Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

odzyskanie danych po wymazaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2008 - 23:52

cześć

plytka instalacyjną wymazalem dysk (najprostrza metoda, bez dodatkowych opcji), niechcący kliknąłem nie tą partycje co trzeba... MASAKRA :/

teraz jest czysty, instalator mi staruje od razu... a zależy mi na zdjeciach (w sumie tylko)

czy jest jakakolwiek mozliwosc odratowania czegokolwiek z dysku z macbooka pro?

wielkie dzieki za jakiekolwiek rady...

---- Dodano 05-09-2008 o godzinie 06:28 ----
prosze oczywiście o informacje CZY JEST TO MOZLIWE tak samemu (nie w jakiejs firmie)

NIE OCZEKUJE ze ktos mi poprowadzi za rączkę...

#2 emwu

emwu
  • 72 postów

Napisano 05 września 2008 - 10:13

Jezeli podlaczysz dysk do innego komputera to mozesz sprobowac np Photorec, albo innego programu do odzyskiwania danych. Wazne jest, zebys nie zainstalowac systemu na wymazanej partycji, bo to moze spowodowac nadpisanie danych. Najprostsza metoda kasowania powoduje tylko wymazanie informacji o plikach znajdujacych sie na dysku, ale same pliki tam pozostaja - to tak ogolnie wyglada. Wiec mozesz sprobowac jakims programem do odzyskiwania danych przeskanowac ten dysk.

#3 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 11:25

Jezeli podlaczysz dysk do innego komputera to mozesz sprobowac np Photorec, albo innego programu do odzyskiwania danych. Wazne jest, zebys nie zainstalowac systemu na wymazanej partycji, bo to moze spowodowac nadpisanie danych.

Najprostsza metoda kasowania powoduje tylko wymazanie informacji o plikach znajdujacych sie na dysku, ale same pliki tam pozostaja - to tak ogolnie wyglada. Wiec mozesz sprobowac jakims programem do odzyskiwania danych przeskanowac ten dysk.

dzieki!!

ale chyba strace gwarancje na mojego Maka nie? dysku z MBP bez utraty gwarancji nie da sie chyba wyjac?

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 września 2008 - 11:32

Możesz podłączyć maczka w trybie dysku zewnętrznego, poprzez FireWire ( może poprzez USB też zadziała, ale tego nie wiem). Po starcie naciskasz "T" i czekasz aż na ekranie pojawi się znaczek FireWire. Jak się pojawi to w drugim komputerze pokazuje się twardy dysk Twojego komputera jako dysk zewnętrzny. Wtedy możesz robić różne czary-mary.

#5 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2008 - 13:16

Możesz podłączyć maczka w trybie dysku zewnętrznego, poprzez FireWire ( może poprzez USB też zadziała, ale tego nie wiem). Po starcie naciskasz "T" i czekasz aż na ekranie pojawi się znaczek FireWire. Jak się pojawi to w drugim komputerze pokazuje się twardy dysk Twojego komputera jako dysk zewnętrzny. Wtedy możesz robić różne czary-mary.

a moze to byc PC z WIN? (laptop dell xps m1530)

dzięki!!

#6 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 września 2008 - 20:18

Jeśli ma FireWire to oczywiście.

#7 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 września 2008 - 16:39

Witos dzięki!

no ma Grafika:Wtyczki FireWire.jpg - Wikipedia, wolna encyklopedia (ja mam ten wiekszy w MBP on ten mniejszy w DELLu)

tak wygląda to w tym DELLu (http://www.notebookc...c9191970ea.jpg)

1. czy próbowałeś z pod Windows (XP/Vista) odzyskiwać dane z partycji HFS? czy słyszałeś o czymś takim?
2. czy moze lepiej próbować tego spod Maca? (hak... :/ na pare godzin na tym dellu moze zagościć...)
3. czy lepiej kupić dysk zewnetrzny (muszę poczekać na $)i na nim postawić Leoparda (uruchominie z literka T) i wtedy odzyskiwać dane z dysku w MBP) ?

dzięki!
Piotrek

---- Dodano 08-09-2008 o godzinie 06:24 ----
mam iweści :)

dysk sformatowałem przez fat32 - wiec moge odzyskac go normalnie jakims dobrym Win programem... chyba :)

#8 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 08 września 2008 - 08:55

Fat32 ? to znaczy, że miałeś tylko windę na maczku ? skoro Fat32 to fattycznie każdy program do odzysku z windy będzie dobry, oczywiście powinieneś kupić najlepszy. System nie ma znaczenia, dysk się przecież podłącza jako zewnętrzny na każdym systemie i taki sam dostęp masz. Tylko nie zapomnij, jeśli podłączysz pod windą, wymontować urządzenia. Jak odepniesz tak po prostu, jak większość bolków to możesz sobie narobić kłopotu. FireWire to FireWire, małe czy duże nie powinno mieć znaczenia, ale nigdy nie podłączałem małym złączem dysków ani komputerów, dlatego nie wiem jak to jest.

#9 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 września 2008 - 20:03

Witos ja spod Mac OS X DVD sformatowalem dysk makowy FATem... (jest opcja MS DOS). Zrobilem to z zamiarem formatu drugiej partycji a nie drugiej... :/ a jakis dobry program pod \win do odzyskiwania danych ? dzięki

#10 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 września 2008 - 20:00

cos czuje ze nie odzyskam tych danych... 2 programy i nic... chyba jednak danych z HFS sformatowanych FAT32 nie da rady odzyskac... :(

#11 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 11 września 2008 - 20:09

cos czuje ze nie odzyskam tych danych... 2 programy i nic...

chyba jednak danych z HFS sformatowanych FAT32 nie da rady odzyskac... :(

Da rade, ale to trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Same programy, choćby najlepsze nie wystarczą.
Kiedyś mój znajomy początkujący makownik chciał sobie przez bootcampa zainstalować windows.
Po restarcie wskazał jak to w PC pierwszą partycje, ale windows napisał, że nie potrafi jej rozpoznać, więc ją usunął, założył nową i zaczął instalacje.
Jakież było jego zdziwienie, jak się okazało, że na maku ma tylko XP!
Siedziałem nad tym 2 dni.
Ale wszystko udało mi się odzyskać, łącznie z systemem. Chodził kulawo, ale po nałożeniu (Archive and instal) wszystko było tak, jak przed wypadkiem.
Dodam, że kolega też od lat zajmuje się odzyskiwaniem danych, ale niestety w tym przypadku trzeba mieć trochę doświadczenia z formatem HFS.

#12 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2008 - 11:38

Iro dzieki, ale co ja mam zrobic? Zainstalowac Mac Os X na dysku i próbować odzyskiwać jakimś programem??

#13 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 13 września 2008 - 12:44

Przede wszystkim nie ruszać nic na dysku, z którego chcesz odzyskać dane. Jeśli teraz zainstalujesz coś na nim, to szanse na odzyskanie bardzo zmaleją. Wyciągnąć dysk i oddać specjalistom. Gdybyś był bliżej Katowic, to bym ci to zrobił kompleksowo, bo dla mnie rozbieranie maczków, to nie pierwszyzna.

#14 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2008 - 13:53

ok ok, nie nie pisałem ale specjaliści powiedzieli mi ze to minimum 1200zł netto! tam wazne sa dla mnie zdjęcia z wakacjie (jednych) i kilka sesji okazjonalnych ale nie warte sa 1500zł! za tyle to ja na wycieczke pojade... :(

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 14 września 2008 - 22:09

To może niech Iro to zrobi ?

#16 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 września 2008 - 22:29

Mogę ci to zrobić o wiele taniej. Ale uwierz mi, to jest składanie danych bit po bicie. To nie jest zwykłe odzyskanie po wymazaniu, czy skasowaniu partycji. Te dane zostały trochę nadpisane. Najpierw trzeba wykonać dokładną analize, potem dopiero można zobaczyć które dane można odzyskać w całości. Jak by co, to telefon masz w moim podpisie.

#17 lucasik

lucasik
  • 7 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 02:10

...choc pewnie poradziles sobie juz z problemem, lub pogodziles sie z losem - dla nastepnych przeszukujacych w poszukiwaniu odpowiedzi: osobiscie polecam Boomerang Data Recovery (chyba cos kolo 100 USD) - mi juz tylek pare razy uratowalo :-) Nie mowiac o znajomych, ktorzy formatowali karty pamieci w aparatach... a ja im 'cudownie' je odzyskiwalem :-))

#18 AntoniKosiba

AntoniKosiba
  • 118 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 22 listopada 2008 - 00:11

Coś mi się kojarzy program, którym "szarpałem" kiedyś "odzyski" doskonale: Easy Recovery. Próbowałeś tego? Pamiętam, jak odzyskałem prawie wszystkie swoje dane, podczas gdy bawiłem się formatując i instalując de novo system kilkakrotnie, bo ktoś powiedział mi, że najwyżej do 7 razy sformatowanego dysku można odzyskać dane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych