Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone vs. Nokia N95

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 doniak94

doniak94
  • 24 postów

Napisano 19 października 2008 - 16:27

Co lepsze? czy warto jeszcze kupić iphone? (chodzi o iphone'a 3g 16gb i nokie n95 8gb) Później napisze dokładniej teraz proszę o prostą odpowiedź i kilka argumentów przemawiających za 1 bądź 2 pozdro i z góry dziękuję.

#2 michalinho90

michalinho90
  • 51 postów

Napisano 19 października 2008 - 16:49

Iphone: -ładniejszy -większa pamiec -duży dotykowy ekran -bardzo duzo aplikacji i gier Nokia: -bardzo dobry aparat -nawigacja -słaba bateria :(((( -słaba jakosc wykonania (obudowa sprawia wrazenie totalnej tandety) JA WYBRAŁEM IPHONE I NIE ŻAŁUJĘ!!! POZDRAWIAM P.S Niedługo wyjdzie nawigacja na iPhone!!!

#3 dario321

dario321
  • 711 postów
  • Skądok.Radom

Napisano 19 października 2008 - 17:06

nawigacja moze wyjdzie lub nie(oficjalnie to drugie predzej;) ) obudowa u ipka 3G jest ze sliskiego polyskliwego plastiku,a w n95 8gb jestl plasik kauczukowy;) bateria w ipku niby mocniejsza,lecz ekran zrzerajacy ja jest tez ciut wiekszy;) w n95 8gb jest zaczep na smycz,a w ipku go brak w ogole to ipkek w porownaniu z n95 8gb wypada blado(brak mu wielu funkcji,a te co ma sa tandetne)

#4 Zygizagi

Zygizagi
  • 119 postów
  • SkądZamość

Napisano 19 października 2008 - 17:19

Ja jakieś pół roku temu kiedy jeszcze iPhonów nie było w Polsce stanąłem przed wyborem między nokia n95 a iphonem. Wybrałem iPhona ze względu na innowacyjność i dotykowy interfejs a po za tym mało osób miało ten telefon i można było trochę powyróżniać się z tłumu:P tak naprawdę nie wiedziałem w co się wtedy pakuje ale ryzyko się opłaciło dzięki Insallerowi iPhone zyskał w moich oczach i już tak przy nim zostałem. N95 8gb jest oczywiście lepsza już od zwykłej N95 w kwestii trwałości obudowy i ma także więcej ramu ale są to już dosyć wysłużone telefony wyszły już ich następczynie. Radziłbym Ci wziąć oczywiście iPhone który musiałby by mieć oczywiście jailbreaka:)

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2008 - 17:21

Krótko - jeśli godzisz się na utratę gwarancji i zrobisz Jailbreak - kupuj iPhone'a. Jeśli nie - bezapelacyjnie Nokia.

#6 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 19 października 2008 - 17:24

juz chyba lepeij N96...

#7 neverneve

neverneve
  • 718 postów

Napisano 19 października 2008 - 19:08

YouTube - Cnet: Apple iPhone vs. Nokia n95! MUST SEE
Dośc ciekawy pojedynek pomiędzy telefonami. Z tą różnicą, że jest to iPhone 2G i Nokia N95, jednak zachęcam do obejrzenia :)

#8 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 19 października 2008 - 19:33

juz chyba lepeij N96...

tylko że ta nokia jest gorsza od N95 , ma słabszy procek i nie posiada akceleratora 3d

#9 doniak94

doniak94
  • 24 postów

Napisano 19 października 2008 - 22:57

sorki ale ja nie w temacie co to jailbreak? I jak go zrobić? (chyba się domyślam :D)

#10 majonez

majonez
  • 372 postów

Napisano 20 października 2008 - 09:47

sorki ale ja nie w temacie co to jailbreak?
I jak go zrobić? (chyba się domyślam :D)

w dziale tutoriale masz jak zrobic jailbreak...

#11 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2008 - 10:31

Kiedy wziąłem do ręki N95 bez 8GB myślałem, że to podróba w stylu Nokny :) Kawałek kupowatego plastiku z równie kupowatymi przyciskami. Okazało się, że to jednak Nokia. N95 8GB trochę lepsza, ale jak widzę Finowie poszli na ilość, a nie na jakość. N96 - ma tuner DVB czyli w sumie taki miły gadżet, pod warunkiem bycia w zasięgu cyfrowej telewizji naziemnej. Ekran - jak zawsze w tego typu telefonach mikry (jak dla mnie) - przewaga nad ajfonem : teoretycznie dowolne oprogramowanie - pod warunkiem wykupienia certyfikatu lub próby otrzymania go z jednego z chińskich serwerów :) GPS - dowolność oprogramowania w stosunku do jedynie mrzonek ze strony Apple.

#12 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 20 października 2008 - 10:45

nawigacja moze wyjdzie lub nie(oficjalnie to drugie predzej;) )
obudowa u ipka 3G jest ze sliskiego polyskliwego plastiku,a w n95 8gb jestl plasik kauczukowy;)
bateria w ipku niby mocniejsza,lecz ekran zrzerajacy ja jest tez ciut wiekszy;)
w n95 8gb jest zaczep na smycz,a w ipku go brak
w ogole to ipkek w porownaniu z n95 8gb wypada blado(brak mu wielu funkcji,a te co ma sa tandetne)

hahah... zaczep na smycz.. bez urazy, ale po co? zeby wygladac jak dres w zlotych tarasach, arkadii,tramwaju czy na stadionieX-lecia? nie dziekuje postoje...

a plastik moze i jest kauczukowy, ale tandetny...
po za tym co to jest za porownanie telefonow ktore sa zupelnie inne... juz nie mowiac o wyswietlaczach.. dotykowy i zwykly.
aa i atkich tematow juz troche bylo... wystarczy poszukac.

#13 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2008 - 13:07

E tam..czepiasz się...Fajnie wygląda się w dresie z łańcuchem i ajfonem. Duży, to i fajnie dyndać będzie na boki. Nokna mikra, nie będzie takiego efektu... @dario321..o jakich brakujących funkcjach piszesz ? GPS - ok, zgadzam się. Nie podejrzewam jednak, byś kupował dla Nokny oprogramowanie..A spróbuj coś na niej zainstalować. Plików SISX jest mnóstwo w necie..Ale zwróć uwagę na to, co napisałem wcześniej. Aaaa gry..zapomnialem...taaa. rewelka mieć taką konsolę z 2,8 " ekranem..Nie ma co

#14 czandar

czandar
  • 11 postów

Napisano 26 października 2008 - 15:42

@TheHX iphone to swietna zabawka a jesli chodzi o wgrywanie do n95 to jest podobny program jak jaberek i wszystko idzie podkreslam WSZYSTKO gry na pewno nie wygladaj duzo gorzej niz na iphonie mi najbardziej brakuje podstawowych fukcji telefonu w iphonie np rejestru :) czsu rozmowy :) normalnych smsow :) itp pozdrowka

#15 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2008 - 17:07

polecam nokia e71, przeszedł z iphone i jestem bardzo zasdowolony

#16 weronix

weronix
  • 184 postów

Napisano 26 października 2008 - 18:24

Nokia jest beznadziejna pod względem surfowania w necie. Brakuje touchscreen'a - ja już nigdy nie kupie telefonu bez dotykowego wyświetlacza. Pod względem multimediów iPhone miażdży Nokie!

#17 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2008 - 18:44

multimedia owszem, ale to nie wszystko. do multimediów mam ipoda touch, nokie mam jako narzędzie biurowe i tu iphone jest lata świetlne z tyłu. dodam że przeglądarka w e71 jest w sumie całkiem dobra, bardzo dobrze mi się przegląda net

#18 weronix

weronix
  • 184 postów

Napisano 26 października 2008 - 18:58

Ale przegladarka w e71 jest wolniejsza i często strony wgrywają się w wersji na telefony komórkowe. Noszenie telefonu + iPod'a Touch dla mnie jest niewygodne dlatego mam iPhone :) Ja lubie bajery i się do tego przyzaję dlatego też zdecydowałam się na taki telefon. Jeśli komuś zależy na aplikacjach biurowych i funkcjach typowych dla telefonów komórkowych to niech sobie kupi Nokie.

#19 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2008 - 19:40

tu cię zaszkoczę - stronki wgrywają się normalnie, tylko onet pokazuje się jako onet.lajt. co do szybkości przeglądarki to jest szybsza niż safari. strona ładuje się cała i nie ma pustych pól po przesunięciu jak ma to miejsce w ipod/iphone. co do bajerów - też je lubię dlatego mam również touch;a

#20 weronix

weronix
  • 184 postów

Napisano 26 października 2008 - 19:58

Nokia jest fajna ale ta klawiatura jest troszkę niewygodna ;) ważne że jesteś zadowolony.

#21 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 października 2008 - 20:06

Właśnie - dobre zakończenie. Nie próbujcie przekonywać, wmawiać ludziom, że to jest dobre, a to złe. Mnie hasos nie przekonasz do Nokii, żeby nie wiem co miała. Możesz powiedzieć, że jesteś zadowolony, że ma to czego potrzebujesz i ja to uszanuję - jeśli jednak powiesz mi, że Nokia jest lepsza od iPhone'a poczuję się poirytowany, bo jak już mówiłem - dla Ciebie tak, dla mnie nie. Dla mnie iPhone jest dobry, wymieniam argumenty i koniec, kropka - nie mówię, że Nokia to badziew - mówię, że nie jest dla mnie. :) Całym tym przemówieniem wyraziłem też swoją opinię dot. tytułu iPhone vs. Nokia N95. ;)

#22 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2008 - 20:36

oczywiście, nie przekonuje nikogo tylko mówię, że aspekt biurowy i rozwiązania dotyczące instalowanych aplikacji są bardzo dobrze pomyślane i funkcjonalne - bardziej funkcjonalne niż w ip. co do strony medialnej to oczywiście nie jest to mocną stroną noki dlatego, jak pisałem, mam ipoda touch. jak kupiłem iphone to właśnie o aspekt biurowy mi chodziło. tym mnie zawiódł (i paroma innymi rzeczami) dlatego już go nie mam. co strony medialnej jest nie do przebicia stąd touch. choć wciąż mnie irytuje głupia polityka apple co do tworzonych aplikacji innych firm, vide: office na ip z bezsensownymi ograniczeniami. ale na szczęście mnie już to nie dotyczy na noki office i gps (garmin) działa super.

#23 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 27 października 2008 - 18:52

Mi się wydaje że pod względem dostępnych funkcji Nokia jest lepsza i to nie subiektywnie ale obietkywnie. Jedank przyjemność użytkowanie iP jest o klasę wyższa i to jest opinia subiektywna. Możemy się kłucić że dla mnie to albo tamta jest lepsze, ale tak naprawdę to wystarczy spojrzeć w specyfikację i nie ma już z czy dyskutować. Uważam że przed zakupem powinno się chociaż przez chwile poużywać każdego z telefonów. Sam posiadam oba z obu jestem tak samo zadowolony, ale służą mi do czegoś zupełnie innego. Nokii głównie używam do nawigacji i do robienia zdjęć. Natomiast iPhone jest niezastąpiony jako narzędzie do przeglądania interenetu i jako świetny oddwarzać muzyki. Wydaje mi się że rozwiązanie problemu autora tematu jest prostę zastanów się do czego prócz dzwonienia chcesz używać telefonu a na jakich funkcjach Ci absolutnie nie zależy proste ale działa.

#24 Johnnyb

Johnnyb
  • 50 postów
  • SkądCzarna B.

Napisano 27 października 2008 - 19:05

nokia 96

sprzet sie zmienia i swiadomosc ludzi tez sie zmienia ;-)
nokia jest bardziej otwarta programowo ,ale tez ma swoje wady ,a przeciez jest juz tyle czasu na
rynku jako firma ,wiec powinni " czuc o co chodzi" .
poczytajcie :Klienci nie chcą Nokii N96 - TECH - nowe technologie - WP.PL

#25 Mr.Crash

Mr.Crash
  • 660 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 listopada 2008 - 21:54

Czekałem na N95 2 tygodnie z utesknieniem ... Oddalem ja do najblizszego komisu w 2 dzien ;/ ... W tym dniu gdy ja dostalem polamalem jeden zatrzask w tylnej klapce ;/ i musialem podkleic tasma bo odpadala co chwile ;/ Nie wiem skad oni wzieli te plastiki ... Nawet GPS-a nie miala dobrego bo pokazywal ze jestem jakies 100 metrow obok drogi ktora jade ;/ Kompletna porazka ze strony Nokii przynajmniej model N95 juz bardziej N82 im sie udal. Postawilem na styl i jakosc ;) iPhone !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych