Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Poradnik] Czyszczenie Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 drabina

drabina
  • 112 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2008 - 13:44

Poradnik nie jest specjalnie odkrywczy. Zauważyłem jednak, że na forum pojawia się wiele pytań dotyczących optymalizacji systemu przy jednoczesnym braku stosownego tematu w FAQ. Być może początkującym pomoże ;-)

Mac os X ma jedną nieprzyjemną cechę, która najbardziej kojarzona jest z rodziną systemów MS Windows. Maczek potrafi po jakimś czasie “dostać zadyszki” i nieco zwolnić. Odznacza się to przede wszystkim nieco dłuższym startem systemu, spowolnieniem działania spotlight, oraz wydłużeniem startu nieco cięższych aplikacji.

W przeciwieństwie jednak do Windows, nie potrzeba nam tutaj gigabajtów oprogramowania, nie wiadomo jak zaawansowanych operacji. Wprawdzie Mac to nie Linux, który sam za nas te wszystkie operacje robi (dzięki czemu Linux zawsze działa tak jak działać powinien), lecz nie jest to ani skomplikowanie, ani specjalnie czasochłonne. Wystarczy trochę chęci by piękno naszego Maca nie straciło ani joty.

Co nam będzie potrzebne ?

* dostęp do praw administratora (preferencje systemowe)
* OnyX; Titanium Software
* AppTrap; AppTrap
* Trochę chęci

1) Zaczynamy

Powinniśmy naszą pracę zacząć od pobrania i zainstalowania wyżej wymienionego oprogramowania.W gestii wyjaśnienia; OnyX jest programem służącym do optymalizacji działania systemu. Usuwa cache, zbędne logi, naprawia prawa dostępu - mówiąc kolokwialnie usuwa syf tworzący się podczas pracy systemu.

AppTrap jest aplikacją przeznaczoną do pełnego usuwania zbędnych aplikacji - albowiem standardowe przesunięcie programu do kosza, nie usuwa całości katalogów i zbędne śmieci pozostają w bibliotekach. AppTrap usuwa je. Dlatego warto włączyć ten program przy starcie systemu, lub samodzielnie przy usuwaniu jakieś aplikacji. Pozwoli on zachować porządek w naszych bibliotekach.

Naszą przygodę zaczniemy jednak od uporządkowania katalogu z bibliotekami. W tym celu wchodzimy do katalogu;

/Library/preferences

Z tego katalogu usuwamy wszystkie pliki konfiguracyjne programów, które usunęliśmy lub których nie używamy zbyt często. Pozwala to przyspieszyć start systemu.

Dołączona grafika

Uwaga: Nie usuwajcie plików konfiguracyjnych Apple ! ! !

2) Naprawa uprawnień

Cechą szczególną Mac’a jest konieczność dbania o poprawnie przypisane uprawnienia do poszczególnych plików, katalogów. Dzięki temu, system będzie pracował stabilnie, poprawnie. Konsekwencją tego jest konieczność regularnego dbania o uprawnienia.

Można ro robić na wiele sposobów; za pomocą “Narzędzi dyskowych” dostępnych fabrycznie w systemie, bądź dodatkowego oprogramowania (np. OnyX). Generalnie nie ma to aż takiego znaczenia, jakim programem posługiwać się będziemy, albowiem i tak zostanie wykonana ta sama robota.

Ja osobiście preferuje “Narzędzia dyskowe i tyle”. W tym celu wchodzimy w narzędzia (aplikacja - narzędzia) i wybieramy “Narzędzia dyskowe”.

Dołączona grafika

Wskazujemy dysk z Mac os X i wybieramy opcję “Sprawdź uprawnienia na dysku”. Jeżeli program wykryje jakieś nieprawidłowości, to polecam wybranie opcji “Napraw uprawnienia na dysku” co rozwiąże wszelkie problemy.

Uwaga: Operacja naprawy uprawnień może trochę potrwać !

Warto się zainteresować również opcją “sprawdź dysk”. Wtedy program wyszuka wszelkich błędów, nieprawidłowości na dysku i postara się je naprawić po przyciśnięciu guzika poniżej.

3) OnyX

Prawdziwy skarb. Najbardziej znany i najbardziej popularny program do optymalizacja Mac’a, naprawy uprawnień.

Programu nie ma co opisywać - polecam co jakiś czas wykonywać opcje z zakładki “automatyka”, czyścić regularnie system a wszystko będzie sprawnie i fajnie działało.

Nic więcej nie jest potrzebne. Ani defragmentacja dysku, żadne programy przeciwko różnym wszom. Wszystko jest oki.

4) Co jeszcze można zrobić ?

• Usunąć z systemu niepotrzebne języki systemowe, które znajdują się już w preinstalowanym systemie na komputerze. Uczynić to możemy za pomocą programu Monolingual (nie sprawdzałem działania na Leo). Dzięki temu zabiegowi możemy zyskać nieco miejsca na dysku.
  • Odchudzić system, poprzez usunięcie z aplikacji plików przeznaczonych nie dla naszej architektury. uczyni to np. komercyjny Xslimmer - Your Mac, on a Diet!

#2 Hara

Hara
  • 95 postów
  • SkądŁódź

Napisano 26 września 2008 - 14:49

Monolingual działa pod Leo ;) Monolingual ma możliwość usuwania też plików związanych z architekturą podobnie jak komercyjny Xslimmer.

#3 andy76

andy76
  • 406 postów
  • SkądDołuje Mierzyn, Zachodniopomorskie, Poland, Poland

Napisano 26 września 2008 - 19:30

Ciekawe dla kogo ta zakładka? :)
Dołączona grafika

#4 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 września 2008 - 12:06

polecasz Xslimmer'a? mialem jego platna wersje. Przejechalem caly system tym urzadzeniem wywalajac caly support do power pc. W safari... ginela mi myszka, system byl tragiczny. Tego akurat nie polecam.

#5 drabina

drabina
  • 112 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2008 - 13:04

To zależy jednak od doświadczeń ;-) akurat o tym jest dyskusja. U mnie np. wszystko było dobrze.

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 września 2008 - 21:24

u mnie też OK ;)

#7 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 28 września 2008 - 21:53

A ja polecam AppleJack 1.5 - MacUpdate - uruchomienie kompa w SingleUser Mode potem wpisanie "applejack AUTO restart" działa cuda :) Co do Monolingual to używałem namiętnie na Tigerze, niestety od dawna nie było update i na Leosiu nie zaryzykowałem... Zbędne języki można też odhaczyć podczas instalacji systemu ;) co prawda to nie usunie zasobów językowych z aplikacji po aktualizacjach. Kodu PPC raczej bym z systemu nie wywalał, wydaje mi się, że Rosetta może wykorzystywać pewne biblioteki.
Na szczeście niektóre aplikacje są dostępne nie tylko w wersjach UB, ale i dedykowanych na Intela, jak np. VLC player.

#8 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 13 lutego 2009 - 11:08

A ja polecam AppleJack 1.5 - MacUpdate - uruchomienie kompa w SingleUser Mode potem wpisanie "applejack AUTO restart" działa cuda :)

No właśnie czytam opis i wygląda ekstra, szkoda że dopiero teraz się dowiedziałem o tym bo pamiętam kiedyś miałem problem żeby postawić kompa

#9 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 marca 2009 - 14:24

może ktoś wie czy na leopardzie jest coś w rodzaju windowsowego rejestru gdzie się międzyinnymi wpisują wszystkie instalowane aplikacje ? gdzie się wpisują takie informmacje ? czy łatwo coś zepsuć ?

#10 rafalz

rafalz
  • 343 postów

Napisano 02 marca 2009 - 15:33

może ktoś wie czy na leopardzie jest coś w rodzaju windowsowego rejestru gdzie się międzyinnymi wpisują wszystkie instalowane aplikacje ?
gdzie się wpisują takie informmacje ?
czy łatwo coś zepsuć ?

Dzięki Bogu nie ma czegoś takiego jak rejestr a preferencje aplikacji są zapisywane w Biblioteki/Preferences ...

pozdr.

#11 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 marca 2009 - 16:17

a informacje typu że aplikacja była już wcześniej instalowana ? mam problem z ponownym zainstalowaniem pewnej aplikacji

#12 Plastik

Plastik
  • 539 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 02 marca 2009 - 21:18

może ktoś wie czy na leopardzie jest coś w rodzaju windowsowego rejestru gdzie się międzyinnymi wpisują wszystkie instalowane aplikacje ?
gdzie się wpisują takie informmacje ?
czy łatwo coś zepsuć ?

Istnieje baza danych ustawień aplikacji oraz pewne wartości zmiennych systemowych. Te drugie edytować możesz za pomocą komendy setenv a co do tych pierwszych, polecam program DefEcts: :: hipercom.pl ::

#13 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 03 marca 2009 - 09:43

dzięki jak go przetestuję to jeszcze coś tu pewnie skrobnę

#14 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 marca 2009 - 21:35

Naszą przygodę zaczniemy jednak od uporządkowania katalogu z bibliotekami. W tym celu wchodzimy do katalogu;

/Library/preferences

Super ! Tylko nowym posiadaczom maca min mi napisz dokladnie ,najlepiej krok po kroku gdzie to jest , bo na razie nie wiem ...... Na forum windowsa bylo by mniej wiecej tak : C / windows/XX/YY Tutaj czesto widze ten KOD i jakies nazwy , ale nie wiem gdzie to moge wkleic ? albo gdzie tego szukac ..... prosze mi to wyjasnic

Uwaga: Nie usuwajcie plików konfiguracyjnych Apple ! ! !

[

Jak juz wspomnialem jestem swiezy , czym sie rozni plik apple od innych plikow ? Jak mam to rozpoznac ?

#15 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 24 marca 2009 - 10:57

Warto też zainteresować się ~/Library/Application Support/

#16 kjanicki

kjanicki
  • 195 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 marca 2009 - 22:14

Super ! Tylko nowym posiadaczom maca min mi napisz dokladnie ,najlepiej krok po kroku gdzie to jest , bo na razie nie wiem ...... Na forum windowsa bylo by mniej wiecej tak : C / windows/XX/YY Tutaj czesto widze ten KOD i jakies nazwy , ale nie wiem gdzie to moge wkleic ? albo gdzie tego szukac ..... prosze mi to wyjasnic

Kluczową informacją jest "/" na początku ścieżki, określający tzw. "root directory" czyli katalog główny. W systemach unixowych niema podziału na dyski C,D itp. Jest główny dysk/partycja okreslana jako ścieżka "/" a kazdy inny napęd jest podmontowany i w drzewie plików/katalogów widoczny jako zwykły katalog.

Ważną informacją jest też to iż Finder nie wyświetla pełnego drzewa katalogów filtrując katalogi unixowe takie jak etc, var, usr - W przypadku jeśli chcemu zagłebić się głebiej w pliki systemowe najlepiej posłużyć się terminalem.

Pozdrawiam

#17 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 marca 2009 - 16:41

Ok , to jak sie dostac do miejsca gdzie sa pliki do usuniecia i jak odroznic plik wazny dla maca od malowaznego ktorego usune.

#18 kjanicki

kjanicki
  • 195 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 marca 2009 - 14:17

Aby wejść do lokalizacji "/Library/preferences" : 1. Klikasz na biurku "Macintosh HD" 2. Następnie w oknie findera odnajdujesz katalog Library lub Biblioteki (jeśli masz polskiego Leo) 3. Analogicznie do pkt. 2 odnajdujesz katalog preferences i tez go klikasz 4. jesteś w lokalizacji "/Library/preferences" Myślę że opisałem to jasno. Pozdrawiam.

#19 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2009 - 14:37

Czyszczenie /Library/Preferences nie przyspieszy ci startu systemu (bo niby jak?), jedynie dostaniesz pare kb wiecej miejsca na dysku ;) Jak juz piszesz poradnik to rozwin temat monolingual'a oraz xslimmera, bo jak widac potrafia niezle w systemie nakaszanic i nawet mega-naprawa-uprawnien ci nie pomoze. (_krzysiek, swoja droga co cie podkusilo zeby jechac xslimerem po systemie?) i lepiej zeby niedoswiadczony user z nich nie korzystal :) Onyxa tez moglbys opisac dokladniej, bo ma duzo opcji ktore uzyte nie umiejetnie moga doprowadzic do problemow :) Howgh! G.

#20 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 31 marca 2009 - 14:58

Ja powiem tak. Onyx mi bardziej namieszal w systemie niz pomogl. Monolingual polecam ladnie poczyscil zostalo sporo miejsca wolnego (w wypadku dysku 500 gb nie ma sensu sie w to bawic nawet) Proponuje robic raz na 2-3 tygodnie naprawe ustawien systemowych to pomaga po naprawie zresetowac komp ze 2 razy i zostawienie go na pol godzinki bez usypiania (system optymalizuje w wolnym czasie miejsce na dysku systemowym) Ale dotychczas z moich doswiadczen najlepszym rozwiazaniem (oczywiscie po jakims czasie od instalacji systemu na czysto) jest defragmentacja dysku. Programem idefrag lub podobnym. System chodzi po prostu jak nowy po czyms takim i nie dam sie przekonac ze nie ma sensu robic defragmentacji na OSX bo widze spora roznice w szczelgnosci jak ktos tak jak ja operuje plikami wiekszymi niz zdjecie jpg po 500 kb...

#21 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 marca 2009 - 15:32

Aby wejść do lokalizacji "/Library/preferences" :

1. Klikasz na biurku "Macintosh HD"
2. Następnie w oknie findera odnajdujesz katalog Library lub Biblioteki (jeśli masz polskiego Leo)
3. Analogicznie do pkt. 2 odnajdujesz katalog preferences i tez go klikasz
4. jesteś w lokalizacji "/Library/preferences"

Myślę że opisałem to jasno.

Pozdrawiam.

Bez jaj ,tyle ogarniam ;)

Ale nadal konkretnie nie wiem co gdzie i jak zeby system dzialal lepiej ,szybciej i w ogole Turbo .

#22 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2009 - 15:49

A co rozumiesz przez Turbo? Kup sobie dysk SSD, postaw na nim system, daj makowi 4gb ram i bedziesz mial turbo :) G.

#23 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 marca 2009 - 19:34

Moze inaczej. Co jest najgorsze dla maca ? Co go najbardziej zamula po jakims czasie ? Zwalnia? I jak to zwalczyc, przyspieszyc,usprawnic ? Pytania typowo userskie i odpowiedz od starych wyjadaczy , ktorzy znaja pare trickow i sie podziela ;) Ma mam Macbooka alu 2gb ramu , jest jakis sens zeby dobic do 4gb ?

#24 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 marca 2009 - 22:13

Nie zauwazylem zeby osx jakos sie "zapychal" i zwalnial z uplywem czasu. Moze dlatego ze jest wolny od samego poczatku ;P i zadne onyxy mu nie pomagaja. Doloz ramu, jest tani a komp czy to pod osx czy winda zawsze lubi ram :) i szybciej chodzi. G.

#25 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 03 kwietnia 2009 - 20:45

Moze inaczej.
Co jest najgorsze dla maca ? Co go najbardziej zamula po jakims czasie ? Zwalnia?

Jak w każdym systemie: śmieci, cache... Zbyt duża ilość programów odpalanych przy starcie (tzn. nie spowalnia to samego systemu, ale wydłuża uruchamianie kompa, no i na dzień dobry rezerwuje pamięć dla tych aplikacji), niepotrzebne widgety, itp.

I jak to zwalczyc, przyspieszyc,usprawnic ?

Instalować i używać to czego się naprawdę potrzebuje, nie chomikować programów "bo fajny i się kiedyś przyda" :) Korzystać np. z AppTrap, raz na jakiś czas (a zwłaszcza po większych aktualizacjach) zrobić konserwację Applejackiem lub chociaż Narzędziem dyskowym.

Ma mam Macbooka alu 2gb ramu , jest jakis sens zeby dobic do 4gb ?

RAMu nigdy za wiele, jak masz wolne środki finansowe to się nawet nie zastanawiaj :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych