Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Poradnik] Czyszczenie Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#26 mania2

mania2
  • 46 postów

Napisano 12 maja 2009 - 19:45

A ja polecam AppleJack 1.5 - MacUpdate - uruchomienie kompa w SingleUser Mode potem wpisanie "applejack AUTO restart" działa cuda :) Co do Monolingual to używałem namiętnie na Tigerze, niestety od dawna nie było update i na Leosiu nie zaryzykowałem... Zbędne języki można też odhaczyć podczas instalacji systemu ;) co prawda to nie usunie zasobów językowych z aplikacji po aktualizacjach. Kodu PPC raczej bym z systemu nie wywalał, wydaje mi się, że Rosetta może wykorzystywać pewne biblioteki.
Na szczeście niektóre aplikacje są dostępne nie tylko w wersjach UB, ale i dedykowanych na Intela, jak np. VLC player.

Witam ,a może by tak coś dokładniej bo zainstalowałem applejacka i za cholere nie wiem gdzie on jest i jak włączyć single user-z góry dzięki

#27 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 12 maja 2009 - 20:38

Restart kompa, po "gongu" trzymasz jabco + S i czekasz aż się pojawi "czarne na białym" :D znaczy się wiersz poleceń i tu wklepujesz (przykładowo): applejack AUTO restart potwierdzasz enterem i po kilku/kilkunastu minutach masz system wyczyszczony, przywileje naprawione, preferencje sprawdzone i kilka innych drobiazgów na boczku :) PS. Pojawiła się "konkurencja" dla Monolinguala - iCleanLanguage - do znalezienia na MU

#28 Mutii

Mutii
  • 242 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 13 maja 2009 - 10:01

Przejechałem system appleJackiem i nadal wyskakują mi te same błędy w przywilejach. w SU wpisałem auto zamiast AUTO miało to jakieś znaczenie ??

#29 mania2

mania2
  • 46 postów

Napisano 13 maja 2009 - 17:58

właśnie z małej litery to zatrybia z dużej comand not found

#30 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 maja 2009 - 18:27

Przed chwilą właśnie skorzystałem sobie z tego "cudownego" Applejacka i mi wywalił wszystkie ustawienia z Firefoxa łącznie z zapisanymi odnośnikami do stron ulubionych. Dziękuję postoję a wzrostu szybkości działania systemu nie uświadczyłem. Czy coś jeszcze wywalił - nie wiem, ale pewnie wkrótce się to ujawni.

#31 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 24 maja 2009 - 19:04

No to przykro mi, widocznie miałeś pecha... Ja używałem AJ na Tigerze (v.1.3) a teraz na Leopardzie (v.1.5) i nigdy nie doświadczyłem podobnych "wrażeń".

#32 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 maja 2009 - 19:28

nic się nie stało, dobrze że chociaż system chodzi, ale skasowanie wszystkich ustawień przeglądarki wnerwia... a co by było gdybym miał setki linków (wiem, wiem, trzeba sobie robić backupy)

#33 karo911

karo911
  • 118 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 15:54

Czy pojawiły się przez ten rok jakieś 'cuda' w przywracaniu maków do świetności?

#34 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 12:26

W zasadzie są cały czas: darmowy AppCleaner, płatny: Synium - CleanApp Soft wymieniony na początku tematu wystarcza spokojnie.

#35 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 14:55

Ja chciałem tylko zwrócić uwagę, że całkiem niedawno pojawiła się zaktualizowana do pracy pod SL wersja AppleJack
Działa (w moim przypadku przynajmniej ;)) jak zwykle bezproblemowo! Polecam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych