Pękające MacBooki
Napisano 05 kwietnia 2009 - 17:16
Napisano 05 kwietnia 2009 - 17:19
Napisano 05 kwietnia 2009 - 17:32
Reklamować można. ale w Polsce wymieniają tylko w czasie trwania gwarancji.
Po gwarancji kolega z Angli oferuje się pomóc w wymianie.
obecnie nie mam nowych, używany ok 300,-
Czyli po gwarancji mi nie wymienią ( oczywiście nie za darmo ) ?!
Napisano 05 kwietnia 2009 - 17:42
Czyli po gwarancji mi nie wymienią ( oczywiście nie za darmo ) ?!
W naszym rodzimym serwisie, po gwarancji chcieli kiedyś 620,-.
Teraz $ podrożał, to nie wiadomo ile zaśpiewają.
No ale podobno tobie jeszcze nie pękł, więc nie martw się na zapas.
---- Dodano 05-04-2009 o godzinie 16:45 ----
A ja mam dla Was newsa Czyściłem sobie Maczka i i znalazłem kolejne, już SZÓSTE miejsce, gdzie pękło.. Zgadniecie jaki element? Ramka ekranu w okolicy wypustka, który uszkadza top case'y.. Kombinuj Iro jak tego uniknąć, bo za jakiś czas leci mój na wymianę w ramach gwarancji.. Najlepszym wyjście w tej sytuacji będą: folia na TC i gumki na ramce.. Pytanie jak się ustrzec pęknięć przy wylocie powietrza i przy SD..
Nic z tym nie wykombinujesz. Plastik pęka ze starości.
Napisano 05 kwietnia 2009 - 18:01
Napisano 05 kwietnia 2009 - 22:38
Napisano 06 kwietnia 2009 - 08:07
plastik ze starości... he, he. Poliwęglan to nawet i 1000 lat wytrzyma. Może to jest nowa polityka "bardziej zielonych" komputerów. Po paru latach zamienią się w pył :-)
Wszystko zależy od tego jak dobry jest ten komponent.
iBooki też były z białego plastiku i niektóre dziś wyglądają lepiej od rocznego MacBooka.
Napisano 06 kwietnia 2009 - 08:47
Napisano 06 kwietnia 2009 - 08:48
---- Dodano 06-04-2009 o godzinie 09:49 ----
ktos wie, tak na marginesie w jaki inny sposob to naprawic? gwarancja juz dawno po
Napisano 06 kwietnia 2009 - 09:17
najlepszy jest przycisk na trackpadzie. po roku czasu juz mi w ogole nie klika i jest miekki jak jakas gabka. znalazlem w necie rozwiazanie iBloggedThis An Origami solution to the Apple MacBook TrackPad “squishy” Button Problem to jest dopiero jakosc i technika )
---- Dodano 06-04-2009 o godzinie 09:49 ----
ktos wie, tak na marginesie w jaki inny sposob to naprawic? gwarancja juz dawno po
w serwisie w Polsce wymieniają cały plastik z trackpadem i klawiaturą. Koszt 1200 pln :-)
Napisano 07 kwietnia 2009 - 17:09
Napisano 07 kwietnia 2009 - 17:22
... serwis reklamacje nie chciał uznać wymiany w ramach reklamacji obwoluty ekranu twierdząc, że jakoby nie podlega naprawie serwisowej, że mogą wymienić odpłatnie to bo zostało uszkodzone z winy klienta jako mechaniczne uszkodzenie nie podlega wymianie serwisowej
no to przetestujemy, nie wiem tylko kiedy mam go oddać bo potrzebuję go do pracy.
Napisano 07 kwietnia 2009 - 17:33
Mam ten sam problem - też połamała mi się obwoluta ekranu i też nie mam jak go oddać, bo mi potrzebny. No tyle że ja już po gwarancji jestem. Jeśli uda mi się coś zdziałać to napiszęno to przetestujemy, nie wiem tylko kiedy mam go oddać bo potrzebuję go do pracy.
Napisano 07 kwietnia 2009 - 17:52
Napisano 07 kwietnia 2009 - 18:31
Napisano 07 kwietnia 2009 - 18:47
Napisano 07 kwietnia 2009 - 19:00
Mam ten sam problem - też połamała mi się obwoluta ekranu i też nie mam jak go oddać, bo mi potrzebny. No tyle że ja już po gwarancji jestem. Jeśli uda mi się coś zdziałać to napiszę
z klawiaturą nie powinno być problemu, próbuj w razie czego załatwić ticket bezpośrednio z Apple (było już na forum).
Z obwolutą matrycy jeszcze nie czytałem aby naprawiali w ramach gwarancji a po gwarancji tym bardziej.
Ja mm nowy autoryzowany serwis pod nosem (Cortland) więc zapytam jak się sprawy mają.
Napisano 07 kwietnia 2009 - 19:47
Witam,
tak czytam ten temat i zastanawiam sie nad zakupem tego MacBooka, miałem zamiar na dniach kupować MacBooka white. Będzie on głownie używany na uczelni a więc codziennie noszony w plecaku + ochronnym pokrowcu. Czy opłaca się go brać + AppleCar0e. Czy te obecne z ostatniej seri też mają taką słabą obudowę ??
podobno te najnowsze (cichy upgrade NVIDIA) nie mają już wad.
Napisano 07 kwietnia 2009 - 20:18
w serwisie w Polsce wymieniają cały plastik z trackpadem i klawiaturą. Koszt 1200 pln :-)
no to świetnie bo na allegro kupisz topcase z 200zł
jak chcesz to wymienie Ci go za pół ceny (500zł)
ogólnie cenki w polskich serwisach Apple to żenada!
co do zwalonych napędów to rzeczywiście nowy numer 1 na liście wad MacBooka white.
widział ktoś jakieś tutki w sieci co można zrobić w warunkach domowych z takim napędem?
może jak z pękaniem obudowy i z tym coś można zrobić
Napisano 07 kwietnia 2009 - 23:15
Napisano 08 kwietnia 2009 - 23:03
no to świetnie bo na allegro kupisz topcase z 200zł
jak chcesz to wymienie Ci go za pół ceny (500zł)
ogólnie cenki w polskich serwisach Apple to żenada!
co do zwalonych napędów to rzeczywiście nowy numer 1 na liście wad MacBooka white.
widział ktoś jakieś tutki w sieci co można zrobić w warunkach domowych z takim napędem?
może jak z pękaniem obudowy i z tym coś można zrobić
Jeśli napęd jeszcze czyta płyty CD, a nie czyta DVD i nie nagrywa, to można pokusić się o czyszczenie lasera.
Jak ktoś wie, jak może jeszcze wyczyścić pryzmat (to tylko dla zaawansowanych).
Po takich zabiegach napęd będzie działał znowu jakiś czas.
Mnie udaje się tak "odnowić" ok 80% napędów slotowych.
---- Dodano 08-04-2009 o godzinie 22:05 ----
podobno te najnowsze (cichy upgrade NVIDIA) nie mają już wad.
Piszesz o tych nowych białych?
Napisano 09 kwietnia 2009 - 01:09
To idzcie do Cortland. Wymiana bardzo tania (sama wymiana, topcase kosztuje 720 zeta). NIe pytac mnie tylko Cortland. Powodzenia.
PS. cortland robi to za darmo (łącznie z darmową przesyłką kurierską w obie strony) w ramach "Customer Satisfaction code (wyjątki od napraw)"
- właśnie odebrałem pogwarancyjnego MB z wymienioną obudową- POLECAM!!
pozdro
Napisano 09 kwietnia 2009 - 07:37
PS. cortland robi to za darmo (łącznie z darmową przesyłką kurierską w obie strony) w ramach "Customer Satisfaction code (wyjątki od napraw)"
pozdro
Tak
Pod warunkiem, że u nich kupiłeś sprzęt!
Napisano 09 kwietnia 2009 - 08:08
Jeśli napęd jeszcze czyta płyty CD, a nie czyta DVD i nie nagrywa, to można pokusić się o czyszczenie lasera.
Jak ktoś wie, jak może jeszcze wyczyścić pryzmat (to tylko dla zaawansowanych).
Po takich zabiegach napęd będzie działał znowu jakiś czas.
Mnie udaje się tak "odnowić" ok 80% napędów slotowych.
problem w tym że nie czyta już nic
szczerze mówiąc sam sobie jestem winien bo jak go kupowałem to napęd już nie działał ale pomyślałem że kupie nagrywarke za 150zł i looz a tu zonk bo nie ma napędów 9,5mm w przyzwoitej cenie.
Napisano 09 kwietnia 2009 - 08:16
pozdro
a co dokładnie ci popękało i co wymienili? Ja mam popękany topcase i ramkę od matrycy.
Czy to drugie również miałeś wymieniane?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych