Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[2.0.x 3G] Zdjęcie blokady sim - jakie są możliwości?

• Please log in to reply
69 replies to this topic

#51 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 09 September 2008 - 12:17

Poza tym po co 4 wątki na ten sam temat ??

http://www.myapple.p...html#post711879

http://www.myapple.p...a-new-post.html

http://www.myapple.p...html#post711719

http://www.myapple.p...html#post711698

#52 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 09 September 2008 - 12:22

osobiście mam wrażenie, że info o zdejmowaniu simlocków to ściema (nie ma tu chyba nikogo, kto takowego już zdjął w salonie).
informują o tym tylko po to, żeby ludzie kupowali telefony. a potem mają nas w d..pie

Oby to nie było prawdą, ale jeśli tak, to na pewno im tego nie daruję. Zrobię wszystko, żeby dochodzić swoich praw.

#53 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 09 September 2008 - 12:23

przed chwilą dzwoniłem jeszcze raz do Ery. tym razem na złotą w w-wie.

simlocki zdejmują jedynie z telefonów po gwarancji bądź z tel. kupionych bez abonamentu.

to też może być ściema, bo na początku poinformowałem, że mam tel. kupiony w salonie w wyniku aneksu przedłużającego umowę. nie zaliczam się więc do tych, którzy locka mogą zdjąć.

osobiście mam wrażenie, że info o zdejmowaniu simlocków to ściema (nie ma tu chyba nikogo, kto takowego już zdjął w salonie).
informują o tym tylko po to, żeby ludzie kupowali telefony. a potem mają nas w d..pie

Czy naprawdę sądzisz, że oszukiwali by ludzi ?? Ilu z nas już interweniowało ? Sądzisz, że w salonach firmowych okłamywaliby klientów??
Sorry, no ale nie podejrzewam jednej z największych firm w Polsce, aby oszukiwali klienta.
Wprowadzali go w błąd.
Rozumiem rozgoryczenie, ja również jestem wściekły, ale masz bujną wyobraźnie - muszę przyznać. I nie pisz, że dzwoniłeś do BOK bo tam się i tak niczego nie dowiesz. Lepiej dobij się do prezesa, to wtedy to będzie warte umieszczenia na forum.

#54 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 09 September 2008 - 12:42

Sorry, no ale nie podejrzewam jednej z największych firm w Polsce, aby oszukiwali klienta.
Wprowadzali go w błąd.

Oprator ten został już nie jeden raz ukarany przez Urząd Komunikacji Elektronicznej, więc nie popadałbym w zbytnią euforię.

#55 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 09 September 2008 - 13:22

trochę OT 1. Kupuje telefon w folii z simlockiem ERY na allegro (sprzedawca dostał go za 1zł do abonamentu), otwieram w domu, zakładam nakładkę sim i normalnie aktywuję w iTunes? Czyli każdy tel. musi być aktywowany bo nie będzie działał? 2. Dla takiego telefonu - kupionego w abonamencie (według zapewnień operatora) nie będzie możliwe zdjęcie simlocka programowo do czasu końca gwarancji? 3. Mogę normalnie korzystać z gwarancji w każdym salonie ERY?

#56 auntie_alicia

auntie_alicia
  • 74 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 09 September 2008 - 23:17

No dobrze, a co jeśli kupuję telefon z simlockiem Ery (np na Allegro) i wkładam w niego moją sim, która jest z Ery? Czy też będzie problem? Czy zadziała bez problemu?... Ktoś próbował?!

#57 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 09 September 2008 - 23:26

taka na pewno będzie ci działać.

#58 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 10 September 2008 - 08:36

Witam was. Skoro wszystkie formy nacisku, telefony, wizyty w salonach nie skutkują, proponuję aby spróbować utrzeć nosa Erze i wszystkim innym. Nie wiem czy to coś da, ale próbować zawsze warto. Mianowicie ja wczoraj wysłałem mail do Uwagi TVN, może wspomoglibyście mnie w tych działaniach. Oto treść:
Witam

Chciałbym zwrócić Państwa uwagę na problem z którym boryka się setki osób w Polsce.
Mianowicie całkiem niedawno z wielkim boomem pojawił się w Polsce iPhone 3G.
Jest on dostępny w sieciach ERA, Orange jak również w resellerach Apple: iSpot i Cortland.
Telefon można nabyć w abonamencie jak również w wolnej sprzedaży (bagatela 1899 zł za model z pamięcią 8GB).
Wszystko by było świetnie, gdyby nie zabezpieczenia operatów blokadą simlock. I nie chodzi tutaj o zdjęcie
simlocka podczas trwania umowy z operatorem, ale o zdjęcie go w sytuacji kiedy za telefon wiele osób w Polsce zapłaciło
pełna kwotę 1899 zł, nie podpisując umowy z operatorem. Podczas zakupu przedstawiciele z uśmiechem na twarzach
zapewniali, że blokady na telefonach zakupionych bez umowy będą ściągane od 3 września.
Niestety od 3 września Era i Orange milczą. Ani w salonach ani na infoliniach nie można zasięgnąć informacji kiedy będzie można to uczynić.
Wynik tych działań to wielu klientów nabitych w przysłowiowa butelkę. Nie możemy korzystać z naszych telefonów mimo, że
zapłaciliśmy za nie duże pieniądze. Zapraszam serdecznie na ogólnopolskie forum MyApple.pl Polish Mac Community gdzie wiele osób wyraża ubolewanie, że zostały oszukane przez sieć ERA, Orange iSpot i Cortland, których pracownicy przy ladzie sklepowej zapewniali nas kupujących, że simlocki będą ściągane od 3 września.
W imieniu wszystkich osób, które zakupiły telefon Apple po uprzednich zapewnieniach wyżej wymienionych firm proszę o pomoc w tej sprawie. Ponieważ nasze naciski, telefony, wizyty w salonach firmowych operatorów zaowocowały jedynie spisaniem numerów IMEI telefonów i udzieleniem
informacji, że simlock zostanie ściągnięty.....kiedyś. Nie wiadomo czy w przeciągu 24h, czy za tydzień, czy po tym kiedy wygaśnie umowa, której nikt nie podpisywał.

Pozdrawiam

Oczywiście należy się jeszcze popisać i wysłać na adres uwaga@tvn.pl
Nie wiem czy to coś da , ale może jeśli każdy z nas wyśle takiego maila to wzbudziłoby to zainteresowanie. Proszę o żebyście się wpisywali, kto wysłał. Ja już tu zrobiłem.

#59 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 10 September 2008 - 08:42

To raczej sprawa dla Weiss'a a nie na Uwaga :)

#60 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 10 September 2008 - 08:53

Maila wysłałem, a dodatkowo posłałem info do Dziennika Internautów.

#61 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 10 September 2008 - 09:10

wysłałem również do tego dziennika

#62 nintendo2

nintendo2
  • 27 posts

Posted 10 September 2008 - 10:23

czytajcie, jakie jaja!!! zadzwoniłem dziś ponownie (wczoraj już raz to zrobiłem) do Ery na Złotą w W-wie. inna pani na pytanie o zdjęcie locka z tel. kupionego w iSpot powiedziała, że wystarczy faktura zakupu i zdejmują blokadę bezpłatnie. ta sama osoba powiedziała mi również, że z telefonu kupionego w Erze na przedłużenie umowy czy zawarcie nowej umowy też mogą zdjąć blokadę, tyle, że tel. straci gwarancję. szkoda, że nie nagrałem tej rozmowy. :))

#63 Zuar

Zuar
  • 9 posts

Posted 10 September 2008 - 13:21

Czy te blokady SIM z zagranicznych iPhone'ow sa na 1 konkretnego operatora czy na liste oficjalnych operatorow z calego swiata? Bo zastanawia mnie taka sytuacja: np. jest iPhone z Niemiec u operatora T-mobile z jego simlockiem (zalozmy ze taki jest). Czy bedzie sie go dalo aktywowac we wszystkich krajach gdzie jest T-mobile, czy tylko w Niemczech? Z kolei jak ktos kupil kiedys iPhone'a 2G w Wielkiej Brytanii gdzie, jak wiadomo, byl on oferowany przez Orange - to czy teraz w Polsce da sie go juz aktywowac, skroro wlasnie Orange go u nas ma w ofercie? A jezeli jest to lista operatorow, a nie jeden konkretny, to czy np. majac iPhone'a 2G da sie teraz go uzywac np. w Era, czy dalej tylko w AT&T? Z tym 3G jest ciekawsza sytuacja...

#64 laza

laza
  • 192 posts
  • SkądGniezno/Poznań

Posted 10 September 2008 - 14:30

czytajcie, jakie jaja!!!

zadzwoniłem dziś ponownie (wczoraj już raz to zrobiłem) do Ery na Złotą w W-wie.

inna pani na pytanie o zdjęcie locka z tel. kupionego w iSpot powiedziała, że wystarczy faktura zakupu i zdejmują blokadę bezpłatnie.

ta sama osoba powiedziała mi również, że z telefonu kupionego w Erze na przedłużenie umowy czy zawarcie nowej umowy też mogą zdjąć blokadę, tyle, że tel. straci gwarancję.

szkoda, że nie nagrałem tej rozmowy.
:))

albo simlock albo gwarancja!

#65 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 10 September 2008 - 14:55

A ja przed chwilą rozmawiałem ponownie z BOA Ery i dostałem od tej samej osoby dwie sprzeczne informacje. Mianowicie, pani Kornelia G. poinformowała mnie, że z jej informacji na temat iPhone'a wynika, a wiedzę ma sporą w tym zakresie, co podkreśliła, że Era ma podpisaną umowę z Applem na wyłączność co może rodzić problem ze zdjęciem simlocka, to po pierwsze.
Po drugie powiedziała, że system do jego zdejmowania jest dopiero opracowywany, ale że wie, UWAGA, że simlocka z iPhone 3G zdejmują już "ludzie" - w sensie kolesie z BOXach GSM (niezły joke, ja jeszcze o tym nie słyszałem).
Opisując mój przypadek powiedziała, że jedynie pozostaje mi kontaktować się w tej sprawie z Salonem, w którym dokonałem zakupu, co więcej nie ma możliwości zwrócenia telefonu.
Póki co minęło 48h od zakupu i wysłania przez pracownika prośby o zdjęcie simlocka, póki co telefon cały na pewno ma blokadę, jutro minie 72h i na pewno udam się w tej sprawie do salonu - nie łudzę się, że do tego czasu simlock zostanie zdjęty.

Tym czasem jestem świeżo po rozmowie z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów i prawnik poinformował mnie, że jak najbardziej aparat może zostać zwrócony, należy napisać oświadczenie, w którym trzeba podkreślić bezpodstawne wzbogacenie się operatora, a także powołać się na Artykuł 84 § 2 kodeksu cywilnego:

§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Oznacza to po prostu, że zakupu dokonałem pod wpływem błędu, w który zostałem wprowadzony przez operatora i tym samym żądam zwrotu pieniędzy.

Jeśli natomiast to nie poskutkuje będę bezpośrednio interweniował u rzecznika konsumenta, który stanie się arbitrem w tej sprawie, wyśle pismo do operatora, na które będzie się on musiał ustosunkować.

Reasumując, możecie trzymać kciuki, jutro dam znać jak sprawy z iPhone'm stoją. W każdym razie po to tym co słyszę od 24h nóż mi się sam otwiera w kieszeni. To co robi Era i Orange to jest pseudosprzedaż iPhone'a. Na pewno nie jestem jedyną osobą, która w tym momencie jest już poszkodowaną i mam nadzieję, że gdy więcej osób dokona podobnych działań, Era będzie musiała naprawdę poważnie zacząć traktować tę sprawę, bo na pewno nie będzie przyzwolenia na takie działanie i grzecznego czekania przez X czasu, aż operator opracuje system do ściągania blokady sim (nota bene w ogóle się nie zdziwię jak żadnego systemu nie ma i nie będzie, a jedyne co operator musi zrobić, to wysłać nr IMEI do Apple'a).

#66 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 10 September 2008 - 15:03

3mam kciuki, a systemu pewnie nie ma żadnego bo i po co, pewnie wszystko jest w iTunesach.

#67 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 10 September 2008 - 16:28

Nie, no musi być jakiś system weryfikacji. Muszą sprawdzić, czy dany telefon został faktycznie przeznaczony na polski rynek, czy został skierowany do Ery i wreszcie, czy kwalifikuje się do zdjęcia simlocka. Nie wiem jak to teraz jest, ale kiedyś mówiło się o jakimś procencie zysku operatora, odprowadzanym do Apple. Z takiego "wolnego" telefonu operator nie ma zysku z abonamentu, więc nie odprowadza procentów Applowi, może to też muszą sprawdzić i rozliczyć między sobą. W każdym razie to tylko przypuszczenia i nie wiem jak jest na pewno. Tak czy inaczej, Era leci w kulki i przyznam, że bardziej podoba mi się postawa Orange, które nie obiecuje gruszek na wierzbie (przynajmniej w tej materii).

#68 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 12 September 2008 - 15:59

Zgodnie z obietnicą informuję jak toczą się sprawy w kwestii mojego iPhone'a 3G z blokada na Erę. Otóż, pojawiłem się wczoraj w salonie i poinformowałem, że minęły 72h i do tej pory blokada sim nie została zdjęta, mimo że byłoby mi to wcześniej zapewniane. Panie z salonu nie ukrywały swojego skonfundowania. Anyway, po wymuszeniu bezpośredniego kontaktu z centralą otrzymałem informację, że blokada ma zostać zdjęta w połowie września, a wszystkie opóźnienia spowodowane są zwłoką w przekazaniu Erze odpowiedniej aplikacji, która zarządza tym procesem przez Apple. Po bezpośrednim kontakcie telefonicznym z BOA Era również otrzymałem podobną informację.

Póki co dałem sobie spokój ze zwracaniem telefonu. Zakupiłem specjalną nakładkę SIM, która umożliwia omijanie blokady, bo koniec końców zależy mi na działaniu tego telefonu, a nie na jego oddawaniu. W każdym razie z operatorem walczę dalej, w poniedziałek 15 września kolejne starcie. Na pewno im nie odpuszczę dopóki blokada nie zostanie zdjęta.

Są też pierwsze efekty naszej akcji, news w Dzienniku Internautów.

BTW. W salonie Ery otrzymałem darmowy pakiet TAK-TAK, "żeby mógł Pan sobie chociaż aktywować telefon" - N/C ;)

#69 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 12 September 2008 - 22:41

i jak ci działa telefon z nakładką sim ? :) .. są problemy? :)

#70 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 12 September 2008 - 22:43

Na razie jest wszystko OK, tylko nie obędzie się bez wycięcia skrawka plastiku z karty SIM, ale to drobiazg.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users