Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] Katalogowanie zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 16 czerwca 2006 - 12:09

Hejo. Czy jest w iPhoto taka opcja,żeby nowy album a konkretnie jego zdjęcia mogły mieć zmienioną nazwę? Np. albym nazywa się wakacje 2006, no i mam tam 100 zdjęć i iPhoto automatycznie zmieni mi te moje foty zwane DSCI... na wakacje_2006_1.jpg i tak dalej? Bo kiedyś użyłem jakiegoś programu, co zmieniał nazwy ale nie był kompatybilny z iPhoto no i potem iphoto nie chciało mi w ogóle pokazywać tych nowych, po zmianie nazwy zdjęć... =( Any ideas?

#2 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwca 2006 - 12:17

Nazwy chyba nie, ale można dodać tytuły (Photos > Batch change... > Set Tittle to Text)

#3 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 czerwca 2006 - 13:20

Ja to rozwiązałem za pomocą Keywords. Oczywiście przy imporcie zdjęć staram się od razu przypisywać nazwę każdej rolce filmu.
Polecam wideo tutorial na stronie Apple: http://www.apple.com...hoto/ip3-4.html .
Dzięki słowom kluczowym, a do każdego zdjęcia można ich wiele przypisać (np. Wakacje, plaża, Marysia), wyszukiwanie właściwych zdjęć staje się bardzo proste - np. gdy chesz znaleźć wszystkie zdjęcia Marysi na plaży lub wszelkie zdjęcia z wakacji na plaży. Wystarczy w pasku wyszukiwania wpisać właściwe słowa kluczowe.

#4 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 16 czerwca 2006 - 16:11

okey chłopaki dziś wieczorem popróbuję tą opcję.

#5 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 16 czerwca 2006 - 16:33

keywordy są o tyle dobre, że smart albumy działają. Minus jest taki, że grzebiąc w finderze w poszukiwaniu zdjęcia trzeba zgadywać po numerkach anonimowych jpegów.

#6 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 czerwca 2006 - 22:41

Nie trzeba zgadywać! iPhoto jest w tym względzie bardzo ergonomiczy (na przeszkodzie jedynie może stać angielskojęzyczne menu). Zaznacz w iPhoto wybrane zdjęcie, wybierz w menu kontekstowym polecenie "Show file" i.... oto jest!

#7 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 16 czerwca 2006 - 22:58

dobry sposób, ale nie będzie działać, gdy robię upload na jakąś stronę, czyż nie?

#8 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 czerwca 2006 - 23:34

W takich sytuacjach zaznaczam plik, wybieram polecenie Export i zapisuję np. na Desktop. Dalej jest już z górki....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych