Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowe MB/MBP: spadek wydajności po wyjęciu baterii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 23 listopada 2008 - 17:22

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3024/3053363146_54df8c6f71_o.jpg[/NEWSHUGE]

Jak podaje Gearlog, nowe MacBooki i MacBooki Pro są znacznie mniej wydajne przy pracy na zasilaczu po wyjęciu baterii. Apple wcale tego nie ukrywa - na stronie firmy można przeczytać:

MacBook i MacBook Pro: Komputer Mac zmniejsza szybkość procesora po wyjęciu baterii przy pracy z zasilaczem prądu przemiennego.
Dotyczy produktów: MacBook Pro, MacBookW przypadku wyjęcia baterii z komputera MacBook lub MacBook Pro, komputer automatycznie zmniejsza szybkość procesora. Zabezpiecza to komputer przed nieoczekiwanym zamknięciem w sytuacji, gdy komputer wymaga więcej energii, niż może dostarczyć sam zasilacz.

Informacje dodatkowe

Ważne: Firma Apple przestrzega przed używaniem komputera MacBook lub MacBook Pro bez zainstalowanej baterii. Przypadkowe potrącenie zasilacza może spowodować odłączenie zasilania i wyłączenie komputera. W takim wypadku wszelkie niezachowane informacje w komputerze zostaną utracone.

Serwis Gearlog przeprowadził również testy programem Cinebench. Testy wykonano na komputerze MacBook Pro z procesorem 2.53GHz i pamięcią RAM 4GB. Oto wyniki:

- 5549 punktów podczas pracy na zasilaczu z zainstalowaną baterią
- 3504 punktów podczas pracy na zasilaczu, ale z wyjętą baterią.

Reasumując, pracując na zasilaczu z wyjętą baterią utrata wydajności procesora wynosi około 37%.

Źródło: Gearlog - Gadget Guide by Geeks for Geeks;
MacBook i MacBook Pro: Komputer Mac zmniejsza szybkość procesora po wyjęciu baterii przy pracy z zasilaczem prądu przemiennego

[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3147/3053363028_a09183797e_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3167/3053363082_c4195314cc_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 23 listopada 2008 - 17:42

fajnie wiedzą co robią bateria sporo kosztuje np do macbooka 504 złociszy by Cortland

#3 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 listopada 2008 - 17:43

a możę byście powiedzieli jaki to test? 3Dmark 2006??

#4 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 23 listopada 2008 - 17:52

a możę byście powiedzieli jaki to test?
3Dmark 2006??

Jest w treści newsa - program Cinebench R10, można pobrać ze strony MAXON - The makers of CINEMA*4D and BodyPaint*3D

#5 Pendragon

Pendragon
  • 122 postów

Napisano 23 listopada 2008 - 19:36

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ("Zabezpiecza to komputer przed nieoczekiwanym zamknięciem w sytuacji, gdy komputer wymaga więcej energii, niż może dostarczyć sam zasilacz."), znaczy że w normalnym użytkowaniu MB podczas pracy z zasilacza korzysta również z baterii bo zasilacz nie wystarcza? `reasumując to tak potężna maszyna czy zasilacz słaby.... ;)

#6 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 23 listopada 2008 - 20:20

Ale to nic nowego, tak bylo chyba od zawsze, sam pisalem na forum o tym fakcie jakis rok temu a sprawa dotyczyla mojego mbp z podpisu czyli santa rosa

#7 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 23 listopada 2008 - 20:29

Ale to nic nowego, tak bylo chyba od zawsze, sam pisalem na forum o tym fakcie jakis rok temu a sprawa dotyczyla mojego mbp z podpisu czyli santa rosa

w białych macbookach zawsze tak było. bez baterii procek obizal sie do 1ghz. nie wiem czy te newsy ze granica to jacys "nowi" wymyslala, ze po 2 latach znow sie to samo czyta :/

#8 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 23 listopada 2008 - 21:00

Ok, zgadza się, ale ta sprawa dotyczy nowych MB i MBP. Apple mogło coś zmienić wprowadzając nowe modele - nie zmieniło więc warto tą ważną informację powtórzyć, chociażby dla nowych użytkowników nowych laptopów.

#9 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 listopada 2008 - 21:35

Nie widze w tym nic dziwnego a na pewno wartego opisywania. Wiadomo, że w czasie pracy na zasilaczu bateria działa jak UPS i nie rozumiem w czym problem?

#10 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 23 listopada 2008 - 21:42

Nie widze w tym nic dziwnego a na pewno wartego opisywania. Wiadomo, że w czasie pracy na zasilaczu bateria działa jak UPS i nie rozumiem w czym problem?

Dla ludzi, którzy przesiadają się lub od niedawna używają MB/MBP/MBA to mógł być problem, tzn. wyjmować czy nie wyjmować baterię pracując na zasilaczu. Ta krótka informacja wszystko wyjaśnia w kwestii baterii i zasilacza.

Jeśli ktoś czyta tego typu rzeczy to może w końcu nie wiedzieć "co z tą baterią?". Kilka przykładów ciekawych dyskusji ;)
Laptop - bateria
Czy wyjmować baterię z laptopa podłączonego do zasilacza? - Forum PCLab.pl
Jak użytkować zasilacz i baterię w laptopie...?

#11 M4R

M4R
  • 149 postów
  • SkądKielce

Napisano 23 listopada 2008 - 22:34

Czyżby Apple nie stać żeby dodawać zasilacz o takiej mocy żeby zasilił komputer ? Swoją drogą to świetny biznes dla Apple - bateria w ten sposób zużywa się kilkukrotnie szybciej, zabija ja ciągłe doładowywanie i wysoka temperatura towarzysząca przez cały okres jej życia :)

#12 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 23 listopada 2008 - 23:01

Tak. Dokładnie Tak. Jednym słowem Apple znów nas okrada. M4R masz całkowitą rację. Ehhh....

#13 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 listopada 2008 - 23:23

Co w tym nowego? MB z 2007 i 2008 też tak mają, było nawet kilka wątków o tym na forum myapple. Super news na pierwszą stronę :)

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 listopada 2008 - 00:14

Dla ludzi, którzy przesiadają się lub od niedawna używają MB/MBP/MBA to mógł być problem, tzn. wyjmować czy nie wyjmować baterię pracując na zasilaczu. Ta krótka informacja wszystko wyjaśnia w kwestii baterii i zasilacza.

Myślę, że Ci od MBA nie często wyjmują baterię;)

Czyżby Apple nie stać żeby dodawać zasilacz o takiej mocy żeby zasilił komputer ?

Przecież to straszne głupoty... zasilacz jest ok, tu chodzi o zupełnie coś innego. Takie zastrzeżenie jest u wielu producentów - oni nie obniżają mocy, ale nie są winni utraty danych przy pracy bez baterii.

#15 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 24 listopada 2008 - 09:43

Ja niestety nie wiedziałem, że przy pracy bez baterii zegar zostaje zwolniony... Pracuję na Makach od kilku lat, ale nigdy na laptopach Makowych. Od jakiegoś czasu mam białego MB, bo to dość tanie rozwiązanie jeśli chce się mieć Maka w domu... Pracowałem więc na samym zasilaczu bez baterii traktując go jako półstacjonarny komputer ;) No i teraz już wiem czemu iMovie przeliczało mi film 17 godzin :) Zrobiłem też testy Xbenchem jak zachowuje się mój MB podczas trzech wariantów podłączenia zasilania: - tylko zasilacz: Results 43.60 CPU Test 74.92 - tylko bateria: Results 60.13 CPU Test 108.07 - bateria+zasilacz*): Results 61.79 CPU Test 124.12 *) bateria naładowana do 100% + podpięty zasilacz Czyli, że co?... Najlepiej pracować z baterią i zasilaczem :?:

#16 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 09:58

Virgin71, za delikatny komentarz. Trzeba jasno odpowiedzieć na dziecinne poszczekiwania. I Apple i setki innych producentów stosują w tym przypadku praktycznie, teorię buforowania. Przykład będzie mam nadzieję zrozumiały dla man in the street; przy odtwarzaniu filmiku z You Tube najpierw program sprawdza przepustowość łącza / moc zasilacza:) / a następnie pobiera do bufora /baterii !! /pewną ilość danych , potrzebną do PŁYNNEGO odtwarzania. Oczywiście można wyposażyć MB/MBP w zasilacz 150 W, wielkosci małej cegły i grzejący się jak elektrownia, a odbiorca You Tube może zakupić stabilne łącze światłowodowe 50 mbit/sek. Tylko że wtedy podniesie krzyk, że po co tak drogo. O ile mozna mieć zastrzeżenia do Apple Inc. za coraz częstsze stosowanie tańszych bubli i rozwiązań w drogim sprzęcie , to podobne wpisy przypominają mi poszczekiwania "fachowców" z PC-towych "forumów" , narzekających, że "komp się sam wyłącza" podczas ich ulubionej "strzelanki". Nie pamiętając , że kupili dla szpanu ,śliczną obudowę,obowiązkowo z błękitnym podświetleniem", z zajebistym no name'owym zasilaczem "ok.400W", na straganie.I jeszcze podkręcili "procka", i "grafę" . Piszący bzdety "userzy" winni się cieszyć, że Apple wprowadziło takie ograniczenie prędkości w KOMPUTERZE PRZENOŚNYM w celu ochrony ich cennych danych :).Albo niech kupią po prostu Mac'a PRO i mogą wtedy szaleć do woli . A tak jak jest, niech pracują "z baterią i zasilaczem" :) Kiedyś ceny,jakość i poziom użytkowników sprzętu Apple był na poziomie PRO lub pasjonatów. Teraz takie czasy...

#17 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 14:14

poruszanie takich tamatow uwazam za bez sensowne. nowi userzy (ci bardziej nie doswiadczeni) po co maja sie przejmowac takims czyms? robienie szumu z niczego. wiekszosc i tak tego nie zauwazy, a jesli juz to sobie poszukaja.

#18 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 listopada 2008 - 14:29

Gdzie sens? Kupujesz laptopa - ten komputer z samej definicji jest przenośny więc pracuje na baterii. Po co mocniejszy zasilacz i większy pobór prądu skoro można to skompensować baterią a w zamian dostaje się zasilacz kompaktowej wielkości (wszak to przenośny komputer - pamiętacie?). Reasumując, wyjmowanie baterii z laptopa to jak wyciąganie akumulatora z samochodu za każdym razem jak go parkujecie na parkingu... ;-) Może ktoś teraz poda argument że producenci aut przez to zmuszają nas do wymiany akumulatora w aucie bo się zużywa z czasem jak go nie wyciągamy? P.S. Chodzi tu tylko o analogię (to jakby ktoś chciał się doczepić o odpalanie auta bez aku, co oczywiście jest też możliwe)

#19 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 14:31

nie wiem jak jest z wami, ale wymowanie baterii zeby dzialala dluzej to jakas paranoja. jesli kupiles komputer, to do używania a nie cackania sie z nim.

---- Dodano 24-11-2008 o godzinie 14:34 ----
a ci co tak sie bulwersują "że nie moga pracować bez batrerii normalnie" to powinni moze kupic tanszy komputer zeby nie bylo im szkoda...

#20 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 24 listopada 2008 - 14:42

Krzysiek, nie interesuje Cię to, więc na drugi raz spójrz na tytuł i reszty nie czytaj, a nie że w tym momencie ciągle marudzisz, że temat jest bez sensu i mimo to codziennie do niego zaglądasz. Dla innych to bardzo ciekawa i praktyczna informacja. Mam MacBooka od pół roku i o tym nie wiedziałem. Mój tata bardzo często używa PowerBooka bez zasilacza - właśnie do niego dzwoniłem odradzając mu takiej pracy...

#21 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2008 - 15:06

poruszanie takich tamatow uwazam za bez sensowne.

A niby dlaczego bezsensowne? Wielu ludzi o tym nie wie, choć Apple udziela dość jasnych sugestii, żeby nie wyjmować baterii: umieszczając na niej "nóżkę", przez co postawiony laptop traci stabilność, no i dając słaby zasilacz z wtyczką, która bardzo łatwo się rozłącza.

Dla jednych ta wiadomość okaże się przydatna, dla innych nie. Ale tak jest chyba z każdym newsem. :D

#22 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 24 listopada 2008 - 15:18

Komentarz do własnego komentarza ; Moim skromnym zdaniem informacja , jak każda informacja techniczna, ma swoją wartość. Pisałem swoją krytyczną, co do następujących po niej postów, notatkę, mając nadzieję , na jej zakończenie zadać techniczne pytanie, na temat ew. pomiarów spadku wydajności ,przy różnych wariantach zasilania. W tym samym czasie :) Rav_V3K opublikował swój prosty i "ludzki" test, za co serdecznie dziękuję i chylę czoła z uznaniem. I na Jego notatce, temat właściwie winien się zakończyć. Wnioski są oczywiste. Choć nie dla wszystkich :).

#23 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 24 listopada 2008 - 15:28

Dzięki...

#24 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 listopada 2008 - 15:38

Hmm... Informacja o tym, ze wyjecie baterii i praca na samym zasilaczu odcina jeden rdzen/zwalnia wydajnosc ( wlasciwe skreslic) MBP krazy w sieci od dwoch lat. Sam robilem benchmarki modelu late 2006 czyli wtedy, gdy go kupilem :)

Warto spojrzec na date tego wpisu:

Core 2 Duo MacBook Pro, significantly slower with no battery - Mac Forums

Problem wtedy byl juz dobrze znany.

#25 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 listopada 2008 - 15:50

Panowie - rozpatrujecie to w kwestii "problemu" - a to nie jest problem tylko zamierzone działanie ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych