pięt nie dorasta ipkowi, nie mówiąc już o konkurowaniu, czy nawet wyprzedzaniu go. Sprzętowo wypada znacznie słabiej, ma jakiś system o którym nikt nic nie wie, strasznie muli, nie posiada multi touch, sterowanie po stronach paskudnie rozwiązane (kliknąć by pojawiła się mycha i przeciągać mychę po ekranie - kto to wymyślił?!). jedyne co może być fajne to zewnętrzna klawiaturka i widgety na pulpicie, ale ładniej to wygląda w androidzie.

#129 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 August 2009 - 18:32

Remek, ładne podsumowanie :D
patrzyłem na filmiki z ta nokia 900 i mimo wszystko do pięt nie dorasta ipkowi, nie mówiąc już o konkurowaniu, czy nawet wyprzedzaniu go.
Sprzętowo wypada znacznie słabiej, ma jakiś system o którym nikt nic nie wie, strasznie muli, nie posiada multi touch, sterowanie po stronach paskudnie rozwiązane (kliknąć by pojawiła się mycha i przeciągać mychę po ekranie - kto to wymyślił?!). jedyne co może być fajne to zewnętrzna klawiaturka i widgety na pulpicie, ale ładniej to wygląda w androidzie.

Bez sensu jest ocenianie telefonu przed premierą. Pod względem sprzętowym N900 to właśnie iPhone Killer. Jak będzie z softem i interfejsem - zobaczymy.

#130 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 18:46

jeszcze GS'a nie było jak o niej trąbili że jest killerem, ciekawe jak to będzie :)

#131 maciek_xxx

maciek_xxx
  • 137 posts
  • SkądKatowice

Posted 30 August 2009 - 18:48

Nokia nawet niewiadomo jak nafaszeruje swoje telefony i tak nie osiagnie takiego prestizu jak iPhone od Apple...sorryy...

#132 krzychu22

krzychu22
  • 19 posts

Posted 30 August 2009 - 19:00

ludzie!!! temat jest o n97 a nie o czymś czego jeszcze nie ma na rynku

#133 Gizi

Gizi
  • 28 posts

Posted 30 August 2009 - 19:16

Moje zdanie jest takie: Ta nokia może być tylko lepsza od iPhone'a w jednym- bateria. (Tak obstawiam) Wszystko inne na korzyść iPhone'a

#134 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 30 August 2009 - 19:21

ta nokia zebrala takie baty w recenzjach przez obecnosc symbiana, ze temat mozna zamknac :)

#135 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 August 2009 - 19:34

Moje zdanie jest takie:
Ta nokia może być tylko lepsza od iPhone'a w jednym- bateria. (Tak obstawiam) Wszystko inne na korzyść iPhone'a

Proszę Cię, jeśli nie jesteś obyty w temacie to nie pisz. Nie bronię Nokii bo sam używam iPhone'a, ale fanbojstwo niektórych ludzi po prostu rozwala. Telefony Nokii są lepsze sprzętowo, mówię tutaj o N900 która posiada chociażby 5mpex aparat czy flasha. Apple za rok wypuści nowego iPhone'a z aparatem 5mpex i ogłosi rewolucję. Wg. mnie lepszy aparat jest bardziej przydatny niż multi-touch - genialny patent dzięki któremu iPhone jedzie wszystkie telefony!

Wyniki sprzedaży iPhone'a są po części tak dobre, bo to Apple, często potrafią wcisnąć kicz. Trochę pojęcia o marketingu.

#136 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 30 August 2009 - 19:40

Aparat bardziej potrzebny niz multitouch? Chyba zartujesz. Ciekawe jak bym wlasnie pisal tego posta i przegladal forum za pomoca 5Mpix kamery...

#137 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 August 2009 - 19:43

Aparat bardziej potrzebny niz multitouch? Chyba zartujesz. Ciekawe jak bym wlasnie pisal tego posta i przegladal forum za pomoca 5Mpix kamery...

Przeglądanie forum MyApple to wprost niezbędna funkcja telefonu... Pomyśl o normalnym użytkowaniu, przy aparacie 5mpex zdjęcia wychodzą sensownie (miałem N95 rok temu), ale przy 3.2 i mniej już niezbyt... Nie zawsze masz przy sobie aparat.

Multi touch to fajny bajer, ale nie jest niezbędny przy normalnym użytkowaniu. No chyba, że korzystasz z internetu na telefonie po kilka godzin - ale znowu bateria nie wytrzyma :lol:

#138 Pati007

Pati007
  • 265 posts
  • SkądSuchy Las, PL

Posted 30 August 2009 - 19:44

Bawiłam się n97 i jedno mogę powiedzieć - ekran (technologia dotyku) to porażka... Gdyby dali w niej ekran capacitive (taki jak w iPhone i niektórych innych tel. np LG Arena) to byłby to wg mnie konkutent dla iPhona i pewnie mojego iP 2G zmieniłabym właśnie na n97 (bo szczerze mówiąc Nokia jakoś trochę bardziej mi pasuje). Ale... Po krótkiej zabawie i wkurzaniu się na reakcję ekranu zdecydowałam jednak, że chcę nowego iPhona. Ogólnie wydaje mi się, że Nokia bardzo dużo traci nie dając ekranów capacitive... Idealnie pasowałyby do 5800 czy w tym wątku wspominanej n97, dzięki temu obsługa byłaby na prawdę o wiele przyjemniejsza... I wówczas rzeczywiście mogliby na poważnie zacząć rywalizować z Apple.

#139 Mystik

Mystik
  • 134 posts

Posted 30 August 2009 - 19:54

Bawiłam się n97 i jedno mogę powiedzieć - ekran (technologia dotyku) to porażka... Gdyby dali w niej ekran capacitive (taki jak w iPhone i niektórych innych tel. np LG Arena) to byłby to wg mnie konkutent dla iPhona ...

I to jest właśnie sedno sprawy. Co z tego, że telefon extra (chociaż procesor troszkę za słaby). Władowali w N97 same super gadżety. I nie powiem, że to źle. Ale jeżeli decydujemy się na telefon z ekranem dotykowym, to jak ktoś miał w ręce iPhona, to ani Nokii, ani HTC już niestety nie "dotknie". Po prostu inny świat.

pozdrawiam

PS. Od ponad roku mam HTC Diamonda i wiem co mówię.

#140 iMarekPL

iMarekPL
  • 2727 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 30 August 2009 - 20:01

Przeglądanie forum MyApple to wprost niezbędna funkcja telefonu... Pomyśl o normalnym użytkowaniu, przy aparacie 5mpex zdjęcia wychodzą sensownie (miałem N95 rok temu), ale przy 3.2 i mniej już niezbyt... Nie zawsze masz przy sobie aparat.

Multi touch to fajny bajer, ale nie jest niezbędny przy normalnym użytkowaniu. No chyba, że korzystasz z internetu na telefonie po kilka godzin - ale znowu bateria nie wytrzyma :lol:

Gdyby nie wyświetlacz "pojemościowy" myślę, że bardzo duża część obecnych użytkowników iPhone nawet nie spojrzałaby na ten telefon (w tym ja).
A dodatkowy multitouch podnosi w znacznym stopniu wygodę użytkowania tego telefonu.

Do dobrych zdjęć jest aparat. Nie wyobrażam sobie zabrać ze sobą telefonu na wakacje licząc na dobrej jakości pamiątki w formie zdjęć.

Cóż z tego, że Mpx coraz więcej skoro optyka w telefonach jest do... I tyle w tej sprawie.

#141 Gizi

Gizi
  • 28 posts

Posted 30 August 2009 - 20:02

Akurat N97 się nie bawiłem ale miałem N95 a wcześniej e50, i mogę powiedzieć, że symbian w porównaniu do "naszego systemu" jest cienki. Mało tego wolny jak żółw, (miałem w telefonie zapchane raptem 1,3 GB pamięci, a telefon był tak wolny że szok. Ostatnio bawiłem się telefonem kumpla (jakiś LG też dotykowy z 5 mega pikseli) robiłem zdjęcia jego telefonem i moim iPhonem i wyszło na to że jego 5 mega robi takie zdjęcia jak moja poprzednia e50 (1,3 mega pikseli). Serio.

#142 Pati007

Pati007
  • 265 posts
  • SkądSuchy Las, PL

Posted 30 August 2009 - 20:06

Ale jeżeli decydujemy się na telefon z ekranem dotykowym, to jak ktoś miał w ręce iPhona, to ani Nokii, ani HTC już niestety nie "dotknie". Po prostu inny świat

Dokładnie! Ja w swoim życiu używałam wielu dotykowych smartfonów i... Po tym jak zaczęłam używać iPhona wszystkie dotykowe Windowsy mnie po prostu wkurzają (ze względu na ekran). Co z tego, że np taki HTC daje fajny interfejs (jakiś czas temu miałam przez parę dni do "potestowania" HTC Touch HD), który można obsługiwać palcem (nie trzeba już rysika), skoro działa to fatalnie :/ Wówczas taki nienajlepiej działający ekran na prawdę potrafi przyćmić wszystkie funkcje i zalety telefonu :(

#143 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 30 August 2009 - 20:14

Do robienia zdjec z wakacji mam DSLRa, do fotek przy piwie z kumplami wystarczal mi aparat w 3g

#144 _krzysiek

_krzysiek
  • 1971 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 August 2009 - 20:50

Do robienia zdjec z wakacji mam DSLRa, do fotek przy piwie z kumplami wystarczal mi aparat w 3g

zależy o której godzinie to piwo i w jakim oświetleniu. Gwiazdzistego nieba 3G się*nie sfotografuje

#145 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 21:11

zależy o której godzinie to piwo i w jakim oświetleniu. Gwiazdzistego nieba 3G się*nie sfotografuje

wtedy bierze sie normalny aparat z wbudowana lampa i zdjecia sa ok :)
tak naprawde po zmroku zaden aparat wbudowany w komorke nie zrobi dobrego zdjecia

#146 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 21:17

xenony w sony ericssonach sobie radzą

#147 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 30 August 2009 - 21:24

Cóż z tego, że Mpx coraz więcej skoro optyka w telefonach jest do... I tyle w tej sprawie.

Tak, ale zdjęcia z Nokii (te wyższe modele) wychodzą całkiem fajnie.

Akurat N97 się nie bawiłem ale miałem N95 a wcześniej e50, i mogę powiedzieć, że symbian w porównaniu do "naszego systemu" jest cienki. Mało tego wolny jak żółw, (miałem w telefonie zapchane raptem 1,3 GB pamięci, a telefon był tak wolny że szok. Ostatnio bawiłem się telefonem kumpla (jakiś LG też dotykowy z 5 mega pikseli) robiłem zdjęcia jego telefonem i moim iPhonem i wyszło na to że jego 5 mega robi takie zdjęcia jak moja poprzednia e50 (1,3 mega pikseli). Serio.

Nonsens, miałem zajęte ponad 3 GB i N95 chodziła dobrze.

tak naprawde po zmroku zaden aparat wbudowany w komorke nie zrobi dobrego zdjecia

No tak, ale nie każdy chce nosić aparat fotograficzny ciągle ze sobą. Telefon, aparat, łatwo można stracić.

#148 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 August 2009 - 21:33

No tak, ale nie każdy chce nosić aparat fotograficzny ciągle ze sobą. Telefon, aparat, łatwo można stracić.

zwlaszcza po zmroku ;)

keidys sporo bylo aparatow z wbudowana lampa blyskowa... teraz sie tego jakos nie widzi

#149 iMarekPL

iMarekPL
  • 2727 posts
  • SkądZduńska Wola

Posted 30 August 2009 - 21:38

Aparat można równie łatwo stracić jak telefon. Więc telefonu też ze sobą nie nosisz?

A powiedz mi jakie Ty zdjęcia chcesz robić?

Idę na imprezę, jadę na wakacje, czy będę w innej sytuacji, z której chcę mieć jakieś konkretne fotki - biorę aparat.

Aparat w telefonie? Jak ktoś wcześniej napisał przyda się do uwiecznienia czegoś ciekawego, śmiesznego przy browarze ze znajomymi. Ewentualnie do dodania zdjęcia do kontaktu.

Sony Ericssony stanowczo robią lepsze zdjęcia od Nokii (nawet tych z najwyższej półki).

#150 szopen_rs

szopen_rs
  • 1 posts

Posted 30 August 2009 - 23:34

aha

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users