Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.0.x 3G] Zdjęcie blokady sim - jakie są możliwości?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 10:56

Witam, Przeszukałem dosyć sporą część forum i nie doczytałem się jednoznaczniej odpowiedzi. Czy jest możliwe zdjęcie blokady sim z telefonu iPhone 3G, jeśli tak, to czy ktoś się tym zajmuje? Np. na Allegro znajdują się 3-4 aukcje z iPhone'ami, w których wyraźnie jest zaznaczone, że nie posiadają blokady sim. Na forum czytam natomiast, że zdjęcie simlocka nie jest możliwe, więc jak to w końcu jest? Na dniach będę chciał kupić iPhone'a 3G lecz muszę*wiedzieć, czy mam faktycznie przepłacać kupując go bez blokady, czy też*mogę z powodzeniem kupić jakiś model z blokada Orange/Era i jakoś zdjąć*simlocka, tudzież użyć nakładkę na kartę sim, gdyby ktoś mógł mi napisać, gdzie można taką sprawdzoną nakładkę kupić, to byłbym bardzo wdzięczny, gdyż obecnie jestem w całym tym temacie mocno skonfundowany. Reasumując: 1. Czy jest możliwe zdjęcie simlocka z telefonu? Jeśli tak to jak/gdzie można tego dokonać? 2. Czy można kupić iPhone'a z blokadą na Organge/Ere i jakoś go bezproblemowo ominąć? 3. Czy nakładki są skuteczne i bezpieczne i jakie rekomendujecie? Z góry dziękuję drodzy forumowicze za odpowiedź.

#2 gluepl

gluepl
  • 138 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 11:15

1. Nie 2. Nie 3. Nie

#3 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 11:21

Aukcje na Allegro - nie patrz na to. W tytule jest "iPhone 3G bez SIM-locka! OKAZJA!", a w aukcji napisane "SIM-lock ominięty nakładką na SIM". 1. Nie da się zdjąć SIM-locka. 2. Da się ominąć, ale czy bezproblemowo? Oczywiście chodzi tu o nakładki. 3. Czy są skuteczne? Na pewno tak, bo jakby nie patrzeć - zakładasz nakładkę i działa każda sieć. Czy bezpieczne? Tu pojawia się problem... Niektóre lubią zaciąć się w tacce na SIM, co prowadzi do jej uszkodzenia, niektóre mogą spowodować iż operator zablokuje Ci numer, w innych nie działa internet. Jeśli miałbym polecać, to chyba tylko YesSIM. Reasumując: nie ma sposobu na zdjęcie blokady SIM-lock, można ją ominąć za pomocą nakładki, które swoje zadanie spełniają, ale nie jest z nimi tak kolorowo.

#4 gluepl

gluepl
  • 138 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 11:50

Ja sam osobiście nie stosował bym nakładek bo operator po jakimś czasie może całkowicie zablokować Twoją kartę SIM i będzie problem. Ale jak mówią każdy musi sprawdzić to na swojej skórze ;)

#5 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:00

Ja sam osobiście nie stosował bym nakładek bo operator po jakimś czasie może całkowicie
zablokować Twoją kartę SIM i będzie problem. Ale jak mówią każdy musi sprawdzić to na
swojej skórze ;)

moze ale nie musi... ryzyko jest ale opłaca się...poki nie mozna odblokowac iP delikatniejszymi sposobami...:)

#6 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:03

Można go kupic w Erze (co prawda cena nie zachęca) i zdjąc SIM-locka we wrześniu (u nich). ;) Ceny to bodajże 1899zł za 8 i 2199zł za 16GB.

#7 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:24

Ja sam osobiście nie stosował bym nakładek bo operator po jakimś czasie może całkowicie
zablokować Twoją kartę SIM i będzie problem. Ale jak mówią każdy musi sprawdzić to na
swojej skórze ;)

Doświadczyles to na wlasnym telefonie ??

#8 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:28

Domyślam się, że nikt tego nie doświadczył. Po prostu jest taka możliwość (bardzo małe prawdopodobieństwo) i lepiej o tym powiedzieć.

#9 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 16:19

Jeśli miałbym polecać, to chyba tylko YesSIM.

Czyli rozumiem, że po zakupie tej nakładki można z powodzeniem używać jej w iPhone'ach z każdą blokadą SIM bez względu na operatora?

Można go kupic w Erze (co prawda cena nie zachęca) i zdjąc SIM-locka we wrześniu (u nich). ;) Ceny to bodajże 1899zł za 8 i 2199zł za 16GB.

To bardzo ciekawe co piszesz. Skąd masz informacje, że akurat we wrześniu można? Obecnie dokładnie za te same ceny można kupić również iPhone'a w Erze, bez abonamentu, ale z simlockiem. iSpotach jest podobnie.

#10 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 16:24

Dzwoniłem i takie informacje mi podali - kupuję iPhone teraz, a o zdjęcie SIM-locka mam poprosić we wrześniu.

#11 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 18:56

To prawda, zaczynają zdejmować simlocki w salonach ERY od poniedziałku ze wszystkich iPhonów zakupionych w iSpot. Nasuwają się więc pytania: 1. Czym to robią? 2. Dlaczego w Orange jest to niemożliwe? Wie ktoś?

#12 Mike83

Mike83
  • 63 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 19:14

To prawda, zaczynają zdejmować simlocki w salonach ERY od poniedziałku ze wszystkich iPhonów zakupionych w iSpot.

Czy możesz podać źródło tej informacji?

#13 beyboss

beyboss
  • 85 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 sierpnia 2008 - 19:39

Ja 2 dni temu dzwoniłem na infolinie iSpot'a (zakupiłem u nich iPhone'a) tam miła Pani udzieliła informacji, aby w sprawie zdjęcia simlocka dowiadywać się w salonie gdzie zakupiłem telefon lub w salonach ERY bądź na jej infolinii. Następnie wykonałem telefon do ERY tłumacząc ze zakupiłem telefon bez abonamentu w salonie iSpot i chcę się dowiedzieć, kiedy będę mógł ściągnąć ich simlocka. W tonie jakim ta kobieta do mnie przemawiała można było wyczuć, że uważa iż jestem nienormalny bo nie kupiłem telefonu u nich i nawet nie mam prawa w takim razie pytać o zdjęcie ich simlocka. Wielka szkoda, że w naszym kraju nikt nic nie wie o tak fundamentalnych rzeczach. Mam nadzieje, że nie narobiłem sobie kłopotów kupując w iSpocie ajfona.

#14 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 21:25

Info mam bezpośrednio z salonu iSpot z dzisiaj. Nai wiecie czy tym samym programem da się zdjąć simlocka z Orange?

#15 sandwolf

sandwolf
  • 103 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 22:23

no właśnie, jestem strasznie ciekaw jak to robią w Erze, przecież ktoś musi mieć tam znajomych w serwisie którzy widzą jak się zdejmuje simlocka z iphona

#16 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 00:55

Pewnie to nic widowiskowego, dzwonią do pana Jobsa, a ten im daje kod odblokowujący sparowany z IMEI. Chyba nie sądzicie że używają tam mikroskopu elektronowego.. tego to nawet w Erze nie ma.

#17 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2008 - 09:45

No, raczej nie mają uniwersalnego programu do odblokowania. Wszystko załatwiają pewnie z Apple - zdalnie?

#18 Fearless

Fearless
  • 171 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 sierpnia 2008 - 13:20

Byłem dzisiaj w salonie Ery (Poznań), nadal informują że po 3 wrzesnia będą sciągać. To że był kupiony w iSpot nie stanowi problemu, wystarczy okazac tylko dowód kupna.

#19 beyboss

beyboss
  • 85 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 sierpnia 2008 - 13:57

No to dobrze :) ja dziś byłem w iSpocie i to samo powiedzieli.

#20 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 31 sierpnia 2008 - 14:38

No, raczej nie mają uniwersalnego programu do odblokowania. Wszystko załatwiają pewnie z Apple - zdalnie?

iPhone podlacza sie do iTunes, numer seryjny wysylany jest do albert.apple.com (wraz z request do aktywacji), aktywacja z unlockiem wysylana jest do iPhone nastepnie CommCenter wysyla unlock do BaseBandu, cale komendy CommCentery to 4 sekwencje 2 checki

stan zmienia sie +XLOCK: "PN",1,1 do +XLOCK: "PN",1,0

Acha, Itunes wysyla NCK do iPhone w tokenach, unlock jest w seczone (czyli secure baseband), tokeny sa zakodowane NCK + NORID + HWID

#21 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 01 września 2008 - 22:14

iPhone podlacza sie do iTunes, numer seryjny wysylany jest do albert.apple.com (wraz z request do aktywacji), aktywacja z unlockiem wysylana jest do iPhone nastepnie CommCenter wysyla unlock do BaseBandu, cale komendy CommCentery to 4 sekwencje 2 checki

stan zmienia sie +XLOCK: "PN",1,1 do +XLOCK: "PN",1,0

Acha, Itunes wysyla NCK do iPhone w tokenach, unlock jest w seczone (czyli secure baseband), tokeny sa zakodowane NCK + NORID + HWID

Sorki, ale upraszczając (bo nie zroumiałem ni w ząb :( ):

1. Czy w ten sposób da się też zdjąć Simlocka z Oragne?
2. Czy można to zrobić samemu, a jeżeli tak to jak?

#22 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 02 września 2008 - 06:01

1) w ten sposob da sie zdjac simlocka z kazdego iPhona z kazdej sieci 2) Apple musi zmienic status telefonu u siebie na serwerach, wiec albo musisz byc operatorem komorkowym albo kumplem Stefana

#23 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 02 września 2008 - 22:02

Aha, A co się stanie, jeżeli po takim zdjęciu simlocka zrobię jailbreak albo wgram zaktualizowane oprogramowanie? Nie wskoczy z powrotem blokada?

#24 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 02 września 2008 - 22:07

Jeżeli wgrasz oryginalne oprogramowanie przez iTunes to będziesz miał blokadę.

#25 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 02 września 2008 - 23:00

Jak to, tzn. że jak teraz zdejmę simlocka, to już nie będę mógł uaktualnić oprogramowania bo wskoczy mi z powrotem blokada sim? To trochę bez sensu. :( Po każdym upgradzie trzeba będzie gnać do salonu żeby znowu zdjęli blokadę? Można to jakoś ominąć?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych