Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac czy PC?

• Please log in to reply
67 replies to this topic

#51 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 11 September 2008 - 14:46

Oczywiście pisząc o poważnych pracach - miałem na myśli poważne prace w odniesieniu do tego co robie. Nie są to jakieś kolosalne projekty, które mogłby dojechać iMaka, ale MBP 2,14 już sie nieco pocił przy nich. Prace które mam do wykonania są za małe żebym mógl sobie pozwolic na Maka Pro ;). Nie neguje maków (bo sam je uwielbiam i tez nigdy nie kupie nic innego (już od 4 lat bez win ;)) ale chciałem przedstawić drugą strone medalu :). Pozdrawiam

#52 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 11 September 2008 - 14:56

Jeśli lubisz muzyke to polecam Windowsa ;D a już tłumaczę dlaczego : >> link <<
takie bity co chwilę słychać ;D

#53 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 11 September 2008 - 15:14

Jeśli lubisz muzyke to polecam Windowsa ;D a już tłumaczę dlaczego : >> link <<
takie bity co chwilę słychać ;D

Muzyka fajna, ale jakoś w moim Xp nie słyszę tego prawie wcale.
Jakieś mity tworzysz, tak jak o niezawodności OSX.
Każdy system ma swoje "zady i walety". A może odwrotnie.

#54 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 11 September 2008 - 20:16

no patrz. wal do pogromców mitów. a zobaczysz że mam rację. na mój komp to jakby się z jakiejś opery urwał i mi tak plumka co chwilę. a dymków tyle że zakopcony cały monitor -_- teraz to ty mity tworzysz bo o niezawodności OSX nie rozmawiam bo takowego nie posiadam. nie wiem jak twoje doświadczenia z win ale mój ma więcej "zadów" niż "walet".

#55 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 11 September 2008 - 20:56

no patrz. wal do pogromców mitów. a zobaczysz że mam rację. na mój komp to jakby się z jakiejś opery urwał i mi tak plumka co chwilę. a dymków tyle że zakopcony cały monitor -_-
teraz to ty mity tworzysz bo o niezawodności OSX nie rozmawiam bo takowego nie posiadam. nie wiem jak twoje doświadczenia z win ale mój ma więcej "zadów" niż "walet".

Ja się tym zajmuje zawodowo, może dlatego nie mam tylu problemów.

#56 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 posts

Posted 11 September 2008 - 21:47

a ja się zajmuję zawodowo teoretycznie jako informatyk (tak ładnie to brzmi) ale jest to praca bardziej jako serwisant w dużej firmie spedycyjnej, zajmuję się serwisowaniem tego sprzętu instalacja softu itd itp:)i wcale nie ma tak źle jak to wszyscy mówią w firmie pracuje ponad 800 osób do tego co ja robię jest nas 3 a roboty jest tyle że czasem poprostu nie ma co robić, ale nie ma zasady:)raz jest mniej raz więcej roboty, w domu takie dźwięki to jest też rzadkość u mnie nie narzekam tak bardzo na pracę windowsa, kwestia tego w jaki sposób go używasz, większość osób co słyszę i mówią windows be linux rox nawet nie mają pojęcia dla czego ale tak jest trendy mówić:)co nie zmienia faktu że chce się przesiąść już na całkiem inną maszynę, nie mam tak bardzo konkretnych powodów i dla tego znaczna większość z was powie mi żebym olał to i został przy windowsie bo po co mi taka maszyna ale ja chce ... no i jest też kwestia tego że chciałbym zdobyć doświadczenie na takim sprzęcie bo wtedy przyszły pracodawca może akurat będzie na to patrzeć:) mam też swoje przyzwyczajenia co do sprzętu i jego wymagań i nie stać mnie na kupno pierwszej lepszej maszyny żebym potem się wkurzał że to ekran za mały że to czegoś innego brakuje, wole poczekać parę miesięcy odłożyć parę groszy i kupić coś z czego będę naprawdę zadowolony:)a w to że maca nie da się zawiesić to nie uwierzę nigdy bo wszystko zawsze da się zepsuć:)dzięki temu tematowi dowiedziałem się zarówno wad jak i zalet maców i mam teraz nad czym myśleć ale ciąglę się nie rozmyśliłem:)jak narazie jest to kwestia niestety paru miesięcy ale mam nadzieje że uda mi się wcześniej:)

#57 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 11 September 2008 - 22:58

... mam teraz nad czym myśleć ...

Napisz do mnie na email, lub PM to jeszcze dorzucę ci co nieco. :lol:

#58 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 11 September 2008 - 23:18

ale chciałem przedstawić drugą strone medalu :).

Pozdrawiam

zabrzmiało to dla mnie jak z gwiezdnych wojen ;) [ciemna strona mocy...]
fajnie, że napisałeś tak zbiorczo wady mac'a jeszcze by się przydało takie napisanie zalet i każdy by miał już obraz sytuacji :) przynajmniej ja bym miał ;)

#59 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 11 September 2008 - 23:24

w maku siedza te same kichy co w innych lapach. psuje sie to analogicznie.. nie czesciej nie rzadziej. to tylko elekrotnika ktora jest zawodna.. teraz sony wlasnie przeprasza za swoje lapy bo cos tam niezle spartolili.. wlasnie.. lapy maja drozsze, tez sie psuja.. ale trendy jest tylko plucie na maka.. ktos tu ladnie napisal. maka zostal wyidealizowany i obecnie wystarczy ze plamka sie pojawi na obudowie 0.0005 % uzytkownikow i juz jest raban ze apple do bani itd..wbijmy ich na pale i podpalmy stosy.. mi sie czasem imac wiesza. sam z siebie. podejrzewam ze te "samo z siebie" jest inspirowane jakims softem czy innym czyms ale ilekroc juz mam zaczac weszyc to skubany zaczyna dzialac szybko sprawnie zawsze sucho zawsze pewnie.. generalnie bilans wychodz na olbrzymi plus.. na zakladzie mam viste i nie moge sie zaprzyjaznic z tym systemem. wkurza mnie juz windowsowa filozofia i protezy funkcjonalnosci..a moze p o prostu zmienily mi sie prorytety.. kiedys lubilem grzebac w kompach. jak sie psuly to mialem frajde w modernizacji, rozkminianiu problemu itd. teraz mi sie nie chce..dryfuje w strone amerykanskiej ignorancji i lenistwa wiec jaki inny komp jak nie mak :)

#60 Halibut

Halibut
  • 668 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 September 2008 - 02:29

Brawo dany za rozsądną i bezstronną wypowiedz! Ja też jak pomyślę, że znów zamiast użytkownikiem, mam się stać adminem to odechciewa mi się! Nigdy już nie będę niewolnikiem antywirów, łatek, antyspamów itp. Komp ma mi służyć i nie mam zamiaru zastanawiać się co zrobić aby działał - to daje mi Mac! I żadna winda tego nie zapewni bo nawet jak będzie bezpieczna to bez defraga się zamuli. Dość, komp dla mnie a nie ja dla niego.

#61 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 posts

Posted 12 September 2008 - 08:20

Dany, Halibut, otóż to! Nie chcę być adminem. To robię zawodowo. Mam dosyć psujności systemu, w domu nie dość, że wolę, żebym nie musiał myśleć za OS, to jeszcze mam dosyć windowsowskiego startu, a i terminala w BSD i Linuxie też mi się odechciewa. Lubię prosty GUI, a kocham expose. Niby Linuxy też je mają, ale to nie to samo. Czuję kiedy pracuję, a kiedy się bawię.

#62 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 12 September 2008 - 09:11

Brawo dany za rozsądną i bezstronną wypowiedz!
Ja też jak pomyślę, że znów zamiast użytkownikiem, mam się stać adminem to odechciewa mi się!
Nigdy już nie będę niewolnikiem antywirów, łatek, antyspamów itp.

Niewolnikiem łatek, to już jesteś. Spam nie rozróżnia systemów operacyjnych. Jak ktoś ukradnie twój mail, to koniec. a wcale nie musi go kraść od ciebie, wystarczy, że naciągnie któregoś z piszących do ciebie.

Tak jak z boku patrzę na OSX i XP, to przy instalacjach makowy sys częściej żąda ode mnie np wyższej wersji systemu, Pro Applications Update, nowszego QT itp, lub nie zainstaluje czegoś, bo Apple za dużo zamieszał w systemie, a nowsza wersja instalki jeszcze nie wyszła.

A antyspyware i antywiry zaczną się dopiero, jak system przekroczy magiczną barierę 10% użytkowników. Wtedy to piszący robaki dopiero się nim zainteresują.
A mają czym, bo system jest dziurawy jak sito i najdłużej trzeba czekać na łatki po odkrytych lukach! Po za tym prawie wszyscy użytkownicy święcie wierzą, że nie ma się czego bać.
Jak na razie trzeba się cieszyć, że nie musimy na OSX instalować zamulaczy.
Tylko ciekawe, jak długo jeszcze to potrwa?

Jeszcze raz podkreślam, że równolegle używam wszystkich systemów makowych i windowsowych.

#63 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 12 September 2008 - 11:08

to ja może zacytuję sam siebie z tematu:
http://www.myapple.p...-dla-imaca.html

Dołączona grafika
wyciskacz do cytrusów
Dołączona grafika
i to też wyciskacz do cytrusów

#64 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 12 September 2008 - 11:20

@biskup jesteś cudny :)

#65 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 12 September 2008 - 14:05

a swoją drogą to... jak się tym czymś "pająkowym" obsłużyć? ;D

#66 pididi

pididi
  • 47 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 September 2008 - 14:36

biskup, zapomniałeś zacytować odpowiedź na twoje porównanie... Kiepski przykład, imo. Po cholerę mi piękny, ale NIEPRAKTYCZNY kawałek metalu? Wybieram opcję nr. 2, nie lubię pestek w soku :| Sam kupiłem MBP, jestem zadowolony ale bez przesady. Spotkało mnie wiele wad wymienionych przez Lantiz'a (zapomniał napisać o Macu-poręcznym grzejniku:)), ale jest ok, kupiłbym T60p - też mógłby się zepsuć. Nie lubię takiego jednostronnego podejścia Mac-albo-nic. pzdr, pdd

#67 sylweczek

sylweczek
  • 431 posts

Posted 12 September 2008 - 18:13

Wybieram opcję nr. 2, nie lubię pestek w soku :|

Ja bym wolał jednak tą kulerską wyciskaczkę wzbogaconą o ukryte zazwyczaj w szufladzie sitko.
I takoż samo Maca z zewnętrznym blue-ray'em na przykład niż wypasionego pieca.
Ale jak kto woli.;)

#68 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 12 September 2008 - 23:17

Ja bym wolał jednak tą kulerską wyciskaczkę wzbogaconą o ukryte zazwyczaj w szufladzie sitko.
I takoż samo Maca z zewnętrznym blue-ray'em na przykład niż wypasionego pieca.
Ale jak kto woli.;)

Podpisuje sie :)

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users