Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac czy PC?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 postów

Napisano 09 września 2008 - 13:49

Witam. przymierzam się do kupna nowego laptopa i chciałbym z windowsa przesiąść się na maca, mam na oku mac booka pro ta najtańsza wersja ale … czy jest sens wydawac 6000 zł na komputer gdzie za tą samą cenę miałbym wypasionego laptopa bez loga apple i z windowsem?co tak naprawdę jest warte tych pieniędzy w macach?sam leopard?jak komuś się chce niech mi wytłumaczy dla czego warto kupić maca bo chciałbym i to bardzo ale boje się tej ceny no i przejścia z windowsa na leoparda, czy ktoś może mi wyjaśnić dla czego tak naprawdę opłaca się kupić maca i jaka jest jego przewaga nad zwykłym pctem?

#2 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 09 września 2008 - 13:53

Do czego chcesz stosowac komputer?

#3 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 09 września 2008 - 14:14

Wydaje mi się, że FrisTAJla wykorzystywałby swój nowy komputer do skorzystania z opcji "szukaj" na tym forum, bo widać na obecnym sprzęcie ciężko mu to idzie... Ten temat poruszany jest codziennie, i to za każdym razem przez kogoś innego... Proszę zajrzeć na przykład tutaj. Pozdrawiam!

#4 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 09 września 2008 - 14:28

Wydaje mi się, że FrisTAJla wykorzystywałby swój nowy komputer do skorzystania z opcji "szukaj" na tym forum, bo widać na obecnym sprzęcie ciężko mu to idzie... Ten temat poruszany jest codziennie, i to za każdym razem przez kogoś innego... Proszę zajrzeć na przykład tutaj. Pozdrawiam!

to bardzo ciekawe. Jak denerwują Cię takie pytania i uważasz, że ktoś nie szukał to po prostu nie odpowiadaj na posty. Straszna moda sie zrobiła "ale kolega nie szukał", "jest przecież Google". Nie chcesz to nie pisz

#5 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 września 2008 - 14:34

Wytłumaczeń pewnie za chwilę pojawi się mnóstwo, dla mnie warto wydać każde pieniądze, żeby właśnie nie mieć tych windows i wszystkich problemów z nimi związanych. Stabilność, elegancja, szybkość działania - coś czego MS nie osiągnie pewnie już nigdy.

#6 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 postów

Napisano 09 września 2008 - 14:45

czytałem wątek podany przez Ciebie ale mnie nie satysfakcjonują te odpowiedzi, komputer chce wykorzystywać do codziennych prac na nim, oglądania filmów internet itd itp, pracuję jako informatyk (tak ładnie to brzmi ale w sumie to jestem serwisantem komputerowym) i trochę znam się na sprzęcie PC ale z macami miałem niewiele doczynienia, zależy mi też na trochę mocniejszej naszynie z minimum 15,4 calowa matrycą więc zwykły mac book odpada:)kusi mnie bardzo leopard i opnie na jego temat oraz nie ukrywajmy wzornictwo apple:)niby proste ale jednak bardzo ładne:) ale czy warto...?dla mnie największym plusem jest ten leopard ale chętnie bym poznał jeszcze jakieś zalety zwłaszcza że na forum wyczytałem już parę opinii że software bije na głowe zwyczajne pc ale jeśli chodzi o hardware to jest gorzej i maki lubią się psuć podobno?

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 września 2008 - 14:48

Do czego chcesz stosowac komputer?

Właśnie.
Wszystko zależy od tego do czego on ma służyć.
Jeśli tylko do internetu, to szkoda na to 6000,-.
Rzadko się potrzebny jest wypasiony laptop, ale czasem tak.

Najlepiej mieć tani, mały, lekki lapek do netu itp spraw i wypasiony stacjonarny go pracy lub gier.
Kupując PC bezproblemowo za te pieniądze będziesz miał i jedno i drugie.
Nie wspominając już o tym, że testowo możesz postawić na nim OSX.

#8 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2008 - 14:52

Nie wspominając już o tym, że testowo możesz postawić na nim OSX.

łamiąc przy okazji licencję

#9 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 września 2008 - 15:04

łamiąc przy okazji licencję

Z takim podejściem, to nie było by nowych kierowców, bo bez prawa jazdy nie wolno wsiadać za kierownicę.

#10 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 09 września 2008 - 15:09

na forum wyczytałem już parę opinii że software bije na głowe zwyczajne pc ale jeśli chodzi o hardware to jest gorzej i maki lubią się psuć podobno?

Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że jak ktoś ma problem z Mak'iem, od razu o tym pisze na forum i stąd taka negatywna opinia. Pod względem hardware'u, jest to sprzęt jak każdy inny. Prawdę mówiąc, znam sporo osób korzystających z różnych modeli komputerów firmy Apple i nie spotkałem się jeszcze z jakimś wadliwym egzemplarzem, oprócz jednego uszkodzonego dysku twardego (co przecież często się zdarza w komputerach każdego typu).

Jeżeli chodzi o software, Mac zaskakuje prostotą użytkowania, wygodą, stabilnością i elegancją. Tutaj wszystko działa, i jak to ktoś gdzieś powiedział na tym forum, "pracujesz nad plikiem, a nie nad programem zmuszając go do działania":)

#11 PlanetAsia

PlanetAsia
  • 84 postów

Napisano 09 września 2008 - 15:18

Ja osobiscie mam i PC i Appla. Zdecydowanie wole maca, bezstresowo sie na nim pracuje. Jednak ze wzgledu na pewne specyficzne oprogramowanie, ktore dostepne jest tylko na Winde, musze miec tez PC :/ Mimo wszystko polecam Maczka. Nie bedziesz zalowal.

#12 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 postów

Napisano 09 września 2008 - 15:34

...
Stabilność, elegancja, szybkość działania - coś czego MS nie osiągnie pewnie już nigdy.

Zebys sie nie zdziwil... :lol:
Moim zdaniem Microsoft zaczyna atakowac Apple, a nawet i Sony, Komputery innych marek zaczynaja tez ladnie wygladac, a nowy - ladny i czysty - wypasiony windows to tylko kwestia czasu...
Slyszeliscie juz o Microsoftowym Genius Bar? No wlasnie... rewolucja w M$ dopiero sie zaczyna ;) A jak Jobs odejdzie to M$ przejmie paleczke... Dla mnie np. firme Apple trzyma w ryzach tylko mr Jobs. :P

Wracajac do pytania: Jezeli do internetu - mac zdecydowanie za drogi. Lepiej kupic tanszego PC, nie bedziesz zalowal. Zauwaz, ze teraz PC-ty sa technologicznie berdziej nowoczesne niz Maki. Warto by sie tu zastanowic :roll:
.

#13 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 postów

Napisano 10 września 2008 - 07:46

no właśnie i tutaj jest paradoks ... nie jestem muzykiem czy grafikiem, w gry nie gram za często ale chciałbym się przesiąść z windowsa na maca, jednak teraz bardziej mi się wydaje że będzie to mac book niż mac book pro:)dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc musze wszystko sobie przemyśleć:)

#14 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 10 września 2008 - 08:18

W OS X nawet surfowanie po internecie jest przyjemniejsze. Nie spotkasz się z komunikatem "Wystąpił błąd i teraz zamknę aplikacje, Ty odczekasz chwilkę, ja zresetuje przy okazji explorera i będę głośno ryczał dyskiem twardym, jak masz firefoxa, to przywrócisz sobie sesję, jak nie, to szperaj w historii"

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 września 2008 - 08:21

Mr.Proper - Safari odwala takie nr jednak zwis Safari nie oznacza zwisu systemu (jak to często z IE bywało, ale teraz już chyba nie?) mi raz jakiś plugin do Safari zresetował kompa po prostu miałem niezłego zonka ;) a maki to nie tylko dla muzyków/grafików - jak to mówią - to było dawno i nieprawda ;)

#16 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 10 września 2008 - 08:30

@Roberto - Mi raz odwaliło, po którymś upgradzie. W pracusi stety, niestety winda i co chwilę mam dziwne kominikaty ;) Fakt, nie chce mi się swojego kompa w pracy poprawiać (w domu szewca butów nie ma), ale z macami nie miałem podobnych problemów, choć próbowałem się kiedyś siłować z tigerem, żeby padł poprzez użytkowanie kompa jak standardowy idiota, tj. wgrywanie, kasowanie, testowanie wielozadaniowości, force quitowanie, etc. Przegrałem ;) Jak mówisz mac to teraz komp domowy, lepszy o to, że nie wymaga myślenia ;)

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 września 2008 - 08:42

może inaczej: wymagają o wiele mniej myślenia niż Windows (o Linuksie to nawet nie wspomnę - to jest raczej dla bardziej myślących ;]) :D ale czasem też się coś potrafi wywalić co prawda w takim domowym użytkowaniu to bardzo rzadko, jednak trzeba o tym wiedzieć

#18 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 10 września 2008 - 08:57

Jasne, że może się wywalić, ale w porównaniu z windą, to on się nie wywala :D Nie, ja dalej twierdzę, że nie wymaga myślenia. Da przykładu Samba jedno kliknięcie w checkboxa i już taka podstawa na os x działa. Instalowanie aplikacji metodą drag and drop. Ja nie mówię o terminalu, jeno o przeciętnym użytkowaniu przez przeciętnego człowieka do przeciętnych zadań.

#19 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 września 2008 - 10:34

... ja dalej twierdzę, że nie wymaga myślenia....

Wiem, że OSX jest bardzo dobrym systemem. Ale właśnie tego co napisałeś się obawiam.
Masa młodych przechodzi na maki, właśnie, żeby nie myśleć o wirusach, trojanach, zagrożeniach.
Ale czasem świadomość, że nic złego nas nie może spotkać prowadzi prosto do upadku.
Rupta co chceta.
Tylko jakie tego będą w przyszłości konsekwencje!

#20 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 10 września 2008 - 10:46

Wlasnie,aby nie bylo wirusow trzeba myslec :)

#21 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 10 września 2008 - 10:51

Instalując antywira/firewalla i dalej nie myślimy ;) @IRO Ej no. Ja odpowiadam za zabezpieczenia sieci w pracusi...

#22 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 września 2008 - 11:04

Instalując antywira/firewalla i dalej nie myślimy ;)
@IRO Ej no. Ja odpowiadam za zabezpieczenia sieci w pracusi...

Wielu ludzi borykających się z infekcjami z sieci pyta mnie, jaki jest najlepszy i najskuteczniejszy antywirus?

Ja zawsze odpowiadam tak samo.

MÓZG.

#23 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 września 2008 - 11:23

Zebys sie nie zdziwil... :lol:
Moim zdaniem Microsoft zaczyna atakowac Apple, a nawet i Sony, Komputery innych marek zaczynaja tez ladnie wygladac, a nowy - ladny i czysty - wypasiony windows to tylko kwestia czasu...
Slyszeliscie juz o Microsoftowym Genius Bar? No wlasnie... rewolucja w M$ dopiero sie zaczyna ;) A jak Jobs odejdzie to M$ przejmie paleczke... Dla mnie np. firme Apple trzyma w ryzach tylko mr Jobs. :P

Wracajac do pytania: Jezeli do internetu - mac zdecydowanie za drogi. Lepiej kupic tanszego PC, nie bedziesz zalowal. Zauwaz, ze teraz PC-ty sa technologicznie berdziej nowoczesne niz Maki. Warto by sie tu zastanowic :roll:
.

Mówisz o dalekiej i niepewnej przyszłości, kolega chce kupić teraz a nie za dwa lata jak będzie nowy (może lepszy) windows.
Oczywiście to jest wyścig ale na tą chwilę M$ zostaje daaaleko w tyle.

#24 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 10 września 2008 - 11:36

@IRO Przeto samo posiadanie OSX nie zwalnia od myślenia, potraktowałeś chyba moje wypowiedzi zbyt dosłownie. Kevin Mitnick (jeden ze znanych komputerowych włamywaczy) w "sztuce podstępu" napisał: "komputer bezpieczny to komputer odłączony od sieci i wyłączony z prądu"

#25 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 10 września 2008 - 13:35

Nie warto wydawać kasy na komputery Apple ;) kup sobie PC. Zaoszczędzisz sobie trudu uczenia sie systemu od nowa. Nie bedziesz musial sie denerwowac ze cos jest inaczej i ze kopiuj to nie ctrl+c a cmd+c. Same wady ;) zostań przy PC :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych