Czy jest sens dzielic na partycje?
Posted 03 March 2007 - 15:24

Posted 03 March 2007 - 18:02
Posted 12 March 2007 - 20:23
Posted 12 March 2007 - 23:11

Posted 12 March 2007 - 23:16
Posted 13 March 2007 - 01:12
Posted 13 March 2007 - 16:13
Posted 13 March 2007 - 17:39
A to ciekawe!. Poczytaj o tablicy alokacji na dysku. Jesli 3 partycje sa podstawowe to jak pada jedna to nie padaja wszystkie. Dlatego ,ze kazda ma osobny wpis. Ten bug wystepuje tylko wtedy gdy partycja jest extended , czyli jeden wpis danych w tablicy. Zwracjacie uwage na takie szczególy.
A po co na maku 2 partycje podstawowe? Chcesz instalować 2 MacOSX-y? Po co? Partycje to przyzwyczajenie wyniesione z Windows, które miały zapewniać:
- łatwą reinstalację systemu
- obsługę zbyt dużego dysku (fat 16 -> 2GB)
- robienie kopii bezpieczeństwa ghostem
W OSX jest to wszystko zbędne bo to nie Windows. A jak ktoś ma nawyki to niech nawet 20 partycji sobie zainstaluje. Osobiście wolę 20 folderów, ale jak ktoś chce to czemu nie?
Posted 14 March 2007 - 08:50
Posted 14 March 2007 - 10:24
A po co na maku 2 partycje podstawowe? Chcesz instalować 2 MacOSX-y? Po co? Partycje to przyzwyczajenie wyniesione z Windows, które miały zapewniać:
- łatwą reinstalację systemu
- obsługę zbyt dużego dysku (fat 16 -> 2GB)
- robienie kopii bezpieczeństwa ghostem
W OSX jest to wszystko zbędne bo to nie Windows. A jak ktoś ma nawyki to niech nawet 20 partycji sobie zainstaluje. Osobiście wolę 20 folderów, ale jak ktoś chce to czemu nie?
No to mi teraz moze pomozesz podniesc system OSX. jJk mam to zrobic bez wyrzucania danych z dysku jezeli mam jedna partycje??
Po to sie robi 2 partcje, aby mozna bylo bez problemu zainstalować świeżą wersję systemu bez koniecznosci usuwania wszystkich danych z dysku:roll:
Posted 14 March 2007 - 10:32
Zero problemu - Archive & InstallNo to mi teraz moze pomozesz podniesc system OSX jak mam to zrobic bez wyrzucania danych z dysku jezeli mam jedna partycje??
Po to sie robi 2 partcje aby mozna bylo bez problemu zainstalowac swierza wersje systemu bez koniecznosci usuwania wszystkich danych z dysku:roll:
Posted 14 March 2007 - 10:33
Posted 14 March 2007 - 10:44
tz. nakladke zrobic tak??A po co ciągle instalować świeżą wersję systemu? I co to za problem instalować z zachowaniem bieżących użytkowników - w końcu ich dane to zupełnie niezależne foldery.
Ok ale jezeli nie masz dysku zewnetrznego a na dysku zostalo ci jakies 2 giga miejsca to co wtedy??
Posted 14 March 2007 - 10:59
A po co na maku 2 partycje podstawowe?
...
A przydatne chociazby z tego powodu, ze zdarzaja sie (bez wzgledu na system plikow, OS X nie jest tu wyjatkiem) awarie systemu plikow. Jezeli dane masz na oddzielnej partycji, a system na innej i padnie system, nie dzieje sie wlasciwie nic. Instalujesz na nowo system, a cenne dane pozostaly.
Dzielenie dysku na co najmniej 2 partycje jest bardzo wazna sprawa i nie ma co jej ani wysmiewac, ani bagatelizowac. Szczegolnie ze OS X to klon UNIXa, co za tym idzie, dla uzytkownika podzial na partycje jest wlasciwie niewidoczny.
Posted 14 March 2007 - 11:40
Posted 14 March 2007 - 11:59
A to ciekawe!. Poczytaj o tablicy alokacji na dysku. Jesli 3 partycje sa podstawowe to jak pada jedna to nie padaja wszystkie. Dlatego ,ze kazda ma osobny wpis. Ten bug wystepuje tylko wtedy gdy partycja jest extended , czyli jeden wpis danych w tablicy. Zwracjacie uwage na takie szczególy.
Napisałem "Partycje na wypadek PADU DYSKU i tak wszystkie idą w diabły". To jest ciekawe bardzo i fajnie, że przykładasz się do czytania i wymagasz tego od innych :/
Tablica alokacji pliku to nic innego jak FAT (File Alocation Table) i tam działa to nieco inaczej niż na przykład przy NTFS, nie wspomnę o ext3 i innych tego typu

To, że tak należy robić jak napisałeś z partycjami FAT to się zgodzę, ale jak padnie dysk to i tak wszystkie partycje idą sobie w diabły i tego nie zmienisz, pad pojedynczej partycji zdarza się raczej nie sam z siebie, tylko zazwyczaj przy nawaleniu sektorów.
Posted 14 March 2007 - 12:02
Posted 14 March 2007 - 13:44
Na dysku mozna zainstalowac bootloader, np. GRUB czy tez rEFIt, ktory da mozliwosc wyboru systemu/partycji, z ktorej ma byc uruchomiony komputer.Ustawic mozesz sobie z jakiego dysku ma startowac a co partycji sam poszukuje odpowiedzi:)
rEFIt prawdopodobnie bedzie latwiejszy w obsludze dla Makowcow (konfiguracja jest graficzna), natomiast GRUB - pisany w zasadzie dla Linuksa - daje wieksze mozliwosci konfiguracji.
Posted 14 March 2007 - 15:09

Posted 14 March 2007 - 16:46
Moim zdaniem dzielenie dysku na partycje zupełnie nie ma sensu. Jeśli padnie partycja, to w większości przypadków można sobie z tym poradzić i odzyskać dane.
Chodzi wlasnie o te "wiekszosc wypadkow". Podzial dysku na partycje zwieksza prawdopodobienstwo przetrwania danych. Ale spoko, nikt nie broni tworzenia jednej duzej.
Jeszcze co do tej wiekszosci wypadkow - kilka razy doswiadczylem "padu" systemu plikow. Mialem jednak na tyle szczescie, ze zawsze padala partycja systemowa, nie ta z danymi. I tu rowniez - z doswiadczenia wlasnego i znajomych - moge powiedziec, ze odtworzenie danych z rabnietego systemu plikow (kiedy uszkodzone sa tablice alokacji/dziennik) nie jest ani proste, ani szybkie.
Posted 14 March 2007 - 22:53
Widzę ,że nie rozumiesz co napisałem i czym jest tablica alokacji.
Pad partycji podstawowej w Windows nie oznacza że automatycznie utracone będą dane na dyskach partycji rozszerzonej. Z taką sytuacją bez problemu poradzi sobie np.: P.Magic. Jeżeli zaś masz na myśli windzianego fdiska, to rzeczywiście trzeba orać od nowa.
A co do większej ilości partycji podstawowych, to ich posiadanie jest wymagane jedynie wtedy, kiedy chcemy zainstalować 2 windowsy. I to taki które nie mogą pracować na dyskach logicznych.
A tablica alokacji plików to przestarzały FAT. To że jest kilka procent szybsza od fat32 czy innych nie ma żadnego znaczenia. Nie kupię szybkiego auta, które nie ma hamulcow, lub takiego, który nie zapewni bezpieczeństwa.
A przydatne chociazby z tego powodu, ze zdarzaja sie (bez wzgledu na system plikow, OS X nie jest tu wyjatkiem) awarie systemu plikow. Jezeli dane masz na oddzielnej partycji, a system na innej i padnie system, nie dzieje sie wlasciwie nic. Instalujesz na nowo system, a cenne dane pozostaly.
Nie zdażyła mi się jeszcze nigdy awaria systemu plików w MacOSX a pracuję na Makach już więcej niż pół dekady. Dwa, zdecydowanie szybciej przywrócę poprzednią kopię systemu z kompletem ustawień*z backupu niż instalując i wklepując setki haseł i kluczy na nowo. Dysk na firewire się kłania.
kilka razy doswiadczylem "padu" systemu plikow. Mialem jednak na tyle szczescie, ze zawsze padala partycja systemowa, nie ta z danymi.
W MacOSX?
pozdr.
:-)
Posted 15 March 2007 - 15:08
Posted 15 March 2007 - 16:52
Napisalem o tablicy alkoacji zebys zrozumial na czym polega tworzenie partycji.
Wiem na czym polega tworzenie partycji.
To jest tablica adresowan. Ladnie to wyglada jesli bawisz sie edytorem na tablicach ,
Po co mam się bawić edytorem na partycjach?
na PC byl kiedy norton pod dosem.Jesli tworzysz dwie partycje podstawowe to jesli jedna padnie kolejne nie padna dlatego ze kazda ma swoj odzielny wpis. Jesli tworzysz jedna partycje ale reszte jako extended to nie wazne czy padnie 3-cia czy 2-ga , bo prawdopobienstwo ze padna wszystkie jest ogromna.
Jeden.
Partycja rozszerzona może być tylko jedna. Dysków logicznych w niej może być więcej.
Dwa.
Albo mamy do czynienia z padem partycji albo dysku. Opisujesz 2 sytuację. W przypadku awarii podstawowej dane na rozszerzonej są nie niszczone/uszkadzane. W przypadku uszkodzenia rozszerzonej mogą paść ujęte w niej dyski logiczne.
Trzy.
Jeżeli już się będziemy trzymać tego DOSa, to chciałem Cię poinformować, że tylko 1 partycja w systemie DOS (i większości Windowsów) typu primary może być aktywna. Co za tym idzie reszta uzykuje status Hidden. Czyli nie ma do nich dostępu w trakcie pracy jednego z nich.
Kilka partycji podstawowych nadaje się do instalowania na 1 dysku np. DOS, Windows, OS/2 (czyli systemów nie uruchamiających się z dysków logicznych). I do tego rozszerzona. Składowanie danych na p.podstawowych może być problematyczne.
O to mi chodzilo. Jesli ktos na powazie interesuje sie funkcionowaniem komputerow a nie tylko pracuje to zrozumie o co chodzi.
Sądzę, że nie po to 99,9 % użytkowników Maków kupuje applowski komputer by później edytować coś na tablicach.
Mi dysk w zyciu nie padl a i tak robie backup. Czy to zle? Lepiej sie zabezpieczyc przed utrata waznych dla siebie danych.
Ale ja też robię backup. Na zewnętrznym firewire, na iDisku. Nie napisałem nigdzie, że robienie backupów jest złe.
A na koniec cytat z wikii:
W systemach UNIX-owych takich jak Linux bezpiecznie jest stworzyć oddzielne partycje dla /, /boot, /home, /tmp, /usr, /var, /opt i partycji swap.
I wszystkie są na partycjach podstawowych? W MacOSX też tak można ale po co? Dla bezpieczeństwa robi się backup.
pozdr.
:-)
Posted 15 March 2007 - 17:07
I wszystkie są na partycjach podstawowych? W MacOSX też tak można ale po co? Dla bezpieczeństwa robi się backup.
Jak czesto robisz ten backup? Bo partycje uszkodzic potrafi nagly pad zasilania (w laptopach wyczerpanie baterii do zera). Wole juz uszkodzenie partycji z systemem niz z danymi...
Dodatkowo (w OS X sie nie da, bo ogranicza uzytkownika) mozna uzyc roznych systemow plikow dla "/" i "/home". Po co? Bo jeden system pracuje najwydajniej z plikami malymi, a inny z duzymi (rzedu ~MB). Takie zroznicowanie umozliwia znaczny wzrost wydajnosci - bo wiadomo, ze nia da sie zrobic czegos dobrego "do wszystkiego"...
Posted 15 March 2007 - 17:16
Jak czesto robisz ten backup? Bo partycje uszkodzic potrafi nagly pad zasilania (w laptopach wyczerpanie baterii do zera).
W applowskich laptopach bateria w chwili usypiania komputera z powodu raku prądu, ma jeszcze spory zapas energii. To jeden. A dwa nie słyszałem o takim fakcie, co nie znaczy że rzeczywiście nie występuje. A backup mam co tydzień. Jak ktoś ma bardzo ważne dane, niech go sobie robi codziennie.
Wole juz uszkodzenie partycji z systemem niz z danymi...
Dodatkowo (w OS X sie nie da, bo ogranicza uzytkownika) mozna uzyc roznych systemow plikow dla "/" i "/home". Po co? Bo jeden system pracuje najwydajniej z plikami malymi, a inny z duzymi (rzedu ~MB). Takie zroznicowanie umozliwia znaczny wzrost wydajnosci - bo wiadomo, ze nia da sie zrobic czegos dobrego "do wszystkiego"...
Zgoda, ale szybkość to nie wszystko, o czym już wyżej pisałem.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users