Hejo.
Czy jest w iPhoto taka opcja,żeby nowy album a konkretnie jego zdjęcia mogły mieć zmienioną nazwę? Np. albym nazywa się wakacje 2006, no i mam tam 100 zdjęć i iPhoto automatycznie zmieni mi te moje foty zwane DSCI... na wakacje_2006_1.jpg i tak dalej?
Bo kiedyś użyłem jakiegoś programu, co zmieniał nazwy ale nie był kompatybilny z iPhoto no i potem iphoto nie chciało mi w ogóle pokazywać tych nowych, po zmianie nazwy zdjęć... =(
Any ideas?
[Fotografia] Katalogowanie zdjęć
Rozpoczęty przez
dredziarz
, 16 cze 2006 12:09
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 czerwca 2006 - 12:09
Napisano 16 czerwca 2006 - 12:17
Nazwy chyba nie, ale można dodać tytuły (Photos > Batch change... > Set Tittle to Text)
Napisano 16 czerwca 2006 - 13:20
Ja to rozwiązałem za pomocą Keywords. Oczywiście przy imporcie zdjęć staram się od razu przypisywać nazwę każdej rolce filmu.
Polecam wideo tutorial na stronie Apple: http://www.apple.com...hoto/ip3-4.html .
Dzięki słowom kluczowym, a do każdego zdjęcia można ich wiele przypisać (np. Wakacje, plaża, Marysia), wyszukiwanie właściwych zdjęć staje się bardzo proste - np. gdy chesz znaleźć wszystkie zdjęcia Marysi na plaży lub wszelkie zdjęcia z wakacji na plaży. Wystarczy w pasku wyszukiwania wpisać właściwe słowa kluczowe.
Polecam wideo tutorial na stronie Apple: http://www.apple.com...hoto/ip3-4.html .
Dzięki słowom kluczowym, a do każdego zdjęcia można ich wiele przypisać (np. Wakacje, plaża, Marysia), wyszukiwanie właściwych zdjęć staje się bardzo proste - np. gdy chesz znaleźć wszystkie zdjęcia Marysi na plaży lub wszelkie zdjęcia z wakacji na plaży. Wystarczy w pasku wyszukiwania wpisać właściwe słowa kluczowe.
Napisano 16 czerwca 2006 - 16:11
okey chłopaki dziś wieczorem popróbuję tą opcję.
Napisano 16 czerwca 2006 - 16:33
keywordy są o tyle dobre, że smart albumy działają. Minus jest taki, że grzebiąc w finderze w poszukiwaniu zdjęcia trzeba zgadywać po numerkach anonimowych jpegów.
Napisano 16 czerwca 2006 - 22:41
Nie trzeba zgadywać! iPhoto jest w tym względzie bardzo ergonomiczy (na przeszkodzie jedynie może stać angielskojęzyczne menu).
Zaznacz w iPhoto wybrane zdjęcie, wybierz w menu kontekstowym polecenie "Show file" i.... oto jest!
Napisano 16 czerwca 2006 - 22:58
dobry sposób, ale nie będzie działać, gdy robię upload na jakąś stronę, czyż nie?
Napisano 16 czerwca 2006 - 23:34
W takich sytuacjach zaznaczam plik, wybieram polecenie Export i zapisuję np. na Desktop. Dalej jest już z górki....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych