moment moment - on ma pamiętać system, który jeszcze nie wyszedł?To dowodzi, że albo nie pamiętasz już PC, albo byłeś bardzo dziwnym użytkownikiem. U mnie, Windows 7
Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa
Napisano 19 października 2009 - 20:05
Napisano 19 października 2009 - 21:23
W/g mnie użytkwnik PC używa komputera głównie dla samego używania. Te formaty, defragmentacje, picowanie wyglądu itp. 60% czasu poświęcone samemu komputerowi a 40% by coś przy jego pomocy zrobić. Ale się zestarzałem, znudziła mi się ta zabawa. Usiadłem na Mac'a po to, by coś wykonać. Jest narzędziem - nudnym samym w sobie bo nie ma przy nim wiele do roboty. Do dziś na pytanie o Mac'a, jaki jest, właśnie odpowiadam, że jest nudny. Ile czasu można spędzać przy kuchence mikrofalowej!? Ma odgrzewać i już. Czasem można przetrzeć od środka.
To jest moim zdaniem popartym obserwacjami i własnym doświedczeniem główna różnica między obiema "rodzinami".
Napisałeś o użytkowniku Windowsa bo to on cię zmusza do tego co podałeś, a nie PC
Gdy na maku stawiasz windę masz to samo czyli argument kiepski. Bo jak na PC postawie linuxa czy OSX mam praktycznie zero problemów.
@seb235
Podejscie, ze kosztem dodawania przez Apple systemu do komputera jest koszt 2 plytek, jest typowym podejciem "rippera". A koszty napisania systemu i ciagly jego rozwoj to juz nie istnieja?
Nie miałem na myśli że koszt dołączenia płytek to koszt nośnika, tylko to że jest on tańszy znacznie od wersji BOX bo sprzedają go znacznie więcej ponieważ jest on dodawany do każdego komputera.
Napisano 19 października 2009 - 21:43
tym bardziej, że każda wersja BOX OS X'a to tak naprawdę update (kupisz maka bez systemu? no właśnie)
kupując sprzęt z systemem płacisz te 100% za system. kupując BOX płacisz za jego aktualizację, a nie kolejne 100% jego wartości, bo część już raz zapłaciłeś. tyle. proste.
przynajmniej kiedy przestaniesz wpychać apple wpychać inny model biznesowy.
pokaż mi osobę, która ma z linuxem czy os x'em na pc 0 problemów
Napisano 19 października 2009 - 22:14
90% Windziarzy nie zna modelu swojego komputera, jeśli ma więcej niż 2 lata i nie tylko.
95% Mac userów zna model swojego kompa..
no nie?
hmm...
zeby pc-ciarz znal model swojego pc...musialby posiadac albo notebooka
albo cos a/b brandowego (czego w domach praktycznie nie ma;] )
inaczej zostaje rozpisanie komponentow..co faktycznie dla sporej czesci ludzi moze byc trudne;]
a skoro jestesmy przy klockach
uzytkownik windowsa posiadajcy swojego brzydkiego pc sam zdecyduje jaki chce miec komputer
i dobierze wszystkie klocki pod siebie lub ktos zrobi to za niego
uzytkownik maca dostaje calosc "najlepszych " dla niego rozwiazan ladnie opakowanych i gotowych do uzytku...hehhe
tak na koniec...gosc taki jak ja dysponujacy powiedzmy 10k zł na sprzet
Do DOMU nawet nie spojrzy na apple... bo nie znajdzie w ich ofercie nic na tak wysokim pulapie
jakosci/wydajnosci jaki reprezentuja soba highendowe pctowe klocki...
przy czym skaze sie na szatanskie nasienie Windowsa 7
trudno jakos przezyje;]
Napisano 19 października 2009 - 22:20
Napisano 19 października 2009 - 22:34
jak dysponuje 10k to czemu miałby nie brać Pro jeżeli potrzebuje takiej jakości i wydajności? bo to nie jest sprzęt do domu (to by było śmieszne)? czy może pułap za niski?
sprzęt za 10k to nie jest sprzęt 'domowy' swoją drogą
mac pro to nie jest sprzet do domu-.-
na co komu wieloprocesorowa stacja robocza w domu???
komputer domowy wedlug mojej definicji to wielozadaniowy kombajn
GRY filmy internet muzyka + w moim wypadku photoshopy flashe etc
sprzęt za 10k to nie jest sprzęt 'domowy' swoją drogą
zalozysz sie ?
akurat mi sie spac nie chce moge ci konfig szybko rozpisac;]
Napisano 19 października 2009 - 22:40
Napisano 19 października 2009 - 22:51
photoshop, flash etc. to nie są zastosowania domowe tak naprawdę. no chyba że program za 4k zł jest programem do użytku domowego, a w to wątpię
no tak dlatego dodalem przed tym: "w moim wypadku"
wydajną maszynę do gier (a to jest najbardziej obciążająca sprawa jakby nie patrzeć) dostanie się na pewno za mniejsze pieniądze niż 10k (już pomijając fakt, że bardziej się raczej opłaca kupić mocniejszy komputer + 2 konsole)
hmm..za mniej? ja mowie o naprawde dobrej maszynie (jako gadzeciarz;])
3 monitorach 22calowych w eye infinity i grach w rozdzielczosciach 5000(iles tam;]])x1080
(tak naprawde to 10k nie wystarczy;])
i o tym co podobnego dostaniemy po stronie apple?
sens moj byl taki: pc to nie tylko smietniki z hipermarketow
a apple to dostawca "super sprzetu"
sa pulapy gdzie mac nie ma czego szukac...owszem moze to i maly procent entuzjastow lub 15 letnich
graczy posiadajacyh bogatych rodzicow ale jednak;]
a osem na tych "malych elektrowniach" jest windoza;/
btw: konsola fajna rzecz! ma troche plusow nad pc...ale sa tez minusy np: fpp rts mmorg;]
Napisano 19 października 2009 - 22:54
to ma być sprzęt domowy?hmm..za mniej? ja mowie o naprawde dobrej maszynie (jako gadzeciarz;])
3 monitorach 20 calowych w eye infinity i grach w rozdzielczosciach 5000x1024
(tak naprawde to 10k nie wystarczy;])
nawet w twoim przypadku to nie są zastosowania domowe, tylko twoje zastosowania
oczywiście. są też pułapy w których windows nie ma czego szukać, linux nie ma czego szukać, pc nie ma czego szukać, etc. etc. etc.
Napisano 19 października 2009 - 23:00
oczywiście. są też pułapy w których windows nie ma czego szukać, linux nie ma czego szukać, pc nie ma czego szukać, etc. etc. etc.
no tak...
to ma być sprzęt domowy?
nawet w twoim przypadku to nie są zastosowania domowe, tylko twoje zastosowania
wiesz dlaczego na poczatku napisalem "do domu" i caly czas potwarzalem?;]
zeby nikt nie probowal wtracic mi maca pro do rozmowy;]
ciezko tez tu napisac "sprzet do gier"
bo zaraz ktos ci odpisze ze do gier jest konsola
moze sprobowac "hignedowy pc dla entuzjastow"
juz sam nie wiem...
i chyba mozemy skonczyc off topic;]
Napisano 19 października 2009 - 23:03
Podstawowa konfiguracja ma jeden procesor.mac pro to nie jest sprzet do domu-.-
No i to jest właśnie przeznaczenie Maka Pro.komputer domowy wedlug mojej definicji to wielozadaniowy kombajn
Napisano 19 października 2009 - 23:06
Cytat:
Autorem cytatu jest shivan Zobacz post
No i to jest właśnie przeznaczenie Maka Pro.
nie zgodze sie... mac pro to stacja robocza...
w innym aspekcie nie jest konkurencyjny/interesujacy
edit: kilka slow kluczy odnosnie maca pro
Pro
Xeon
ECC
nvidia gf gt 120 / ati 4870
cos tu nie pasuje do twojej tezy nie?
Napisano 19 października 2009 - 23:18
Napisano 19 października 2009 - 23:36
Moim zdaniem użytkownik łindołs to taki gość, który zawsze będzie długo dowodził że coś udało mu się zrobić na PC równie szybko jak użytkownikowi Maca. I to jest jak na razie jedyna i zasadnicza różnica.
Okej ty obrób godzinny godzinny materiał HD na maku a ja godzinny materiał obrobię na PC i cena komputera nie może przekroczyć 5K, zrobisz to szybciej lub równie szybko ? (Wystarczy zwykła stabilizacja w iMovie09)
W tym i wielu innych przykładach puchnie applowski plastik, jedyne czym Mac może się pochwalić to tym że ma w 100% legalnie OSX i za jego pomocą jest w stanie szybciej otworzyć podgląd np zdięcia, ale jeżeli założymy że w taki czy inny sposób możemy postawić OSX na PC to mak przegrywa pod każdym względem.
Napisano 20 października 2009 - 00:30
Ja w domu mam Maca PRO bo akurat pasuje mi do wystroju pokoju w którym stoi i świetnie komponuje się z reszta mebli (biurko, fotel, lampka itd.) + pasuje do MBP a wykorzystuje może max. 10% jego możliwości wiec czemu od razu skreślasz go jako komputer domowy?Mac Pro jest na Xeonie także jako komputer domowy bym go nie podciągał o ile nie masz dla niego konkretnego zastosowania.
Nie używam iPhone bo mi jakoś nie pasuje ten tel i wole Nokie (mam model bez GPS, aparatu itd - dla mnie tel jest tylko do dzwonienia ) mimo ze ma mniej bajerów jak iPhone - w/g Twojego toku myślenia to w tym momencie powinienem wszystkich posiadaczy iPhone uważać za snobów i szpanerów...
... a dla mnie to czy ktoś ma Maca czy PC zależy w następującej kolejności od:
- potrzeb związanych z tym do czego dany komp ma być używany (gry, praca itd.);
- możliwości finansowych;
- rodzaju oprogramowania (system operacyjny itd.)
- żywotność sprzętu (okres przydatności-wydajności);
- wygląd i moda na dany sprzęt (popularność);
- podniesienia własnego samopoczucia.
Napisano 20 października 2009 - 00:42
Napisano 20 października 2009 - 00:53
Ja używam Maca PRO do:mac pro to nie jest sprzet do domu-.-
- internetu;
- słuchania muzy:
- trzymania zdjęć (prawie 1TB) i ich ,,obróbka,, (tzn. poprawienie jasności, kolorów itp. czyli wykorzystanie podstawowego programu jaki oferuje OSX - bo nie jestem fotografikiem z prawdziwego zdarzenia i mimo dobrego sprzętu często zdjęcia potrafię zrobić jakieś takie ,,niedorobione,, );
- nagrywania płyt DVD-DL(nagrywam dużo i często dlatego mam 2 napędy);
- przechowywanie danych (których mam b.dużo i nie chce mi się trzymać wszystkiego na kilku dyskach zewnętrznych w różnych miejscach - w Pacu PRO mam 4x1TB - jako kopie zapasowa mam tylko 1 dysk zewnętrzny o pojemności 1TB).
Kiedyś używałem PC (,,z wyższej pułki,,) ale co jakiś czas rok-półtora musiałem go wymieniać bo normalnie ,,nie wyrabiał,, - teraz mając Maca nie martwię się o to bo wiem, ze ten MP jeszcze przez co najmniej rok - dwa będzie spełniał moje wymagania a mam go już od roku z kawałkiem.
No i oczywiście dodatkowa wygoda z tym o czym pisze feuerfest - święty spokój - brak wirusów, szukania sterowników itd.
Napisano 20 października 2009 - 01:09
Napisano 20 października 2009 - 01:20
Napisano 20 października 2009 - 01:30
Napisano 20 października 2009 - 01:46
Napisano 20 października 2009 - 02:06
Napisano 20 października 2009 - 08:05
Napisano 20 października 2009 - 10:37
raza mocniejszy czyli ma troche wiecej cyferek a wydajnosc taka sama albo slabsza, zwyczajny sprzetowy onanizm i spuszczanie sie nad gigahercami. Gdyby apple chcialo wejsc w segment rynku dla biedoty komputerami to juz by to zrobilo. od tego segmentu maja ipody. szacujac cykl zycia na 2 lata lepiej jest wsadzic troche slabsze komponenty i nie zap*dalac w wyscigu cyferek kosztem destabilizacji platformy
Tak jak już pisałem udowodniej mi to, stabilizacja lub obróbka materiału HD na maku a na PC w tym samym przedziale cenowym np 4K (nie licząc ceny monitora itd ...) pokaż mi że mak wygra bo jakoś nie wierze.
Jak na razie wszyscy piszecie że mac jest wydajniejszy od pc ale nikt z was tego nawet nie próbuje udowodnić a co więcej ani nie podaje konkretnego przykładu w czym jest wydajniejszy.
Napisano 20 października 2009 - 10:55
Tak jak już pisałem udowodniej mi to, stabilizacja lub obróbka materiału HD na maku a na PC w tym samym przedziale cenowym np 4K (nie licząc ceny monitora itd ...) pokaż mi że mak wygra bo jakoś nie wierze.
Jak na razie wszyscy piszecie że mac jest wydajniejszy od pc ale nikt z was tego nawet nie próbuje udowodnić a co więcej ani nie podaje konkretnego przykładu w czym jest wydajniejszy.
szczerze mowiac w dupie mam obrobke materialow HD bo sie tym nie zajmuje - jak cie to tak interesuje to chyba sa jakies benchmarki od tego?
Mak jest wydajniejszy i szybszy ogolnie w codziennym uzytkowaniu, czyli pracy, netu, muzyki, filmow, obrobce zdjec itd itp
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych