Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
701 odpowiedzi w tym temacie

#401 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 23 października 2009 - 00:26

@shivan Nic tam nie musisz mi pokazywać i udowadniać. Nie interesuje mnie to, tylko chciałem przedstawić, że są ludzie którzy tylko i wyłącznie składają składaki ponieważ nie kupują tego co jest niematerialne czyli soft.

#402 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 00:37

Nic tam nie musisz mi pokazywać i udowadniać. Nie interesuje mnie to, tylko chciałem przedstawić, że są ludzie którzy tylko i wyłącznie składają składaki ponieważ nie kupują tego co jest niematerialne czyli soft.

oj nie chodzilo mi o udowadnianie czegokolwiek;]

chcialem ci tylko pokazac ze miales mylne wrazenie...
a zeby to zrobic potrzebowalem czegos wiecej niz tekstu..

Spróbuj uruchomić grę w DirectX 11 na GF8800 albo HD4870.

multum jest tych gier;]

warto dopowiedziec ze jak na razie przed premiera gt 300 nvidi mozna je uruchomic tylko
na serii ati 5800 ktora weszla na rynek kilkanascie dni temu;ppp

ogolnie nie bede sie zabardzo wypowiadal powod: nie widzialem jeszcze dx 11 w akcji

moge tylko powiedziec cos o dx 10
mam karte ktora niby obsluzy;]
ale nigdy nie uzywalem...wiazalo sie to z moim osem (xp)
chociaz cyrsis smigal z efektami dx 10 i na windozie xp

tutaj moje spostrzezenia: oprocz kilku efektow nic nadzwyczajnego;]

jeszcze jedno...tutaj wlasnie pojawia sie marketing o ktorym mowilem:
"juz jest dx 11!!! biegnij do sklepu wymienic karte graficzna!
inaczej nie zobaczysz w pelni jak wygladaja 3 tytuly ktore je oblusguja"

heheh

btw emigrant..uzyles slowa klucza:
"składaki " chyba od 1999 do mojego przybycia na forum nie widzialem tego okreslenia;DDD

#403 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 23 października 2009 - 00:46

multum jest tych gier;]

warto dopowiedziec ze jak na razie przed premiera gt 300 nvidi mozna je uruchomic tylko
na serii ati 5800 ktora weszla na rynek kilkanascie dni temu;ppp

ogolnie nie bede sie zabardzo wypowiadal powod: nie widzialem jeszcze dx 11 w akcji

moge tylko powiedziec cos o dx 10
mam karte ktora niby obsluzy;]
ale nigdy nie uzywalem...wiazalo sie to z moim osem (xp)
chociaz cyrsis smigal z efektami dx 10 i na windozie xp

tutaj moje spostrzezenia: oprocz kilku efektow nic nadzwyczajnego;]

jeszcze jedno...tutaj wlasnie pojawia sie marketing o ktorym mowilem:
"juz jest dx 11!!! biegnij do sklepu wymienic karte graficzna!
inaczej nie zobaczysz w pelni jak wygladaja 3 tytuly ktore je oblusguja"

heheh

Większość nowych gier na Windowsa będzie wykorzystywać DirectX 11 co niejako zmusi zapalonych graczy do wymiany karty graficznej i Windowsa XP na 7.

#404 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 00:56

maly edit: jest tylko jedna gra obslugujaca dx 11 :batteforge

Większość nowych gier na Windowsa będzie wykorzystywać DirectX 11 co niejako zmusi zapalonych graczy do wymiany karty graficznej i Windowsa XP na 7

analogiczna sytuacja byla z vista...

chociaz tym razem moze sie to udac dzieki temu ze w7 zostalo "odmulone"

w kazdym wypadku...zanim to sie jakos rozkreci minie pewnie z rok;]

juz dawno bede siedzial na orginalnym w7 (moja beta umiera w marcu;D )
z grafika obslugujaca "zaledwie" dx10 i jako chyba malo zapalony gracz
wogole nie bedzie mi zal;DD

chyba ze ktos by mi zrobil maly pokaz...dwa komputery
dwa monitory
ta sama gra
na jednym dx 10
na drugim dx 11

gdybym zobaczyl "fajerwerki" warte 1.3 k zł na 5870 to kto wie...

#405 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 października 2009 - 06:35

maly edit: jest tylko jedna gra obslugujaca dx 11 :batteforge

analogiczna sytuacja byla z vista...

chociaz tym razem moze sie to udac dzieki temu ze w7 zostalo "odmulone"

w kazdym wypadku...zanim to sie jakos rozkreci minie pewnie z rok;]

juz dawno bede siedzial na orginalnym w7 (moja beta umiera w marcu;D )
z grafika obslugujaca "zaledwie" dx10 i jako chyba malo zapalony gracz
wogole nie bedzie mi zal;DD

chyba ze ktos by mi zrobil maly pokaz...dwa komputery
dwa monitory
ta sama gra
na jednym dx 10
na drugim dx 11

gdybym zobaczyl "fajerwerki" warte 1.3 k zł na 5870 to kto wie...

na trzecim monitorze postaw sobie jeszcze te sama gre na xboksie za 700 zlotych, dodaj sobie komfortowe granie z kanapy, brak stresu o spadajace FPSy i gwarantowana kompatyblnosc gier bez wymieniania hardare i software8-) ja sie tak przekonalem mimo ze byem zajadlym wrogiem8-) left4dead, halo, battlefield czy gearsy w kooperacji po necie z kolegami to zajebista sprawa

#406 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 23 października 2009 - 07:29

Nie zgodzę się z tobą :) bo na dobrze skonfigurowanym PC, też masz bezstresową grę w sieci, brak spadających FPS, i grafikę która miażdzy niestety X'a czy PS3. (tak wiem można mieć to taniej w konsoli). No i kolejna sprawa, płacenie za granie w sieci, to dla mnie, starego pecetowca, rzecz nie do przyjęcia. Sam się będę przesiadał na PS3 niedługo, ale kompa nie zostawię całkowicie, chociażby dlatego że nie ma fajnych strategii na konsole. PS: Każdy gra na czym lubi, i mój post miał na celu pokazanie że żadna z opcji nie jest idealna i żadna z opcji nie jest niezastąpiona. Po prostu jej wybór musi zależeć od osobistych preferencji. pozdrawiam

#407 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 11:41

na trzecim monitorze postaw sobie jeszcze te sama gre na xboksie za 700 zlotych, dodaj sobie komfortowe granie z kanapy, brak stresu o spadajace FPSy i gwarantowana kompatyblnosc gier bez wymieniania hardare i software ja sie tak przekonalem mimo ze byem zajadlym wrogiem left4dead, halo, battlefield czy gearsy w kooperacji po necie z kolegami to zajebista sprawa

mowilem konsola ma dla mnie 3 podstawowe wady: fpp rts mmorpg

niestety to jedyny gatunek gier w jakie gram;]

co do kooperacji w battlefieldzie to wiem;] bo gdy mam czas to gram nalogowo;p
battfield+ventrillo+logitech 3d pro to wypasna sprawa;D

btw: jaki battlefield jest na konsolach? bad company czy cos?
bo napewno nie ma "2" ani "2142" tak?

mimo tego...zastanawiam sie nad ps3 ...
ale biorac pod uwage cene gier ...
chyba najpierw wymienie sobie auto;p a potem bede myslal o takich pierdolach

#408 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 października 2009 - 11:49

ja gram tylko w shootery, jedyna gram ktora gram (a raczej gralem, bo zaden moj obecny mak nie pociagnie) na kompie jest team fortress 2, na xboksie mecze gearsy, L4D, niedlugo L4D2, army of two, halo 3 w coopie/versusie/deathmatchu i chyba z 10 shooterow offline (halflajfy, dead space, portal etc) na xboxa jest na pewno battlefield 1943, bad company, bad company 2 (TBR), i jestem prawie pewny ze bf 2 modern combat tez jest na upartego mozna podlaczyc klawiature i mysz - ale po tygodniu na padzie dochodzi sie do takiej wprawy ze jest to zbedne. pad od xboxa jest super ergonomiczny i swietnie zaprojektowany (w przeciwienstwie do PS) mam xboxa juz jakies 3 tygodnie (wczesniej gralem tylko na sprzecie znajomych) i w bf1943 juz sie zwykle krece w okolicy 1-3 miejsca w kazdym meczu, ownuje podobnie jak ownowalem na piecyku starym dobrym Razerem Deathadder :D

#409 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 16:29

pad od xboxa jest super ergonomiczny i swietnie zaprojektowany (w przeciwienstwie do PS)

kurde a ja zawsze myslalem ze dual shock to "bog" wszystkich padow...
nie potrafilem sobie wyobrazic wygodniejszego;]

co do wprawy fpp+pad...moze
ale myszki nigdy padem nie dogonisz..
takie prezycji poprostu nie da sie osiagnac na padzie

starym dobrym Razerem Deathadder

ano...b.dobra mysiora;]

jedyna gram ktora gram (a raczej gralem, bo zaden moj obecny mak nie pociagnie) na kompie jest team fortress 2,

moj brat w to ciora...gralem klikanascie minut...jednak jakos mi sie nie spodobalo
zbyt jestem przyzwyczajony do bfa...a w TF rozgrywka jest zupelnie inna...

a wlasnie teraz mi sie przypomnialo cos...miesiac temu pierwszy raz gralem na xboxie (hehehe)
bylo to" halo" ...i moze dlatego ze to byl moj 1 fpp na padzie od czasow medal of honor na psx
stwierdzilem jedno: dramat

musze dorwac na dluzej ta konsole i sprawdzic BFy

do tej pory mnie poprostu odrazala...moze na tym forum z braku laku wystepuje jako obronca microsoftu
ale tak naprawde "dobrowolnie" majac wybor raczej nie kupilbym zadnego ich "dziela"

#410 Sekal

Sekal
  • 369 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 października 2009 - 16:44

Uzytkownicy Mac'ow sa szczesliwsi

#411 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 16:49

Uzytkownicy Mac'ow sa szczesliwsi

A z czego ?

#412 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 17:07

z tego ze maja ladne komputery;]

ponadto stefan przesyla im dobre fluidy na keynotach

brrr..przedchwila widzialem szczerzacego sie ballmera na prezentacji w7 mowiacego:

"im a pc" "im windows 7 pc"

heehehe

btw:

Dołączona grafika

#413 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 17:19

No fakt logo na obudowie robi szczęśliwych. Stefanowi zazdroszczę jednego że ma talent do manipulacji ludźmi, daje kiepski sprzęt i system oparty na darmowym BSD za kosmiczne sumy a ludzie to kupują bez opamiętania. Ja to już bym do maków wkładał jakiegoś najtańszego mobilnego Celerona do opakowania dorzucił za free iWorka i niech dalej płacą po aktualnych cenach XD

#414 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 października 2009 - 17:24

sluchaj...jak ogladam keynoty to sam chce maki kupowac;DD facet ma talent..i nieprawdopodobna charyzme...pomysl co by sie stalo gydyby microsoft kogos takiego mial armagedon?;]]]

#415 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2009 - 17:27

No fakt logo na obudowie robi szczęśliwych. Stefanowi zazdroszczę jednego że ma talent do manipulacji ludźmi, daje kiepski sprzęt i system oparty na darmowym BSD za kosmiczne sumy a ludzie to kupują bez opamiętania. Ja to już bym do maków wkładał jakiegoś najtańszego mobilnego Celerona do opakowania dorzucił za free iWorka i niech dalej płacą po aktualnych cenach XD

faktycznie - manipulant taki, że zmienia rzeczywistość
naprawdę uważasz, że nawet najlepsza reklama (manipulacja) jest w stanie zastąpić produkt?
sprzedać - jasne
ale jak w takim razie wytłumaczysz tak wysoki % zadowolonych użytkowników?

no ale jak ktoś myśli cyferkami to nie ma opcji, żeby zrozumiał
niech wrzuca tam najtańszy mobilny celeron jeżeli tylko będzie dobrze działać. bo aktualnie na tym marnym sprzęcie działa lepiej niż windows na niejednym sporo lepszym.

#416 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 17:32

Wiesz tylko MS w żaden sposób nie próbuje nawet narzucać swojego systemu, żadnych debilnych reklam prezentacji na 1000cach stron w necie i ludzi czekających na update. MS ma swoje udziały na rynku pracują na nim firmy jak i użytkownicy domowi, zainstalować go możesz na czym chcesz i z czego chcesz bo na chwile obecną to nawet Klucze VLK przechodzą walidacje (Ja akurat mam orginalnego) jednym słowem żadnej dziwnej polityki a sami są twórcami systemu bo apple wziął sobie BSD czyli gotowy system.

#417 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 23 października 2009 - 17:36

sluchaj...jak ogladam keynoty to sam chce maki kupowac;DD

facet ma talent..i nieprawdopodobna charyzme...pomysl co by sie stalo gydyby microsoft kogos takiego mial

armagedon?;]]]

Gdyby Microsoft maił kogoś takiego to liczba użytkowników windows wzrosłaby najwyżej o 5 % ;-).
Można jednak też zadać sobie pytanie, co by było gdyby apple nie miał kogoś takiego jak Stefan. To byłby dopiero armagedon ( i to w pełnym słowa znaczeniu)

#418 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 17:39

faktycznie - manipulant taki, że zmienia rzeczywistość
naprawdę uważasz, że nawet najlepsza reklama (manipulacja) jest w stanie zastąpić produkt?
sprzedać - jasne
ale jak w takim razie wytłumaczysz tak wysoki % zadowolonych użytkowników?

no ale jak ktoś myśli cyferkami to nie ma opcji, żeby zrozumiał
niech wrzuca tam najtańszy mobilny celeron jeżeli tylko będzie dobrze działać. bo aktualnie na tym marnym sprzęcie działa lepiej niż windows na niejednym sporo lepszym.

Wiesz jeżeli ma się 10% rynku komputerów, wysokie ceny i porządną reklamę to łatwo wytłumaczyć zadowolenie w porównaniu do reszty. Poza tym jeżeli ktoś kupi komputer za taką cenę z takimi parametrami to co ma mówić ? Powiedz na ulicy że kupiłeś kompa za 7K i nie jesteś zadowolony to 90% ludzi pomyśli "Idiota*", taka smutna prawda.

* - W żadnym stopniu nie odnosi się to słowo do użytkowników myapple, ani nie ma ono nic sugerować.

#419 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2009 - 17:49

ok, widzę że masz jeszcze problem ze zrozumieniem innej polityki niż ma MS, skoro nazywasz ją dziwną
apple sprzedaje komplet: sprzęt + system. to jest dziwne?
jak i wiele markowych producentów komputerów
tyle tylko, że ze swoim własnym systemem.

jak kupujesz telefon komórkowy, to jego producent też ci narzuca swój system?

wcale nie próbuje. DX 10 tylko w Vista (a podobno niektórym się udało odpalić na XP) i inne tego typu zagrywki, żeby zmusić osoby do kupienia nowego systemu?
żadnych debilnych reklam? House Party > Global Windows 7 Launch Party
prezentacji? oczywiście, że mają
ludzi czekających na update - no sorry ;)

Apple też ma swoje udziały w rynku i pracują na nim firmy jak i użytkownicy domowi.

nie zainstaluję go 'na czym chce' - to raz.

och i apple oczywiście udostępnia jądro swojego systemu. wszystkim użytkownikom chcących legalnego OS X na PC - mogą sobie zainstalować przecież.

---- Dodano 23-10-2009 o godzinie 18:57 ----

Wiesz jeżeli ma się 10% rynku komputerów, wysokie ceny i porządną reklamę to łatwo wytłumaczyć zadowolenie w porównaniu do reszty.

przepraszam - że co? na tej podstawie łatwo by było wytłumaczyć niezadowolenie użytkowników: wysokie ceny, reklama kłamie. a ilość użytkowników ma jakieś wielkie znaczenie? ba! sprzedaż rośnie, zadowolenie na poziomie 84%
z iPhonem podobnie - tyle ludzi narzekało na niego, ale jakoś ogromna większość z nich to nie byli użytkownicy dziwnym trafem. a iPhone jakoś popularny jest.

Poza tym jeżeli ktoś kupi komputer za taką cenę z takimi parametrami to co ma mówić ? Powiedz na ulicy że kupiłeś kompa za 7K i nie jesteś zadowolony to 90% ludzi pomyśli "Idiota*", taka smutna prawda.

ach… no tak - zapomniałem, że (anonimowe) ankiety to ulica jest

#420 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 23 października 2009 - 17:59

Roberto jak wytłumaczyć zadowolenie? Przecież to dziecinnie łatwe. Jak tylko odkurzą książki do socjologii rok pierwszy, wyślę Ci całe badania na temat zadowolenia osób, które kupują coś w wysokiej cenie. NIe ma bata we wsi będzie uchachany łaził i jeszcze przekonywał do zakupu tego samego innych. Bodajże tożsamość jednostki. W każdym razie są liczne badania to potwierdzające. Apple genialne wykorzystuje to wszystko. To oczyście nie jest zabronione, a robi to w sposób którego wiele firm może się uczyć. Jednak nie ma tu nic magicznego ani super hiper. Ludzie to zarówno skomplikowane jak i bardzo proste maszyny zarazem. Chyba trzeba by być naprawdę poza całym tym światem marek odciętym od świata żeby nasza tożsamość nie przesiąkła markami znaczkami logotypami hasłami kreowanym wizerunkiem. Apple to wszystko wie, to wszystko sprytnie sprzedaje ale oczywiście nie bez naszej zgody. Chętnie większość z nas szuka potwierdzenia oryginalności, pokazania swojego indywidualnego oblicza bla bla bla ...

#421 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 18:01

Wiesz wszystko okej, ich system, licencja itd ... , niech sobie mają ja nie mam nic przeciwko bo produkt jest dobry, ale nie jest on adekwatny do ceny a jeszcze w dodatku mała gwarancja i tu jest mój problem. Nowy mini w droższej konfiguracji kosztuje 3499 czyli nie jest tanio, niech dadzą na to 3 Lata gwarancji i spokojnie go kupię bez kombinacji z PC.

#422 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2009 - 18:09

produkt jest dobry, ale nie jest on adekwatny do ceny a jeszcze w dodatku mała gwarancja i tu jest mój problem.

wg ciebie najwidoczniej. niektórzy jak widać zapłacą większą kwotę, żeby tylko pozbyć się windowsa i nie musieć bawić się z linuxem. dodatkowo dostaną co najmniej ciekawy, przynajmniej wizualnie, etc (nie względem cyferek) sprzęt.

#423 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 października 2009 - 18:21

Wiesz zapłacenie więcej aby pozbyć się windy może i oki. Wiesz sprzęt ciekawy wizualnie to już nie moje kryteria przy wyborze elektroniki.

#424 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 23 października 2009 - 18:23

Panowie....a tak fajniesze tematy? Przcież to tylko maszyny, którym (póki co jeszcze) wszystko jedno czy pracują czy śpią czy są wyłączone, czy je lubisz czy uważasz a złom. Jedn lubi jak mu nogi śmierdzą, inny woli taboret bardzo dobrze że jest różnorodość. Spieranie się na temat wyższości apple nad pc? Nie ma wyźszości są równe i dobrze że tak jest bo każdy ma prawo sobie wybrać coś dla siebie. Ani OsX nie jest taki hiper ani Windows taki tragiczny, a jeżeli ktoś ma Oknowstręt to źle, bo to tylko system a dookoła tyle fajnych rzeczy...ot chociażby piątek ;) miłego piątku.

#425 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 października 2009 - 18:26

źle? ja wiem? jeżeli to jego prywatna sprawa (i nie wylewa tego na prawo i lewo przy każdej możliwej okazji) to ani to złe, ani dobre ;) to jak nielubienie rodzynek :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych