Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
701 odpowiedzi w tym temacie

#476 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 20:44

BMW też ma mały udział w rynku w porównaniu do Forda

#477 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 21:30

seb235 - oj, nie wiem czy zauważyłeś, ale na forum przybyło użytkowników iPhonów, a nie Maków

#478 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2009 - 21:35

iPhone też dla większości jest świetną przygodą na kilka miesięcy po czym się go pozbywają, czyli podobnie jak z makami najpierw jest zachwyt zakup potem własne doświadczenia i powrót do PC.

#479 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 października 2009 - 21:42

iPhone też dla większości jest świetną przygodą na kilka miesięcy po czym się go pozbywają, czyli podobnie jak z makami najpierw jest zachwyt zakup potem własne doświadczenia i powrót do PC.

Ciekawe skąd wiesz, że dla większości? Są*jakieś*badania a propos procentowego rozkładu i wiesz, że większość pozbywa się iPhona? I kolejne Twoje założenie, że podobnie jest z Makami jak z iPhone.. dlaczego? Dlatego, że Ty podjąłeś*decyzję*o powrocie do PC?

#480 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 października 2009 - 21:44

coś na poparcie tego? przyczyny nie widziałbym w produkcie a raczej w samym użytkowniku po zakupie PC ten cykl też się pewnie powtarza - zachwyt, znudzenie, kolejny i w kółeczko Mac był po prostu jednym z tych kolejnych

#481 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2009 - 21:45

Ja podjołem decyzje z innych czynników a nie że mi się odwidziało, na GG mam kilku userów maka z czasów kiedy zaczynałem przygodę z mini i 10.4 na dzień dzisiejszy nikt z niech nie ma ani maka ani iPhonea a o OSX nie chce słyszeć, IRO kolejna osoba która wróciła do PC co prawda PC z OSX ale PC.

#482 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 października 2009 - 21:46

Oj Roberto nie wiem czy zauważyłeś ale na forum poparcie maków spada i coraz więcej osób uświadamia sobie że to wszystko bajki i chwyty marketingowe.

A ja odwrotnie, coraz bardziej przekonuje do Maka i OSX-a, pamiętam że jeszcze parę tygodni temu psioczyłem na ten system jak nie wiem, ciągle coś mi się nie podobało, a teraz zaczyna mi się bardzo podobać ;)

A to że chwyty marketingowe to wiadomo, zawsze tak było i tak będzie w każdej branży.

#483 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 października 2009 - 21:57

Ja podjołem decyzje z innych czynników a nie że mi się odwidziało, na GG mam kilku userów maka z czasów kiedy zaczynałem przygodę z mini i 10.4 na dzień dzisiejszy nikt z niech nie ma ani maka ani iPhonea a o OSX nie chce słyszeć, IRO kolejna osoba która wróciła do PC co prawda PC z OSX ale PC.

No to już*mamy kilku + IRO + Ty.. skąd więc Twój tekst o większości? Gdybyś*napisał "większość moich znajomych" - nie dyskutowałbym.. ale Ty (jak w większości Twoich postów - pamiętasz moje wcześniejsze prośby o konkrety z Twojej strony?) uogólniasz. Do czego Ci to potrzebne? Może po prostu zmień system i komputer i tyle? Zaczynam myśleć, że do tej swojej decyzji nie jesteś*całkiem przekonany wypisując tak wyolbrzymione opinie i "fakty", które "usprawiedliwiają" Twoją*decyzję.

#484 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2009 - 22:24

Konkret prosze :

Mac Mini

Procesor 2.53GHz Intel Core 2 Duo z 3MB L2 Cache
Magistrala 1066MHz
Pamięć RAM 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM (max 4GB), 2 sloty pamięci zajęte
Karta graficzna NVIDIA GeForce 9400M 256MM DDR3 SDRAM
Dysk twardy 320GB (5400 obr.)Serial ATA
Napęd 8x SuperDrive z Double Layer (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Wbudowany Gigabit Ethernet 10/100/1000 BASE-T
Sieć bezprzewodowa Wi-Fi (802.11n)
Bluetooth 2.1+EDR
Cena 3399

iMac

Procesor: 3.06GHz Intel Core 2 Duo z 3MB L2 Cache
Magistrala 1066MHz
Pamięć 4GB (2x2GB)1066MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM (max. 16 GB), 2 sloty pamięci zajęte
Wyświetlacz Glossy LCD 21.5" TFT aktywna matryca, LED (1920x1080)
Grafika NVIDIA GeForce 9400M 256MB DDR3 SDRAM
Dysk twardy 500GB Serial ATA, 7200 rpm
Napęd 8x SuperDrive z 4x Dual Layer burn (DVD+R DL/DVD+/-RW/CD-RW)
Wbudowany Ethernet 10/100/1000BASE-T (Gigabit)
Sieć bezprzewodowa AirPort Extreme (802.11n), Bluetooth 2.1 + EDR
Cena 4999

Nie będę pisał że z moim mini miałem jakieś wielkie problemy bo nie miałem, sprzęt działa mi do dzisiaj bez żadnego problemu, co prawda rozwiązanie problemu zajęło mi kilka miesięcy ale problemem był kabel od iPoda nie komputer a zauważyłem to przypadkowo jak przesunąłem kiedyś ipoda w czasie ładowania. Mini kupiłem za 1499 zł jako nówkę ostatnią z magazynu jestem zadowolony z niego w 100% bo jest świetny w połączeniu z 10.6.1.

Dlaczego następny będzie PC ? Pierwszy powód to nieadekwatna cena do sprzętu, drugi to mobilne części w środku, trzeci powód to jest taki że za powiedzmy te 6K nie kupie Maka który spełni moje wymagania bo będzie za słaby. Czwarty powód ogromna ilość złych opinii o imaku.

Jak widać nie jestem jakimś super przeciwnikiem apple tak jak uważacie, nie zgadzam się z nimi tylko w aspekcie konfiguracji sprzętu i cena której za niego chcą, koniec :).

#485 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 października 2009 - 22:33

Konkret prosze :

Dlaczego następny będzie PC ? Pierwszy powód to nieadekwatna cena do sprzętu, drugi to mobilne części w środku, trzeci powód to jest taki że za powiedzmy te 6K nie kupie Maka który spełni moje wymagania bo będzie za słaby. Czwarty powód ogromna ilość złych opinii o imaku.

Jak widać nie jestem jakimś super przeciwnikiem apple tak jak uważacie, nie zgadzam się z nimi tylko w aspekcie konfiguracji sprzętu i cena której za niego chcą, koniec :).

Mam wrażenie, że nie przeczytałeś mojego postu uważnie.. nigdzie nie prosiłem Cię*o jakiekolwiek porównania ( zresztą*co do czego porównujesz i co to miało pokazac? bo nie rozumiem) a jedynie pisałem swoje wrażenie na temat tego co moim zdaniem robisz uogólniając i podając nieprawdziwe informacje typu " "większość pobawiła się*i zrezygnowała".

#486 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2009 - 22:43

Wiesz nie jestem w stanie ci przedstawić statystyk itd ... , to co pisze to na podstawie rozmów z osobami z myapple, postów na myapple itd ... i to jest moja opinia i na tym koniec bo każdy ma prawo do swojej.

#487 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 października 2009 - 22:53

Wiesz nie jestem w stanie ci przedstawić statystyk itd ... , to co pisze to na podstawie rozmów z osobami z myapple, postów na myapple itd ... i to jest moja opinia i na tym koniec bo każdy ma prawo do swojej.

Jasne, że tak. Każdy ma prawo do swojej opinii. Ty też*jeśli zechcesz, będziesz widział, że "większość rezygnuje z maków" tylko czy to jest prawda? Opinia i prawda nie muszą*być*tożsame.

#488 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 28 października 2009 - 23:24

Oj Roberto nie wiem czy zauważyłeś ale na forum poparcie maków spada i coraz więcej osób uświadamia sobie że to wszystko bajki i chwyty marketingowe.

Różne wersje odpowiedzi:

1. Ciekawe gdzie?

2. Już w 87 miałem Spectrum+, po drodze inne 8-mio bitowe, Atari ST, potem PCet jeszcze bez windy - DOS i Norton Commander, inny PCet, następny PCet, następny PCet, laptop z Vistą. O macach gdzieś tam coś czytałem.
Tak się porobiło, że potrzebowałem poznać ten system, i po roku kupiłem mojego pierwszego własnego z podpisu. Tak powinien działać komputer - włączam i działa.

3. To że kilku oszołomów na forum o tematyce Apple prowadzi jakieś niezrozumiałe wojenki anty-Apple nie znaczy, że poparcie dla maków spada. Apple staje się marką rozpoznawalną w naszym kraju. Na wielu reklamach pojawiają się komputery tej firmy jako ozdoba, rodzaj tła itd...

#489 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 października 2009 - 23:43

i co w związku z tym? Apple ma jedną zasadniczą wadę, nie daje wyboru na jakich zasadach ma się odbywąć interakcja użytkownika z komputerem. Hardware można wymieć superdrajw chociaźby, na gigaherce nie ma co narzekać bo liczy się optymalizacja ale brak wyboru drażni. Jasne jest mini, fajnie że w wersji z dwoma dyskami, niech sobie Jabłko nazywa jak chce nawet server,, wsjo mi to ryba. Ale albo MIni albo Pro...to dość ubogi wybór, chociaż dziś nie ma co tak bardzo narzekać, ale*koszt optymalizacji Mini do fajnej workstation to + 800 złotych w porywie, wymiana dwóch dysków na 7200+zewnętrzny scratch disk.

#490 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2009 - 23:59

Tak się porobiło, że potrzebowałem poznać ten system, i po roku kupiłem mojego pierwszego własnego z podpisu. Tak powinien działać komputer - włączam i działa.

Tak to włączam i działa to aż do przesady działa, i czasami aż jest nudne

Apple staje się marką rozpoznawalną w naszym kraju. Na wielu reklamach pojawiają się komputery tej firmy jako ozdoba, rodzaj tła itd...

Rozpoznawalne :

Apple ?! Wywal ten shit i kup PCta

Sporo miałem takich przypadków aczkolwiek nie do końca się z tym zgadzam.

Co do komputera jako ozdoby to jak dla mnie nieporozumienie.

#491 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 29 października 2009 - 00:11

Fajne masz argumenty. To, że system działa to jest jego minus, bo cię to nudzi? Chociaż mogłem źle odczytać twojego posta, bo nie znasz zasad interpunkcji.

#492 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 29 października 2009 - 00:48

Sprawa jest taka, że Apple to nie podatki, nie chcesz - nie płacisz, nie kupujesz i tyle. O co tyle rabanu? Jeszcze zrozumiałbym, gdyby Apple rządziło rynkiem, narzucało swoje standardy, nie dawało wyboru. Są ludzie, którzy z natury są anty to, anty tamto, ale zazwyczaj koncentrują swoje działania przeciw tym u władzy, tym co uciskają itd. A tutaj Apple wcale nie ma pozycji dominującej, ba, w Polsce jest marką niszową. W tej sytuacji po prostu nie rozumiem motywów działania, mentalności i CELU takich wystąpień anty. Nie rozumiem po prostu. :D Pozdrawiam

#493 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 października 2009 - 00:53

jak już ktoś zauważył - to nie jest kwestia opinii

po drugie - fora to raczej kiepskie miejsce, żeby wyciągać takie wnioski
gdybym miał patrzeć jak ogólnie wygląda używanie komputerów po forach, to wyszłoby na to, że one się wszystkie tylko psują, z systemami są same problemy, a jedyne co w tych tworach działa to internet (bo ludzie jakoś na forach pisują) a i to oczywiście nie zawsze. nieważne jaka marka i jaki system.
bo na forum, to się najczęściej z problemem przychodzi w końcu.

#494 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 października 2009 - 00:57

Owszem, w każdym razie ja przechodzę z Maca na PC z powodu konfiguracji sprzętowej a nie awaryjności :) Ja z oferty apple widzę tylko Maca Mini i Maca Pro a że nie ma nic pomiędzy nimi to wracam do PC.

#495 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 29 października 2009 - 01:01

Gdyby to jeszcze wiązało się z opuszczeniem forum o macach..., bo tak na zdrowy rozsądek po co się tu udzielać w takim wypadku? By ratować zbłądzone owieczki?

#496 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 października 2009 - 01:07

Nie zamierzam nikogo ratować o czym świadczy już mój ostatni post podajże o MacBooku za 1600 zł i już możecie mnie trzymać za słowo że nic podobnego się nie pojawi, ale jak czytam coś takiego to po prostu szkoda mi użytkowników którzy już kupili sprzęt z tych super opinii ale tak jak pisałem już mnie to nie interesuje :)

A wasze doradzanie na temat sprzętu powinno być bardziej obiektywne a nie na zasadzie wepchanie apple każdemu pomimo że absolutnie nie jest on dla danej osoby.

#497 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 29 października 2009 - 02:35

W wiekszosci przypadkow jak sie mnie znajomi pytaja jakiego lapa kupic to shcemat wyglada tak: 1. Ile masz kasy a) no z poltora tysia - to nie wiem, nie znam sie na tym B) no tak 3-4 (i wiecej) przejdz do punktu 2 2. czy robisz cos wyspecjalizowanego (poza netem, ps, officem, gg itp) a) no jakies CADy, blablabla - to nie wiem, nie znam sie B) nie - przejdz do pnktu 3 3. czy grasz w gry a) tak - to nie moge ci pomoc B) nie - kup se maka Znajomi nie wiem czemu uwazaja ze jak ktos jest webdeveloperem to sie zna na sprzecie

#498 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 października 2009 - 03:08

Znajomi nie wiem czemu uwazaja ze jak ktos jest webdeveloperem to sie zna na sprzecie

znam ten problem ale na odwrot...

@thozo

3. To że kilku oszołomów na forum o tematyce Apple prowadzi jakieś niezrozumiałe wojenki anty-Apple

wypraszam sobie...zadnym oszolomem nie jestem...

niestety tam gdzie sa praktycznie same OHY i AHY...zawsze znajdzie sie perfidny szyderca taki jak
ja:]

1. Ile masz kasy
a) no z poltora tysia - to nie wiem, nie znam sie na tym
B) no tak 3-4 (i wiecej) przejdz do punktu 2

2. czy robisz cos wyspecjalizowanego (poza netem, ps, officem, gg itp)
a) no jakies CADy, blablabla - to nie wiem, nie znam sie
B) nie - przejdz do pnktu 3

3. czy grasz w gry
a) tak - to nie moge ci pomoc
B) nie - kup se maka

kurde to juz wiem czemu nie kupilem sobie maca;DD

punktow 2 i 3 nie obejde;/

#499 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 29 października 2009 - 03:16

Ja unikam nawracania na maka ludzi ktorzy graja w gierki albo potrzebuja programy na ktorych sie nie znam bo beda mi potem dupe zawracac. Mimo, ze wirtualizacja potrzbnego softu czy nawet bootcamp to latwizna ale po co sie bawic w bezplatny support ;) Dlatego przekonuje tylko ludzi ktorzy nie robia nic super szczegolnego na kompie. W tym roku przekonwertowalem jednego nauczyciela, jednego amatorskiego fotografa, jednego grafika i jednego klepacza stronek ;) Wszyscy oprocz jednego zachwyceni. Ten jeden, patologiczny windziarz i pirat (piracki soft na iphone, pirackie gry na xboxa, mimo ze kase ma to "frajerzyc nie bedzie" ), byl niezadowolony brakiem niezbednych mu programow ktore mozna by latwo ukrasc ;) Ale jako ze sprzecik mu sie podobal, wrzucil win7 i jedzie. Co do gierek - ja podjalem swiadoma decyzje o odcieciu sie od gamingu bo wolelem stabilne i wygodne srodowisko pracy od niestabilnego i niewygodnego srodowiska do grania i pracy. Troche mi teskno za team fortress 2 ale cala reszte ulubionych gier mam teraz na xboksie

#500 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 29 października 2009 - 09:45

@shivan No trochę pojechałem za bardzo, ale nikogo konkretnego nie miałem na myśli, chodziło mi o ogólny obraz niektórych wątków. Kiedy mam coś bezpośrednio do kogoś to robię to bezpośrednio :D Sorrey

Użytkownicy przeglądający ten temat: 12

0 użytkowników, 12 gości, 0 anonimowych