Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Który router wybrać? D-Link czy Linksys

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 13 października 2008 - 17:40

Witam,

Na chwilę obecną posiadam router Netgear DG834G. Router niestety rozłącza internet co 4-5 minut. Korzystam z Neostrady, wszystko skonfigurowane poprawnie. Kiedy podłączam się do speedtoucha na windzie brata, internet działa bez zająknięcia. To tak na marginesie gdyby ktoś potrafił mnie uratować przed wydaniem kolejnych 300zł. Teraz do tematu.
Chciałbym żeby kolejny router obsługiwał już technologię N. Wybrałem dwa modele routerów. D-Link oraz Linksys. Cena jest podobna, funkcje na pierwszy rzut oka też, jednak nie jestem znawcą. Proszę o waszą opinię.

Pozdrawiam ;)

#2 lippi

lippi
  • 95 postów

Napisano 13 października 2008 - 17:43

ostatnio jak pytalem na gieldzie komputerowej o routery d-linka to sprzedawca odpowiedzial ze nie maja w sprzedazy.. na pytanie dlaczego? .. odpowiedzial ze nie robi krzywdy klientom:)

#3 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 października 2008 - 17:53

dokladnie zgadzam sie z przedmowca... d-link to badziew i naprawde go nie polecam. Potrafi sie wieszac pare razy dziennie przy wiekszym obciazeniu. Routery Linksysa sa tanie i wydajne. Z tych bezprzewodowych polecam linksysa -g z dwiema antenkami i opcja wzmacniania sygnalu.

#4 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 13 października 2008 - 17:53

Lippi, D-Link daje 11 letnią gwatancję, Linksys 2. D-Link najwidoczniej jest pewien swojej "niezawodnośći". :)

#5 soltys1992

soltys1992
  • 104 postów
  • SkądTorun, Poland, Poland

Napisano 13 października 2008 - 17:56

ja mam linksys WRT54GS jest idealny dziala super

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 13 października 2008 - 18:05

Z tych dwóch - bezapelacyjnie Linksys. Przynajmniej mój - pracuje 24/h, nie zawiesza się, nie gubi ustawień i nie stroi fochów. D-Link daje 11-letnią gwarancję bo widocznie musi.

#7 m-j

m-j
  • 168 postów

Napisano 13 października 2008 - 18:05

Ja uzywam d-linka dkt-400 kupionego za 250pln w sklepie nie dla idiotow :) Aktualnie mam w domu peceta/desktop, macbooka i iphone i zwykle wszystkie trzy są wpięte do tej sieci, nic się nie wiesza, nawet jak jeden czy dwa kompy ciągną coś mocno po Rapidzie ;) a internet mam dość porządny, bo 10mbit downloadu jak obszył. Nie raz, nie dwa zdarza sie, ze 2-3 kolegow przychodzi, podłącza się i dajemy w CS albo TF po Internecie (nie po LAN) i też problemów żadnych. No i adapter wifi/usb był w komplecie więc nie musiałem do desktopa kabla ciągnąć.

#8 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 13 października 2008 - 18:26

A nie da się jeszcze jakoś naprawić tego Netgear'a? Z tego co pamiętam to w pierwszym miesiącu działał bez zarzutu. Może skonfigurować go jakoś szczegółowo? Proszę o pomoc.

#9 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2008 - 18:34

może mu zresetuj ustawienia i poustawiaj od nowa tak jak było w pierwszym miesiącu używania?;)

#10 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 13 października 2008 - 19:08

A nie da się jeszcze jakoś naprawić tego Netgear'a? Z tego co pamiętam to w pierwszym miesiącu działał bez zarzutu. Może skonfigurować go jakoś szczegółowo?

Proszę o pomoc.

na poczatek zmien zasilacz. uzywalem tego netgeara przez kilka i bylem bardzo zadowolony wiec to nie jest zagadnienie "ten typ tak ma". ale jesli sie popsul niewiele poardzisz...

#11 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 13 października 2008 - 19:10

na poczatek zmien zasilacz. uzywalem tego netgeara przez kilka i bylem bardzo zadowolony wiec to nie jest zagadnienie "ten typ tak ma". ale jesli sie popsul niewiele poardzisz...

Tzn. że przez oryginalny zasilacz rozłącza mi połączenie co chwila? Sam router się*nie wyłącza.

#12 Hara

Hara
  • 95 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 października 2008 - 19:50

Lippi, D-Link daje 11 letnią gwatancję, Linksys 2. D-Link najwidoczniej jest pewien swojej "niezawodnośći". :)

Albo stara się przyciągnąć klientów gwarancją, bo w inny sposób nie potrafi ;)

DLinka miałem raz i to był jego ostatni raz ;) Potem przez moment US Robotics - duży, ale w porządku, ale problem z wymianami firmware. Linksysów miałem już kilka, ostatnio WRT54G SppedBooster v.6 - teraz nadszedł czas na TimeCapsule ;) - Linksys był najlepszy z tych trzech producentów.

#13 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 13 października 2008 - 19:57

linksys wrt54gl i nie myśleć o innych

#14 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 13 października 2008 - 20:10

Tzn. że przez oryginalny zasilacz rozłącza mi połączenie co chwila? Sam router się*nie wyłącza.

ale moze sie restartowac. sprawdz - dobrze radze.

#15 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 13 października 2008 - 20:15

Obserwuje router 24/7. Leży na moim biurku i cały czas jest włączony. Owszem, przeprowadzałem wielokrotnie reset ale to nie pomagało. :(
W dalszym ciągu uważasz że po wymianie zasilacza router będzie normalnie działał?

#16 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 13 października 2008 - 20:37

nie wiem - przeciez zgaduje. wiem za to ze walniety zasilacz moze byc powodem dziwnego i pozornie niewytlumaczalnego zachowania rutera/komputera. znajdz inny zasilacz o takich samych parametrach i sprobuj - nie zastapi tego zadna teoretyczna dywagacja. a restart nie wylacza rutera - urzadzenie po prostu zamiga diodami i rozlaczy polaczenie.

#17 iniemamocny

iniemamocny
  • 33 postów

Napisano 13 października 2008 - 20:50

Zdecydowanie linksys, wszak to cisco. Najlepszą rekomendacją może być to że firmy pracują na linksysach i na modularnych cisco.

#18 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 13 października 2008 - 21:24

moge ci polecic linksysa wrt54gl super fajny i pieknie dziala. Na sofcie tomato u mie przez ponad pol roku .. :D latwy w konfiguracji i mysle jeden z lepszych modeli, dlinka mialem i dziekuje .. nie polecam ..

#19 Crs

Crs
  • 45 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2008 - 21:37

Wszyscy pieją hymny pochwalne dla Linksysów, a ja miałem już dwa - WRT54G i WRTP54G (z VoIP) - i nie powiem, żeby to była jakaś rewelacja. Niestety raz na jakiś czas nie obywało się bez resetu, bo na przykład Wi-Fi przestawało działać, a sama prędkość bezprzewodówki nie powalała. Ten pierwszy miałem zarówno z oryginalnym softem, jak i DD-WRT (wtedy to była chyba wersja 2.2, albo 2.3). Jeżeli chodzi o duże możliwości konfiguracyjne, to wybierając Linksys'a nie obejdzie się bez wymiany oprogramowania na alternatywne, bo oryginalne, to badziew. Na temat Netgear'a nie mam nic do powiedzenia, bo nie używałem. Natomiast teraz jestem akurat w trakcie wymiany routera i jutro ma przyjechać kurier z moim nowym Draytek'iem 2200VG. Jeżeli można poświęcić trochę więcej złotówek na router, to warto przyjrzeć się modelom tej firmy. Za kilka dni, jak już go trochę potestuję, będę mógł napisać więcej.

#20 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 13 października 2008 - 22:01

chcesz niezawodny router to Linksysy only.. wififorum (poczytaj tam) D-linków nikt nie poleca - non stop wiechy, a link ma dobry zasięg i stabilny jak cholera ( sam mam WAG200G i jestem mega zadowolony) pozdrawiam

#21 maxweb

maxweb
  • 33 postów
  • SkądKonstantynów Łódzki

Napisano 13 października 2008 - 22:05

używam LInksysa już od 2 lat i nie ma do czego się doczepić, zawsze do neostrady polecam Linkysa WAG200, zakupiłem już chyba z 5 i instaluje u osób i każdy zadowolony. O dLinku słyszałem same negatywne opinie, ale nie uważywałem to nie chcesz się wypowiadać bo ocena będzie nieobiektywna.

#22 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 13 października 2008 - 22:14

chcesz niezawodny router to Linksysy only..

ja nie mam taki doswiadczen - moj linksys (wag354g) wymagal co jakis czas resetu bo inaczej mulil. netgear (dg834 ) w tej samej sieci radzil sobie lepiej. nie mowiac juz o kulturze konfiguracji - tu linksys wypadal duzo duzo gorzej.

#23 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 13 października 2008 - 22:22

Bartosz, może mi powiesz czy miałeś w swoim Netgear te same ustawienia co ja? http://www.myapple.p...html#post744717

#24 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 października 2008 - 22:42

Wszyscy pieją hymny pochwalne dla Linksysów, a ja miałem już dwa - WRT54G i WRTP54G (z VoIP) - i nie powiem, żeby to była jakaś rewelacja. Niestety raz na jakiś czas nie obywało się bez resetu, bo na przykład Wi-Fi przestawało działać, a sama prędkość bezprzewodówki nie powalała. Ten pierwszy miałem zarówno z oryginalnym softem, jak i DD-WRT (wtedy to była chyba wersja 2.2, albo 2.3). Jeżeli chodzi o duże możliwości konfiguracyjne, to wybierając Linksys'a nie obejdzie się bez wymiany oprogramowania na alternatywne, bo oryginalne, to badziew. Na temat Netgear'a nie mam nic do powiedzenia, bo nie używałem.

Natomiast teraz jestem akurat w trakcie wymiany routera i jutro ma przyjechać kurier z moim nowym Draytek'iem 2200VG. Jeżeli można poświęcić trochę więcej złotówek na router, to warto przyjrzeć się modelom tej firmy. Za kilka dni, jak już go trochę potestuję, będę mógł napisać więcej.

2 lata temu też rozważałem, który router kupić.
Udało mi się na allegro za połowe ceny kupić właśnie Draytek 2700VG.
Od prawie 2 lat jest włączony 24h na dobe i jest stabilny jak mało który. A możliwości konfiguracji ma rewelacyjne.

#25 MBorowiec

MBorowiec
  • 255 postów
  • SkądSiemianowice Śląskie

Napisano 13 października 2008 - 22:50

W robocie sie stoi na Linksysie, i przy przemiale dużych olików zrywa połączenia, po restarcie ok. W domu testuję od paru dni Netger'a WGR614 i bez problemowo, zasięg WI-FI w całym domu i po za nim do jakichś 100 m bez większych problemów. Połączeń nie zrywa, pracuje stabilnie. W domu router jest pod obciążeniem 6 komputerów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych