Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowe MB/MBP: spadek wydajności po wyjęciu baterii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 listopada 2008 - 16:04

Mam maka od MacBook'a od niedawna i akurat o tym nie wiedziałem. Jeśli chodzi o baterie / akumulatory to spotkałem się z takim przypadkiem: Gość zakupił akumulator do auta, na starym nie odpalił w zimie, jednakże po zakupie cudem na starym odpalił i stwierdził, że nowy będzie sobie leżał i czekał aż stary się zepsuje. W końcu się okazało, że "nowy nie używany akumulator", miał gorszą pojemność, niż ten stary regularnie ładowany. Wiem, że aku samochodowe różnią się od tych w mac'ach, ale pewna zbieżność jest.

#27 Imt

Imt
  • 2 postów
  • SkądKrakow

Napisano 24 listopada 2008 - 21:00

witam wszystkich, to moj pierwszy post na tym form mimo, iz przesiaduje tutaj odkad kupilem swojego pierwszego maca (macbooka mowiac dokladniej). otoz "problem" jest powodem bardzo prozaicznej sprawy (nie zauwazylem aby ktos ta kwestie poruszyl wczesniej, jesli tak to sorry), nie chodzi tu o zadne dane czy zabiezpieczenie pracy uztytkownika, ale tylko i wylacznie o temperature komponentow, ktore sa chlodzone w sposob aktywny (system wentylatorow). wobrazmy sobie obciazony na max procesor, pamiec i dysk twardy po czym... koniec zasilania na wentylatorach. po kilku takich "strzalach" sprzet bedzie sie nadawal jedynie do wymiany. I nie widze innego powodu do stosowania takich praktyk przez appla jak i della czy innych producentow. pozdr.

#28 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 25 listopada 2008 - 00:07

zrobmy jeszcze "czy wiesz, że..." na stronie głównej i wogóle bedzie super. poruszymy tematy z przed 4 lat :]

---- Dodano 25-11-2008 o godzinie 00:11 ----
@IMT: jesli odłączasz nagle zasilanie, procek i wentylatory nagle stają - wiec nie ma co sie przegrzać.temperatura nie wzrośnie. najwyżej co dysk sobie uszkodzisz :)

#29 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 25 listopada 2008 - 02:05

A ja na przykład bardzo się cieszę z tego tematu, sam mam laptopa (pierwszy mac) od 1,5 roku więc nie wiem co się pisało o nich wcześniej. O ile nie chciało by mi się wyjmować baterii by fanatycznie próbować ją oszczędzać, to ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie wyjąć z niego baterii gdy zostawiam go na min. 12h włączonego żeby sam coś zrobił. Dopóki technologia internetowa nie rozwinie się na tyle by internet sam "wiedział" które stare artykuły są dla nas najważniejsze, to musimy sami się o to zatroszczyć i raz na jakiś czas starą ale wartościową wiedzę wykopać na wierzch, zanim zostanie zakopana pod blogami i forami tak głęboko że wszyscy już ją zdążą zapomnieć.

#30 Imt

Imt
  • 2 postów
  • SkądKrakow

Napisano 25 listopada 2008 - 07:09

@krzysiek przy zmniejszonej wydajnosci procesora i pamieci (taktowanie), tak jak to ma miejsce w MB i innych lapkach rowniez - oczwiscie nic sie nie stanie. na normalnym ustawieniu, temp radiatorow wzrosnie i bedzie sie chwile utrzymywala bez aktywnego wentylatora. Mozna to w prosty sposob sprawdzic majac dostep do procesora oraz sredniej klasy sprzetu pomiarowego.

#31 LaBomba

LaBomba
  • 5 postów

Napisano 16 grudnia 2008 - 20:47

Pracują na moim bialym MB nie raz wyjmowalem baterie, nie tyle dla oszczednosci ile dla cichej pracy (faktycznie wentylator nigdy nie wchodzil na takie obroty jak z bateria). Myslalem ze to wynika z tego ze z bateria mniej sie grzeje. Teraz juz wiem dlaczego moj projekt w pro toolsie notorycznie byl przeciazony i sie zatrzymywal przy odtwarzaniu. Wielkie dzieki za poruszenie tej sprawy nawet jesli jest juz znana. Pory roku tez sie powtarzaja i jest ok. Pozdro

#32 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 03:28

Ja kupiłem swojego MBP używanego i bez baterii. Ogółem jeśli chodzi o prędkość to szału nie ma. Teraz wiem czemu. Dzięki za temat. Znacie jakieś programy do sprawdzania aktualnego taktowania procesora?

#33 krzychal

krzychal
  • 97 postów

Napisano 18 grudnia 2008 - 12:12

To kiedy pracuje sie na pelnej mocy?

#34 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 16:39

wątek ma 2 strony wiec sobie przeczytaj sam i wywnioskuj

#35 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 postów

Napisano 19 grudnia 2008 - 20:29

Ahh.... A wystarczy spojrzec troche wyzej... ;-)

#36 macandroll

macandroll
  • 252 postów

Napisano 20 grudnia 2008 - 00:57

Sprawdziłem swojego macbooka pro 2.16 coreduo 17 programem coolbook i bez baterii pracuje na taktowaniu 1000. Cóż, czas szukać akumulatora.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych