Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

SKYPE 1.5.0.17 BETA VIDEO ?

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 June 2006 - 00:31

Nie mam kamery, więc nie mogę sprawdzić. Może ktoś potwierdzić działanie ? :D
Dołączona grafika

Można pobrać stąd.
Wersja beta, więc zaleca się zrobienie backup'a poprzedniej wersji.

#2 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 30 June 2006 - 00:54

Zaraz zabieram sie do testowania... :D OKi, sprawa wygląda tak: - zaliczylem kilka "zwisów" aplikacji przy starcie - jak już sie uruchomi i działa, musze wpisać usera i hasło, mimo wcześniej zaznaczonej opcji "zapamiętaj" - moja kamerka (logitech Pro 4000) jest widziana w opcjach, i widze swoją facjatę, ale inna osoba gdy do niej zadzownie mnie nie widzi, ale ja mogę tą inną osobę zobaczyć - może muszę mieć inne drivery do Kamerki, ale ona działa poprawnie w systemie, i z iChatem, więc to raczej wina tej wersji Skype BETA - jest nowy wygląd Skype, chyba bardziej mi się podoba... :D - wersja baaaardzo niestabilna, przy uruchamianiu miałem problemy (średnio 2,3 razy musiałem uruchamiać, zanim sie program poprawie załadował) Więc na razie, ja mogę podglądać, a inni mnie nie, testowałem z jedną osobą tylko (bo jest 2 w nocy!). Może komuś innemu się bardziej poszcześci. :D

#3 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 June 2006 - 01:24

Akurat mi chodzi o to żeby widzieć drugą osobę, więc z rana biegnę po kamerkę :D Co do zwisów to też nie mogłem uruchomić na początku, wyrzuciłem teczkę usera, zalogowałem się i już jest ok. Jak na mocną Bete to i tak dobrze ;) Okna rozmowy rządzą :)

#4 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 30 June 2006 - 01:32

No wyrzucenie teczki ze starymi ustawieniami pomaga, to fakt. Z kolejną osobą, tym razem makowcem, sytuacja podobna, ja widzę 2 osobę, a ona mnie nie... :P

#5 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 June 2006 - 01:38

Napisze krotko Chodzi beznadziejenie. Niby widzi w preferncjach video obraz ale juz podczas dzwonienia nie. Dodatkowo wiesza sie niemilosiernie :o Nie polecam. Wole zostac przy ichacie, ktory jednak o dziwo dziala z nowym AIM-em na Windows. Dzis testowalem i dzialalo bez zarzutu :D dodam,ze testowalem to z przemionem :D

#6 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 30 June 2006 - 02:00

Podejrzewam, że jest to pewnie problem wersji BETA, ale rokuje to dobrze. Może będziemy mieli wkońcu Skype 1.5 :P ( w świecie PC jest już bodajże 2.5, ale co tam, grunt, że działa).

#7 lijo

lijo
  • 163 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2006 - 02:01

Hex czy możesz wkleić cały link strony gdzie jest ta beta skype? bo jak klikam na link przy Twoim poście to same kwadraciki mam:) ciekawi mnie jak kamerka w moim macbooku zadziała.... ok już mam go. Mi program chodzi, podmieniłem tylko ze starą wersją i bez problemów, kamerka działa. Jeszcze nie dzwoniłem, jest 2.45 w nocy. Może rano coś posprawdzam.

#8 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 June 2006 - 02:05

Hex czy możesz wkleić cały link strony gdzie jest ta beta skype? bo jak klikam na link przy Twoim poście to same kwadraciki mam:) ciekawi mnie jak kamerka w moim macbooku zadziała....

To może kliknij prawym i 'Download Linked File..." ?

http://forum.skype.c...pic.php?t=57499
i do pliku.
http://adour.mynetli.../Skype_BETA.dmg

#9 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 June 2006 - 04:33

U mnie nic nie pomogło, program się nie uruchomił. (PM g5 2x1,8, 10.3.9)

#10 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 30 June 2006 - 08:42

@insider - może to wersja "Tiger only" ! Co do mojej kamerki, może driver iChatUSB przeszkadzał w połączeniu ale dziwne, bo iChat był wyłączony, a w preferencjach moja kamerka byla widoczna i widzialem siebie. Po nawiązaniu rozmowy obraz w preferencjach zastygał...

#11 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 30 June 2006 - 14:19

@insider - może to wersja "Tiger only" !

Nie uruchomilby sie w ogole. A ten wstal i zawieszal sie na polaczeniu z internetem.

#12 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 30 June 2006 - 14:33

Miałemk to samo. Wywaliłem /users/krzemien/Library/Application Support/Skype gdzie 'krzemien' to mój username. I tracąc przy okazji wszelakie ustawienia, historię i takie tam Skype poszedł. I działa, ale nie mając aktualnie iSighta pod ręką nie wiem jak działa...

#13 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 01 July 2006 - 00:43

Dziala swietnie.

#14 lijo

lijo
  • 163 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 July 2006 - 00:47

ja wracam do stabilnej wersji 1.4.0.49, cieszy mnie że coś się dzieje z programem, ale obecna wersja beta w rozmowach jest kiepska, moi rozmówcy nie widzą mnie.

#15 barteks75

barteks75
  • 43 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 July 2006 - 07:10

B Careful ;)

Hmmm, może macie to o czym tu piszą?
http://share.skype.c...d_new_releases/

Ja tam wolę sprawdzoną 1.4.0.49 :D

be patience my dear! ;)

#16 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 01 July 2006 - 10:54

Mysle, ze w tym calym zamieszaniu jest jedna bardzo wazna sprawa. Apple do tej pory na sile blokowal uzytkownikow kamerek USB, co mialo na celu popularyzacje iSight. Bylismy skazani na placenie za programy w stylu iChatUSBCam lub szukanie innych sztuczek. Mam nadzieje, ze Apple, po pojawieniu sie Skype Video, wypusci nastepna wersje iChata z mozliwoscia uzywania WASZYSTKICH kamerek internetowych, bo jesli nie, to nie wroze mu swietlanej przyszlosci. Jak narazie jakosc dzwieku jest w Skype znacznie lepsza.

#17 KaszubaS

KaszubaS
  • 225 posts

Posted 01 July 2006 - 11:26

Mysle, ze w tym calym zamieszaniu jest jedna bardzo wazna sprawa. Apple do tej pory na sile blokowal uzytkownikow kamerek USB, co mialo na celu popularyzacje iSight. Bylismy skazani na placenie za programy w stylu iChatUSBCam lub szukanie innych sztuczek.
Mam nadzieje, ze Apple, po pojawieniu sie Skype Video, wypusci nastepna wersje iChata z mozliwoscia uzywania WASZYSTKICH kamerek internetowych, bo jesli nie, to nie wroze mu swietlanej przyszlosci. Jak narazie jakosc dzwieku jest w Skype znacznie lepsza.

Kazdy kijek ma dwa konce. Koncepcja Apple to jednak przemyslana, konsekwentna strategia oferowania zinterowanych, gotowych rozwiazan. Podobnie sprawa sie ma z konstrukcja iTunes+iTMS+iPod. W chwili obecnej wiekszosc komputerow sprzedawanych przez Apple ma wbudowane kamery. Apple najwidoczniej chce sprzedawac rozwiazanie zintegrowane - stanowi calosc i zapewnia pewne, okreslone parametry (np. jakosc i funkcjonalnosc kamery jest czynnikiem stalym) mogac zapewnic dla takiego zestawu staly support (choc w ichat 3.0 maja z tym chyba jakis problem sadzac po ilosci ociekajacych desperacja postow na applowskim disscussion board). Jesli prawda sa pogloski o implementacji telefonii VoIP w iChat to mysle ze bedzie on mogl nadal czuc sie dosc pewnie. Nie zgodze sie tez co do kwestii jakosci dzwieku - z mojego doswiadczenia wynika ze ichat zapewnia mi zdecydowanie lepsza jakosc dzwieku (a poki co takze obrazu). Poza tym obciaza procesor w znacznie mniejszym stopniu co pozwala nie odsylac multitaskingu do kata w trakcie rozmowy (sprawdzenie e-maila, obejrzenie www lub nawet przesuwanie ikonek na desktopie podczas rozmowy z powiedzmy imaca g3 jest na skype katorga - dzwiek sie tnie a wirujaca pilka plazowa dominuje akcje na ekranie. Ichat nie sprawia takich problemow).

#18 McGee

McGee
  • 13 posts
  • Skądgorzow

Posted 01 July 2006 - 12:49

A mógłby mi ktoś powiedzieć, jak ta beta sobie radzi z G3@400? Bo obecna stabilna wersja nieźle żre zasoby brzy samej transmisji dźwięku i zaczynam się obawiać o użyteczność mojego maczka do rozmów video...

#19 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 01 July 2006 - 13:04

Jeszcze niedawno mialem w domu iMaca G3/600 i pamietam, ze wlaczenie videorozmowy w iChat powodowalo calkowite pochloniecie jego mocy. Nie szlo robic niczego innego. Mysle, ze nie mozemy dyskutowac o jakosci programu na podstawie jego nie/wydolnosci na jakims starym maku. Ja, na moim PM G5/2x2Ghz z 2.5Gb pamieci, mam wlaczonego iChata z video, Skype i Kadu i czasem gadam z kumplem przez pol dnia skladajac jednoczesnie folder w InDesign + PS + Ill i nic mi sie nie tnie, wiec punkt odniesienia bywa rozny. Z wlasnych obserwacji moge jedynie potwierdzic to co napisalem wczesniej: Skype oferuje (u mnie) ZNACZNIE lepsza jakosc DZWIEKU niz iChat i bardzo sie ciesze, ze bezposrednia walka na polu video zostanie rozpoczeta, bo mam wrazenie, ze Stefanowi bylo za dobrze :) Wreszcie bedzie mozna pogadac z rodzina na pc :)

#20 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 01 July 2006 - 14:26

Pejot, u mnie jest dokladnie odwrotnie. Obecnie. Kiedys bylo tak jak piszesz, iChat byl cichszy a Skype przenosil dobry, mocny dzwiek. Od kilku tygodni natomiast Skype dziala dobrze ale tylko gdy...korzystam ze skype out czyli dzwonie na telefony stacjonarne lub komorkowe. Zwykle polaczenia komputer-komputer to jakis koszmar. Dzwiek jest zrywany, dociera z ogromnym opoznieniem, zanika, przerywa sie. Polaczenia pograzaja sie w gluchej ciszy , pomaga dopiero rozlaczenie i ponowne nawiazanie polaczenia... Oczywiscie tylko na chwile bo za moment jest to samo. Jako, ze rodzina ma Maca to zaproponowalem zmiane Skype na iChat i problemy zniknely. Polaczenia sa czyste, klarowne, dzwiek idzie rowno, obraz tez. Rozmowa moze trwac dlugo bez zadnego klopotu z dzwiekiem. Szczerze mowiac wole by iChat nie wspieral innych niz iSight kamer. Bo taki uklad jaki jest teraz gwarantuje, ze wszystko dziala.

#21 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 01 July 2006 - 14:35

U mnie Skype jest bardziej bezproblemowy, zawsze się połączy, ale lubi zrywać połączenia, czasem po 15 minutach, czasem po godzinie, zależy jak mu sie spodoba. iChat ma problemy z łączeniem, ale nie zrywa, i chyba ma lepszą jakość dźwięku, ale to czasem zależy. Preferuje iChata, ale używam częściej Skype, bo mniej problemowy. Może wkońcu coś zrobią z tym iChatem i jego protokollem łączenia się oraz komunikacją błędów.

#22 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 01 July 2006 - 14:40

Ciekawe jest to, że potwierdzasz moje obserwacje: miałem 1,5 miesiąca temu telekonferencję przez Skype'a z dwiema koleżankami: jedna jest w USA, druga w Egipcie. I paradoksalnie właśnie największy problem był z połączeniem z USA: bardzo duża latencja, zniekształcony dźwięk, zaniki... Ciekawe jest też to, że z ową koleżanką odkrywałem uroki darmowego rozmawiania przez ocean i dwa lata temu rozmowa brzmiała tak jak z drugiego pokoju... Może Wielki Brat przykłada do tego swoje Czułe Ucho ;-)

#23 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 01 July 2006 - 14:46

@krzemien nie do konca, Skype ma najbardziej "zakręcony" protokuł wśrod komunikatorów, np. połączenia z moim sąsiadem odbywaly się przez Australie, itp... więc czasem zależy jaką sobie Skype drogę wybierze

#24 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 01 July 2006 - 15:08

Ja tam nie wiem, zakręcony protokół to jedno, a zgoda kongresu na podsłuchiwanie obywateli USA to drugie... ;-)

#25 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 01 July 2006 - 15:10

U mnie nie ma problemów z rozmawianiem na Skype, z kilkoma osobami tak rozmawiam regularnie, co tydzień dzwonię do babci jak przykładny wnuczek i najmniejszych problemów z jakością rozmowy nie mam. Jeśli są opóźnienia i rozmawia się tnie to problemy te znikają jak rozmówca wyłączy program p2p. Co do iChata to spróbowałem raz i zbyt dobrze nie było więc wróciliśmy do Skype, Gizmo też ma swoje jazdy więc na razie pozostaję wierny

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users