tab0reqq:Po przeczytaniu wszystkim postów od początku, pozwolę sobie zabrać głos
Ośmielę się postawić tezę: system na iPhone jest dużo gorzej zaprojektowany niż system Windows Mobile.
Weźcie pod uwagę z iloma konfiguracjami sprzętowymi jak i programowymi musi walczyć WM a z iloma iPhone OS.
Pod jakim względem gorzej? Technicznym czy marketingowo-biznesowym?
Oczywiście pod względem technicznym. Moje subiektywne zdanie na ten temat głosi, że Jobs razem z Apple dlatego selekcjonuje programy w AppStore aby mieć pewność:
1) Że nie zrobią psikusa iPhone OS i nie zaczną go krzaczyć (być może w wyniku niedoróbek samego OSa)
2) Będą tylko najlepsze - selekcja jakościowa.
Mimo wszystko bardziej do mnie przemawia podejście mające na celu podtrzymanie za wszelką cenę kazusu apple=stabilność. Zbyt duża różnorodność mogłaby pokazać, że iP wcale nie jest mniej niezawodny niż np. smartphone z Windows Mobile.
Android wydaje się (przynajmniej na razie) bardziej otwarty na ludzi. Jest to pewnie spowodowane chęcią zagarnięcia jak najlepszych aplikacji i developerów. Stąd biorą się te pule na nagrody dla najlepszych aplikacji.
Apple wyszło z założenia, że zarabiać będzisz na pobraniach, o ile już ci pozwolimy coś umieścić

Trzymam kciuki za Apple, za Microsoft, za Symbiana i teraz za Andorida. Monopol nigdzie nie jest dobry, a im więcej konkurencji tym lepsze rozwiązania.
Mam nadzieję, że przynajmniej w kwestii wspólnie obsługiwanych formatów już dostępnych będzie spójność np.:
- wszystkie obsłużą flash
- wszystkie obsłużą javę
- wszystkie odczytają przynajmniej do podglądu Worda, Excela, PowerPointa.\