Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
701 odpowiedzi w tym temacie

#326 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 20 października 2009 - 11:02

No właśnie nie podadzą bo mac nie jest wydajniejszy. >> to czasem sie trafi cos windows only - czasem to trafia się cos na maca, reszta jest na windows. >> bo mozna sobie dany program spokojnie odpalic w emulatorze i bedzie chodzic stabilnie niz natywnie na windzie - no tym to mnie rozbawiłeś bogaczu, podasz jakieś fakty. Które to programy chodzą ci lepiej na emulatorze i skoro tak to po co ci ta lewa winda? >> Apple produkuje sobie spokojnie komputery i tylko do nich wklada swoj soft - bardziej trzeba apple rozpatrywac pod wzgledem producenta sprzetu niz softu - apple nie produkuje sprzętu apple go kupuje od intela, nvidii itd wkłada swój odpowiednik BIOSa instaluje swój słabiutki system i kasuje was dwa razy tyle!

#327 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 20 października 2009 - 11:06

>>Które to programy chodzą ci lepiej na emulatorze i skoro tak to po co ci ta lewa winda? ta lewa winda nie jest lewa, a emulator to parallelsy 4 - odpala calego windowsa w osobnym okienku. dzieki temu ze nie zawalam tego windowsa zadnym syfem typu antywirusy (mimo placzu systemu operacyjnego) calosc chodzi zdecydowanie szybciej >> Apple produkuje sobie spokojnie komputery i tylko do nich wklada swoj soft - bardziej trzeba apple rozpatrywac pod wzgledem producenta sprzetu niz softu - apple nie produkuje sprzętu apple go kupuje od intela, nvidii itd wkłada swój odpowiednik BIOSa instaluje swój słabiutki system i kasuje was dwa razy tyle! tak samo robi dell tylko ze zamiast macosa wklada windoze, wg mnie pusty argument. cena dla mnie osobiscie jest ogonie slabym argumentem - grybym za te 3500 kupil jakies gowno tobym byl sfrustrowany ale mam bialasa rowno rok i jestem nim zachwycony, sprawa miala sie inaczej z fujitsu siemenesem, toshiba, asusem ktore byly tansze o okolo tysiaka a po roku byly warte pareset pln i baterie mialy do wymiany macbook to moj pierwszy lalptop ktory po roku wyglada i dziala tak samo jak w dniu kupna - w dodatku stracil na wartosci 25-30% oryginalnej ceny, nie 70% ale to wszystko moje prywatne odczucicia - mi programow osobiscie na maka nie brakuje (gdybym uzywal czegos niemakowego to albo bootcampem albo emulacja, jako glowny system trymalbym macosa i tak) - de facto zeby pracowac i uzywac maka musze tylko doinstalowac Opere, Skypa, VLC i Coda, cala potrzebna mi reszte mam juz na miejscu

#328 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 20 października 2009 - 11:14

>> ta lewa winda nie jest lewa - no niech ci będzie >>a emulator to parallelsy 4 - odpala calego windowsa w osobnym okienku - no i dlatego nie możesz się przekonać do windy bo odpalasz ją w jakimś biednym emulatorku na jakims biednym sprzeciku za 5 tysięcy i twierdzisz że to już wszystko na co ją stać. >>tak samo robi dell tylko ze zamiast macosa wklada windoze - zgadzam się kolego ale i kasuje połowe mniej, więc po co przepłacać.

#329 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 20 października 2009 - 11:24

>> ta lewa winda nie jest lewa - no niech ci będzie no niech mi bedzie, ten windows kosztowal 150 zlotych, ja tygodniowo wiecej na taksowki wydaje >>a emulator to parallelsy 4 - odpala calego windowsa w osobnym okienku - no i dlatego nie możesz się przekonać do windy bo odpalasz ją w jakimś biednym emulatorku na jakims biednym sprzeciku za 5 tysięcy i twierdzisz że to już wszystko na co ją stać. paralelsy to nie biedny emulator windowsa uzywalem 6 lat. jak zaczalem na powaznie pracowac (programowac) na komputerze (8-10 godzin dziennie) to fakt, ze do kazdej podstawowej czynnosci (wygeneroawnie klucza, podlaczenie sie ssh do serwera, obsluga repozytoriow svn, szybka edycja plikow z kolorowaniem skladni, latwe robienie screenshotow, regularna archiwiacja danych i miliardy innych pierdolek) musze doinstalowac osobny program, przerzucilem sie na systemy unixo-pochodne, ktore maja wspolna baze wbudowanych funkcji dostepnych z commandline. po nitce do klebka, od linuksow przez *BSD doszedlem do macosa. no ale to moje osobiste doswiadczenia, wiekszosc zwyklych userow uzywa tylko przegladarki i gadu gadu, im jest wsystko jedno, ja musze miec cos oparte na unix, szybkie i stabilne >>tak samo robi dell tylko ze zamiast macosa wklada windoze - zgadzam się kolego ale i kasuje połowe mniej, więc po co przepłacać. zobacz sobie ceny laptopow della na allegro, tych z tej samej polki jakosciowej co apple - gwarantuje ci, znajdziesz spokojnie modele drozsze od macbookow a parametry niby te same. wiec zacznij tez odrazu pisac paszkwile na della, bo on robi to samo co apple. i nie on jeden

#330 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 20 października 2009 - 11:50

Tak jak już pisałem udowodniej mi to, stabilizacja lub obróbka materiału HD na maku a na PC w tym samym przedziale cenowym np 4K (nie licząc ceny monitora itd ...) pokaż mi że mak wygra bo jakoś nie wierze.

Jak na razie wszyscy piszecie że mac jest wydajniejszy od pc ale nikt z was tego nawet nie próbuje udowodnić a co więcej ani nie podaje konkretnego przykładu w czym jest wydajniejszy.

Piszesz, jakbyś zajmował się obróbką filmów HD na codzień i było to dla Ciebie ważne.. a tak z ręką*na sercu.. jak często obrabiasz materiał HD? Ile czasu dziennie/w tygodniu/w miesiącu Ci to zajmuje?

#331 wikal1910

wikal1910
  • 501 postów
  • SkądRadom

Napisano 20 października 2009 - 12:00

no :D zgadzam sie ^^

do tego :

Macowcy uważaja sie za lepszyh.. Patrza z politowaniem na Windows

zgadzam się z tobą. Nie tyle patrzą co z politowaniem ale tak jakby z zazdrością i snobstwem. Zresztą ktoś kupuje Windows, a ktoś Mac'a nie można tego tak porównywać. Dla kogoś PC jest do gier, a dla innego Mac do pracy. Osobiście dla mnie PC jest bardziej atrakcyjniejsze ze względu na dostępność, popularność no i wszystkie programy, gry wychodzą na tą platforme. Co do opinii że Windowsa posiadają Ci co lubią crackować, wg mnie to zależy od mentaloności człowieka, jeden kupi drugi ściągnie podobnie zresztą jest na Mac'a i iPhone'a.

#332 cooper69

cooper69
  • 1 034 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 października 2009 - 12:01

To tak do porównań:

program do renderowania Artlantis 3 Artlantis is the fastest stand-alone rendering application developed especially for architects and designers.

ta sama realna scena

MacOS Snow Leo - 1h 7 min.
Windows 7 RC 64-bit - 2h 40 min.

na MacBook Pro 2.53, 4GB RAM, 9600GT 512MB

dla porównania pod OSX Leopard ta sama scena na MacPro 2x2.8 Core Quad, 6GB, GT120 512MB renserowała się 19 minut.

#333 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 października 2009 - 13:15

Piszesz, jakbyś zajmował się obróbką filmów HD na codzień i było to dla Ciebie ważne.. a tak z ręką*na sercu.. jak często obrabiasz materiał HD? Ile czasu dziennie/w tygodniu/w miesiącu Ci to zajmuje?

Oczywiście że nie obrabiam często, nie mówiąc już nawet o HD ale wydajność komputera sprawdza się właśnie w takich wymagających sytuacjach, a nie przy uruchamianiu przeglądarki internetowej

To tak do porównań:
ta sama realna scena

dla porównania pod OSX Leopard ta sama scena na MacPro 2x2.8 Core Quad, 6GB, GT120 512MB renserowała się 19 minut.

Dzięki za jakiś test wreszcie, fakt windows jest mniej wydajny od OSX ale w przypadku 7ki może to być wina nie dopracowanych jeszcze sterowników itd ... , w każdym razie sprzętowo Mac jest o wiele gorszy od PCta. W każdym razie w listopadzie na bank zmieniam komputer i wtedy przeprowadzę solidne testy pomiędzy nimi a makiem w tej samej cenie ewentualnie wyższej :)

#334 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 października 2009 - 13:41

ta sama realna scena

ekhm przepraszam ale co to niby za test?;]

min.screeny mnie interesuja

i to kilku aplikacji

warunki pomiaru tez

info odnosnie sterownikow

i slupki ..co by bylo latwiej porownywac

inaczej lepiej nic nie pisac;]

pozdrawiam

#335 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2009 - 13:49

Różnica jest taka że makowcy zawsze przepłacają,

zdefiniuj proszę 'przepłacać'

na wszystkie znane tytuły muszą długo czekać

podobną rzecz mogę powiedzieć o windowsowcach. tylko okiem użytkownika konsoli. o przepłacaniu również

Sprzęt jest ten sam (intel, nvidia itp) więc po co przepłacać.

ach, widzisz, bo nie tylko cyferki się liczą

A i jeszcze jedno- skoro użytkownicy maka tak nie lubią windy to dlaczego prawie wszyscy macie windy na swoich macac i proszę nie mówić że tak nie jest bo co chwilę widzę postu typu co się stało z windowsem, zniknęła partycja z windą ...

hm, ja nie mam. a dlaczego nadal korzystam z windows? przez studia. tak samo przez studia musiałem korzystać z linuksa, etc.

no to ja ten przykład powiem że jednak nie takie maci wspaniałe skoro piszecie strony pod Internet Explorera Czyżby pod safari było zbyt mało odbiorców.

przepraszam bardzo, ale wychodzi tutaj fakt, że się nie znasz.
pisanie strony pod safari da mi więcej odbiorców niż pisanie pod IE. pisząc pod Safari piszę także pod Chrome, Operę czy Firefoxa. to się nazywa 'standardy', których IE nie przestrzega, dlatego trzeba pod nim strony sprawdzać - bo jest nieprzewidywalny. ale sam IE jest już w mniejszości w porównaniu z resztą

A po co używacie archiwów exe, czyżby nie było odpowiednika pod maciem

ok - pytanie: ty wiesz co to jest exe? to raz.
dwa - nie zawsze ma się wpływ na to co się dostaje od innych ludzi.

Wszyscy wiemy że maci nie są lepsze od windy bo gdyby tak było to Aple byłoby w czołowce sprzedaży a nie Microsoft to są cyfry i nikt tego nie zmieni.

po pierwsze - Mac to komputer, Windows to system. po drugie - jakoś Apple notuje stałe wzrosty sprzedaży i dodatkowo ma poziom zadowolenia klientów na b. wysokim poziomie. znacznie wyższym niż konkurencja. to też są cyfry.
wg. mnie jakoś lepiej ukazujące 'lepszość' czegokolwiek - jakoś zadowolenie użytkowników jest tutaj dla mnie lepszym kryterium

A no i jeszcze jedno bo kolega mnie nie zrozumiał. Mówiąc że maki są drogie miałem na myśłi to że sprzęt z windą za powiedzmy 4 tyś o pół raza mocniejszy niż sprzęt od apple w tej samej cenie. I to tak boli.

no jak wartość sprzętu wyliczasz na podstawie cyferek siedzących w środku to pozdrawiam :D
dwa - to ciebie chyba boli, że niektórzy są w stanie zapłacić za rzecz, która oferuje coś więcej poza cyferkami ;]

"pewnie czase jakiegos softu po prostu na badziewnego maka nie ma i trzeba sie bardziej kompatybilnym systemem podpierac."

:lol: kompatybilny system? windows? z czym? z samym sobą? a i to nie zawsze…

#336 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 października 2009 - 15:11

bsod bsod tego nikt sie nie wyprze...;DDD ktos tu kiedys powiedzial ze to glownie wina sterownikow a nie windozy coz.. po czesci w to wierze;] a tak btw...najwazniejsze sa testy nie cyferki;] przyklad z kart graficznych: jakas stara seria 120 strumieniowych , nowsza 240 przyrost wydajnosci o 100%? a nie bo o 70% wyzsza szkola jazdy ze tak powiem;D

#337 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 października 2009 - 15:42

ach, widzisz, bo nie tylko cyferki się liczą

no jak wartość sprzętu wyliczasz na podstawie cyferek siedzących w środku to pozdrawiam :D
dwa - to ciebie chyba boli, że niektórzy są w stanie zapłacić za rzecz, która oferuje coś więcej poza cyferkami ;]

I zaś pytanie co oferuje więcej ? (Nie patrząc na design)

Nie wiem dlaczego zaciekle bronisz że nie tylko cyferki się liczą skoro nawet samo apple chwali się cyferkami że nowe mini jest o ileś tam % szybsze i wyniki z jakiś benchmarków. Na prawdę byś nie chciał aby w mini siedział C2D 2,8 lub nawet C2D 3,0 ? A skoro nie tylko cyferki to może niech wstawiają celerona 1GHz co ty na to ? Przecież OSX jest taki szybki że na tym celeronie to by i7 w PC wyprzedził.

Wydaje mi się że trzeba dojść do kompromisu że PC jest szybszy sprzętowo od Maca, ale OSX jest wydajniejszy od Windowsa i na tym sprawę zamknąć.

#338 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 20 października 2009 - 15:44

pc jest sprzetowo szybszy od maka ale g... mu to daje bo windows ssie ;)

#339 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 20 października 2009 - 15:54

1)Trochę odeszliśmy do tematu 2) Roboerto znowu zaczyna [del]awanturę[/del] [del]kłótnię[/del] bezsensowną dyskusję. Propozuje wrócić do tematu

#340 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 października 2009 - 15:54

Windows owszem ale taki i7 wraz z mulącym Windowsem i tak będzie szybszy niż Mac z OS X.

#341 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2009 - 15:56

Użytkownikom PC strasznie ciężko zrozumieć, że ktoś może kupić komputer bo jest on po prostu ładny, a system operacyjny jest elegancki i fajnie się go obsługuje. Nazywają to "przepłacaniem".

#342 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 20 października 2009 - 15:59

odchodząc od cyferek bo może one nie są najważniejsze, kwestia optymalizacji i program dobrze napisany będzie lepiej działał na 2GHz niż źle napisany na 3GHz. Ale cholera mnie trafia jak widzę w matryce TN, napędy szczelinowe nie wytrzumujące kilkudziesięciu nagrań płyt (wiem wiele się z nich nie korzysta to albo niech dadzą czytnik kart i nie montują słabego napędu za duże pieniądze albo niech włożą dobry napęd). Druga rzecz irytująca w stosunku sprzęt-cena to zapóźnienie technologiczne. Ja bym się wcale nie dziwił gdyby Apple brało leżaki magazynowe. Przecież gier na maka jest tyle co nic, więc użytkownik*osx'a nie odczuje tego. To że montują procki przestało mnie boleć bo mój miniak na 2GHz pokazał pazurek i fajnie. Ale matryce TN, matryce glossy, brak wyboru, fatalne napędy i karty graficzne to coś co zwyczajnie potwornie irytuje i zniechęca. Stefanie Dżobs i ty drugi od projektów, nie idźcie tą drogą. ;)

#343 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2009 - 16:01

I zaś pytanie co oferuje więcej ? (Nie patrząc na design)

zależy jeszcze który model. a przede wszystkim oferuje system. oferuje samego siebie, że tak powiem. samego siebie - pewną platformę, zintegrowanie softu ze sprzętem.

Nie wiem dlaczego zaciekle bronisz że nie tylko cyferki się liczą

no bo tak uważam. proste.

skoro nawet samo apple chwali się cyferkami że nowe mini jest o ileś tam % szybsze i wyniki z jakiś benchmarków.

hm, i co z tego? to raz
dwa - % szybciej, a 'są we mnie takie a takie bebechy' to też co innego
trzy - jak widać - cyferek i benchmarków oczekuje głównie klient, a to w końcu ma być reklama

Na prawdę byś nie chciał aby w mini siedział C2D 2,8 lub nawet C2D 3,0 ? A skoro nie tylko cyferki to może niech wstawiają celerona 1GHz co ty na to ?

szczerze? wisi mi to. naprawdę. czy będzie te np. 0,5GHz więcej, czy mniej - nie obchodzi mnie. dopóki działa i wykonuje swoje zadanie. jeżeli zrobią system tak, żeby ładnie płynnie chodził na 500 Mhz to i niech 500 Mhz tam wsadzają. ja chcę tego sprzętu używać, a nie gapić się w jego specyfikację

większość osób kupuje komputery (czy inny sprzęt) strategią 'najwyższe cyferki jakie jestem w stanie dostać za daną sumę pieniędzy'
ja się jednak skłaniam ku opcji 'komputer który spełnia moje potrzeby, za daną sumę pieniędzy'
a, i nie uważam 'potrzeby posiadania wysokich cyferek' za potrzebę 'realną', że tak to określę.

#344 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 października 2009 - 16:18

A nie wydaje ci się to manipulacją od strony apple : Mac Mini C2D 1.8 -> C2D 2.0 -> C2D 2.4* -> C2D 2.8** -> C2D 3.0 na 2011 ? Wiesz bo skoro faktycznie dzisiaj do mini wstawią C2D 2.4 to apple nie gra fair co najmniej wg mnie. * - Podobno ma się pojawić dzisiaj ** - Hipotetycznie za rok

#345 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 20 października 2009 - 16:44

Ja w ogole nie widze zadnego problemu w tym - co jakis czas maja juz konstrukcje opracowana i przystosowana do nowszego proca (zasilanie, chlodzenie, szyna) i sobie go montuja, nie gonia za nowinkami jak 14latek skladajacy pieca w garazu. Miniacze i imaki to nie stacje robocze tylko kompy do internetu i filmow, miniacz to w ogole taki drogi odtwarzacz dvd nadaje sie tlyko zeby g przykrecic pod telewizorem, nikt im na sile nie bedzie wciskac niewiadomoczego tylko po to zeby miec ulamek gigaherca do przodu, to jest po prostu debilne.

#346 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 października 2009 - 17:22

Mac Mini C2D 1.8 -> C2D 2.0 -> C2D 2.4* -> C2D 2.8** -> C2D 3.0 na 2011 ?

tak ale pod inna nazwa...i3 i5 czy i1.5 herheh

#347 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2009 - 17:37

A nie wydaje ci się to manipulacją od strony apple :
[...]
Wiesz bo skoro faktycznie dzisiaj do mini wstawią C2D 2.4 to apple nie gra fair co najmniej wg mnie.

niespecjalnie widzę tutaj jakąś manipulację czy grę nie fair

#348 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 października 2009 - 21:23

nie zgodze sie... mac pro to stacja robocza...

w innym aspekcie nie jest konkurencyjny/interesujacy

edit: kilka slow kluczy odnosnie maca pro

Pro
Xeon
ECC
nvidia gf gt 120 / ati 4870

cos tu nie pasuje do twojej tezy nie?

To go nie wyklucza z zastosowań domowych.
Jak nie Mac Pro to jest jeszcze iMac 27" z Core i7 oraz ATI Radeon HD 4850.

A i jeszcze jedno- skoro użytkownicy maka tak nie lubią windy to dlaczego prawie wszyscy macie windy na swoich macac i proszę nie mówić że tak nie jest bo co chwilę widzę postu typu co się stało z windowsem, zniknęła partycja z windą ....... no i wogóle przecież macie do tego specjalny dział!?

Głównie switcherzy z pecetów mają Windowsa.

Różnica jest taka że makowcy zawsze przepłacają,

Szczególnie gdy płacą za Mac OSa 129 zł, podczas gdy Windows 7 Ultimate kosztuje 1249 zł.

>> Apple produkuje sobie spokojnie komputery i tylko do nich wklada swoj soft - bardziej trzeba apple rozpatrywac pod wzgledem producenta sprzetu niz softu - apple nie produkuje sprzętu apple go kupuje od intela, nvidii itd wkłada swój odpowiednik BIOSa instaluje swój słabiutki system i kasuje was dwa razy tyle!

W praktyce to Sony Vaio Z jest 2 razy droższe od MacBooka Pro 13".

>>tak samo robi dell tylko ze zamiast macosa wklada windoze - zgadzam się kolego ale i kasuje połowe mniej, więc po co przepłacać.

I tu się mylisz, bo Dell Studio XPS 13 jest droższy od MacBooka Pro 13" o około 1000 zł.

Sprzęt jest ten sam (intel, nvidia itp) więc po co przepłacać.

No właśnie, po co przepłacać za peceta?

Wydaje mi się że trzeba dojść do kompromisu że PC jest szybszy sprzętowo od Maca, ale OSX jest wydajniejszy od Windowsa i na tym sprawę zamknąć.

Pokaż mi PC z mocniejszą konfiguracją od Mac Pro.

#349 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 października 2009 - 23:23

Pokaż mi PC z mocniejszą konfiguracją od Mac Pro.

Płyta intela na dwa procki do tego dwa Xeony itd ... , bez problemu :)

#350 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 20 października 2009 - 23:23

Ehhh przynajmniej nie mam problemów z utratą danych z powodu czyszczenia zawartości kont jak to się dzieje w nawiusieńkim pachnącym i błyszczącym systemie od srApple. Albo z Time Capsule czy jak jej tam której żywotność jakże to niezawodnej marki to tylko 16 mieśięcy. Albo z matrcami które to wypalają się coś ostatnio bardzo szybko itd.... Tak wiem PC-ty też się psują ale są TAŃSZE. Powtarzam raz jeszcze są TAŃSZE i nic nie zmieni faktu że ktoś tutaj was d...!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych