Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

xGPS - wreszcie prawdziwy GPS

• Please log in to reply
563 replies to this topic

#401 PMateo

PMateo
  • 9 posts

Posted 03 March 2009 - 19:37

Witam a może mi ktoś posłać na maila nową wersję xgpsa bo przez cydię nie mogę zrobić aktualizacji wyskakują mi jakieś błędy
mmpower@interia.pl
Z góry dzięki

#402 goly

goly
  • 658 posts
  • Skądhell

Posted 03 March 2009 - 20:52

u mnie menadżer odmawia posłuszeństwa zaznaczam mapę, pokazuje do ściągnięcia 120mb, a ściąga zawsze 47mb ;/ bez różnicy czy zaznaczę 100mb czy 80mb, ściąga 47mb ;/ (ściąga czasowo jakby ściągał 200mb) zaznaczyłem wszystkie przybliżenia i to samo

#403 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 03 March 2009 - 21:22

W ogóle ten manager to jakiś żart lenina czy inna zmutowana krzyżówka genetyczna. Jak nie zdechnie w trakcie to na końcu tryska komunikatem z "some errors". Ja całkiem szczerze sugeruję ściągnięcie sobie map w otwartym standardzie przez Global Map Download Tool i ewentualnie poczekanie aż pojawi się stosowny filtr eksportujący. Zastanawiacie się w ogóle co będzie jak w wersji 1.3 tego koszmaru niedouczonego informatyka znów zmieni się format map?

#404 behamod

behamod
  • 103 posts
  • SkądBiałystok

Posted 03 March 2009 - 21:25

Piotrex menager xGPS dziala jak nalezy, faktycznie czasem wywala przy koncu error ale za drugim czy trzecim razem mape dociagnie do konca, i mapa swietnie spisuje sie w samym programie

#405 flash608

flash608
  • 217 posts
  • SkądToruń

Posted 03 March 2009 - 21:25

No cóż, nie każdy ma problemy. Ściągłem w sumie 1,4GB danych (mapa polski do 4 zbliżenia (660MB, oraz mój region Śląska ok. 750MB) i wszystko jest ok. Fakt, że po pierwszym ściąganiu wyskoczył błąd, że nie umiał wszystkiego pobrać, ale dałem jeszcze raz pobieranie tego obszaru i pobrał to co mu brakowało. Więc jak widać da się. Zainstalujcie najnowszą jave, bo być może w tym leży problem.

#406 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 03 March 2009 - 21:48

Każdy z nas ma własny standard definiujący co działa według niego poprawnie, a co nie. Ja wolałbym zapłacić parę dolarów by nie musieć cztery razy rysować dość skomplikowanych kształtów jakie są dla mnie optymalne i przy każdej mapie inne oraz aby móc wymagać by ktoś się postarał napisać filtr konwertujący jeżeli zmienia własny zamknięty format bazy danych. Takie tam drobiazgi. Acha... i co prawda lubię "Krótką historię czasu" choć merytorycznie słaba ale nie aż do tego stopnia.

#407 goly

goly
  • 658 posts
  • Skądhell

Posted 03 March 2009 - 22:53

no w końcu udało mi się dojść do porozumienia z menadżerem co prawda pisał że mapa będzie miała 120mb a w iP ma 69mb, ale są zbliżenia będzie trzeba wypróbować w realu, tylko jeszcze muszę jakiś uchwyt skombinować, może ktoś coś polecić dobrego z allegro?

#408 flash608

flash608
  • 217 posts
  • SkądToruń

Posted 03 March 2009 - 23:01

Ja mam coś takiego ---> UCHWYT SAMOCHODOWY iPHONE + FOLIA NA LCD GRATIS (570632797) - Aukcje internetowe Allegro
Pasuje idealnie, tyle, że w żadnym pokrowcu się oczywiście nie zmieści. Dobrze się trzymas szyby, wysięgnij jest sztywny, więc nie lata. Jedyną wadą jest to, że się trzęsie, ale wystarczy wygiąć go tak by się opierał o deske rozdzielczą (zależnie od auta) i wówczas mniej się trzęsie. Poza tym w CC pasuje do dolnej półki na drobne (czy na co to tam jest:P)

#409 Qbik

Qbik
  • 891 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 March 2009 - 23:10

Właśnie taki kupiłem i jest ok, ale jak masz np gelaskins czy folię na ekranie to trzeba go lekko zmodyfikować i ostrożnie wkładać i wyjmować i tyle

#410 goly

goly
  • 658 posts
  • Skądhell

Posted 03 March 2009 - 23:30

nie mam folii, tzn mam jeszcze oryginalną ;P, a tak to nie ważne, żeby dało się zmieniać pozycję w pionie i podłączyć ładowarkę, (bo GPS chce żreć)

#411 Qbik

Qbik
  • 891 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 March 2009 - 23:37

ta na ekranie sobie naruszyłem i musiałem trochę przyciąć te ramiona trzymające iPhona ;)

#412 flash608

flash608
  • 217 posts
  • SkądToruń

Posted 03 March 2009 - 23:51

Qbik, też mam coś w stylu gelaskin (istyles) tyle, że przód odkleiłem juz dawno, bo kompletnie mi się nie podobał, tyłu jak narazie nie naruszyłem w tym uchwycie. Tak więc jeżeli ktoś nie ma folii na ekranie, bądź jakiegoś skinu to może śmiało kupować tego typu uchwyt, zaznaczam jednak, że się trzęsie podczas jazdy. Obracać można go o 360 stopni, do tego pochylać w przód i w tył.

#413 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 04 March 2009 - 00:05

Za przeproszeniem niech idą w cholerę z tym! Używam xGPSManagera nie pierwszy raz, wybrałem obszar, zakres zbliżeń i co? Pobrało inny obszar i inne zbliżenia...

#414 Goku

Goku
  • 1586 posts
  • SkądGorlice

Posted 04 March 2009 - 08:51

W tym xManagerze jest wszystko troche inaczej =] Wczesniej maksymalnym przyblizeniem było zoom 17 ..Teraz jest na odwrot =] Zoom 1 jest maksymalny

#415 flash608

flash608
  • 217 posts
  • SkądToruń

Posted 04 March 2009 - 10:45

Lepper - zoom 0 to zoom maksymalny ;) Mi działa bez większych problemów, a jak pisałem już wcześniej pare ładnych mapek już pobrałem. Niestety nowa wersja programy tworzy mapy znacznie dłużej niż poprzednia wersja,

#416 goly

goly
  • 658 posts
  • Skądhell

Posted 04 March 2009 - 10:52

zrobiłem dziś małego testa sam program fajnie się sprawuje, fajnie odczytuje prędkość ( co prawda, czasami jadę kilka metrów obok ulicy, ale da się domyśleć ;) ) z kierunkami jazdy, wyższa szkła jazdy ;/

#417 kalboy92

kalboy92
  • 458 posts
  • SkądKalisz

Posted 04 March 2009 - 12:16

Jadąc do szkoły autobusem testowałem go. ;) Dopatrzyłem się małych błędów... Jak będe w domu wstawię shooty z tym. Chodzi o to, że pokazuje co jakiś czas, że jadę nie tą trasą, choć jest wyznaczona i na 100% jest ok. Pytanie: Dlaczego po zjechaniu z właściwej trasy nie wyznacza nowej? =/

#418 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 04 March 2009 - 13:35

Wiem, że zoom 0 jest największym przybliżeniem. Co dziwne jak biore podgląd w managerze to obszar jest dobry, ale połowy fragmentów i tak brakuje. Po skopiowaniu do telefonu jest inny obszar i mniej przybliżeń.

#419 flash608

flash608
  • 217 posts
  • SkądToruń

Posted 04 March 2009 - 14:16

kalboy92 - najpierw funkcje szukania nowej trasy trzeba włączyć w opcjach, a po drugie do wyznaczenia trasy program potrzebuje neta, więc naciągnie Cię na edge/3g.

#420 goly

goly
  • 658 posts
  • Skądhell

Posted 04 March 2009 - 15:40

Pytanie:
Dlaczego po zjechaniu z właściwej trasy nie wyznacza nowej? =/

jest taka opcja, którą trzeba włączyć
ogólnie z wyznaczanie trasy lipa, bo małych miast 20tyś nie widzi:confused:

#421 Goku

Goku
  • 1586 posts
  • SkądGorlice

Posted 04 March 2009 - 15:42

ile kosztuje takie polonczenie z Edge i wyznaczenie trasy w erze? xD

#422 Teck

Teck
  • 237 posts

Posted 04 March 2009 - 16:42

Telefony komórkowe – Sieć Era

#423 flash608

flash608
  • 217 posts
  • SkądToruń

Posted 04 March 2009 - 16:43

Po pierwsze to nie polonczenie, tylko połączenie, a Era to nazwa własna, tak więc pisze się ją z wielkiej litery.

Po drugie pozwól, że zacytuje (zaczerpnięte z Twojego konta):

Jak rozumiem łatwiej Ci napisać nowego post`a, robiąć syf w temacie (z resztą całe to forum to jeden wielki OT), który nie dotyczy tematu, niż wbić na Telefony komórkowe – Sieć Era i sprawdzić w cenniku odpowiednim dla Twojej taryfy, jakie są koszty transferu danych?
Ale jakbyś miał sobie nie poradzić to powiem Ci tyle, że w mojej taryfie jest to 72 grosze za 50kB przychodzących, bądź wychodzących, tak więc za dowolne połączenie płace 2*72gr. gdyż najpierw wysyłam zapytanie, a potem dostaje odpowiedź. Ciężko mi jednak stwierdzić ile danych jest przesyłanych w trakcie wyszukiwania nowej trasy, bo może okazać się, że te 50kB to będzie za mało, wówczas koszt będzie proporcjonalnie większy.

To ja się teraz pytam, skąd Ty się wziąłeś? Na moje oko to chyba z choinki.

#424 Teck

Teck
  • 237 posts

Posted 04 March 2009 - 16:44

Manager choc dobrze zaplanowany i ladnie wygladajacy dziala fatalnie. Siec wi fi wariuje, bardzo ja obciaza, poza tym sa problemy z anulowaniem pobierania aplikacja sie zawiesza. Musza jeszcze dopracowac ten soft. Najlepiej wychodzi sciaganie map bezposrednio na iphonea. Szkoda tylko, ze brakuje tam opcji, zeby po sciagnieciu map nie czyscilo sie zaznaczenie obszaru.

#425 Theone

Theone
  • 80 posts

Posted 04 March 2009 - 18:38

Witam. Czy moze ktos mi pomoc. Nie wiem dlaczego ale nie chca mi sie sciagac mapy z xgpsmanager-a. Gdy naciskam download maps to program sie zawiesza...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users