Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

xGPS - wreszcie prawdziwy GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
563 odpowiedzi w tym temacie

#451 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 07 marca 2009 - 15:12

a ja mam taki problem ze sciagam mape i ma juz zainstalowana mape polski i jak chce ja przeslac do telefonu to kasuje mi poprzednia mape polski ,czy nie mozna miec kilku map w telefonie ? I jeszcze jedno dlaczego jak zaznacze teren jakis ściagne tą mapę 0,17 to przy zblizeniu sa kwadraciki a pozniej jak dojde do konca to pokazuje mi mapę a w zblizeniu 3 kwadraciki tylko,czy to wina blednego sciagniecia mapy ...????

#452 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 marca 2009 - 15:23

Też tak miałem, musiałem jeszcze raz ściąganąć ten fragmentu mapy, tyle, że musiałem go zaznaczyć na nowo, po tej operacji było ok, brakujące, bądź źle ściągniete fragmenty od tego momentu wyświetlają się poprawnie. Niestety z tego co próbowałem, nie da się mieć kilku różnych map, a w założeniach miała być taka opcja. Ja robie tak, że ściągam dajmy na to Śląsk, zmieniam nazwe ściągniętego pliku tzn. dopisuje do nazwy plik "_slask", po czym ściągam dajmy na to Toruń, po czym też zmieniam nazwe tego pliku. Gdy chce skorzystać z którejś z map, to musze przywrócić oryginalną nazwe pliku. Z racji, że nie wyjeżdzam poza obszar Śląska, który ściągnąłem, to nie stanowi dla mnie problemu posiadanie tylko jednej mapy na raz. Nazwe pliku w telefonie można zmienić za pomocą programu FINDER.

#453 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 07 marca 2009 - 15:41

ale kiszka jednak widze ze jeszcze trzeba poczekac na dobra sprawna aplikacje...ta była by fajna jak był by wybor map

---- Dodano 07-03-2009 o godzinie 17:46 ----
a co daje funkcja w programie retrieve device maps w wyniku czego dostajemy plik xGPS_map.db-journaljest to chyba sciagniecie z urzadzenia mapy bo dokłada mi dokładnie tak samo nazwana mape :) moze da sie jednak jakos obejsc to ze nie mozna dodac kolejnej mapy skoro sa on zapisywane jednak ???

#454 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 07 marca 2009 - 17:14

A czemu dzielicie mapę na różne pliki? Przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby była jedna baza danych, którą można w tym quazidziałającym Managerze zmieniać (dodawać, odejmować obszary itd.) Nie trzeba się obawiać wolnego dostępu przy dużym pliku. Ja mam mapę Polski (zoomy <2,11>) oraz mapy wszystkich większych miast (zoomy <0,11>) w jednym archiwum, które ma 3GB i działa to w porządku. Szkoda zachodu z podmianą plików. Chyba, że miejsca żal.

#455 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 marca 2009 - 17:35

Nie żal mi miejsca, tylko brak mi owego miejsca ;) Wyobraź sobie, że bez map w wersji 8GB iP, mam 1,2GB wolnego miejsca. Tak więc gdzie niby miałbym upchnąć Twoje 3GB? A tak, to dopóki nie będe się wybierał gdzieś dalej, to mapa znacznego obszaru Śląska (780MB) mi wystarczy.

#456 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 08 marca 2009 - 12:23

najbardziej w tej aplikacji podoba mi się możliwość włączenia GPS i wyłączenia, która działa odrazu, a nie jak w większości aplikacji zanim zajarzy GPS połowa baterii poszła w pole;/ a tu autorzy się postarali

#457 velchinaski

velchinaski
  • 329 postów
  • SkądNowa Alexnadrya

Napisano 08 marca 2009 - 13:04

Piotrex jak to zrobiles ?

#458 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 08 marca 2009 - 13:23

najbardziej w tej aplikacji podoba mi się możliwość włączenia GPS i wyłączenia, która działa odrazu, a nie jak w większości aplikacji zanim zajarzy GPS połowa baterii poszła w pole;/
a tu autorzy się postarali

Ale... ale, to że się niby włącza gps, nie znaczy, że pokaże prawidłową pozycje. W końcu to nie kwestia oprogramowania tylko złapania zasiegu (połączenia się) z nadajnikiem gps.

Piotrex jak to zrobiles ?

Jak ściągniesz na kompie jedną mape, to wychodzisz z tego okna programu, jeszcze raz wchodzisz do pobierania map i ściągasz nową mape nadając jej inną nazwe przed rozpoczęciem pobierania. Obie mapy zostaną złączone w jeden plik, który można wysłać do telefonu. Mi taka opcja nie odpowiada, wolałbym mieć dwie mapy, w dwóch różnych plikach. Można to zrobić tak jak opisałem wyżej.

#459 szwej

szwej
  • 1 postów

Napisano 09 marca 2009 - 22:50

witam, mi natomiast po wgraniu mamy z kompa na ip xgps wylacza sie, mial ktos moze cos podobnego, co sie moze dziac?? pozdrawiam

#460 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 marca 2009 - 23:21

Spróbuj stworzyć nową mape, najlepiej jakąś małą, wgrać do iP i zobaczyć czy sytuacja się powtórzy, jak tak, to proponuje przeinstalować xGPS.

#461 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 14:42

skąd pobrać mapy? pobrałem to na ipoda i nie mam żadnej ikony? czy sam program nie da się zainstalować na ipod?

#462 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 marca 2009 - 15:03

A od kiedy ipod`y mają wbudowanego gps`a? Mapy pobierasz za pomocą xgps manager... Tyle masz post`ów a jak widać ani nie umiesz czytać, ani tymbardziej korzystać z google. Wstydziłbyś się.

#463 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 15:07

wiem że nie ma gps! chodzi mi o to, że w ogóle nie chce mi się ten program zainstalować, bo chciałem zobaczyć co to warte. na końcu mam okienko "MD5SUM mismatch". poza tym mapy się przez tego menadżera też nie ciągną, dlatego pytam. może ktoś wystawić xgps 1.2 na serwer do ręcznego wrzucenia?

#464 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 marca 2009 - 15:19

Przez managera się mapy ciągną, tylko trzeba to prawidłowo zrobić, nie wiem co robisz źle. Od tego jest wątek, abyś najpierw się z nim zapoznał, a dopiero potem pisał, bo w taki sposób jak Ty to robisz, mamy już 47 stron wątku. "MD5SUM mismatch" - taki komunikat często wyskakuje jak jest problem z cydią. Czasem pomaga zresetowanie iP, a czasem wystarczy poczekać. Możesz także spróbować usunąć temp (części pliku xgps), które cydia już pobrała, o ile w ogóle coś pobrała. Ale o tym nie w tym temacie.

#465 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 15:22

ok, mapka się ciągnie, zaznaczyłem Kraków i idzie, jak zaznaczyłem Polskę i Niemcy nie szło. dzięki za info. / niestety na koniec pobierania wyskoczył błąd i mapka się nie pobrała. chyba muszę przebrnąć przez te strony.

#466 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 10 marca 2009 - 15:23

hasos, czasem tez tak mam, po prostu server gdzie jest plik ma jakis problem, sprobuj sciagnac za jakis czas.
pozdro

#467 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 15:32

ok, dzięki. ponawiam więc prośbę o wrzucenie xgps do ręcznego wrzucenia przez winscp.

#468 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 marca 2009 - 15:45

Eh... za dobry jestem. Mapa sporej części Śląska + Krakau + Toruń (wszystko 0-17) + Polska (8-17), oczywiście dla nowszej wersji xGPS. 660MB. Party po 200MB.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
ciemniejszy żółty kolor to obszar (0-17), reszta to (8-17)

RapidShare: Easy Filehosting

[EDIT]
Linki poprawione

#469 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 15:56

ukłony :). jeszcze jedno pytanko:jak wrzucam mapy przez winscp to do którego folderu? i gdzie menager pobiera mapy? linki mają jakiś error. może zauploadować na coś innego? kurde, czy ten menadżer jest w ogóle w stanie pobrać całą mapę polski niemiec 1,17? bo mi się ciągle wiesza jak tak zaznaczę.

#470 flash608

flash608
  • 217 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 marca 2009 - 16:24

private\var\mobile\Library\ tam wrzucasz plik z mapą. Mapy ściągnięte przez xGPS są w Moje dokumenty\xGPS Manager Linki poprawione. Cała mapa Polski (0-17) to bodajże parenaście GB, (1-17) pewnie pare giga, dodaj do tego Niemcy... IMO nie ma sensu. A program Ci się nie wiesza, tylko liczy ile owe mapy będą zajmować, czyli skanuje zaznaczony przez Ciebie obszar, po czym jak go zatwierdzisz, dopiero ściąga mapy. W przypadku mojej mapy (0,7GB) "skanował"/przygotowywał mape dobre 15minut, ale to zależy od szybkości kompa/łącza internetowego. Starsza wersja xGPS manager była pod tym względem lepsza.

#471 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 17:32

jeszcze raz dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. miałem dłuższą przerwę w użytkowaniu ip i wizyt na forum, tyle się nowych rzeczy pojawiło, że ciężko to ogarnąć :)

#472 himan

himan
  • 149 postów

Napisano 10 marca 2009 - 19:40

ja natomiast nie rozumiem po co wpisywac nazwę mapki, jesli sciągam przez managera... czy po wgraniu recznym takich map o roznej nazwie, one sie wszystkie kleją ze sobą, ze nie bedzie trzeba przebierac i wybierac pozniej tych nazw mapek, ktore im nadano??

#473 Goku

Goku
  • 1 586 postów
  • SkądGorlice

Napisano 10 marca 2009 - 19:43

Np jak bys chciał usunać dany obszar (bo zalozmy ze juz nie jest ci potrzebny) a tylko zajmuje miejsce

#474 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 10 marca 2009 - 22:07

Wetne sie conieco ;)
Mapka PL dla xGPS od 2 do 17 (zoomy) - http://xgps.getvid.us/xGPS.tar.bz2

#475 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2009 - 22:24

fajnie, dzięki. jak by kto miał od 0 to bardzo prosze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych