iPhone 3G, czy Samsung Omnia?
Napisano 21 marca 2009 - 19:23
Napisano 21 marca 2009 - 23:12
To wszystko zostanie naprawione w versji softu 3.0.. No oprocz kamery xD Ale do tego jest darmowy program w Cydi(Cycorder) ktory nagrywa filmy w wspanialej jakości .=]
Ciekawe czy do Samsunga zrobia kiedys jakies uaktualnienie!! =] Wątpie..
Wiadomo że iPhone lepszy
W Samsungu już dawno jest uaktualnienie jakbyś chciał wiedzieć to raz...
A iPhone jest lepszy fakt, pod niektórymi względami(lepszy dotyk, multitouch, muzyka, filmy, net(chociaż nie do końca), ale z całym szacunkiem, do niektórym wymagań jest słabszy. Jeżeli chodzi o nawigacje, aplikacje czysto biurowe, pokaz prezentacji itp, tutaj iPhone nie ma szans! Bateria mi trzyma ok 3 dni przy używaniu navi, pokazywaniu prezentacji i graniu w Heroes Pocket jak mi nudno w pracy(ciekawe czy iP tyle wytrzyma). Co do obracania obrazu to wszystko trzeba dobrze ustawić i chodzi tak jak powinien. No i nie trzeba się bawić w jakieś cydie, łamanie go itp! wszystko się nagrywa bez żadnego problemu i to bez obawy o utratę gwarancji itp. Podłączenie z kompem to problem? No sorry normalnie widzi jako oddzielny dysk, więc co za problem? Lub ewentualnie przez program jako menadżer plików
iPhone to jest zabawka do pisania smsów, przeglądania netu i do słuchania muzyki lub też do odtwarzania filmów. A Omnia to jednak jest telefon bardziej biznesowy.
Napisano 22 marca 2009 - 07:50
Gość_Waters_*
Napisano 22 marca 2009 - 09:19
Napisano 22 marca 2009 - 10:00
no dobrze - każdy z nas ma trochę racji
wszystko zależy od tego co użytkownik ww. telefonów chciałby mieć
ja zmieniłem Omnię na iPhona 3G, bo szczerze przyznam, że panel "naciskowy" w Omnii jest wkurzający i to po kalibracji, wybór kontaktów (za pomocą softu Samsunga, czy też jeszcze bardziej tragiczny ten z WM6) to lipa
a poza tym mamy na WM np. ogromną ilość gier i programów, które są kiepskie jakościowo, pisane pod różne sposoby obsługi i często pod różne wielkości, czy też rozdzielczości wyświetlacza, to kolejna lipa
Zdjęcia w Omnii były dobre, ale tylko w dzień
GPS - no cóż AutoMapa spoko, ale na iPhona też będą aplikacje Turn by Turn
a jeżeli chodzi o to że Omnii nie trzeba "łamać" to tylko dlatego, że wszystkie gry i programy ściągamy z netu ale w pirackich wersjach.
Omnia była - dla mnie - fajna dopóki nie pobawiłem się iPhonem
Pozdro
No dokładnie każdy ma po trochę racji. Na całe szczeście jest teraz taki ogrom telefonów, że każdy znajdzie coś dla siebie. JA nie powiem, że mi się iPhone nie podoba. Bo jest fajny i IDEALNY do tego do czego został stworzony.
Jeżeli mówisz, że na iP będą takie aplikacje nawigacyjne.... i o to chodzi... BĘDĄ... A ja już potrzebuję, bo nie lubię zewnętrznej nawigacji.
Co do kontaktów w Omnii to fakt, jest to straaasznie wkurzające, dlatego mam inny program do obsługi kontaktów. Ja nie mówię, że Omnie nie ma wad, bo oczywiście, że ma i to niemało. Jednakże ja patrzę na inne rzeczy. Dla mnie szczerze mówiąc idealnym połączeniem jest iPhone + Omnia + Touch Flo 3D z takiego HTC Diamond. Ale wiadomo, że nie można mieć wszystkiego.
A i jeszcze jeżeli chodzi o zdjęcia to robi bardzo dobre zdjęcia w nocy na nowym sofcie. Właśnie jeszcze pytanie na jakim sofcie pracowałeś na Omnii. Bo z tego co widzę to raczej nie na SAHJ3. On naprawdę wprowadza masę poprawek, które i tak nie eliminują niektórych wad. Ale jak widać Omnia ma tak samo akutalki jak iPhone. I spokojnie ja nie jestem z tych co mówia, a iPhone nie ma mmsów i kamery do wideorozmów bo z tego praktycznie nie korzystam i jest mi to zbędne, a wiadomo, że w USA raczej z tego nie korzystają(mówię tutaj o oryginalnym oprogramowaniu, chociaż z tego co czytałem to w 3.0 już będą mmsy, dla mnie i tak zbędne).
Patrzyłem właśnie na nawigację, offica, maile, pokaz prezentacji poprzez telefon, podłączenie tv out. Muzyki na telefonie nie słucham, bo szkoda mi baterii. Dlatego mój wybór padł na Omnię.
Oba telefony są naprawdę dobre do tego do czego zostały stworzone. I tyle...
Napisano 22 marca 2009 - 10:13
W przeciwieństwie do większości, nie chciałbym pisać o wadach i zaletach Omni i iPhone'a bo te zostały już przedstawione kilka razy, nie mniej chciałbym dorzucić swoje trzy grosze.
Na początek uwaga ogólna - Samsung omnia, to nie jest telefon. To pocket, a właściwie palmofon.
Teraz trochę o Omni (i właściwie o większości urządzeń z WM Prof) na pokładzie.
Ekran.
Dotykowość (naciskowość) ekranu w pocketach ma swoje wady i zalety. Nie wątpliwie do wad należy kalibracja. Każde pierwsze uruchomienia, jak i uruchomienie po Hard Reset, wymaga od użytkownika przeprowadzenia kalibracji ekranu. Od precyzji wykonania kalibracji zależeć będzie późniejsza dokładność ekranu. Tak czy inaczej część ekranów ma tendencję do rozkalibrowywania się wraz z upływem czasu. Zaletą tego typu ekranów, jest to, iż można je "macać" czymkolwiek - rysikiem, palcem, rękawiczką.
Firmware.
To chyba największa różnica między IP a WM. W iPhonie można zainstalować tylko firmeware pochodzący od Apple'a. W WM ROM możebyć zaróno oficjalny (pochodzący od producenta), nieoficjalny (stworzony przez zapaleńców), jak i "ugotowany" (na bazie istniejącego ROMU- tworzy się własny zawierajacy żądane dodatki, lub pozwbawiony rzeczy niechcianych).
I ta różnorodność ROM-ów została wskazana jako zaleta Omni. Nic bardziej mylnego. Zajrzyjcie do PDAclubu do działu Omni - najczęściej powtarzane pytanie "Jaki wybrać ROM". Oficjalne są beznadziejne, spowalniają system, wiele nieoficjalnych ma braki, czy jest wręcz mało stabilna. Ale wybranie ROM-u nie kończy zabawy. Czas wybrać Radio.
I znów w IP jesteśmy skazani na Baseband oferowany przez Apple'a. W WM RadioRomów są dziesiątki. Masz problem z GPS-em - zmień radio. GPS- już OK, ale zasieg GSM kiepski? No to trzeba szukać nowego radia.
Podsumowując - możliwość konfiguracji na poziomie Firmware w każdym PDA opartym an Windows Mobile jest ogromna i dużo większa niż w przypadku iPhone'a. Nie jest to jednak do końca zaleta.
"Aby działało trzeba pogrzebać".
I faktycznie dopasowanie iPhone'a do swoich potrzeb wymaga czasu. Niestety w przypadku palmofonu jest identycznie, tylko .... gorzej.
Kupując iPhone'a i nie decydując się na jailbreaka skazuję się na to, że będę używał iPhone'a z ograniczeniami nałożyonymi przez Apple. Ale wszystkie funkcje które on posiada będą działały i to działały poprawnie.
W przypadku WM tak nie jest. Jeśli trafię na kiepskiej jakości brandowany ROM (dostarczony przez polskiego operatora) pocket będzie działał fatalnie. Czekają mnie zwiechy sytemu, jego mulenie, problemy z zasięgiem. Będę musiał wymenić ROM i radio, co dla początkującego użytkownika proste nie jest. No i dla naszych operatorów - więże się z utratą gwarancji.
Nawigacja.
Duży plus urządzeń z Windows Mobile.
Na IP nigdy nie wyjdzie AutoMapa. Los TomToma jest nieznany. Ale pojawiają się jaskółki.
Na pdaclub'ie mieliśmy okazję oglądać nawigację przygotowaną na Iphone'a. Był to program firmy Sygnis (na WM produkują program Navroad). Jest on w pełni gotowy - czeka jedynie na zgodę Apple'a na umieszczenie go w AppStore. Program jest całkiem fajn: ma niezłe mapy polski, asystenta pasa ruchu, "tablice drogowskazów", interface bardzo zbliżony do TomTom'a. Ma jednak pewną wadę. Jest wolny. Wyznaczenie na iPhone'ie trasy z Hamburga do Krakowa trwa ok. 2 - 3 minut.
Soft.
Mówi się, że za soft na iPhone'a trzeba słono płacić, podczas gdy na Omnię są tysiące programó za darmo. Owszem. WM ma bardzo duże (a nawet ogromne) wsparcie w postaci freeware'u. Nie mniej jednak za większość fajnych i potrzebnych aplikacji trzeba płacić (pomijam tu oczywiście kwestie nielegalnego dostępu do programów). I to płacić zazwyczaj dużo więcej niż za identyczny program na iPhone'a.
Przykładem niech będzie najlepszy istniejący program do PIM-u - Pocket Infromant. W wersji na WM kosztuje on prawie 30 $. Na iPhone'a - już tylko 13 $ (w "naszym" AppStre 10,49 E).
Podsumowując
Omnia ma swoje zalety. Wiele zalet. Ale niech nikt się nie łudzi, że kupując Omnię (czy jakikolwiek inny palmofon) dostanie do ręki "komórkę" - czyli wyjmie z pudełka, naładuje i może używać.
Napisano 22 marca 2009 - 10:50
Napisano 22 marca 2009 - 11:04
ale co do oryginalnego softu w sensie oficjalnego to nie do końca się zgodzę, ponieważ SAHJ3 jest naprawdę szybki. I tyle w temacie. PEACE!
Faktycznie najnowszy ROM Samsunga, jest nie najgoszy. Tyle tylko, że mi (jak podkreślałem na początku) chodziło nie tylko o Omnię, ale ogólnie o WM, a np. Diamond ciągle czeka na szybki oficjalny ROM.
Napisano 22 marca 2009 - 11:05
Chodziło mi o przechowywanie zdjęć i przeglądanie ich ewentualnie i potem przesył na kompa, do tego ma MB Pro;) Spokojnie... Nie mówiłem o aparacie... Do robienia zdjęć używa jakiejś tam lustrzanki...
Od tego to sa juz programisci ale niewiem czy zajeli sie tym nieoficjalnie na iPhona ale np. SE od kumpla po takich modyfikacjach gra glosniej niz klasowe radio

Napisano 22 marca 2009 - 21:58
Napisano 22 marca 2009 - 23:59
A aplikacji masz 100x więcej niż na windowsa
Przesadziłeś. Wg Apple'a w Appstore jest obecnie ok. 15.000 apliakcji.
Jednocześnie na WM w samym tylko Pocketgear jest ich ponad 12.000, w Handago prawie 8.000, a freewareppc ok. 4.000. Łacznie daje to jakieś 20.000 programów na WM (bo część może się powtarzać). Aby na iPhona było 100x więcej musiałoby być ich aż 2.000.000.
Napisano 23 marca 2009 - 12:33

Napisano 23 marca 2009 - 12:37
Napisano 23 marca 2009 - 16:11
Napisano 23 marca 2009 - 20:52
Taaa... a w AppStore same perełki... Głupiego GiftCarda nie ma na co wydać bo sam crap.Tylko ze aplikacje na iPhone sa 100X lepsze od tych na omnie ale ich jest mniej na omnie wiecej ale za to samych "pis of szituf" (...)
A iPhone zawdzięcza swój sukces genialności produktu przy zerowym udziale marketingu. Obudź się!Samsung omnia to nic innego jak wm+marketing, chyba nawet większy niż ip w europie.
Napisano 23 marca 2009 - 21:05
Taaa... a w AppStore same perełki... Głupiego GiftCarda nie ma na co wydać bo sam crap.
A tu się nie zgodzę.
Kupiłem sporo świetnych aplikacji na iPhone w AppStore (co prawda nie przez kombinowanie z giftcardami, tylko uczciwie kartą kredytową).
Kilka przykładów:
AirSharing
Color Expert
Wunder Radio
Stickies

gier nawet nie liczę ale też parę bardzo przyjemnych
Napisano 23 marca 2009 - 21:10
w appstore jest na obecna chwile ponad 25000 tytulow. Statystyki AppStore z konferencji iPhone 3.0 | Spider's Web
Na stronie Apple (Polska) - iPhone wisi baner: "iPhone 3g. 15000 programów. I wciąż przybywa".
Stąd zaczerpnąłem info o ilości programów w AppStore.
Napisano 24 marca 2009 - 03:18
Na stronie Apple (Polska) - iPhone wisi baner: "iPhone 3g. 15000 programów. I wciąż przybywa".
Stąd zaczerpnąłem info o ilości programów w AppStore.
Find & Track iPhone Apps, Fast | Apptism obecnie sledzi 27900 programow na iPhone
Napisano 24 marca 2009 - 10:28
Może Cię zdziwię, ale na WM nie potrzebujesz karty kredytowej i routera z wifi żeby wrzucać i przeglądać dokumenty na nim. Co więcej można je edytować, więc nie jest to najlepszy przykład...A tu się nie zgodzę.
Kupiłem sporo świetnych aplikacji na iPhone w AppStore (co prawda nie przez kombinowanie z giftcardami, tylko uczciwie kartą kredytową).
Kilka przykładów:
AirSharing
(...)
Napisano 24 marca 2009 - 10:47
Napisano 24 marca 2009 - 13:33
Napisano 03 sierpnia 2009 - 22:51

Napisano 03 sierpnia 2009 - 23:00

Napisano 03 sierpnia 2009 - 23:03
Napisano 04 sierpnia 2009 - 11:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych