Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa
Posted 28 October 2009 - 20:44
Posted 28 October 2009 - 21:30
Posted 28 October 2009 - 21:35
Posted 28 October 2009 - 21:42
iPhone też dla większości jest świetną przygodą na kilka miesięcy po czym się go pozbywają, czyli podobnie jak z makami najpierw jest zachwyt zakup potem własne doświadczenia i powrót do PC.
Ciekawe skąd wiesz, że dla większości? Są*jakieś*badania a propos procentowego rozkładu i wiesz, że większość pozbywa się iPhona? I kolejne Twoje założenie, że podobnie jest z Makami jak z iPhone.. dlaczego? Dlatego, że Ty podjąłeś*decyzję*o powrocie do PC?
Posted 28 October 2009 - 21:44
Posted 28 October 2009 - 21:45
Posted 28 October 2009 - 21:46
Oj Roberto nie wiem czy zauważyłeś ale na forum poparcie maków spada i coraz więcej osób uświadamia sobie że to wszystko bajki i chwyty marketingowe.
A ja odwrotnie, coraz bardziej przekonuje do Maka i OSX-a, pamiętam że jeszcze parę tygodni temu psioczyłem na ten system jak nie wiem, ciągle coś mi się nie podobało, a teraz zaczyna mi się bardzo podobać
A to że chwyty marketingowe to wiadomo, zawsze tak było i tak będzie w każdej branży.
Posted 28 October 2009 - 21:57
Ja podjołem decyzje z innych czynników a nie że mi się odwidziało, na GG mam kilku userów maka z czasów kiedy zaczynałem przygodę z mini i 10.4 na dzień dzisiejszy nikt z niech nie ma ani maka ani iPhonea a o OSX nie chce słyszeć, IRO kolejna osoba która wróciła do PC co prawda PC z OSX ale PC.
No to już*mamy kilku + IRO + Ty.. skąd więc Twój tekst o większości? Gdybyś*napisał "większość moich znajomych" - nie dyskutowałbym.. ale Ty (jak w większości Twoich postów - pamiętasz moje wcześniejsze prośby o konkrety z Twojej strony?) uogólniasz. Do czego Ci to potrzebne? Może po prostu zmień system i komputer i tyle? Zaczynam myśleć, że do tej swojej decyzji nie jesteś*całkiem przekonany wypisując tak wyolbrzymione opinie i "fakty", które "usprawiedliwiają" Twoją*decyzję.
Posted 28 October 2009 - 22:24
Mac Mini
Procesor 2.53GHz Intel Core 2 Duo z 3MB L2 Cache
Magistrala 1066MHz
Pamięć RAM 4GB (2x2GB) 1066MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM (max 4GB), 2 sloty pamięci zajęte
Karta graficzna NVIDIA GeForce 9400M 256MM DDR3 SDRAM
Dysk twardy 320GB (5400 obr.)Serial ATA
Napęd 8x SuperDrive z Double Layer (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Wbudowany Gigabit Ethernet 10/100/1000 BASE-T
Sieć bezprzewodowa Wi-Fi (802.11n)
Bluetooth 2.1+EDR
Cena 3399
iMac
Procesor: 3.06GHz Intel Core 2 Duo z 3MB L2 Cache
Magistrala 1066MHz
Pamięć 4GB (2x2GB)1066MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM (max. 16 GB), 2 sloty pamięci zajęte
Wyświetlacz Glossy LCD 21.5" TFT aktywna matryca, LED (1920x1080)
Grafika NVIDIA GeForce 9400M 256MB DDR3 SDRAM
Dysk twardy 500GB Serial ATA, 7200 rpm
Napęd 8x SuperDrive z 4x Dual Layer burn (DVD+R DL/DVD+/-RW/CD-RW)
Wbudowany Ethernet 10/100/1000BASE-T (Gigabit)
Sieć bezprzewodowa AirPort Extreme (802.11n), Bluetooth 2.1 + EDR
Cena 4999
Nie będę pisał że z moim mini miałem jakieś wielkie problemy bo nie miałem, sprzęt działa mi do dzisiaj bez żadnego problemu, co prawda rozwiązanie problemu zajęło mi kilka miesięcy ale problemem był kabel od iPoda nie komputer a zauważyłem to przypadkowo jak przesunąłem kiedyś ipoda w czasie ładowania. Mini kupiłem za 1499 zł jako nówkę ostatnią z magazynu jestem zadowolony z niego w 100% bo jest świetny w połączeniu z 10.6.1.
Dlaczego następny będzie PC ? Pierwszy powód to nieadekwatna cena do sprzętu, drugi to mobilne części w środku, trzeci powód to jest taki że za powiedzmy te 6K nie kupie Maka który spełni moje wymagania bo będzie za słaby. Czwarty powód ogromna ilość złych opinii o imaku.
Jak widać nie jestem jakimś super przeciwnikiem apple tak jak uważacie, nie zgadzam się z nimi tylko w aspekcie konfiguracji sprzętu i cena której za niego chcą, koniec .
Posted 28 October 2009 - 22:33
Konkret prosze :
Dlaczego następny będzie PC ? Pierwszy powód to nieadekwatna cena do sprzętu, drugi to mobilne części w środku, trzeci powód to jest taki że za powiedzmy te 6K nie kupie Maka który spełni moje wymagania bo będzie za słaby. Czwarty powód ogromna ilość złych opinii o imaku.
Jak widać nie jestem jakimś super przeciwnikiem apple tak jak uważacie, nie zgadzam się z nimi tylko w aspekcie konfiguracji sprzętu i cena której za niego chcą, koniec .
Mam wrażenie, że nie przeczytałeś mojego postu uważnie.. nigdzie nie prosiłem Cię*o jakiekolwiek porównania ( zresztą*co do czego porównujesz i co to miało pokazac? bo nie rozumiem) a jedynie pisałem swoje wrażenie na temat tego co moim zdaniem robisz uogólniając i podając nieprawdziwe informacje typu " "większość pobawiła się*i zrezygnowała".
Posted 28 October 2009 - 22:43
Posted 28 October 2009 - 22:53
Wiesz nie jestem w stanie ci przedstawić statystyk itd ... , to co pisze to na podstawie rozmów z osobami z myapple, postów na myapple itd ... i to jest moja opinia i na tym koniec bo każdy ma prawo do swojej.
Jasne, że tak. Każdy ma prawo do swojej opinii. Ty też*jeśli zechcesz, będziesz widział, że "większość rezygnuje z maków" tylko czy to jest prawda? Opinia i prawda nie muszą*być*tożsame.
Posted 28 October 2009 - 23:24
Oj Roberto nie wiem czy zauważyłeś ale na forum poparcie maków spada i coraz więcej osób uświadamia sobie że to wszystko bajki i chwyty marketingowe.
Różne wersje odpowiedzi:
1. Ciekawe gdzie?
2. Już w 87 miałem Spectrum+, po drodze inne 8-mio bitowe, Atari ST, potem PCet jeszcze bez windy - DOS i Norton Commander, inny PCet, następny PCet, następny PCet, laptop z Vistą. O macach gdzieś tam coś czytałem.
Tak się porobiło, że potrzebowałem poznać ten system, i po roku kupiłem mojego pierwszego własnego z podpisu. Tak powinien działać komputer - włączam i działa.
3. To że kilku oszołomów na forum o tematyce Apple prowadzi jakieś niezrozumiałe wojenki anty-Apple nie znaczy, że poparcie dla maków spada. Apple staje się marką rozpoznawalną w naszym kraju. Na wielu reklamach pojawiają się komputery tej firmy jako ozdoba, rodzaj tła itd...
Posted 28 October 2009 - 23:43
Posted 28 October 2009 - 23:59
Tak się porobiło, że potrzebowałem poznać ten system, i po roku kupiłem mojego pierwszego własnego z podpisu. Tak powinien działać komputer - włączam i działa.
Tak to włączam i działa to aż do przesady działa, i czasami aż jest nudne
Apple staje się marką rozpoznawalną w naszym kraju. Na wielu reklamach pojawiają się komputery tej firmy jako ozdoba, rodzaj tła itd...
Rozpoznawalne :
Sporo miałem takich przypadków aczkolwiek nie do końca się z tym zgadzam.Apple ?! Wywal ten shit i kup PCta
Co do komputera jako ozdoby to jak dla mnie nieporozumienie.
Posted 29 October 2009 - 00:11
Posted 29 October 2009 - 00:48
Posted 29 October 2009 - 00:53
jak już ktoś zauważył - to nie jest kwestia opiniiWiesz nie jestem w stanie ci przedstawić statystyk itd ... , to co pisze to na podstawie rozmów z osobami z myapple, postów na myapple itd ... i to jest moja opinia i na tym koniec bo każdy ma prawo do swojej.
po drugie - fora to raczej kiepskie miejsce, żeby wyciągać takie wnioski
gdybym miał patrzeć jak ogólnie wygląda używanie komputerów po forach, to wyszłoby na to, że one się wszystkie tylko psują, z systemami są same problemy, a jedyne co w tych tworach działa to internet (bo ludzie jakoś na forach pisują) a i to oczywiście nie zawsze. nieważne jaka marka i jaki system.
bo na forum, to się najczęściej z problemem przychodzi w końcu.
Posted 29 October 2009 - 00:57
Posted 29 October 2009 - 01:01
Posted 29 October 2009 - 01:07
A wasze doradzanie na temat sprzętu powinno być bardziej obiektywne a nie na zasadzie wepchanie apple każdemu pomimo że absolutnie nie jest on dla danej osoby.
Posted 29 October 2009 - 02:35
Posted 29 October 2009 - 03:08
Znajomi nie wiem czemu uwazaja ze jak ktos jest webdeveloperem to sie zna na sprzecie
znam ten problem ale na odwrot...
@thozo
3. To że kilku oszołomów na forum o tematyce Apple prowadzi jakieś niezrozumiałe wojenki anty-Apple
wypraszam sobie...zadnym oszolomem nie jestem...
niestety tam gdzie sa praktycznie same OHY i AHY...zawsze znajdzie sie perfidny szyderca taki jak
ja:]
1. Ile masz kasy
a) no z poltora tysia - to nie wiem, nie znam sie na tym
no tak 3-4 (i wiecej) przejdz do punktu 2
2. czy robisz cos wyspecjalizowanego (poza netem, ps, officem, gg itp)
a) no jakies CADy, blablabla - to nie wiem, nie znam sie
nie - przejdz do pnktu 3
3. czy grasz w gry
a) tak - to nie moge ci pomoc
nie - kup se maka
kurde to juz wiem czemu nie kupilem sobie maca;DD
punktow 2 i 3 nie obejde;/
Posted 29 October 2009 - 03:16
Posted 29 October 2009 - 09:45
5 user(s) are reading this topic
0 members, 5 guests, 0 anonymous users