Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Android Market powalczy z App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#26 Darson

Darson
  • 173 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 20:00

Czemu ten news jest tutaj a nie w dziale do tego przeznaczonym, czyli w iPhone News?

co za roznica jak i tak wszystko co jest w apple news jest i na glownej? ...nie wiem po co takie bez sensu dublowanie, ostatnio sa praktycznie same newsy o iphonie i 2x to samo...

na poczatku jak zobaczylem dzial iphone, pomyslalem, ze serwis wreszcie sie rozdzielil...

#27 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2008 - 20:35

Warto nadmienić, że Google inwestuje również w iPhone'a. Gigant internetowy współpracuje z Apple przy aplikacji "Google Maps" oraz udostępnia w AppStore aplikację "Google Mobile". Specjalnie dla iPhone'a przygotowano także internetowe produkt Google.
[NEWSINDEXHUGE]http://img247.imageshack.us/img247/7983/androidsvs0.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://img398.imageshack.us/img398/6122/androidmow3.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

Hmm nie widzę jakoś w AppStore Aplikacji "Google Mobile"

#28 szakulek

szakulek
  • 55 postów
  • SkądGliwice

Napisano 29 sierpnia 2008 - 20:45

w polskim sklepie nie ma wielu ciekawych aplikacji, ktore sa w sklepie np. amerykanskim. :) np. namierzanie znajomych.. :P przełącz sie nie US. :) google mobile - darmowe. :P

#29 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:27

Nareszcie jakaś sensowna konkurencja. Trzymam kciuki za Google.

#30 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 29 sierpnia 2008 - 22:00

Hmm nie widzę jakoś w AppStore Aplikacji "Google Mobile"

Uuuu, to kiepsko szukasz.

http://ax.phobos.app...815942%26mt%3D8

#31 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 29 sierpnia 2008 - 22:07

Google Mobile tylko dla usa a recenzje jakieś marne , brawo dla google w szczególności za to

Każdy kto będzie chciał dystrybuować swoje aplikacje w AM będzie zobligowany jedynie do zarejestrowania się i opisania swoich aplikacji.
Google będzie również pozwalało na instalowanie aplikacji zewnętrznych poza Android Market.

jak widać w przeciwieństwie do durnego appstore google nie robi łaski developerom że wrzuci ich program do sklepu

#32 budzik1

budzik1
  • 347 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:23

Moim zdaniem bedzie to strzal w 10. AppStore jest zamkniety a Android bedzie otwarty. Bedzie to otwartosc i mozliwosci rozbudowy jak kiedys rewolucyjnie zaczal to Symbian. Dodatkowo moim zdaniem Android ma wiekszy potencjal no i moze wygladac lepiej od systemu iPhone - wystzraczy obejrzec niektore dema na youtube

#33 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 12:50

Nie wiem czy ktoś z was bawił się SDK Androida, bo ja tak jest dostępne za darmo nawet w wersji dla Maca, bawiłem się symulatorem i powiem jedno jak dla mnie kompletnie bez sensu, z resztą zobaczcie sami : Android

Włąśnie pobrałem najnowszą bete i zmiany są naprawde imponujące, ale czy to ma sens ?

iPhone OS vs Symbian vs Windows Mobile vs Android

#34 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 13:20

Moim zdaniem wygląda fajnie. Wolałbym to, niż ajfona z bezsensownym ajtjunsem.

#35 Arkady

Arkady
  • 31 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 14:40

Android Developer Challenge Gallery - Android
Jestem pod wrażeniem.

Android Developer Challenge Gallery - Android
ten program zainstalowałbym na pewno.

#36 spinnaker

spinnaker
  • 232 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 16:47

Ja też jestem pod wrażeniem i zamierzam ściągnąć SDK. A pomyśleć, że chciałem pisać programy na iPhone... AppStore pomógł mi wybrać ;D

#37 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 30 sierpnia 2008 - 19:58

Moim zdaniem wygląda fajnie.
Wolałbym to, niż ajfona z bezsensownym ajtjunsem.

Oczywiści, ty byś wolał cokolwiek, co nie ma jabłka na obudowie. W zestawieniu taniej mp4 z iPodem też byś wybrał to pierwsze pewnie, z powodu tylko dla Siebie znanych względów.

Naprawdę, powiedz, jaki widzisz sens w walce z Apple na forum miłosników tej firmy?

#38 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 20:25

Oczywiści, ty byś wolał cokolwiek, co nie ma jabłka na obudowie. W zestawieniu taniej mp4 z iPodem też byś wybrał to pierwsze pewnie, z powodu tylko dla Siebie znanych względów.

Naprawdę, powiedz, jaki widzisz sens w walce z Apple na forum miłosników tej firmy?

To nie jest tak jak piszesz.
Nie każdy miłośnik komputerów Appla chciałby mieć iPnona.
Nie tylko ja jestem zażenowany programem iTunes, w śród moich znajomych makowników jest b. wielu, których trzepie na widok tego programu.
Ostatnio córci na urodziny kupiłem Sanse Clip, bo przynajmniej do włożenia czegokolwiek do niej, lub wyciągnięcia z niej nie trzeba "specjalnego" softu, który niekoniecznie musi się podobać.
Nie walczę z Apple, tylko staram się, żeby ta firma była b. przyjazna dla jej użytkowników.
Jedynie z czym walczę, to raczej z mitami tworzonymi na jej temat.

Po za tym temat jest o Androidzie, którego idea mi się podoba.

#39 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 05:52

Ja nie znam nic wygodniejszego od iTunes jeśli chodzi o zarządzanie kilkoma tysiącami piosenek, video itd. Nie wyobrażam sobie przeciągać plików z poziomu Finder'a za każdym razem jak podłączam iPhone'a. To że Tobie nie pasuje to nie znaczy, że innym też. Właśnie dla wygody kiedyś kupiłem iPod'a, potem Mac'a a teraz iPhone'a. Nie rozumiem więc Twojej tezy o nieprzyjazności Apple dla użytkowników.

#40 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 31 sierpnia 2008 - 06:44

Jaka tam idea. Zerżnięcie pomysłu i tyle. Obawiam się, że skończy jako platforma dla geeków z jakością
programów na poziomie tych z open source (piszę głównie o narzędziach desktopowych).

Sądzę, że (pomijając kilka ograniczeń technicznych) piszący np.soft do iPhone będą woleli wrzucić
go do AppStore niż jakiegoś repozytorium Installera. W każdym razie mi się to wydaje logiczne
(oczywiście znajdą się malkontenci i kontestatorzy walczący z systemem ;-)).

A zarabianie w Google Marketplace (o ile będzie możliwe) to będzie postrzeganie jako faux pas,
no bo przecież to jest open, free i w ogóle staje na bakier z ideologią zaklętą w bitach i bajtach ;-)
więc perełki zginą pod górą hobbystycznych aplikacji gimnazjalistów piszących 23-cią
przeglądarkę do obrazków.

Może marudzę z rana, ale jak pomyślę o Google AdSense w odbieranych smsach to mnie skręca ;-)

#41 Arkady

Arkady
  • 31 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 09:30

Cholera, a ja myślałem, że to foum dla użytkowników a nie miłośników.
"Miłować" to ja mogę kobietę, nie producenta sprzętu elektronicznego (albo Steve'a Jobs'a).

Jaka tam idea. Zerżnięcie pomysłu i tyle. Obawiam się, że skończy jako platforma dla geeków z jakością
programów na poziomie tych z open source (piszę głównie o narzędziach desktopowych).

No tak, i linuxowe repozytorium też zerżnięte z AppStore, i Arabaskie bazary również!

Sądzę, że (pomijając kilka ograniczeń technicznych) piszący np.soft do iPhone będą woleli wrzucić
go do AppStore niż jakiegoś repozytorium Installera. W każdym razie mi się to wydaje logiczne
(oczywiście znajdą się malkontenci i kontestatorzy walczący z systemem ).

A zarabianie w Google Marketplace (o ile będzie możliwe) to będzie postrzeganie jako faux pas,
no bo przecież to jest open, free i w ogóle staje na bakier z ideologią zaklętą w bitach i bajtach
więc perełki zginą pod górą hobbystycznych aplikacji gimnazjalistów piszących 23-cią
przeglądarkę do obrazków.

No tak, darmowe i wolne oprogramowanie jest do dupy. Kto by tam używał FreeBSD do serwerów, FireFoxa do internetu, Thunderbirda do poczty, OpenOffice do pracy biurowej...

#42 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 31 sierpnia 2008 - 09:39

No tak, i linuxowe repozytorium też zerżnięte z AppStore, i Arabaskie bazary również!

A napisane było, że z AppStore? Chyba nie? ;-)

No tak, darmowe i wolne oprogramowanie jest do dupy. Kto by tam używał FreeBSD do serwerów, FireFoxa do internetu, Thunderbirda do poczty, OpenOffice do pracy biurowej

...

A pisane było desktopowe (kernel fbsd ma się nijak do codziennego użytku) ? Do codzinnego
(masochistycznego) użytku może być KDE4.x bo bliżej usera niż niedziałające moduły kernela
do WiFi 'n' :-)

OpenOffice długo nie pobije hegemonii MS Offica. Obawiam się, że
nigdy. Jest wolniejsze, zapóźnione i nie oferuje nic więcej, lub nic lepszego (poza ceną) niż
MSOffice. O jakichś tam wywalających się Evolutionach itp nie wspomnę czy zjadaniu pamięci
przez Firefoksa 2.x (nie wiem jak 3.x)

Znam ten ból (korzystania z oo) bo zmuszony jestem w pracy korzystać np. z Eclipse, gdzie
komfortem pracy przebija je nawet stare VS6.0.

No... ale to już lekki offtop.

Gdyby linuks był taki świetny w komórkach to Motorola by teraz nie balansowała na krawędzi :-)

#43 Arkady

Arkady
  • 31 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 10:06

A napisane było, że z AppStore? Chyba nie? ;-)

Było to niedopowiedzenie :).

A pisane było desktopowe (kernel fbsd ma się nijak do codziennego użytku) ? Do codzinnego
(masochistycznego) użytku może być KDE4.x bo bliżej usera niż niedziałające moduły kernela
do WiFi 'n' :-)

Największe serwery stoją na linuxach/bsd.

OpenOffice długo nie pobije hegemonii MS Offica. Obawiam się, że
nigdy. Jest wolniejsze, zapóźnione i nie oferuje nic więcej, lub nic lepszego (poza ceną) niż
MSOffice.

No tak, ale jego hegemonia opiera się na tym samym co hegemonia IE. Open Office jest bardzo dobrym programem, i gdyby nie zamknięte standardy MS Office, byłby idealnym zamiennikiem dla małych firm/użytkowników domowych. Nie wiem skąd oskarżenie o "zacofanie", nad tym programem pracuje się nieustannie!

O jakichś tam wywalających się Evolutionach itp nie wspomnę

Przy moich (fakt, nienajdłuższych, ale wystarczających) przygodach z Linuxem, Evolution nie wywalił mi ani razu. Zamieniłem go na Thunderbirda, gdyż do niego przywykłem.

czy zjadaniu pamięci
przez Firefoksa 2.x (nie wiem jak 3.x)

Aż sprawdzilem ile Firefox mi pochłania - 124 422 Kb. Sporo, ale nie zyjemy przecież w czasach gdy Ramu było 256. Ogólnie, system +firefox + pare drobnych (wolnych) programów działa na 340 MB, czyli koło 8% całkowitej wielkości. Nie narzekam.

Znam ten ból (korzystania z oo) bo zmuszony jestem w pracy korzystać np. z Eclipse, gdzie
komfortem pracy przebija je nawet stare VS6.0.

Z tego programu nie porzystałem, nie wypowiem się więc.

Gdyby linuks był taki świetny w komórkach to Motorola by teraz nie balansowała na krawędzi :-)

Myśle, że kiepskie wyniki Motorolli nie są spowodowane linuxem.

#44 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2008 - 11:01

Po przeczytaniu wszystkim postów od początku, pozwolę sobie zabrać głos :) Na wstępie powiem, że produktów Apple (jeszcze) nie dane mi było obsługiwać. Na razie zacznę od iP. To co mi się na wstępie nie podoba w filozofii iP (nie wspominam hardware, ani znanych bubli software): - AppStore zamknięte - Apple generalnie bardzo ostro trzepie developerów przy wrzucaniu aplikacji To co mi się podoba w filozofii Androida: - otwartość - prostota Co ja rozumiem pod pojęciem otwartości? Dla mnie nie jest to żadne opensource sensu stricte, czy też darmowe aplikację. Wychodzę z założenia, że jeżeli jakiś program mi się podoba, to zapłacę za niego. Dlatego między innymi nie oburzam się jak ktoś robi płatne programy na np. Linuxa. Za swoją pracę mam prawo kasować klienta w dowolnej walucie. Google Market? Dużo syfu? Dużo wirusów? Hmm... no tutaj to na pewno Apple ma zupełnie inną wizję niż Google... Tylko, że to co prezentuje Apple aktualnie przypomina mi strona po stronie książkę "Rok 1984" Orwella. Ktoś kto czytał musi widzieć podobieństwa. Nie do końca rozumiem jak to jest, że: - powszechnie krytykuje się Microsoft za zamykanie aplikacji i ukręcanie kreatywności (np. zamknięty autorski projekt przeróbki bety WIndows Longhorn - potraktowany jako pomysłu konkurent Visty) - powszechnie krytykuje się Google za wścipskość reklam i ich monopol w wielu dziedzinach Jednocześnie nikt nie zauważa, że Apple decyduje co na kupionym przez Ciebie iPhone może być zainstalowane, co może być awaryjnie skasowane, co może być na niego napisane. Mimo wszystko CI zatwardziali any-Microsoftowcy, anty-Globaliści i lubiący "myślec inaczej" kupują Maci i MacOSXy? Dlaczego, to nie użytkownik ma decydować jaki program kupi i zainstaluje na swoim iPhone? Ośmielę się postawić tezę: system na iPhone jest dużo gorzej zaprojektowany niż system Windows Mobile. Weźcie pod uwagę z iloma konfiguracjami sprzętowymi jak i programowymi musi walczyć WM a z iloma iPhone OS.

#45 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 11:04

Obejrzałem sobie Androidowe SDK i myślę, że jeśli platforma się upowszechni to możemy liczyć na tysiące fajnych programików. Dlaczego?
1) System wygląda na przemyślany i dobrze udokumentowany. Niewątpliwe udogodnienie dla deweloperów.

2) Pisze się w Javie a nie w jakiś egzotycznych językach typu Objective-C.

a) Na świecie jest dużo więcej programistów Javy niż Objectie-C

B) łatwiej przenieść istniejące programy

3) SDK darmowe i uruchamia się na każdym systemie operacyjnym (potęga Eclipse)

4) Każdy może zostać deweloperem - nie tylko osoba z wolnymi 99USD która ma dostęp do karty kredytowej.

5) Darmowe miejsce, gdzie KAŻDY może wrzucić swój program. Applemaniacy mówią, że na Markecie będzie burdel i nic nie będzie można znaleźć. Bzdura! Czy to, że teraz każdy może umieścić swoją stronę w necie uniemożliwa wyszukanie treści? Nie, bo jest wyszukiwarka Google. Już oni znają się na rzeczy i zrobią narzędzie, które pozwoli na wyszukanie w Android Markecie tego, czego potrzebujemy.

Podsumowując - mam nadzieję, że Android się upowszechni i spowoduje przewietrzenie polityki Apple (ech, ale się rozmarzyłem...)

Pozdrawiam

---- Dodano 31-08-2008 o godzinie 12:25 ----

Po przeczytaniu wszystkim postów od początku, pozwolę sobie zabrać głos :)
Ośmielę się postawić tezę: system na iPhone jest dużo gorzej zaprojektowany niż system Windows Mobile.
Weźcie pod uwagę z iloma konfiguracjami sprzętowymi jak i programowymi musi walczyć WM a z iloma iPhone OS.

Pod jakim względem gorzej? Technicznym czy marketingowo-biznesowym?

#46 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 11:31

Podsumowując. Android jako realna konkurencja, może przyczynić się do polepszenia jakości programów i produktów od Appla. I oczywiście ostudzić dyktatorskie zapędy Jobsa.

#47 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 31 sierpnia 2008 - 11:38

O ja tej, dysktatorskie zapędy? Facet, o czym ty gadasz? On chce po prostu zarobić, jak każdy człowiek!

#48 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 sierpnia 2008 - 11:44

Podsumowując.
Android jako realna konkurencja, może przyczynić się do polepszenia jakości programów i produktów od Appla.
I oczywiście ostudzić dyktatorskie zapędy Jobsa.

O jakich dyktatorskich zapędach mówisz bo nie rozumiem? Może masz pretensje, że oprogramowanie kosztuje? A może chcesz, żeby iPhone OS można było instalować na Pocket PC (poket ha-macach :lol:)?

#49 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 11:48

O ja tej, dysktatorskie zapędy? Facet, o czym ty gadasz? On chce po prostu zarobić, jak każdy człowiek!

To racja. I tak długo, jak znajdą się świrusy gotowi za to płacić - biznes będzie się kręcił...

#50 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 12:01

To racja. I tak długo, jak znajdą się świrusy gotowi za to płacić - biznes będzie się kręcił...

:lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych