Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z monitorem [Mac mini]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 04 października 2008 - 19:59

Witam! Od jakiś dwóch miesięcy jestem użytkownikiem Maka mini. Wszystko działa pięknie, jednak po zmianie z PC na Maka zacząłem mieć zakłócenia na monitorze (lekkie paski latające po ekranie - monitor LCD, jednak podłączony przez D-Sub). Chciałem się pozbyć tych zakłóceń, więc kupiłem nowy kabel D-Sub (stary był dołączony razem z monitorem - Acer AL1916WAs). Nowy kabel wygląda na solidny - co prawda ma 3m, ale najdroższy jaki był w sklepie :). Dokładnie jego zdjęcie jest na angielskiej wikipedii :) Zmieniłem kabel na nowy i, ku mojemu zdziwieniu, Mac nie rozpoznał rozdzielczości (dość specyficzna 1440x900). Po paru próbach ustawienia właściwej rozdzielczości ściągnąłem program SwitchResX. Skończyło się konkretnie tak (na starym kablu jest ok): 1. Mac wyłączony, podłączony nowy kabel. Włączam Maka - jest obraz (jabłko) w rozdzielczości 800x600. Pojawia się "kółko", a następnie niebieski obraz - który nie znika. Dalej rozdzielczość 800x600 (wg monitora). System nie uruchamia się do końca (np. nie słyszę powiadomienia o nowym mailu od GMail Notiefiera w pasku). Jak zwiększam/zmiejszam głośność czasami reaguje, czasami nie, przycina się. Nie da się przejąć ani przez VNC (z iPoda Touch/PC laptopa) ani przez TeamViewera, który startuje razem z systemem. Na starym kablu to samo. Po uśpieniu i obudzeniu przestaje całkiem reagować, jedyna możliwość to przytrzymanie przycisku przez 5 sek. 2. Mac włączony na starym kablu, wszystko OK. Przełączam na nowy kabel. Wersja A: rozdzielczość 800x600 i niebieski ekran (wg monitora, według Maka [sprawdzane przez VNC/TeamViewer] 1680x1050 i widać normalnie, zmiana rozdzielczości przez VNC nic nie daje, monitor dalej wyświetla to samo). Wersja B: wg monitora brak sygnału, wg Maka 1680x1050, nic nie daje zmiana rozdzielczości. Po zmianie na nowy kabel wszystko OK, Mac piknie (?). Sprawdzałem wszystkie kombinacje, usuwałem plik /Library/Preferences/com.apple.windowsystem.com (ścieżka przybliżona, nie chce mi się sprawdzać - plik odpowiedzialny za okna i monitory - z ReadMe switchresX'a). HELP! Jak podłączę lapka na starym kablu winda wykrywa właściwą rozdzielczość, jak na nowym - nie. Na linuksie nie sprawdzałem. Aha - Mac mini C2D 1.83, nie otwierany.

#2 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 04 października 2008 - 20:12

Miałem jakiś czas temu to samo - monitor CRT podłączony oryginalnym kablem, rozdzielczość 1600x1200 w 100Hz i żadnych problemów. Jak zmieniłem na LCD o pomyślałem, że kabla nie będę zmieniał bo ten od CRT wyglądał solidniej. Ale nie dało się w żaden sposób ustawić natywnej dla monitora rozdzielczości. Pomogła zmiana kabelka na ten dołączony do monitora ale obraz był bardzo złej jakości w 1920x1200. Okazuje się, że część kabli ma niepołączony pin odpowiadający za EDID (czyli odczyt danych o obsługiwanych rozdzielczościach) i maczek wariuje. Po wymianie kabelka na DVI-HDMI (bo mój monitor nie ma DVI) mini idealnie współpracuje z monitorem. :)

#3 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 05 października 2008 - 08:32

Faktycznie - mój kabel nie ma jednego pinu - jednak Mac powinien wybrać inną rozdzielczość..? Wydaje mi się, że ma gdzieś zapisane dwie konfiguracje monitorów jeden znany mu Acer AL1916WAs z rozdzielczością (wszystko z własnych "sterowników") i drugi nieznany z dziwną konfiguracją z SwitchResX'a. Gdyby udało mi się usunąć te konfiguracje (o ile są) i Mac dawałby rozdzielczość 800x600 przez nowy kabel, ustawiłbym w SwitchResX Makowi, że to jest konkretny monitor (ręcznie bym mu wpisał informacje, które idą przez ten pin). Problem w tym, że nie mogę wrócić do tego pierwszego stanu. Pokombinuję jeszcze z innym programem, może mi się coś uda. Wg wikipedii mój kabel nie ma pinu nr 9 - czyli +5V (chyba, nie jestem pewien, co do ilości :))

#4 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 05 października 2008 - 08:52

Mi nic to nie dało. Też próbowałem ze SwitchresX - po prostu nie udawało się ustawić 1920x1200 60Hz - na monitorze pojawiał się napis, że nieobsługiwana częstotliwość czy coś takiego. Na kabelku, który był dołączony z monitorem po restarcie miniaczka automatycznie ustawił się w dobrej rozdzielczości. Usunąłem SwitchresX i wszystko gra. :)

#5 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 05 października 2008 - 11:09

Problem w tym, że mój monitor ma tylko D-Sub... No cóż - pójdę do sklepu i albo wymienię kabel na inny, ze wszystkimi pinami, albo po prostu oddam i będę sobie jakoś radził :) Z drugiej strony ciekawe jest to, że system się zawiesza, jak podłączę monitor przez inny kabel :D

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 05 października 2008 - 11:13

Ale mi działał na początku z D-Sub (tylko z wszystkimi pinami). Tylko jakość była marna 1920x1200 (tak jakby prążki interferencyjne). Dopiero po przejściu na DVI-HDMI jest OK.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych