Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#1676 deck

deck
  • 85 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 16:59

płacisz za te "darmowe" minuty stary ... myslisz, że ERA daje ci cis za darmo ? myslisz, że nie zarobi za to, że skredytuje ci teraz telefon ? błagam CIĘ ... płacisz im za wszystko ... a przez dwa lata narzuciłes sobie MINIMUM 2500 zł, które im oddasz ... a znając zycie w TAK TAKu by ci taniej to wyszło razem z zakupem iP na alledrogo .

#1677 sambor

sambor
  • 290 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 listopada 2008 - 17:02

Najgorsze jest to, ze w erze placi sie za dane co w przypadku iphona-steorzonego do mai8lowania safari appstore itd jest zwyklym skurw....... w stosunku do klienta. w orange jest to bez ograniczen

#1678 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2008 - 18:32

Płacę abonament. W który wliczone mam 220 minut do wykorzystania. I nie płace za nie dodatkowo.
No ale chyba nie muszę ci tego tłumaczyć.
Nikt nie daje nic za darmo.
Gdybym kupił iP na allegro to zapłaciłbym za niego z 2000 zł. A w tak-tak bym wydawał więcej bo rozmawiam duzo. :D

Poprawione:D

sambor
Ja tam tylko z Wi-Fi korzystam.

#1679 deck

deck
  • 85 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 18:44

wliczone mam 80 minut do wykorzystania

80 zł abonamentu za 80 minut "gratis" ... no normalnie SUPEROFERTA :D

i to jeszcze będziesz tyle samo bulił za 2 lata ... ech ...

Ceny usług telekomunikacyjnych spadają bardzo szybko a już dziś w "gupim" taktaku masz NAJDROŻEJ 59groszy za minutę (po czterech miesiącach chyba 54) ... i promo 99gr za godzinę ... a ludzie jak dzwonia do ciebie to ci doładowują minuty ... a w pakietach masz 15 groszy do ery z naliczaniem sekundowym ...
... i to IMO nie jest jeszcze dobra oferta szczególnie jeśli chodzi o internet... ale stawiam skrzynke bro, że za rok będzie o wiele taniej .

Gdybym kupił iP na allegro to zapłaciłbym za niego z 2000 zł

- nie .. ja zapłaciłem nie dawno 900 za nie odpalaną, czarną NÓWKĘ 16G z Ery właśnie z wszystkimi papierami ....

... a znam takich, którzy dali mniej . nie mam czasu na bieganie po ofertach ... zadzwioniłem chyba na druga aukcję z brzegu, która mi się spodobała -> podjechałem -> kupiłem . END ...

#1680 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2008 - 18:52

80 zł abonamentu za 80 minut "gratis" ... no normalnie SUPEROFERTA :D

i to jeszcze będziesz tyle samo bulił za 2 lata ... ech ...

Widze że bardzo chcesz mi pokazać że przepłacam. Postanowiłem sprawdzić. Przy abonamencie 85 zł dostaję jednak 220 minut zamienna na 660 sms. Mała:D pomyłka. Mi taka taryfa pasuje.:D

#1681 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 listopada 2008 - 18:52

Nieźle, na Allegro są nówki 8 GB za około 1100-1200 zł :]

#1682 mzagro

mzagro
  • 148 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 listopada 2008 - 18:58

W abonamencie 85zl jest 170 minut do wykorzystania :P

deck, nie wiem gdzie kupiles nowego 16g za 900, bo na allegeo chodza po co najmniej 1300pln :P

#1683 deck

deck
  • 85 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 19:10

nie . staram się ci pokazać, że nie jest to taka "superoferta" jak ci wmawia ERA ...

za 85 zł w taktaku masz ................ ech ... sam sobie zobacz:
Portal Era
- nowa taryfa jest teraz ...

i co najważniejsze: nie jesteś związany umową na kilka lat .

#1684 mzagro

mzagro
  • 148 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 listopada 2008 - 19:14

deck

podziel sobie 85zl na 220 i wychodzi Ci 38 groszy za minute do wszystkich sieci. Masz minute w tak taku za tyle? chyba tylko w pakietach i to do ery :P

#1685 deck

deck
  • 85 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 19:30

mam 30 i 15 groszy w pakietach ... promo 99groszy (no max 1,99zł) za godzinę jak rozmawiam ponad dwie minuty ... a ludzie jak do mnie dzwonia to mi nabijają konto .... w tej chwili mam jakies 400 minut do wykorzystania (na era/tepsa), których jakos nie mogę wydzwonic a telefon uzywam do zastosowań firmowych takze potrafię niekiedy wisieć na słuchawce non stop ... efekt jest taki, że doładowuję za 5-7 dych raz na miesiąc (zalezy ile dzwonie) mniej więcej a napierniczam praktycznie bez ograniczeń i zastanawiania się jaki rachunek mi strzeli era pod koniec miesiąca ... - oczywiście mogę wyrzucic tą kartę do kosza jak mi się zachce, ale tego raczej nie zrobię, bo mam srebrny numer, który sobie wiele lat temu wybrałem ...

#1686 Wilker

Wilker
  • 20 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 18 listopada 2008 - 22:34

ehh nie lubię jak ktoś za wszelką cene próbuje wciskać komuś telefon na kartę... już pomijając to że użytkownicy na kartę to najniższa półka w obsłudze klienta, to naprawdę nie każdemu uśmiecha się wbijanie kodów, wykupowanie pakietów i liczenie aż ktoś zadzwoni żeby mieć coś darmowego. abonament jest dla ludzi nie lubiących ograniczeń, dla których telefon to nie budka, ale coś z czego można korzystać niezawodnie... poza tym na zakup telefonu na allegro + minuty wygadane + transfer danych na pewno wyszedłby dużo drożej :) i najważniejsze - trzeba od razu wydać ponad 1000 zł na sam telefon... a po co? skoro i tak korzystamy z usług operatora i tak mu płacimy określone stawki?

#1687 deck

deck
  • 85 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 23:08

już pomijając to że użytkownicy na kartę to najniższa półka w obsłudze klienta, to naprawdę nie każdemu uśmiecha się wbijanie kodów, wykupowanie pakietów i liczenie aż ktoś zadzwoni żeby mieć coś darmowego

HAHAHA :D

Na mwoje nazwisko mam nascie pracujących telefonów na kartę i zapewniam cię,że co chwila dostajemy "superoferty" ...
- to raz .

a dwa:
- nikogo nie zmuszam tylko mówię jakie są fakty .

ERA wymysliła te oferty dla małych klientów ale jeśli dużo dzwoni ludzi do CIEBIE to na serio jest to opłacalne - sprawdza sie to od lat .

kodów nie wstukuję, bo mam w banku dwa kliki (zapisane płatności) i trwa to szybciej niz opłacenie faktury .
pakietów tez nie kupuję, bo one same się doładowują własnie przez ludzi, którzy dzwonią do mnie .

abonament jest dla ludzi nie lubiących ograniczeń

- to dlaczego umowa cie wiarze na kilkanascie/kilkadziesiąt miesięcy ?
- dlaczego ta "wolność" raz w miesiącu jest podsumowana faktura na poczcie ?
- dlaczego nie mozesz ... nagle przestac płacić ... bo np. ma kaprys sobie gdzies wyjechać ... ?

o jakiej TY wolności mówisz ? :D

Chyba o wolnosci dla ERY CI chodzi, która dokładnie wie ile może z ciebie ściągnąć ... i ma na to TWÓJ podpis ...

nie przekonuj mnie do abonamentu, bo nie ma to kompletnie dla nas pokrycia w realnych wydatkach przy takim użytkowaniu jak moje .

#1688 Grzela

Grzela
  • 950 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2008 - 23:12

Ja mam telefon na abonament ponieważ zawsze gdy potrzebuje zadzwonić mogę to zrobić a nie myśleć "mam coś na koncie czy nie".

#1689 Wilker

Wilker
  • 20 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 18 listopada 2008 - 23:14

absolutnie Cię nie przekonuję - jeśli bardziej opłaca Ci się miec telefony na kartę - korzystaj z nich :) ja akurat pracuję w Orange - wiem jaki priorytet obłsugi mają telefony na kartę i telefony z abonamentem :) podstawową usługą jest abonament i ludzie intensywnie korzystający z telefonu zazwyczaj posiadają własnie abonament - widać to w wynikach podawanych co kwartał przez operatora - użytkownicy na kartę wygadują może z 20 minut na miesiąc, abonamentowi - ponad 100 :) cieszę się że w Twoim przypadku bardziej opłacalna jest karta, ale jeżeli używasz telefonu intensywnie - jest to anomalia tylko potwierdzająca regułę :)

#1690 zibi.mac

zibi.mac
  • 65 postów
  • SkądSE

Napisano 18 listopada 2008 - 23:15

i ja przeszedłem z TakTaka na abonament nowa 80 z iPhonem i jestem bardzo zadowolony

#1691 deck

deck
  • 85 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 23:19

nie trzeba "mysleć" jak tego tak nie lubisz ... wystarczy raz na jakiś czas co najwyzej wpisać *101# i już wiesz ile masz na koncie ... albo doładować sobie za stówę i wtedy masz dodatkowe bonusy + na ponad miesiąc latania ... to tak z praktyki mówię ...

a najwazniejsza funkcjonalność IMO:
- wyłączasz/włączasz ile numerów chcesz i nikogo nie pytasz o zdanie, a jak teraz przestanę płacić to mi wyłączą ta kartę chyba w 2011 ...
- co miesiąc ponad dwieście minut mam dodatkowo z tego co ludzie mi nadzwaniają ... raz miałem tylko +180 :D

---- Dodano 19-11-2008 o godzinie 01:28 ----

pracuję w Orange - wiem jaki priorytet obłsugi mają telefony na kartę i telefony z abonamentem

- wiesz ile razy dzwoniłem do BOA ?

raz na dwa lata .. jak zmieniałem wszystkie abonamenty na nowe ... i włączałem opcje + pakiety internetowe ...

TAK TAK w erze jest w takim razie lepiej traktowany niz w odpowiednik orendżu, bo pani po drugiej stronie była bardzo miła i az nie chciało mi się konczyć z nia rozmowy ... co żadko mi się zdaza ...

podstawową usługą jest abonament

TAK, bo na tym mozna dość precyzyjnie oprzeć plan biznesowy .

Generalnie DOKŁADNie wiesz ile MINIMALNIE firma przyniesie dochodu ... a z kartami to nigdy nie wiadomo w sumie ... dlatego operator tego nie lubi inie specjalnie promuje ... poza tym ludzie jak widza ile to kosztuje top rozmawiaja mniej - a na tym NIE zależy operatorowi na pewno .

Z resztą wiążą ludzi na 24 miesiące i więcej a koszty takiej komunikacji cały czas i dość mocno tanieją ...
- idealna opcja, bo wtedy klient buli tyle samo (nic nie tanieje) albo więcej jak sobie podniesie ABO, bo obnizyc albo NIE DAJ BOŻE wyłączyc telefonu z dnia na dzień nie ma szans - no chyba, że zapłaci karę ...

cieszę się że w Twoim przypadku bardziej opłacalna jest karta, ale jeżeli używasz telefonu intensywnie - jest to anomalia

- anomalia ?

po prostu to jest czysta kalkulacja ... na takiej ilosci numerów mam większa nad tym kontrole i wydaję rocznie dobre kilka TYSIĘCY złotych mniej .... i nie ja to pierwszy zauważyłem ... generalnie kiedyś mielismy kilka ABO i kilka kart ... to wyszło podczas użytkowania po prostu .

#1692 mzagro

mzagro
  • 148 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 listopada 2008 - 01:37

i ja przeszedłem z TakTaka na abonament nowa 80 z iPhonem
i jestem bardzo zadowolony

czy przy przejsciu na abonament era cos dorzuca? tez sie zastanawiam nad taka opcja. szkoda tylko ze nie mozna sobie wymienic minut na transfer tylko trzeba wykupic pakiet :D

#1693 Marciin

Marciin
  • 25 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2008 - 13:33

Słuchajcie chciałbym się Was poradzić! Otóż kończy mi się umowa z Orange, jestem zdecydowany na iPhone'a tylko nie wiem właśnie czy w Orange czy może przejść do ERY? Oto co mi oferuje Orange: Umowa 24 miesiące, abonament 75 zł - 144 minuty + 4 prezenty (np.180 w weekendy miesięcznie, 400 smsów z wybranym numerem itd., jednym słowem OGROM, ale BEZ żadnego pakietu internetowe, cena telefonu 16 gb: 966 zł (cena po rabacie i odjęciu punktów z programu PROFIT) ERA umowa 24 miesiące, abonament 95 zł - 150 minut + 500 mega na internet, cane telefonu 16 gb 999 zł, Era oferuje więc mniej minut, smsów, ale za to pakiet inrernetowy Policzyłem całkowity koszt telefon +24 razy abonement i oto co wychodzi: ORANGE: 2770 ERA: 3279 Co byście wybrali, innymi słowy pytanie może brzemić: Czy internet w iphonie jest niezbędny? Czy bez niego w zasadzie nie da się korzystać z telefonu, np. (sorry, za takie głupie pytanie, ale czy np. programy, gry ściąga się z internetu prosto na telefon, czy można najpierw na kompa normalnym łączem i przez kabelek na iphonea?) Sorry, za lekki OFF, ale nie wiedziałem gdzie to umieścić Będę wdzięczny za wszelkie rady i wypowiedzi

#1694 adam_eu

adam_eu
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2008 - 02:55

Co byście wybrali, innymi słowy pytanie może brzemić: Czy internet w iphonie jest niezbędny?

Po prawie 3 miesiącach korzystania z iPhone'a (mam taryfe i95 w Erze) nie wyobrażam sobie tego urządzenia bez stałego dostępu do internetu. Jedną z jego głównych zalet jest przeciez wygodne przeglądanie stron czy odbieranie maili (działa genialnie) do czego człowiek z resztą szybko się przyzwyczaja. Niezaleznie gdzie jestes masz szybki dostęp do netu - boskie.
A poza tym dużo aplikacji na tę platformę korzysta z netu. Np. iSpreadsheet (excell na iP - korzysta z google docs); Google maps (działa świetnie przy wędrówce pieszej); Around me; Translatory itd.

I nie daj się nabrać na gadki typu "500 MB to mało". W zupełności wystarcza! Naprawde sporo korzystam z netu i nie udało mi się jeszcze w miesiącu nawet połowy tego limitu wykorzystać.

#1695 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 28 listopada 2008 - 04:33

jest niezbedny, zgadzam sie w 90% z przedmowca, to 10% wynika z tego iz 500MB to jednak za malo, ale tak czy inaczej, koniecznie Internet nawet sie nie zastanawiaj

#1696 Marciin

Marciin
  • 25 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 listopada 2008 - 14:48

Dzięki za te rady, w zasadzie jestem już zdecydowany, minus o tyle, że muszę czekać do faktycznego końca umowy z Ideą czyli połowa lutego, tu mógłbym dostać iphone'a już teraz:/ Problem też polega na tym, że obecna promocja iPhone'a w Erze kończy się 15 stycznia:/ Tak więc muszę kupić już pewnie w nowej, jak będzie drożej to wrrrrr

#1697 6600

6600
  • 39 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 grudnia 2008 - 14:05

witam :) planuje zakup iphone w erze, mój problem polega na tym ze zastanawiam się nad abonamentem.... do wyboru mam : abonament 120zł - 280 minut do wszystkich i 2000 min do 5 osób w erze i na stacjonarne... pakiet internetowy ewentualnie za 15zł - 50 mb. Iphone przy tym abo kosztuje 399. Jeśli zamówię ze strony ery to dostaje : przenośne dvd lg, aparat cyfrowy samsung i starter ery za 5 zł. Druga opcja wiadomo abo 95zł 150 min i 500mb, cena iphone 719 (troszkę za dużo dla mnie), gdy zamówię przez era.pl to przy tej umowie dostaje aparat cyfrowy samsung i starter tak tak za 5 zł... tego odtwarzacza przenośnego lg nie. Moje pytanie brzmi następująco... czy bardzo będę żałował tego, że nie wziąłem abo z pakietem.... dodam również, że w domu jak i u mojej dziewczyny jest wifi. W miesiącu w sumie dużo dzwonie... około 200 minut do wszystkich i 200 do swojaków... dodam, że mam też neta 50mb ale mało z niego korzystam.... nokia e50 także wiadomo. Proszę o pomoc... z góry dziękuje i pozdrawiam.

#1698 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:12

iphone zostal zaprojektowany przy zalozeniu ze mamy na nim internet, bez internetu nie kupilbym iphone tylko ipod touch

#1699 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:51

Czy ktos wie czy ceny iPhone'a bez abonamentu, pozostaly bez zmian ??

#1700 6600

6600
  • 39 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:55

A może wypowie się ktoś kto ma iphone'a a nie ma pakietów. Czy bardzo brakuje ciągłego dostępu do neta?? No bo ja traktuje to tak : mam telefon do dzwonienia więc chce jak najwięcej minut a internet wtedy jest okazjonalnie tak jak mam go na przykład w domu czy u dziewczyny... ewentualnie jakieś niezabezpieczone sieci wifi. Internet nie jest mi niezbędny o każdej porze dnia...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych