Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac czy PC?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#26 Dreadmond

Dreadmond
  • 553 postów

Napisano 10 września 2008 - 13:41

Nie warto wydawać kasy na komputery Apple ;) kup sobie PC. Zaoszczędzisz sobie trudu uczenia sie systemu od nowa. Nie bedziesz musial sie denerwowac ze cos jest inaczej i ze kopiuj to nie ctrl+c a cmd+c. Same wady ;) zostań przy PC :)

Doslownie :lol: :lol:

A z innej beczki. Wyczuwam tu "paranoidalne antywirusowe niewymagajace myslenia zachowanie" :lol: , ktore do niczego dobrego nie prowadzi. Mac jest tak samo narazony na wirusy - a te juz sa. Wiec nie gadajcie bzdor, bo wirusy sa i bedzie ich coraz wiecej. Zmiana w stylu PC>MAC nie powinna byc juz kierowana wirusami, ale zmiana platformy w dosc duzym znaczeniu ogolnym. Powiedzialbym nawet, ze Maki sa gorzej narazone, bo brak im dobrego i niezawodnego oprogramowania antywirowego :lol: Kiedys zmiana PC>mac byla warta gry, teraz sprawa jest berdziej skomplikowana :sad: Linux gora. :!:

#27 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 postów

Napisano 10 września 2008 - 14:34

no właśnie ciągle mam wątpliwości co do maca aczkolwiek jestem na 70% przekonany do zakupu ale już nie mac book pro lecz zwyczajny macbook, doszedłem do wniosku że jednak nie warto dawać tyle kasy skoro tego nie wykorzystam,muszę to wszystko przemyśleć jeszcze poczytać parę rzeczy które mnie interesują i wtedy się zdecyduje;)

#28 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 10 września 2008 - 14:47

Zwykłego MacBooka to już w ogóle bym sobie odpuścił... I tak i tak drogi, a nie daje nic w zamian. Najtańsza wersja ma napęd combo, przeciez to jest smieszne. Po co Ci mac? nie lepiej jak sobie kupisz fajnego laptopa (np. Della czy HP). MacBooki sypią się jak ruskie zegarki... Pękająca i żółciejąca obudowa ;). Do tego ten niepraktyczny ekran (w dodatku glossy :/). Ten komputer nie jest warty jakiejkolwiek uwagi. Jeszcze raz się zastanów po co Ci mac. Bo jesli to ma byc interenet, multimedia (i tu kolejny mankament maków -> problemy z kodekami, z odtwarzaniem napisów, plików z WMP). Ja Ci radzę: odpuść sobie.

#29 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 10 września 2008 - 14:57

to co w maku fajnym jest to czysta przyjemnosci obcowania z systemem.. po prostu fajnie sie w nim pracuje klika robi cokolwiek. natomiast inne choroby systemow operacyjnych sa tak samo obecne i w makach. mac tez sie potrafi wieszac, programy tez miewa nieldbale napisane. nie przesadzajmy sa z ta miloscia do appla. biorac pod uwage ilosc konfigow na jakie trafia mac osx to system powienine b yc jak skala. a niejest!

#30 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów

Napisano 10 września 2008 - 15:12

Do minusów należy jeszcze masa innych rzeczy, np.: -nie pograsz sobie zbytnio (chyba, ze zainstalujesz win, ale to jest dodatkowy kłoppot) -bedziesz musial sie przestawic jesli chodzi o filozofie uzywania OS -inne skroty klawiszowe -nie zawsze wiadomo co, gdzie trzeba szukac -brak kompatybilnosci z masa plików z windowsa -Office na maka kosztuje 4x tyle co na win ;) -sprzet psuje sie jak zaden inny (tylko chinskie no-namy dorownuja makom) -aplikacje systemowe potrafia sie wysypywac od tak sobie -a jak zainstalujesz 3rd party apps to juz w ogole jest Meksyk, dla przykladu: 1 na 2 razy wysypuje mi sie safari gdy probuje otworzyc PDFa w przegladarce (bo otwiera go adobe reader) -laptopy są tak biedne, że faktycznie warto się zastanowić za co się tyle płaci... -no żeby był chociaz glupi czytnik kart sd... -2 porty USB to kolejny żart (nie mówiąc już o innych ciekawych portach jak mini-dvi) -jak juz jestesmy przy portach, warto przypomniec Mag Safe ktory lubi sie czasem stopic :D jedziemy dalej: -słyszałes moze o przebarwieniach matrycy? -nierownym podswietleniu? -o tym że maki to niezłe śpiochy i wstają wtedy kiedy im sie podoba i czasem ciężko go dobudzic :)? Uwierz mi, że można wymieniać bez końca. Jednym słowem Maki (zwłaszcza MacBooki) to szmelc, a kupowanie ich to wyrzucanie kasy w bloto... Pozdrawiam i życze Ci dobrego pcta ;)

#31 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 postów
  • Skądzachodniopomorskie

Napisano 10 września 2008 - 15:31

Ja przesiadłem się na Maka z nieco dziwnego powodu:) Otóż chciałem zmienić komputer stacjonarny na laptopa. Miał to być laptop na kilka lat więc planowałem zakup za około 10k (niecałe 3 lata temu). Musiał być "wypasiony" czyli szybki procek, jak najlepsza grafika itd przy tym ładny. W czasie wieczornych sesji przy kompie wielokrotnie myślałem o tym, jak podświetlana klawiatura ułatwiłaby mi życię, więc zacząłem szukać lapka z podświetlaną klawiaturą. Znalazłem dwa typy IBM/Lenovo który ma namiastkę tego czego szukałem, bo zaledwie jakąś mdłą lampkę niby oświetlającą klawiaturę, oraz MacBook Pro który zwrócił moją uwagę właśnie podświetlaną klawiaturą:) Wcześniej wogóle nie myślałem o świecie Maków:) Poczytałem pooglądałem i kupiłem, niestety felerny egzemplarz, stałem się ofiarą beta testów, o czym możesz poczytać w archiwum:) Po roku bojów o nowy egzemplarz w końcu dostałem wolny od wad i w lepszej konfiguracji niż felerny egzemplarz, no i odpukać nie było z nim dotąd żadnych problemów. Brak gier liczę jako plus, bo dzięki temu jest więcej czasu na korzystanie z uroków życia. Obróbka zdjęć itp, wszystko bajka. W pracy zmuszony jestem do windy z uwagi na soft ERP polskojęzyczny na windę tylko. W domu nie potrzeba mi windy wogóle. Dzieciakom też będę kupował Maki, coby miały utrudniony dostęp do debilnych gierek (To co jest na Maki jest bardziej pod znakiem strategii i rpg w dodatku po angielsku, więc zmusza dzieciaka do większego wysiłku umysłowego niż jakaś głupia masakra piłą mechaniczną czy coś w tym guście) pozdro Seba

#32 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 września 2008 - 15:35

Do minusów należy jeszcze masa innych rzeczy, np.:
-nie pograsz sobie zbytnio (chyba, ze zainstalujesz win, ale to jest dodatkowy kłoppot)
-bedziesz musial sie przestawic jesli chodzi o filozofie uzywania OS
-inne skroty klawiszowe
-nie zawsze wiadomo co, gdzie trzeba szukac
-brak kompatybilnosci z masa plików z windowsa
-Office na maka kosztuje 4x tyle co na win ;)
-sprzet psuje sie jak zaden inny (tylko chinskie no-namy dorownuja makom)
-aplikacje systemowe potrafia sie wysypywac od tak sobie
-a jak zainstalujesz 3rd party apps to juz w ogole jest Meksyk, dla przykladu: 1 na 2 razy wysypuje mi sie safari gdy probuje otworzyc PDFa w przegladarce (bo otwiera go adobe reader)
-laptopy są tak biedne, że faktycznie warto się zastanowić za co się tyle płaci...
-no żeby był chociaz glupi czytnik kart sd...
-2 porty USB to kolejny żart (nie mówiąc już o innych ciekawych portach jak mini-dvi)
-jak juz jestesmy przy portach, warto przypomniec Mag Safe ktory lubi sie czasem stopic :D
jedziemy dalej:
-słyszałes moze o przebarwieniach matrycy?
-nierownym podswietleniu?
-o tym że maki to niezłe śpiochy i wstają wtedy kiedy im sie podoba i czasem ciężko go dobudzic :)?

Uwierz mi, że można wymieniać bez końca. Jednym słowem Maki (zwłaszcza MacBooki) to szmelc, a kupowanie ich to wyrzucanie kasy w bloto...

Pozdrawiam i życze Ci dobrego pcta ;)

Prawie ze wszystkim mogę się zgodzić.
Jeśli chodzi o system, to w końcowych wydaniach Tigera tego co piszesz nie było.

Ja już dawno doszedłem do wniosku, że ideałem byłoby połączenie funkcjonalności PeCeta z możliwościami OSX. Co też na codzień stosuje.

Widzę Lantiz, że też masz iMaca 20". Mój po półtorarocznej ciężkiej pracy zakończył swój żywot. Płyta główna nie wytrzymała.

#33 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 10 września 2008 - 15:39

A ja kurcze uzywam maka mini, sprzet smiga idealnie, OS X Leo tez bdb. Ma swoje bolaczki, ale przy windzie to raj na ziemi ;)

#34 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 10 września 2008 - 16:48

Lol. Dobre lantiz. Ciekawe, że to samo można przyczepić do prawie każdej innej marki (HP, czy Dell) - no poza wyimaginowanymi problemami z kompatybilnością softu (bo to jednak Windows, chociaż co do wysypywania się to Windows jest dużo bardziej poręczny)

#35 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 10 września 2008 - 16:51

Zebys sie nie zdziwil... :lol:
Moim zdaniem Microsoft zaczyna atakowac Apple, a nawet i Sony, Komputery innych marek zaczynaja tez ladnie wygladac, a nowy - ladny i czysty - wypasiony windows to tylko kwestia czasu...
Slyszeliscie juz o Microsoftowym Genius Bar? No wlasnie... rewolucja w M$ dopiero sie zaczyna ;) A jak Jobs odejdzie to M$ przejmie paleczke... Dla mnie np. firme Apple trzyma w ryzach tylko mr Jobs. :P

Wracajac do pytania: Jezeli do internetu - mac zdecydowanie za drogi. Lepiej kupic tanszego PC, nie bedziesz zalowal. Zauwaz, ze teraz PC-ty sa technologicznie berdziej nowoczesne niz Maki. Warto by sie tu zastanowic :roll:
.

Od jakiegoś czasu przyglądam się Twoim postom i zastanawiam się co chcesz osiągnąć? To jest forum MyApple a nie MyWindows więc demagogia jaką uprawiasz: iPhone "be", OSX - do bani, M$ - cacy chyba znalazła niewłaściwe miejsce, nie sądzisz?
Nie ma ani sprzętu ani systemu idealnego ale antyreklama niepoparta żadnymi konstruktywnymi argumentami a jedynie powtarzaniem wyczytanych czy zasłyszanych plotek jest zwyklīm biciem piany i trollowaniem. Zresztą poza Tobą*jeszcze kilka osób robi tu krecią robotę :/ Nudzicie się czy macie kompleksy, hm?

Może i kiedyś windows będzie "nowy - ladny i czysty - wypasiony" ale póki co nie jest, a ludzie oczekują porady na dziś więc nie rób/cie im wody z mózgu, plis.
Nie ma czegoś takiego jak Microsoft Genius Bar, jest Apple Genius Bar i Microsoft Guru, gwoli ścisłości. Poza tym inne jest ich przeznaczenie - Genius Bar pomaga użytkownikom Apple i OSX, zaś M$ Guru ma za zadanie przekonać do windy by poprawić sprzedaż, więc porównywanie obu jest bez sensu.
A czy pecety są ładne? Hmm, rzecz gustu, jakkolwiek to Apple zaskakuje estetyką, inne firmy zaś próbują się upodobnić - przynajmniej ja nie zauważyłem wzornictwa, które przyciągnęłoby moją*uwagę i zdobyło uznanie...
Mac owszem jest droższy od peceta ale moim zdaniem wygoda i święty spokój jest warte każdej ceny.
Zaś to że PC są bardziej zaawansowane technologicznie od Maków to był żart, prawda? Chyba że masz na myśli brak portów LPT i PS/2...?

#36 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 postów

Napisano 10 września 2008 - 17:34

lantiz wezmę Twoje zdanie pod uwagę bo chyba jako jedyny wymieniłeś tyle wad chociaż wydaje mi się że podchodzisz do tego bardzo jednostronnie:) co do jakości wykonania mac booka czy to prawda?ja nie chce tej najtańszej wersji tylko tą z 2,4 ghz procesorem 2gb ramu i 160gbhdd, ale ... no właśnie i się dziś wkurzyłem:)bo byłem już w ispocie w gliwicach chciałem już kupić tylko pierw chciałem dowiedzieć się o zakup na raty i promocję dla studentów gdzie jak okażesz legitymacje dostajesz 10% zniżki i ipoda gratis:)niestety nie można łączyć tych rat 0% i 5% z tą promocją i lipa;/więc narazie muszę poczekać w takim razie liczę na to że za pare miesięcy maci jeszcze troszke stanieją i się wtedy zdecyduje bo dziś to lipa była;/

#37 pk5

pk5
  • 93 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 września 2008 - 17:51

lantiz? no śpiochy są niezłe :D znaczy mi sie nia chce czasem włączyć i budzi sie kiedy chce :D popieram Cię, choć.. mac to mac.. wkurza mnie tylko wysypywanie i skacząca piłeczka..i pojawiająca sie ospałość..

#38 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 września 2008 - 19:28

lantiz wezmę Twoje zdanie pod uwagę bo chyba jako jedyny wymieniłeś tyle wad chociaż wydaje mi się że podchodzisz do tego bardzo jednostronnie:)
co do jakości wykonania mac booka czy to prawda?ja nie chce tej najtańszej wersji tylko tą z 2,4 ghz procesorem 2gb ramu i 160gbhdd...

Prawda.
I najgorsze jest to, że kiepska jakość obudowy jest we wszystkich modelach, Nie tylko tych najtańszych MB.

#39 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów

Napisano 10 września 2008 - 20:46

Ja lubie używać Maka. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Ale skoro ludzie podali plusy to po co mam to dublować? Mój iMac póki co wytrzytmuje, ale jeszcze nie dałem mu w kość, bo odkąd go mam nie dostałem żadnego większego zlecenia, więc poki co tylko multimedia, interet, komunikator i drobne prace w illustratorze. Mam nadzieje ze sie nie zawiode. Oczywiscie to o czym pisałem to są zebrane do kupy różne przypadki. Może będziesz miał szczęście i trafi Ci się, że nie bedziesz mial z niczym problemow. Ale tak jak napisal Iro - kiepskiej jakości obudowy niestety nie unikniesz. Jeszcze jedno: jak bedziesz kupowal MB pilnuj zeby mial wysoki zegar taktowania procka i SuperDrive, bo dysk i pamiec mozesz zrobic we wlasnym zakresie o połowe taniej ;).

#40 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 10 września 2008 - 20:48

lantiz, ale się uparłeś na te MacBook'i. Co z tego, że najtańsza wersja ma napęd combo? MacBook Air w ogóle nie ma i jest to po części zrozumiałe. Myślę, że wielu użytkowników Mac'ów i PC nie korzysta z płyt CD/DVD- temat ten był już poruszany wiele razy. Odnośnie sypiących się MacBook'ów- warto przeczytać, co napisałem wcześniej w tym temacie: jeżeli się komuś trafi wadliwy egzemplarz, od razu o tym pisze na forum; z kolei zadowolony użytkownik się raczej nie chwali i stąd ten, nazwijmy to tak, mit "sypiących się" MacBook'ów. Niepraktyczny ekran? Przy zakupie masz przecież wybór: glossy lub matowy... W MacBook'ach Pro sytuacja wygląda tak samo, jak również u innych producentów laptopów. Zwolenników i przeciwników ekranów "glossy" jest tyle samo i uszanuj to, że innym się tak podoba. Kolejna sprawa brak czytnika kart SD- po co to komu? Jak masz sprzęt, który wykorzystuje jakiekolwiek karty pamięci, dostajesz z nim kabel, który załatwia sprawę. A kolega Iro, który korzysta z Mac OS'a na komputerze PC (łamiąc jednocześnie licencję producenta), chyba raczej nie powinien się wypowiadać na temat czegoś, czego nie ma... Życzę wszystkim tutaj dyskutującym trochę obiektywnego podejścia i porzucenia typowo polskiego podejścia "co moje, to dobre; inne zaś nie nadaje się do niczego"... Pozdrawiam!

#41 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 10 września 2008 - 21:20

na forum wyczytałem już parę opinii że software bije na głowe zwyczajne pc ale jeśli chodzi o hardware to jest gorzej i maki lubią się psuć podobno?

Jeśli chodzi o software to maki biją windows na głowę, Pewnie, że nie jeden odczuwa po przesiadce brak jakiegoś programu, ale po pewnym czasie odszuka sobie odpowiednik pod makiem i jest ok.
Piszesz, że czytałeś, że hardware się psuje. Jest to bzdura. Hardware jest bardzo ok. Trzeba wziąść pod uwagę fakt, że każdy kto ma problem z hardwarem pod makiem (nawet najmniejszy problem) od razu pisze o tym na forum (sam nie wiem dlaczego tak się dzieje). Gdyby użytkownicy PCtów pisali o każdym problemie ze swoim hardwarem to Internet dawno byłby zapchany po brzegi.
W makach cenię to, że są po prostu solidnie wykonane jeśli chodzi o hardware i design oraz że software dopasował się do tej solidności. Moim zdaniem naprawdę warto zainwestować w maki.

#42 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów

Napisano 10 września 2008 - 22:26

lantiz, ale się uparłeś na te MacBook'i. Co z tego, że najtańsza wersja ma napęd combo? MacBook Air w ogóle nie ma i jest to po części zrozumiałe. Myślę, że wielu użytkowników Mac'ów i PC nie korzysta z płyt CD/DVD- temat ten był już poruszany wiele razy. Odnośnie sypiących się MacBook'ów- warto przeczytać, co napisałem wcześniej w tym temacie: jeżeli się komuś trafi wadliwy egzemplarz, od razu o tym pisze na forum; z kolei zadowolony użytkownik się raczej nie chwali i stąd ten, nazwijmy to tak, mit "sypiących się" MacBook'ów. Niepraktyczny ekran? Przy zakupie masz przecież wybór: glossy lub matowy... W MacBook'ach Pro sytuacja wygląda tak samo, jak również u innych producentów laptopów. Zwolenników i przeciwników ekranów "glossy" jest tyle samo i uszanuj to, że innym się tak podoba. Kolejna sprawa brak czytnika kart SD- po co to komu? Jak masz sprzęt, który wykorzystuje jakiekolwiek karty pamięci, dostajesz z nim kabel, który załatwia sprawę. A kolega Iro, który korzysta z Mac OS'a na komputerze PC (łamiąc jednocześnie licencję producenta), chyba raczej nie powinien się wypowiadać na temat czegoś, czego nie ma... Życzę wszystkim tutaj dyskutującym trochę obiektywnego podejścia i porzucenia typowo polskiego podejścia "co moje, to dobre; inne zaś nie nadaje się do niczego"... Pozdrawiam!

Najpierw odniose sie do twojego ostatniego zdania: jak można zauwazyc w moim podpisie mam iMaka, wczesniej mialem iBooka g3, powermaka g4, powerbooka g4, macbooka i macbooka pro. Tak więc doskonale znam wady i zalety każdego z tych komputerów, więc nie mów mi, że chwale to co mam, bo tak nie jest. Dalej: czytnik kart SD - podam prosty przyklad (z racji ze SD to najpopularniejszy format kart): jestes na imprezie, kilka osob ma aparaty (kabla nie brali, bo po co im kabel...) Ty chcesz sobie zgrac zdjecia ze wspolnego spotkania. Brzmi to calkiem banalnie, ale taka sytuacja powtarza sie niesamowicie czesto. Teraz matryca: prosze Cie! pokaz mi gdzie moge kupić zwykłego MacBooka z matowa matryca :] stawiam piwo!.
Jeśli chodzi o glossy - fakt poniosłem się własnymi upodobaniami.

Pozdrawiam. I nie bulwersuj się tak ;)

#43 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 września 2008 - 23:19

A kolega Iro, który korzysta z Mac OS'a na komputerze PC (łamiąc jednocześnie licencję producenta), chyba raczej nie powinien się wypowiadać na temat czegoś, czego nie ma...

Co ty za bajki opowiadasz?
Oprócz 3 HA-MACów mam w domu 2 Maki.
PB Titanium w którym padła płyta głowna i iMac z taką samą przypadłością.
Od początku roku miałem jeszcze kilka laptopów MB, PB 12" i MBPro (sprawnych :lol: ).
Temat jest Mac czy PC.
Więc czego z tych dwóch według ciebie nie mam?
Używam XP, Visty, Tigera, Leoparda, to wg ciebie nic nie znaczy?
Czasem Mac pracuje u mnie jako PC, a czasem PC jako Mac, czy to jest coś złego?

#44 Darson

Darson
  • 173 postów

Napisano 11 września 2008 - 00:50

... Ty chcesz sobie zgrac zdjecia ze wspolnego spotkania. Brzmi to calkiem banalnie, ale taka sytuacja powtarza sie niesamowicie czesto. Teraz matryca: prosze Cie! pokaz mi gdzie moge kupić zwykłego MacBooka z matowa matryca :] stawiam piwo!.

Papierem ściernym trzeba przejechać i wyjdzie piękny mat ;D

Odnośnie zdjęć, jakoś nigdy nie miałem problemu - troszkę cierpliwości... istnieją maile/ftp ;)

#45 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 11 września 2008 - 06:17

Istnieją też czytniki kart na USB wielkości pendrive'a... Moim zdaniem Apple powinno wbudować jeszcze dwa inne urządzenie: wyobraźcie sobie, że jesteście na imprezie i wpada nagle ktoś z fajną płytą gramofonową albo ciekawą książką do zeskanowania... :D

lantiz, doskonale widziałem Twój podpis i to, że masz iMac'a i mój komentarz był wtedy skierowany do kogoś innego. Teraz nawet wiem, że rzeczywiście masz duże doświadczenie z komputerami Apple. Jeżeli chodzi o matrycę matową lub błyszczącą- kupując MacBooka Pro mamy taki wybór, i do tej pory byłem święcie przekonany, że również w MacBook'u mamy obydwie opcje. Widocznie się myliłem, ale sprawdzę to dokładnie.

Iro, przepraszam, zwracam honor! Ale i tak nie zgodzę się z Twoim zdaniem, że laptopy Apple charakteryzują się kiepską jakością... Mówiłem o tym już wcześniej, a i pretorians ładnie to ujął.

Pamiętajmy jednak, że wszystkie produkty Apple charakteryzuje prostota i wygoda użytkowania i zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie brakowało pewnych funkcji- tak jest np. z iPhone'm i narzekaniami niektórych osób, że nie można kręcić nim filmów pełnometrażowych albo że nie ma wbudowanego subwoofer'a. FrisTAJla, nikt tutaj jeszcze nie powiedział o mobilności MacBook'ów: wrzucasz go do plecaka i dzięki jego wadze i rozmiarom szybko zapomnisz, że masz przy sobie komputer. No i czas pracy na baterii (ok. 4-5 godzin, czasami nawet więcej) też imponuje. Pozdrawiam!

#46 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 11 września 2008 - 06:41

dodam swoje 3 grosze: - MAC zawiesza się raz do roku i to chyba tylko dla zabawy :) - VISTA czy XP po 3 miesiącach waży tyle co wieloryb (mac nie chomikuje tak plików) - prostota i przyjemność, przełączanie między oknami itp. itd.

#47 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 postów
  • Skądzachodniopomorskie

Napisano 11 września 2008 - 07:05

Zastanów się dobrze nad MacBookiem Pro, te co są teraz w sprzedaży są dopracowane. Ja bym na Twoim miejscu poczekał na nowego MBP, wtedy te co są teraz będą prawie w cenie MacBooka:) Aluminiowa obudowa ma swój urok;) Pozatym podświetlana klawiatura naprawdę się przydaje. MacBook Pro ma też jedną baaardzo istotną przewagę nad MacBookiem, porównaj sobie siłę grafiki w obydwu komputerach. MBP możesz podłączyć do dużego monitora i cieszyć się możliwościami i funkcjonalnością niezłego kompa stacjonarnego. Pozatym Maka kupujesz na trochę dłużej niż kompa pod windę. Ktoś coś pisał o poważnych pracach i iMacu. Zdaje się, że iMac jest bardziej do domu i amatorskich prac a do poważnych to jest Mac Pro a taki zawsze można rozbudować tak, że o zadyszkę będzie baaaaaardzo trudno:) No ale myślę, że jak ktoś dostaje tak poważne zlecenia to i na tyle poważną kasę, że stać go na Maca Pro, czego życzę;) Czytnik kart to nie problem bo pojawiły się takowe pod expresscarda. Ja mam gorzej bo do lustrzanki Canona nie pasują karty SD, więc skazany jestem na czytnik nieco większych rozmiarów pod usb. Z drugiej strony im więcej laptop ma złącz, czytników itp spraw, tym musi być większy lub mniej w nim miejsca pozostaje na odpływ powietrza. MacBook Pro praktycznie nie emituje hałasu. Jeśli miałby mieć czytnik kart, nawet na wszystkie karty świata i miałby przeszkadzać innym w zasypianiu, to wolę jednak jak jest taki jaki jest, czytnik kart podłączam raz na jakiś czas. Lapka zawsze się nosi w jakiejś torbie czy plecaku, więc noszenie dodatkowo ważącego 1,5g czytnika kart pod usb za kilka złotych naprawdę nie powinno być czynnikiem determinującym zakup laptopa. O wiele bardziej niż czytnik ad hoc przydaje się podświetlana klawiatura:) Reasumując plusy i minusy: -/+ awaryjność - z tego co mi wiadomo, w żadnym przypadku nie masz 100% pewności, że laptop nie będzie awaryjny, czy to Apple czy Dell, whateva, zawsze istnieje ryzyko. Musisz tylko wiedzieć jak egzekwować swoje prawa a to niestety przerabiałem już z pierwszym lapkiem, szczegółowo opisałem sprawę na forum więc jeśli chcesz poszukaj moich wcześniejszych postów. Dzięki tamtym doświadczeniom nauczyłem się teraz również inne sprawy załatwiać na piśmie i o wiele lepiej to wychodzi niż deklaracje różnych firm i ludzi rzucane "na twarz", uwierz o wiele mniej nerwów i de facto straconego czasu:) + MBP i MB system, daje przyjemność użytkowania komputera, w stosunku do windy, ja się szybko przestawiłem, nie jest to trudne, + MBP to grafika dająca o wiele większe możliwości niż w MB + MBP to matryca, moim zdaniem w MB jest ciut przymała, MBP 15,4 to idealny kompromis między komfortem pracy i mobilnością (waga i gabaryty), 17'' to już kolos jak na lapka, lepiej do 15,4 podłączyć monitor jak trzeba:) + MBP podświetlana klawiatura, mi naprawdę się przydaje + MBP aluminiowa obudowa, cieszy oko i praktyczna +/- mat czy glossy, ja wybrałem mat i nie żałuję:) do obróbki zdjęć bardziej praktyczna, +/- czy Maki są takie awaryjne? To kwestia psychologiczna, jak mi siadały pierdoły w windowsowych lapkach to nie dramatyzowałem, przymykałem oko, radziłem sobie sam, przy Maku który powinien być idealny a niestety zdarza się że nie jest, trzeba od razu podnieść raban na forum itd. Jest jedna zasada przy kupowaniu czegokolwiek - staraj unikać pozycji beta testera - wtedy Twoje szanse na trafienie bezawaryjnego egzemplarza diametralnie rosną. Tyle, że czasem trzeba podjąć ryzyko bo: - nie możesz czekać, - bo chcesz szpanować najnowszym modelem. Na koniec, nie jestem fanatykiem Maków, nie używam ich od niepamiętnych czasów. Do tej pory miałem 2 egzemplarze, jeden felerny, po ciężkich bojach (teraz już takich bym nie miał bo już wiem jak dochodzić swoich praw) wymieniony na nowy z którym nie mam, odpukać, żadnych problemów. Gdybym musiał znowu kupić sobie kompa do domu wybrałbym Maka, zdecydowanie. Pozdro Seba

#48 corrigo

corrigo
  • 183 postów

Napisano 11 września 2008 - 09:10

Mnie również przeszkadzał brak czytnika kart w MBP. Przyzwyczajenie do czegoś co było w poprzednim laptopie :).Rozwiazanie jest proste i eleganckie. czytnik w gniexdzie Express card. i tak zwykle jest nie zajęte.

#49 Mr.Proper

Mr.Proper
  • 88 postów

Napisano 11 września 2008 - 10:24

Ja mam białego macbooka. Spadł mi z biurka (otwarty, muzyka grała), raz miał zalaną matrycę i co? poza dwoma rzędami martwych pikseli i lekko wygiętą obudową (bo był wsadzony do niego pendrive jak spadał) nie dzieje się z nim nic. Obudowa nie pęka, choć często ze mną jeździ i nie jest specjalnie szanowany, wszak to mały notebook do zadań bojowych. Ja na ten sprzęt nie mogę złego słowa powiedzieć poza naprawdę głośnym systemem wsuwania/wysuwania płyt z napędu. Wszyscy psioczą, że się rysuje. Ja się zapytam co się nie rysuje? 13 cali w mb to rozmiar kartki A4, wsadzam go więc do tekturowej teczki od dokumentów, do torby i ognia. Zawsze można go okleić folią transportową, wtedy się nie porysuje. Nie ma nagrywarki DVD. So what? Ważne, że potrafi przeczytać nośnik. Kupiłem kabel IDE-USB i nie widzę problemów jak mnie do muru przyprze potrzeba nagrywania DVD. Ma duży trackpad, więc nawet bez myszki nie pracuje się na nim specjalnie ciężko, klawisze mają odstępy, nie są jak wszędzie jeden na drugim, co ja i wszyscy moi znajomi uważają za genialne, bo można w zasadzie walić na "oślep", a i tak nie nacisnę 2 na raz. Ma iSighta, do Skype wystarczy, a nawet jest nadto. Ma wyjście mini DVI, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robił za komp stacjonarny z UPSem. Ogólnie lubię ten sprzęt, a po tym w/w upadku powiedziałem sobie "więcej nic poza applem nie kupię".

#50 FrisTAJla

FrisTAJla
  • 116 postów

Napisano 11 września 2008 - 12:10

poczekam do wprowadzenia nowej lini MBP i wtedy zobaczymy z cenami:)bo jednak 6k to troszkę za dużo a w MB przeraża mnie ta matryca bo trochę mała jest no i brak express carda:)ale zobaczymy w każdym bądź razie muszę jeszcze poczekać trochę:)wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych