Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
701 odpowiedzi w tym temacie

#426 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 18:36

No fakt dzisiaj piątek XD Aby było śmiesznie ciągle dzisiaj o tym zapominam. Wiecie co czasami to szkoda że nie można się spotkać z paroma osobami np z forum itd ... , i normalnie pogadać. Nie wszystko się da napisać, a na żywo można dokładnie wszystko omówić i pokazać.

#427 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 18:56

wiecie co...na myapple naprawde przydal by sie jakis kanal irc (o ile to jeszcze istnieje^^)

przeczytalem wasze posty...

Wiesz tylko MS w żaden sposób nie próbuje nawet narzucać swojego systemu

seb nie jest niestety tak do konca...viste jako niewypal niestety musieli ludzia jakos "wcisnac"
roberto wymienil jeden ze sposob ...dx10 ktorego efekty smialo dzialaly na xpku;]

chociaz teraz widac jakas "pokute" u mcsoftu...propozycja darmowego przejscia z visty na w7
to w swiecie apple chyba cos nie do pomyslenia;]
ale tu pewnie chodzi o "wielkosc" tych korporacji

wg ciebie najwidoczniej. niektórzy jak widać zapłacą większą kwotę, żeby tylko pozbyć się windowsa

roberto...napisz najwieksze wady windozy wg ciebie...
dlaczego trzeba sie jej pozbyc?

#428 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 19:03

Dobre pytanie napisz wady wingrozy, ale te wynikające z systemu.

#429 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2009 - 19:11

po pierwsze - nie trzeba. przymusu przecież nie ma, a każdy używa tego na co go stać. psychicznie :) wg mnie ten system jest niewygodny. po prostu. trudno wskazać szczegóły jest też chaotyczny

#430 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 19:26

hm...uwazam ze to uzytkownik jest najbardziej chaotyczny;] jak sie siadzie przy moim pc mozna stwierdzic jedno "ale burdel" ale ja sie w tym wszystkim jakos odnajduje;] nigdy nie uzywajac zadnej "szukajki" (xp)

#431 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2009 - 19:32

może i jest. tylko że windows jest też (przynajmniej dla mnie) chaotyczny na poziomie samego systemu. w OS X'ie bardzo łatwo jest mi znaleźć ustawienia aplikacji, katalogi z jakimiś rzeczami aplikacji, etc. łatwiej też jest mi znaleźć jakąś opcję w system preferences teraz chyba dodali szukanie w panelu sterowania? czy to 'już' w viście?

#432 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 19:40

nie wiem nie uzywam szukajek;] panel sterowania...hmm w viscie/windows 7 faktycznie dodali troche smieci ale to kwestia przyzwyczajenia najczesciej i tak uzywam: system (znaczek windozy+pause|breake)/sieci/narzedzia administracyjne/programy reszta mi lata;] ponadto to o czym piszesz to wszystko tak jak napisalem wyzej kwestia przyzwyczajenia ja bede mial twoje problemy na poczatku z osxem ty z windoza...

#433 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 października 2009 - 19:53

chociaz teraz widac jakas "pokute" u mcsoftu...propozycja darmowego przejscia z visty na w7
to w swiecie apple chyba cos nie do pomyslenia;]
ale tu pewnie chodzi o "wielkosc" tych korporacji

Ile kosztuje DARMOWY upgrade do Windows 7: BigoBlog

.napisz najwieksze wady windozy wg ciebie...
dlaczego trzeba sie jej pozbyc?

Nie pierwszy raz Microsoft robi Windowsiarzy w konia :D

#434 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 20:21

Ile kosztuje DARMOWY upgrade do Windows 7: BigoBlog

kurde...

Pie#^#$@$le ...szkoda wogole komentowac

#435 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 24 października 2009 - 00:47

wiecie co...na myapple naprawde przydal by sie jakis kanal irc (o ile to jeszcze istnieje^^)

Kanał istnieje od dawna na ircnecie( krakow.irc.pl lub inne) #apple.pl, jest nas kilku, jakieś 18 osób.

#436 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 października 2009 - 01:03

teraz chyba dodali szukanie w panelu sterowania? czy to 'już' w viście?

Dodali w Viście, ale też zrobili z tego panelu sterowania niezły bajzel, nawet wyszukiwarka nie pomaga ;)
W XP było kilka ikonek i było pięknie, a w Viście jest chyba z 200 (no może mniej), po prostu rozbili to co było w XP na mniejsze części. Znaleźć tam coś teraz to jak dla mnie tragedia.

#437 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 09:56

no to super. ja nie wiedziałem gdzie niektórych rzeczy w XP szukać… wywalanie ikonek z paska statusu chociażby było niezłym wyzwaniem ;)

#438 Numb

Numb
  • 256 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2009 - 13:15

seb, shivan A gdyby Apple dalej produkowało prawie wszystkie komputery na procesorach ARM, dalej byście je porównywali pod względem bebechów ? ;)

#439 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 października 2009 - 13:28

seb, shivan

A gdyby Apple dalej produkowało prawie wszystkie komputery na procesorach ARM, dalej byście je porównywali pod względem bebechów ? ;)

Wtedy już by nie było to obiektywne z względu na inną architekturę CPU, ale od kiedy mamy w maku te same bebechy co ma PC możemy poddawać go takim samym testom jak każdy inny komputer na rynku.

Ja się zgodzę że w PPC coś było bo mój iMac G3 chodzi super szybko w porównaniu P4 1,7 na XP czy Celerona 2,0, ale to już nie te czasy :)

#440 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 października 2009 - 14:39

seb, shivan

A gdyby Apple dalej produkowało prawie wszystkie komputery na procesorach ARM, dalej byście je porównywali pod względem bebechów ?

porownywalibysmy...pewnie tak...
tylko wnioski nie bylyby juz tak oczywiste;]

ja bym chcial jeszcze kiedys zobaczyc maci na power pc;]

to by faktycznie jakos odroznialo ten sprzet...

#441 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 24 października 2009 - 14:41

maki na powerpc z pomocniczym procesorem x86 :D

#442 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 października 2009 - 20:00

seb, shivan

A gdyby Apple dalej produkowało prawie wszystkie komputery na procesorach ARM, dalej byście je porównywali pod względem bebechów ? ;)

iPhone 3GS ma ARM Cortex A8, więc kto wie czy wkrótce nie zobaczymy w iPadzie a może i Makach najnowszego ARM Cortex A9.

ARM Cortex-A9 MPCore - ARM Processor

#443 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 26 października 2009 - 10:18

ekhm przepraszam ale co to niby za test?;]

min.screeny mnie interesuja

i to kilku aplikacji

warunki pomiaru tez

info odnosnie sterownikow

i slupki ..co by bylo latwiej porownywac

inaczej lepiej nic nie pisac;]

pozdrawiam

min.screeny ???

Gdybys wiedzial choc troche na ten temat nie robilbys z siebie idioty. Taki test pokazuje najdobitniej jak daleko w tyle zawsze bedzie WIN.
Dla niewtajemniczonych - render korzysta w 100% z procka. godzinny render to naprawde powazna sprawa (przecietne sceny wielkosci a4 w tym programie renderuja sie 5-15min) wiec przy godzinnym renderze juz mamy powazne porownanie WYKORZYSTANIA MOZLIWOWSCI procesora.
I jak widac Snow Leo robi to prawie 2 razy lepiej niz WIN 7.
I tu wlasnie wychodzi legendarna juz optymalizacja MAC OS, ktorej windowsowi po raz kolejny nie udaje sie pobic.

Ja mam macbooka bialy 2.0 duocore, znajoma della 2,4core2duo, i render trwajacy 8min robil sie u mnie 4sekundy dluzej.
A powinien duuuzo dluzej bo roznica w prockach juz jakas jest.
I to dell, porzadna firma, win vista 32, moj leo tez 32bit.

Tak wiec chocby Win nie wiem jaki byl swietny to nigdy nie bedzie tak stabilny i szybki w pracy profesjonalistow (czyli ludzi korzystajacych ze 100% mocy) jak Mac.

#444 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 października 2009 - 12:32

Gdybys wiedzial choc troche na ten temat nie robilbys z siebie idioty. Taki test pokazuje najdobitniej jak daleko w tyle zawsze bedzie WIN.

ja robie z siebie idiote?

ekhm...wyspisujesz jakies "cyferki" zupelnie bez pokrycia
w ktore ja poprostu nie wierze..

to nie jest zaden test!;]

a napewno nie wiarygodny...chocby nawet przez to ze w chwili gdy napisales swojego posta
nie bylo nawet premiery w7;]

prosze cie...trzymaj takie rzeczy dla siebie...bo jeszcze ktos to przeczyta i wezmie na powaznie-.-

co do reszty...zacytowales mnie wyzej...nic wiecej do dodania nie mam...

btw:

Tak wiec chocby Win nie wiem jaki byl swietny to nigdy nie bedzie tak stabilny i szybki w pracy profesjonalistow (czyli ludzi korzystajacych ze 100% mocy) jak Mac.

bla bla bla...nigdy i przenigdy...bla bla bla bla...windows przyczyni sie do konca swiata...bla bla bla
mac to niedoscigniona jakos i stabilnosc bla bla bla

wiesz ile razy juz to czytalem na tym forum?;DD

wiesz gdzie popelniasz blad?...jedno slowo
"NIGDY" i juz wygladasz na fanboya;]]]...
bo skad ty to mozesz wiedziec?;]

#445 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 26 października 2009 - 12:53

hahahaha z tym że Windows nigdy nie będize tak świetny jak Mac..........a co robi te 90% użytkowników na świecie? Nie pracuje? Nie zarabia? NIe są profesjonalistami? Przecież Windows jest tak słaby żę przy takim udziale w rynku i tak fatalnym systemie to jakieś 70% powinno leżeć i kwiczeć bo systemu z Redmond nie da sie*sensownie używać. To naprawde*jest fanbojstwo. Ja rozumiem jak ktoś*ostatni raz widział Windows 95 przed drugim wydanie. Ale nawet wtedy wydaje się wątpliwym wygłaszanie taki sądów. Każdy kto korzystał z 2000, XP, 2003 Server, 2008 Server, Visty czy Seven i wygłasza że ten system nie jest stabilny opowiada bajki. Microsoft robi obecnie systemy bardzo stabilne. Nie, nie są bez wad. Architektura systemu jest zła, ale co zrobić, odcięcie sie*od kompatybilności wstecznej przy takim posiadaniu rynku to wcale nie najlepszy pomysł dla firmy. Ale cóż dostajemy za to wszechstronność. Chcemy pograć? jest EA i Blizzard, chcemy tworzyć? Jest Adobe jest Corel. Chcemy AutoCad'a? Jest. Mamy do zrobienia 3D? Jest Maya jest 3DStudio. Czy te programy na Maku mają*jakieś*magiczne funcje? Nie. Ale ostanio to na Windowsie lepiej działają. Adobe jest 64 bit Windows Only. Wsparcie grafiki w produktach Adobe? Małym kosztem możemy dostać w przypadku Mak'a albo większy koszt to jest albo jest to niemożliwe bez zmiany całego komutera. Oczywiście OsX ma swoje niewątpliwe zalety ale wady...również*posiada. A stabilność*ostanimi czasy wcale nie jest jego najmocniejzą*stroną. I naprawdę*szczerze nie obchodzi mnie kto dał ciała ale Apple OsX + Adobe to już*nie jest zgrana para a strach o krasz aplikacji jest gorszy niż na Windows98 SR1.

#446 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 26 października 2009 - 12:57

Ech panowie. Długo tu nie pisałem. Poprostu czekałem na nowie wieści. No i długo nie czekałem. Widziałem ostatnio post na temat pękających górnych części obudowy w białych makach - znowu niedościgniona jakość maków zawiodła. A dodam że to znane zjawisko i spowodowane jest trzymaniem ręki na obudowie. Czyli wychodzi że maki są tylko na pokaż bo jak zaczniemy je używać to pękają. Druga sprawa podobno maki są takie zajebiste bo mają wsparcie tylko dla swojego sprzętu. Kilka dni temu pojawiła się wspaniała wiadomość że nowy bootcamp czy jak wy to tam nazywacie ma wsparcie max 3 lata wstecz. Oj jaki wstyd.

#447 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 27 października 2009 - 08:52

Panowie, po latach dyskusji, której zapis miałem zaszczyt przeczytać, a nawet w tejże dyskusji uczestniczyć doszedłem do

ODPOWIEDZI NA ZADANE W TEMACIE PYTANIE:

Użytkownicy Maców lubią używać komputerów, a użytkownicy Windows (nie na Maku) lubią konstruować komputery.

:D :D :D

#448 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 27 października 2009 - 09:02

Panowie, po latach dyskusji, której zapis miałem zaszczyt przeczytać, a nawet w tejże dyskusji uczestniczyć doszedłem do

ODPOWIEDZI NA ZADANE W TEMACIE PYTANIE:

Użytkownicy Maców lubią używać komputerów, a użytkownicy Windows (nie na Maku) lubią konstruować komputery.

:D :D :D

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
ładne :D:D:D

#449 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 października 2009 - 16:51

Użytkownicy Maców lubią używać komputerów w szczególności SuperDrive, obrabiać zdięcia popękanego plastiku w iPhoto i zastanawiać się czy obraz filmu zastawia kursor czy mucha za szybą, a użytkownicy Mac OS / Windows / Linux (nie na Maku) lubią konstruować, podkręcać oraz używać swoje komputery w jednym kawału a nawet kopać go z pewnością że nie popęka.

#450 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 27 października 2009 - 16:54

Użytkownicy Maców lubią używać komputerów w szczególności SuperDrive, obrabiać zdięcia popękanego plastiku w iPhoto i zastanawiać się czy obraz filmu zastawia kursor czy mucha za szybą, a użytkownicy Mac OS / Windows / Linux (nie na Maku) lubią konstruować, podkręcać oraz używać swoje komputery w jednym kawału a nawet kopać go z pewnością że nie popęka.

zapomniales w tej paradzie plotek, niedomowien, insynuacji i obiegowych opinii dotyczacych ulamka sprzetu uwzglednic padajacych time capsule, wtedy te belkotliwe argumenty bylyby stuprocentowe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych