Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[2.0.x 3G] Zdjęcie blokady sim - jakie są możliwości?

• Please log in to reply
69 replies to this topic

#26 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 03 September 2008 - 07:36

Jeżeli chodzi o fabryczne zdjęcie sim-locka przez Era lub Orange to nie będziesz miał takiego problemu i wszystko normalnie będzie się aktualizować.

#27 evilboy

evilboy
  • 885 posts
  • SkądTokyo/Japan

Posted 03 September 2008 - 09:13

ale my przeciez caly czas piszemy o zdjemowaniu simloka przez apple (czy w przyapdku polski ich posrednikow era,orange), i tutaj zaden jailbreak czy update nie zalozy go

---- Dodano 03-09-2008 o godzinie 08:14 ----

Jeżeli wgrasz oryginalne oprogramowanie przez iTunes to będziesz miał blokadę.

nie bedzie mial zadnej blokday, metoda ktora opisalem jest legalna metoda zdjecia zimlocka a nie zadnym hackiem ktory znika po update

#28 Beerfield

Beerfield
  • 45 posts

Posted 04 September 2008 - 09:00

1) w ten sposob da sie zdjac simlocka z kazdego iPhona z kazdej sieci
2) Apple musi zmienic status telefonu u siebie na serwerach, wiec albo musisz byc operatorem komorkowym albo kumplem Stefana

Drodzy mili moi.

Otóż po wczorajszym dniu nasuwają mi się pewne refleksje i pytania, na które ktoś być może będzie znał odpowiedź. Przechodząc do sedna:

Jak wiecie, od wczoraj zarówno ERA jak i Orange zdejmują simlocki ze swoich iPhonów. Różnica polega na tym, że w ERA robią to bezpłatnie dla IP kupionych w iSpot.

W tym miejscu nasunęło mi się pytanie:

Co stało by się w momenciem kiedy z ERY wysłano by numer IMEI iPhona kupionego w Orange? Czy przekazane w ten sposób odblokowanie zadziała, czy np. podczas aktywacji zablokuje IP lub rządanie zostanie odrzucone? I czy wtedy można je ponowić z Orange, czy już dany numer zostanie zapisany jako odblokowany na serwerach Apple i ponowne jego odblokowanie nie będzie możliwe, a tym bardziej z innej sieci?

Poza tym czy Apple wogóle zwraca uwagę jaka to sieć, czy tylko identyfikuje IP po numerze IMEI?

Nie wiecie, czy taki numer jest możliwy (pomińmy proszę wymagania formalne, typu że w ERA wymagają faktury z iSpot). Chodzi o sam problem techniczny. Ktoś bowiem gdzieś twierdził, że IP z ERA i Orange różnią się zabezpieczeniami.

W takim przypadku istniało by więc prawdopodobieństwo, że IP odblokowywany przez ERA nie zadziała na IP z Orange.

Ktoś może ma takie info, lub przećwiczył problem, tzn. odblokował IP z Orange przez ERA?

#29 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 04 September 2008 - 09:54

ja jeszcze nie słyszałem o żadnym przypadku zdjęcia simlocka przez ERĘ ani ORANGE, więc jak narazie jest to niemożliwe (jedynie spekulacje). Zresztą czytaj forum uważnie.

#30 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 04 September 2008 - 10:00

Ja właśnie zadzwoniłem do salonu ERY w Wawie na ul. Złotej i Pani powiedziała, że ściągają już od ręki. Szkoda, że mieszkam w Krakowie ( ale dziewczynę mam z Wawy :) )

#31 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 04 September 2008 - 10:02

nie jeden dzwonił i gadali co innego a przyszedł i było inaczej :). Rozumiem że ściągają tylko na tych kupionych w iSpot?

#32 evilboy

evilboy
  • 885 posts
  • SkądTokyo/Japan

Posted 04 September 2008 - 10:25

SImlock ERA i Orange ściąga się w dokładnie taki sam sposób. ERA nie może odblokować telefonów Orange ponieważ nie jest do tego uprawniona. (tak Apple wie które telefony są w Orange które w ERA). Iphone w iSpot to lokalny biznes ERY i iSpot, dla Apple telefony sprzedawane w iSpot to telefony ERY.

#33 Canibal

Canibal
  • 155 posts

Posted 04 September 2008 - 10:27

a w takim razie jak to jest z Orange ? skoro Apple sklep sprzedaje telefony z simlockiem orange to jak to wyglada? to sklep mi musi simlocka sciagnac ? czy orange ?

#34 evilboy

evilboy
  • 885 posts
  • SkądTokyo/Japan

Posted 04 September 2008 - 10:41

Jaki Apple sklep ??? w Polsce nie ma Apple sklep

#35 Beerfield

Beerfield
  • 45 posts

Posted 04 September 2008 - 10:45

ja jeszcze nie słyszałem o żadnym przypadku zdjęcia simlocka przez ERĘ ani ORANGE, więc jak narazie jest to niemożliwe (jedynie spekulacje). Zresztą czytaj forum uważnie.

Proponuję kolego, abyś sam przeczytał uważnie forum, w tym również inne tematy i posty, zanim w nieuprzejmy sposób zaczniesz zwracać innym uwagę. W szczególności kiedy nie masz racji...

---- Dodano 04-09-2008 o godzinie 11:47 ----

SImlock ERA i Orange ściąga się w dokładnie taki sam sposób. ERA nie może odblokować telefonów Orange ponieważ nie jest do tego uprawniona. (tak Apple wie które telefony są w Orange które w ERA). Iphone w iSpot to lokalny biznes ERY i iSpot, dla Apple telefony sprzedawane w iSpot to telefony ERY.

Dzięki.

Reasumując oznacza to, że przez salon ERY nie da się zdjąć simloka z iPhona zakupionego w Orange, czy tak?

#36 Canibal

Canibal
  • 155 posts

Posted 04 September 2008 - 11:17

Jaki Apple sklep ??? w Polsce nie ma Apple sklep

telefon kupowalem u nich "USE Apple Premium Reseller Gdańsk"

#37 JerryG

JerryG
  • 37 posts
  • Skądpod Wawa

Posted 04 September 2008 - 11:39

Bylem wczoraj w salonie na Zlotej i kierownik powiedzial mi ze nie wie kiedy beda zdejmowali, moze wkrotce. Jesli ktos zdjal niech da cynk, ze to juz:)

#38 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 04 September 2008 - 11:47

Po wielkich trudach już znam potwierdzone informacje z informacji dla abonentów, a nie informacji handlowej. Na ul.Złotej w Wawie ściągają od ręki, jeśli posiadają odpowiednie kody, jeśli nie spisują dane telefonu i simlock będzie ściągany zdalnie. Na ul.Królewskiej w KRK spisują info o telefonie i simlock będzie ściągany zdalnie ponieważ nie działa im jeszcze jakaś aplikacja.

#39 Canibal

Canibal
  • 155 posts

Posted 04 September 2008 - 11:54

Oki to co do Ery to juz wiem co i jak a jak to sie ima z Orange ?

#40 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 04 September 2008 - 11:57

13 wygasa mi umowa z orange i nie chce mieć nic wspólnego z tą firma, z ERĄ również

#41 evilboy

evilboy
  • 885 posts
  • SkądTokyo/Japan

Posted 04 September 2008 - 14:03

Reasumując oznacza to, że przez salon ERY nie da się zdjąć simloka z iPhona zakupionego w Orange, czy tak?

Tak, pozatym biznesem ERY nie jest odblokowywanie telefonow Orange :-)

---- Dodano 04-09-2008 o godzinie 13:04 ----

telefon kupowalem u nich "USE Apple Premium Reseller Gdańsk"

to nie jest Apple Store tylko jakiś reseller, nie wiem z jakim operatorem maja umowę i czy maja

#42 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 09 September 2008 - 11:19

Zazwyczaj jestem bardzo ostrożny w tym co piszę i mówię, ale słowo wkurwiony jest chyba najłagodniejszym do tego co ma miejsce. Zaczynając ten temat pisałem, że na dniach zamierzam zakupić iPhone'a 3G. Niektórzy z Was przekazali info, że Era już zdejmuje simlocki i nie ma żadnego problemu. W ubiegły piątek upewniłem się jeszcze, zadzwoniłem do BOA Ery i otrzymałem informację, że jak najbardziej simlock jest zdejmowany od ręki, a najpóźniej w przeciągu 48h od momentu wysłania zgłoszenia. Wczoraj dokonałem zakupu iPhone'a w salonie Ery i wszystko pięknie, pani poinformowała mnie, że simlock zostanie zdjęty w przeciągu 48h. Dzisiaj dopiero rozpakowałem iPhone'a, podłączyłem do Maca, iTunes pokazał mi info, że moja karta sim nie spełnia wymagań itd - żadna nowość, w końcu minęły dopiero 24h od momentu wysłania zgłoszenia. I teraz zaczyna się najlepsze. Dosłownie 30 minut temu zadzwoniłem ponownie do BOA Ery, żeby spytać kiedy faktycznie mogę spodziewać się zdjęcia blokady, czy są w stanie to jakoś monitorować. To co usłyszałem, mało mnie nie powaliło. Mianowicie, pan z BOA powiedział mi, że pierwsze słyszy, żeby można było JUŻ zdejmować tę blokadę, że nie mają jeszcze odpowiedniego systemu i że najwcześniej odbędzie się coś takiego w połowie września, aczkolwiek nie może wskazać żadnego konkretnego terminu. Po tym jak powiedziałem, że w piątek w BOA usłyszałem zupełnie coś innego oraz w salonie, konsultant stwierdził, że w takim razie zostałem wprowadzony w błąd :) Takie rzeczy tylko w Erze. W tym momencie zostałem całkowicie na lodzie. Mam telefon, który kupiłem tylko i wyłącznie dlatego, że otrzymałem z Ery zapewnienie, że można ściągać z niego simlocka, a parę dni później dowiaduję się czegoś zupełnie innego. Jak pojawią się jakieś nowe informacje, to nie omieszkam o tym poinformować.

#43 sandwolf

sandwolf
  • 103 posts

Posted 09 September 2008 - 11:35

ja w tym momencie poszedł bym do salonu ery i zrobił rozpizd jakiego świat nie widział. Jak by mnie osobiście kierownik nie przeprosił to nie było by o czym gadać. Juz tak kiedyś miałem w Orange, jak ich postraszyłem sądem to po tygodniu dzwonił kierowniczek i bardzo przepraszał. Łamią prawa konsumenta na potęgę i dobrze wiedzą że ludzie ich nie znają.

#44 gregers

gregers
  • 5 posts

Posted 09 September 2008 - 11:51

Witam, właśnie się dowiedziałem, że w moim mieście (Szczecin) jakaś firma odblokowuje iPki 3G... zdjęcie simlocka... chcą za to (w zależności od wersji oprogramowania) do 100 PLN. Czy ktoś z was slyszał o czymś takim. Nie wiem czy to nie blef ale firma jest reguralna ma dwa punkty w mieście - więc chyba nie przekręt?

#45 sushi

sushi
  • 145 posts

Posted 09 September 2008 - 12:02

pewnie kartą x sim :)

#46 nintendo2

nintendo2
  • 27 posts

Posted 09 September 2008 - 12:05

3 minuty temu dzwoniłem do BOA Ery na 602900000 i dostałem info, że simlocki Era będzie zdejmować (do tego bezpłatnie) dopiero po upływie gwarancji na telefon. do gościa, który by się kłócił i straszył Erę sądem: czy ktokolwiek nagrywa rozmowę z przedstawicielem operatora? słuchasz info, kończysz rozmowę i śpisz spokojnie. więc jak udowodnić, że kiedyś usłyszałeś jakąś deklarację od Ery, jak nie masz żadnych dowodów?

#47 Mike83

Mike83
  • 63 posts

Posted 09 September 2008 - 12:10

3 minuty temu dzwoniłem do BOA Ery na 602900000 i dostałem info, że simlocki Era będzie zdejmować (do tego bezpłatnie) dopiero po upływie gwarancji na telefon.

No to zajebiste informacje po prostu, wszystkie bardzo zbieżne. Pełen profesjonalizm ze strony operatora.

#48 sandwolf

sandwolf
  • 103 posts

Posted 09 September 2008 - 12:11

akurat tego typu rozmowy staram się nagrywać - wszystkie telefony ofertowe itp. maiłem już niemiłe sytuacje wynikające z tego że mi coś obiecywano przez telefon a potem lipa, wiec masz racje gościu - jak nie masz dowodów to kiszka.

#49 beyboss

beyboss
  • 85 posts
  • SkądKraków

Posted 09 September 2008 - 12:13

Nie rozumiem po co powielać plotki i zamieszczać informacje uzyskane od osób, które są niedoinformowane (BOK). Simlock musi zostać ściągnięty przy zakupie telefonu bez umowy, do tego każdy z nas słyszał zapewnienia w salonach, że będą ściągane we wrześniu. Najlepiej się dowiadywać w salonach firmowych. Przecież już w KRK, WAWIE i KATOWICACH zbierają numery i informują,że simlock będzie zdejmowany. Tak na dodatek zastanawiam się po co ta dyskusja, skoro jak narazie wszystko zostało powiedziane i tylko zaczynają się namnażać plotki. Poczekajmy spokojnie, aż której z osób ściągną tego simlocka. W końcu mówili, że do połowy września, to przecież już w tym tygodniu.

#50 nintendo2

nintendo2
  • 27 posts

Posted 09 September 2008 - 12:16

przed chwilą dzwoniłem jeszcze raz do Ery. tym razem na złotą w w-wie. simlocki zdejmują jedynie z telefonów po gwarancji bądź z tel. kupionych bez abonamentu. to też może być ściema, bo na początku poinformowałem, że mam tel. kupiony w salonie w wyniku aneksu przedłużającego umowę. nie zaliczam się więc do tych, którzy locka mogą zdjąć. osobiście mam wrażenie, że info o zdejmowaniu simlocków to ściema (nie ma tu chyba nikogo, kto takowego już zdjął w salonie). informują o tym tylko po to, żeby ludzie kupowali telefony. a potem mają nas w d..pie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users