Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

xGPS - wreszcie prawdziwy GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
563 odpowiedzi w tym temacie

#26 Konmro

Konmro
  • 9 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 października 2008 - 19:44

Witam, Przetestowałem dzisiaj tą aplikacje jeżdżąc samochodem po trójmieście zdziwiłem się bo wcale nie było tak źle, na pewno źle działa miernik prędkości czasami pokazywał, że jadę 270km/h A Ferrari nie mam :) podczas postoju zawsze pokazywał prędkość 9km/h. Co do samej lokalizacji czasami pokazywało że jadę po budynkach i dwa razy pogram się zaciął i nagle przeskoczyłem o parę ulic do przodu. Reasumując da się jeździć z tymi mapami (przynajmniej w trójmieście) działa jak działa ale ważne, że w końcu coś jest :)

#27 dymex

dymex
  • 139 postów

Napisano 25 października 2008 - 20:30

ale wydaje mi sie ze pokrycie polski w google maps jest 100%! zreszta jezdzilem po roznych wioskach i zawsze wiedzial gdzie i na jakiej ulicy jestem

Hahaha dobry żart, WYDAJE ci się jak mówisz :] Pokrycie mojego MIASTA(nie wioski, lol) to nawet nie 10%, widać tylko 2 główne ulice przecinające miasto i tyle nic więcej.

Nie chciało mi się robić zdjęć z iphone'a więc podam linki dla udowodnienia moich słów.
Google Maps: Klik:roll:
Mapa z automapy(Mapa Szukacz): Klik:!:

No i co? Google zbladło? Pokrycie w 100%? Nie rozśmieszajcie mnie :lol: :-P

#28 krzyzak0

krzyzak0
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2008 - 16:44

Ściągnęliście może najnowsze uaktualnienie? Nie wiem co się stało, ale jak teraz wchodzę i zaznaczam iPhone 3G GPS to cały czas mam disconnected. I na mapie nie mam możliwości "znalezienia siebie". W żadnym z tych "GPS to use" nie ma potem na mapie możliwości znalezienia siebie... czemu? A może ktoś ma jakiś inny, lepszy program:> Pozdrawiam.

#29 Konmro

Konmro
  • 9 postów
  • SkądGdynia

Napisano 05 listopada 2008 - 20:03

U mnie po uaktualnieniu śmiga wszystko jeszcze lepiej, program nie wyłącza się przy ściąganiu dużej ilości map i to jest chyba najważniejsza zmiana :) GPS jest także bardziej precyzyjny oraz zmieniono niebieską kropkę, którą była dośc denerwująca :)

#30 krzyzak0

krzyzak0
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2008 - 22:46

a czy też macie tak jak ja, że jak ustawiacie "GPS to use na iPhone 3G GPS" to "GPS state macie na disconnected"?
Konmro... a na przy jakim gps działa Ci lepiej? Które ustawiłeś i jak?
Pozdrawiam

---- Dodano 06-11-2008 o godzinie 01:17 ----
a jeszcze mam 3 krótkie pytanie dotyczące menu xGPSa:
Co to jest:
- offline mode,
-receive maps i
-GPX Logging
??
Z góry dzięki za odpowiedzi!

#31 fryta1979

fryta1979
  • 148 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 23:34

Wogole komuś udało się zgrać mapkę? bo mi nie ... niby ściąga się 100 procent ale na końcu pisze ze wystąpił błąd i część mapy może być nie czytelna ... i faktycznie zgranych jest powiedzmy 23 z 60 MB?
Ktoś ma jakiś pomysł?

---- Dodano 06-11-2008 o godzinie 15:08 ----
Sam sobie pomoge ... bo widze ze nie ma chetnych ]:)

xGPS - GPS for iPhone / iPod touch Blog Archive First alpha release of xGPS Maps Manager

#32 krzyzak0

krzyzak0
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2008 - 17:18

a czy też macie tak jak ja, że jak ustawiacie "GPS to use na iPhone 3G GPS" to "GPS state macie na disconnected"? Konmro... a na przy jakim gps działa Ci lepiej? Które ustawiłeś i jak? Pozdrawiam ------------------------ a jeszcze mam 3 krótkie pytanie dotyczące menu xGPSa: Co to jest: - offline mode, -receive maps i -GPX Logging ?? Z góry dzięki za odpowiedzi!

#33 fryta1979

fryta1979
  • 148 postów

Napisano 06 listopada 2008 - 19:05

Zapytam Czy ktoś obczaił ta aplikacje java xGPS MANAGER xGPS - GPS for iPhone / iPod touch Blog Archive First alpha release of xGPS Maps Manager i czy to działa tylko pod Mac OS czy komuś pod Windowsem tez śmiga? bo jak otwieram to mam po prostu szary ekranik ... mapy nie widac jak na screenshot'ach?

#34 Konmro

Konmro
  • 9 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 listopada 2008 - 16:45

Witam, Ja mam ustawione na Iphone 3G GPS i śmiga czasami jest nie dokładnie ale za chwilkę wraca na normalną trasę a nie jedzie np. po torach :) Co do Twoich pytań: Z opcji offline mode najlepiej korzystac jak ma się już sciągnięte mapy i wie się po jakich terenach będziesz jeździł, dzięki temu xGPS nie będzie łączył się z internetem i ściągał mapy " na żywo". Jeżeli chodzi o opcje online jest ona potrzebna kiedy wyznaczysz sobie jakiś punkt do którego chcesz jechać i wtedy xGPS będzie kierował Tobą lecz narazie nie opracowali jeszcze "kierowana do punktu" wiec opcja online jest mało użyteczna. Recive maps służy do odbierania map z kompa jeżeli masz ściągnięte aplikacja ta działa chyba tylko na makach pod widnowsem nie próbowałem, ale spróbuje może dzisiaj w końcu długi weekend jest i nie trzeba do pracy iśc :) Jeżeli chodzi o ocpje GSX logging jeszcze jej nie rozpracowałem wiec nie jestem w stanie pomóc :) Pzdr Konmro

#35 Qbik

Qbik
  • 891 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2008 - 17:44

jak to jest z tymi skalami zoomu, które najlepiej ściągnąć dla miasta, pobawił bym się chwilę w mieście w czasie jazdy ;)

---- Dodano 27-11-2008 o godzinie 10:42 ----
a może ktoś ma jakąs dobrą mapkę okolic wawy i samego miasta w większości skali?

może zrobić jakąś bazę na nasz uzytek dla tej app

#36 Qbik

Qbik
  • 891 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopada 2008 - 22:15

udało się komuś wgrać mapy żeby działała przy włączonym trybie offline? jakoś nie mogę do tego dojść :( przy kilkunastu próbach tylko raz udało mi się ściągnąć mapę czy to na iphone czy na PC

#37 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 28 listopada 2008 - 07:56

A zainstalowal ktos moze uaktualienie ktore wyszlo jakos 2 dni temu chyba?? Co ono dodaje jesli nie tylko jakies poprawki:)

#38 Qbik

Qbik
  • 891 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2008 - 09:05

poprawki błędów i aktualizację dla nowszych map google niedługo ma się pojawić wersja z nawigowaniem (pierwsza publiczna) poczekamy zobaczymy ma być też polska wersja bo już ktoś tłumaczy ;)

#39 miczek

miczek
  • 12 postów

Napisano 28 listopada 2008 - 17:11

Zapytam Czy ktoś obczaił ta aplikacje java xGPS MANAGER [url=http://xgps.xwaves.net/2008/10/26/first-alpha-release-of-xgps-maps-manager/]xGPS - GPS for iPhone / iPod touch Blog Archive First alpha release of xGPS Maps Manager[/url] i czy to działa tylko pod Mac OS czy komuś pod Windowsem tez śmiga? bo jak otwieram to mam po prostu szary ekranik ... mapy nie widac jak na screenshot'ach?

Ściągnij nową wersje programu. Na starej też miałem tylko szary ekran.

udało się komuś wgrać mapy żeby działała przy włączonym trybie offline?

U mnie wgrane mapy działają w trybie offline ale problem mam ze ściąganiem map bez wyskakiwania błędu. Prawie za każdym razem wyskakuje komunikat, że niektóre fragmenty mapy nie ściągneły się poprawnie. Podczas ustawiania obszaru, który chcę sciągnąć nawet na komputerze niektóre fragmenty mapy są szare...

Wygląda to tak:

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=beztytuuru0.jpg]Dołączona grafika[/URL]

Może ktoś kto nie ma takich problemów mógłby wstawić na jakiś serwer mapke Warszawy w skali od 12 do 17?

A jeśli ktoś chce to mogę udostępnić mapę Polski niestety tylko w skali od 7 do 9 (30MB)

#40 miczek

miczek
  • 12 postów

Napisano 30 listopada 2008 - 14:21

Niedawno wyszła nowa wersja xGPS Maps Managera, w której to zlikwidowano wyżej wymieniony przeze mnie błąd. Teraz mapki sciągają się bez problemowo. Co ciekawe 6 grudnia ma wyjść wersja programu nawigująca nas "turn by turn" :) Doczekać się nie mogę.

#41 kalboy92

kalboy92
  • 458 postów
  • SkądKalisz

Napisano 30 listopada 2008 - 16:46

Słuchajcie, a ile zajmuje np obszar mapki 10km x 10km ?

#42 miczek

miczek
  • 12 postów

Napisano 30 listopada 2008 - 20:06

Cała Warszawa wraz z największym przybliżeniem to będzie coś około 100MB . Ja sobie wrzuciłem na telefon Warszawę + całą Polskę w skali do 12 stopnia i wychodzi jakieś 200-300MB(nie powiem ile dokładnie bo dodatkowo mam jeszcze szczegółowe fragmenty Mazur).

#43 maslow84

maslow84
  • 215 postów
  • SkądDębica/Kraków

Napisano 30 listopada 2008 - 21:51

Witam mam pytanie odnosnie iPhone 3 g jutro zamierzam go kupic w orange i chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwe normalne sprawne uzywanie i poleganie na GPS wbudowanym ? jakis program oprocz google maps itp ? I czy 1 GB danych pozwala swobodnie korzystac ze stron aplikacji codziennie ? Bez przekroczenia limitu miesiecznego .. Prosze o odpowiedz Pozdrawiam

#44 Robert de Clair

Robert de Clair
  • 365 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 02 grudnia 2008 - 22:59

Cała Warszawa wraz z największym przybliżeniem to będzie coś około 100MB . Ja sobie wrzuciłem na telefon Warszawę + całą Polskę w skali do 12 stopnia i wychodzi jakieś 200-300MB(nie powiem ile dokładnie bo dodatkowo mam jeszcze szczegółowe fragmenty Mazur).

Wiem, że to troche inna zasada działania, ale dużo dokłądniejsza mapa automapy na całą polskę zajmuje 120MB :)

Mogli by się panowie z Aqrat, ew z TomToma zainteresowac ajfonami to mielibyśmy dodatkową użyteczność w naszych IBreloczkach ;) a tak z ciekawostek nawet google maps mamy gorsze (my znaczy polacy) wejdzcie na niemieckie google maps (niemiecką wersję), a zobaczcie to co jest nam serwowane :) czuję się jak obywatel ziemi trzeciej kategorii.

Z resztą afaik z google earth tez nas (polaków) google olało.

#45 krzyzak0

krzyzak0
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2008 - 00:37

Mam pytanie: jak wrzuciłeś Polskę w skali do 12 stopnia?? Bo jak ja zaznaczam cała Polskę to pokazuje mi się kilka giga do download...
Będę wdzięczny za odpowiedź jak to zrobiłeś!
Pozdrawiam serdecznie.

#46 miczek

miczek
  • 12 postów

Napisano 03 grudnia 2008 - 09:20

Mam pytanie: jak wrzuciłeś Polskę w skali do 12 stopnia?? Bo jak ja zaznaczam cała Polskę to pokazuje mi się kilka giga do download...
Będę wdzięczny za odpowiedź jak to zrobiłeś!
Pozdrawiam serdecznie.

Pewnie w polu "zoom level" masz wpisane 17. Pamiętaj też, że każdy poziom zbliżenia musisz ściągać oddzielnie.

[URL=http://img55.imageshack.us/my.php?image=beztytuuma3.jpg]Dołączona grafika[/URL]

#47 Qbik

Qbik
  • 891 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2008 - 09:31

a jaka jest optymalna wielkość jakie wielkości ściągacie jesli chodzi o miasto? co do samego x-gps Czy jeśli mam ściągniętą mapę i wyłączony tryb offline (żeby można było wyszukiwać) to map nie będzie mi na nowo dociągało?

#48 anti8

anti8
  • 148 postów
  • SkądBytom

Napisano 03 grudnia 2008 - 11:37

juz niedlugo nowa wersja z prawdziwa nawigacja xGPS - GPS for iPhone / iPod touch Blog Archive xGPS Maps Manager updated

#49 primax

primax
  • 98 postów

Napisano 04 grudnia 2008 - 22:09

a czy przez ta aplikacje sa jakies koszty czy wszystko za free nie tak jak w maps google?? bede tego uzywal bez modulu na ip 3G

#50 Qbik

Qbik
  • 891 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2008 - 08:26

jakiego modułu? Można sciagnac mapy wcześniej ale w trybie offline nie można chyba wyszukiwać adresów przynajmniej mi się nie udało

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych