Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa
Napisano 20 października 2009 - 11:02
Napisano 20 października 2009 - 11:06
Napisano 20 października 2009 - 11:14
Napisano 20 października 2009 - 11:24
Napisano 20 października 2009 - 11:50
Tak jak już pisałem udowodniej mi to, stabilizacja lub obróbka materiału HD na maku a na PC w tym samym przedziale cenowym np 4K (nie licząc ceny monitora itd ...) pokaż mi że mak wygra bo jakoś nie wierze.
Jak na razie wszyscy piszecie że mac jest wydajniejszy od pc ale nikt z was tego nawet nie próbuje udowodnić a co więcej ani nie podaje konkretnego przykładu w czym jest wydajniejszy.
Piszesz, jakbyś zajmował się obróbką filmów HD na codzień i było to dla Ciebie ważne.. a tak z ręką*na sercu.. jak często obrabiasz materiał HD? Ile czasu dziennie/w tygodniu/w miesiącu Ci to zajmuje?
Napisano 20 października 2009 - 12:00
no zgadzam sie ^^
do tego :
Macowcy uważaja sie za lepszyh.. Patrza z politowaniem na Windows
zgadzam się z tobą. Nie tyle patrzą co z politowaniem ale tak jakby z zazdrością i snobstwem. Zresztą ktoś kupuje Windows, a ktoś Mac'a nie można tego tak porównywać. Dla kogoś PC jest do gier, a dla innego Mac do pracy. Osobiście dla mnie PC jest bardziej atrakcyjniejsze ze względu na dostępność, popularność no i wszystkie programy, gry wychodzą na tą platforme. Co do opinii że Windowsa posiadają Ci co lubią crackować, wg mnie to zależy od mentaloności człowieka, jeden kupi drugi ściągnie podobnie zresztą jest na Mac'a i iPhone'a.
Napisano 20 października 2009 - 12:01
program do renderowania Artlantis 3 Artlantis is the fastest stand-alone rendering application developed especially for architects and designers.
ta sama realna scena
MacOS Snow Leo - 1h 7 min.
Windows 7 RC 64-bit - 2h 40 min.
na MacBook Pro 2.53, 4GB RAM, 9600GT 512MB
dla porównania pod OSX Leopard ta sama scena na MacPro 2x2.8 Core Quad, 6GB, GT120 512MB renserowała się 19 minut.
Napisano 20 października 2009 - 13:15
Piszesz, jakbyś zajmował się obróbką filmów HD na codzień i było to dla Ciebie ważne.. a tak z ręką*na sercu.. jak często obrabiasz materiał HD? Ile czasu dziennie/w tygodniu/w miesiącu Ci to zajmuje?
Oczywiście że nie obrabiam często, nie mówiąc już nawet o HD ale wydajność komputera sprawdza się właśnie w takich wymagających sytuacjach, a nie przy uruchamianiu przeglądarki internetowej
To tak do porównań:
ta sama realna scena
dla porównania pod OSX Leopard ta sama scena na MacPro 2x2.8 Core Quad, 6GB, GT120 512MB renserowała się 19 minut.
Dzięki za jakiś test wreszcie, fakt windows jest mniej wydajny od OSX ale w przypadku 7ki może to być wina nie dopracowanych jeszcze sterowników itd ... , w każdym razie sprzętowo Mac jest o wiele gorszy od PCta. W każdym razie w listopadzie na bank zmieniam komputer i wtedy przeprowadzę solidne testy pomiędzy nimi a makiem w tej samej cenie ewentualnie wyższej
Napisano 20 października 2009 - 13:41
ta sama realna scena
ekhm przepraszam ale co to niby za test?;]
min.screeny mnie interesuja
i to kilku aplikacji
warunki pomiaru tez
info odnosnie sterownikow
i slupki ..co by bylo latwiej porownywac
inaczej lepiej nic nie pisac;]
pozdrawiam
Napisano 20 października 2009 - 13:49
zdefiniuj proszę 'przepłacać'Różnica jest taka że makowcy zawsze przepłacają,
podobną rzecz mogę powiedzieć o windowsowcach. tylko okiem użytkownika konsoli. o przepłacaniu równieżna wszystkie znane tytuły muszą długo czekać
ach, widzisz, bo nie tylko cyferki się licząSprzęt jest ten sam (intel, nvidia itp) więc po co przepłacać.
hm, ja nie mam. a dlaczego nadal korzystam z windows? przez studia. tak samo przez studia musiałem korzystać z linuksa, etc.A i jeszcze jedno- skoro użytkownicy maka tak nie lubią windy to dlaczego prawie wszyscy macie windy na swoich macac i proszę nie mówić że tak nie jest bo co chwilę widzę postu typu co się stało z windowsem, zniknęła partycja z windą ...
przepraszam bardzo, ale wychodzi tutaj fakt, że się nie znasz.no to ja ten przykład powiem że jednak nie takie maci wspaniałe skoro piszecie strony pod Internet Explorera Czyżby pod safari było zbyt mało odbiorców.
pisanie strony pod safari da mi więcej odbiorców niż pisanie pod IE. pisząc pod Safari piszę także pod Chrome, Operę czy Firefoxa. to się nazywa 'standardy', których IE nie przestrzega, dlatego trzeba pod nim strony sprawdzać - bo jest nieprzewidywalny. ale sam IE jest już w mniejszości w porównaniu z resztą
ok - pytanie: ty wiesz co to jest exe? to raz.A po co używacie archiwów exe, czyżby nie było odpowiednika pod maciem
dwa - nie zawsze ma się wpływ na to co się dostaje od innych ludzi.
po pierwsze - Mac to komputer, Windows to system. po drugie - jakoś Apple notuje stałe wzrosty sprzedaży i dodatkowo ma poziom zadowolenia klientów na b. wysokim poziomie. znacznie wyższym niż konkurencja. to też są cyfry.Wszyscy wiemy że maci nie są lepsze od windy bo gdyby tak było to Aple byłoby w czołowce sprzedaży a nie Microsoft to są cyfry i nikt tego nie zmieni.
wg. mnie jakoś lepiej ukazujące 'lepszość' czegokolwiek - jakoś zadowolenie użytkowników jest tutaj dla mnie lepszym kryterium
no jak wartość sprzętu wyliczasz na podstawie cyferek siedzących w środku to pozdrawiamA no i jeszcze jedno bo kolega mnie nie zrozumiał. Mówiąc że maki są drogie miałem na myśłi to że sprzęt z windą za powiedzmy 4 tyś o pół raza mocniejszy niż sprzęt od apple w tej samej cenie. I to tak boli.
dwa - to ciebie chyba boli, że niektórzy są w stanie zapłacić za rzecz, która oferuje coś więcej poza cyferkami ;]
kompatybilny system? windows? z czym? z samym sobą? a i to nie zawsze…"pewnie czase jakiegos softu po prostu na badziewnego maka nie ma i trzeba sie bardziej kompatybilnym systemem podpierac."
Napisano 20 października 2009 - 15:11
Napisano 20 października 2009 - 15:42
ach, widzisz, bo nie tylko cyferki się liczą
no jak wartość sprzętu wyliczasz na podstawie cyferek siedzących w środku to pozdrawiam
dwa - to ciebie chyba boli, że niektórzy są w stanie zapłacić za rzecz, która oferuje coś więcej poza cyferkami ;]
I zaś pytanie co oferuje więcej ? (Nie patrząc na design)
Nie wiem dlaczego zaciekle bronisz że nie tylko cyferki się liczą skoro nawet samo apple chwali się cyferkami że nowe mini jest o ileś tam % szybsze i wyniki z jakiś benchmarków. Na prawdę byś nie chciał aby w mini siedział C2D 2,8 lub nawet C2D 3,0 ? A skoro nie tylko cyferki to może niech wstawiają celerona 1GHz co ty na to ? Przecież OSX jest taki szybki że na tym celeronie to by i7 w PC wyprzedził.
Wydaje mi się że trzeba dojść do kompromisu że PC jest szybszy sprzętowo od Maca, ale OSX jest wydajniejszy od Windowsa i na tym sprawę zamknąć.
Napisano 20 października 2009 - 15:44
Napisano 20 października 2009 - 15:54
Napisano 20 października 2009 - 15:54
Napisano 20 października 2009 - 15:56
Napisano 20 października 2009 - 15:59
Napisano 20 października 2009 - 16:01
zależy jeszcze który model. a przede wszystkim oferuje system. oferuje samego siebie, że tak powiem. samego siebie - pewną platformę, zintegrowanie softu ze sprzętem.I zaś pytanie co oferuje więcej ? (Nie patrząc na design)
no bo tak uważam. proste.Nie wiem dlaczego zaciekle bronisz że nie tylko cyferki się liczą
hm, i co z tego? to razskoro nawet samo apple chwali się cyferkami że nowe mini jest o ileś tam % szybsze i wyniki z jakiś benchmarków.
dwa - % szybciej, a 'są we mnie takie a takie bebechy' to też co innego
trzy - jak widać - cyferek i benchmarków oczekuje głównie klient, a to w końcu ma być reklama
szczerze? wisi mi to. naprawdę. czy będzie te np. 0,5GHz więcej, czy mniej - nie obchodzi mnie. dopóki działa i wykonuje swoje zadanie. jeżeli zrobią system tak, żeby ładnie płynnie chodził na 500 Mhz to i niech 500 Mhz tam wsadzają. ja chcę tego sprzętu używać, a nie gapić się w jego specyfikacjęNa prawdę byś nie chciał aby w mini siedział C2D 2,8 lub nawet C2D 3,0 ? A skoro nie tylko cyferki to może niech wstawiają celerona 1GHz co ty na to ?
większość osób kupuje komputery (czy inny sprzęt) strategią 'najwyższe cyferki jakie jestem w stanie dostać za daną sumę pieniędzy'
ja się jednak skłaniam ku opcji 'komputer który spełnia moje potrzeby, za daną sumę pieniędzy'
a, i nie uważam 'potrzeby posiadania wysokich cyferek' za potrzebę 'realną', że tak to określę.
Napisano 20 października 2009 - 16:18
Napisano 20 października 2009 - 16:44
Napisano 20 października 2009 - 17:22
Mac Mini C2D 1.8 -> C2D 2.0 -> C2D 2.4* -> C2D 2.8** -> C2D 3.0 na 2011 ?
tak ale pod inna nazwa...i3 i5 czy i1.5 herheh
Napisano 20 października 2009 - 17:37
niespecjalnie widzę tutaj jakąś manipulację czy grę nie fairA nie wydaje ci się to manipulacją od strony apple :
[...]
Wiesz bo skoro faktycznie dzisiaj do mini wstawią C2D 2.4 to apple nie gra fair co najmniej wg mnie.
Napisano 20 października 2009 - 21:23
To go nie wyklucza z zastosowań domowych.nie zgodze sie... mac pro to stacja robocza...
w innym aspekcie nie jest konkurencyjny/interesujacy
edit: kilka slow kluczy odnosnie maca pro
Pro
Xeon
ECC
nvidia gf gt 120 / ati 4870
cos tu nie pasuje do twojej tezy nie?
Jak nie Mac Pro to jest jeszcze iMac 27" z Core i7 oraz ATI Radeon HD 4850.
Głównie switcherzy z pecetów mają Windowsa.A i jeszcze jedno- skoro użytkownicy maka tak nie lubią windy to dlaczego prawie wszyscy macie windy na swoich macac i proszę nie mówić że tak nie jest bo co chwilę widzę postu typu co się stało z windowsem, zniknęła partycja z windą ....... no i wogóle przecież macie do tego specjalny dział!?
Szczególnie gdy płacą za Mac OSa 129 zł, podczas gdy Windows 7 Ultimate kosztuje 1249 zł.Różnica jest taka że makowcy zawsze przepłacają,
W praktyce to Sony Vaio Z jest 2 razy droższe od MacBooka Pro 13".>> Apple produkuje sobie spokojnie komputery i tylko do nich wklada swoj soft - bardziej trzeba apple rozpatrywac pod wzgledem producenta sprzetu niz softu - apple nie produkuje sprzętu apple go kupuje od intela, nvidii itd wkłada swój odpowiednik BIOSa instaluje swój słabiutki system i kasuje was dwa razy tyle!
I tu się mylisz, bo Dell Studio XPS 13 jest droższy od MacBooka Pro 13" o około 1000 zł.>>tak samo robi dell tylko ze zamiast macosa wklada windoze - zgadzam się kolego ale i kasuje połowe mniej, więc po co przepłacać.
No właśnie, po co przepłacać za peceta?Sprzęt jest ten sam (intel, nvidia itp) więc po co przepłacać.
Pokaż mi PC z mocniejszą konfiguracją od Mac Pro.Wydaje mi się że trzeba dojść do kompromisu że PC jest szybszy sprzętowo od Maca, ale OSX jest wydajniejszy od Windowsa i na tym sprawę zamknąć.
Napisano 20 października 2009 - 23:23
Pokaż mi PC z mocniejszą konfiguracją od Mac Pro.
Płyta intela na dwa procki do tego dwa Xeony itd ... , bez problemu
Napisano 20 października 2009 - 23:23
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych