Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#1576 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 02 września 2008 - 23:24

Ale czy tą implementację zniesie aktualizacja do softu np 2.1 (jak już wyjdzie)? I czy ta przeróbka w sofcie jest tylko na tych iphonach z dedykowanymi abonamentami czy równiez na aneksach (czyli bez paczek wliczonych w abo)??

Wątpię, żeby w 2.1 było inaczej. Apple zrobiło tak specjalnie, aby ulżyć klientom i zaimplementowało wszystkie ustawienia sieciowe dla operatorów, którzy oferują iPhone. Ja mam iPhone'a z FW 2.0.2 w Play'u i taką zakładkę ("Dane przez sieć komórkową") posiadam:)

#1577 adam_eu

adam_eu
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2008 - 00:47

No ok, ale ja też taką zakładkę posiadam, a mam iP w erze z abo dedykowanym. Wyświetlają mi się pobrane dane normalnie. Chyba, że chodzi o coś innego...

#1578 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 03 września 2008 - 07:21

no oczywista oczywistość, że mogę to zmienić ;) Sęk w tym, że ERA blokuje dostęp do tej funkcji.

Chodzi mi o to czy tylko Era blokuje, czy inni operatorzy również.

---- Dodano 03-09-2008 o godzinie 08:23 ----

No dobrze, a czy ktoś z Was orientuje się może, za ile złotych iphone pobiera danych w ciągu dnia? Przy naliczaniu Ery 100kb a powyżej 100kb co 1 kb ? Jeśli mam pakiet wartościowy 120 zł to wystarczy mi,czy musze sobie kupić jeszcze do tego paczke danych, bo mi np. zeżre pakiet wartościowy w ciągu kilku dni?

Na takie pytanie nie da się odpowiedzieć, bo wszystko zależy od tego w jaki sposób korzystasz z sieci. Ja proponuję Ci dokupić paczkę blueconnect w telefonie 500MB za 39zł netto.

#1579 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 03 września 2008 - 10:10

Czy ma ktoś z Was już informacje o promocjach urodzinowych, względnie promocjach na pakiety danych? Pytam bo właściwie nie wiem co robić, podpisać umowę czy czekać? Nie chciałbym dowiedzieć się za tydzień że przepłaciłem...

#1580 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 03 września 2008 - 10:26

Promocje urodzinowe są już dostępne. O nowych pakietach danych nic nie słychać.

#1581 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 03 września 2008 - 10:46

---- Dodano 03-09-2008 o godzinie 08:23 ----

Na takie pytanie nie da się odpowiedzieć, bo wszystko zależy od tego w jaki sposób korzystasz z sieci. Ja proponuję Ci dokupić paczkę blueconnect w telefonie 500MB za 39zł netto.

Ja oczywiscie rozumiem, ze ilosc sciagnietych danych zalezy od mojego korzystania z sieci :) Źle się wyraziłam. Chodziło mi mianowicie o to, za ile (mniej wiecej oczywiscie) iphone sciaga danych automatycznie, kiedy np. lezy i odpoczywa - czyli za uslugi laczenia sie z netem w celu sprawdzenia poczty, pogody, etc, ktore sa wlaczone.
Mam ten pakiet wartosciowy 120 zł, miesiecznie na rozmowy wykorzystuję z niego ~60zł. Zostaje 60zł do wykorzystania. Dużo osób tutaj pisało, że starczy im 50mb miesiecznie. Wg pana z BOK, 1mb = 1zł. Czy majac automatyczny internet wlaczony jest szansa zmiescic sie w tych 50mb miesiecznie, czy bylby to wyczyn ?

---- Dodano 03-09-2008 o godzinie 11:48 ----
aha no i jeszcze jedno. Mam w domu liveboxa tepsy - czyli w domu bede mogla laczyc sie przez wi fi za darmo, true ?

#1582 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 września 2008 - 11:34

Co do pakietów to 50MB przy włączonych połączeniach automatycznych + korzystanie z wymienionych powyżej aplikacji, na pewno nie wystarczy. Wierz mi, że korzystanie z Internetu na iPhone'nie wciąga i nie łatwo się odzywczaić, że ma się dostęp kiedy się chce. Ja na przykład od 8 maja 2008 mam wysłanych 138MB i 991MB pobranych przy bardzo intensywnym użyciu, ale ze względu na taktowanie co 100kB w Plusie i osobne naliczanie danych pobranych i wysłanych, spokojnie można powiedzieć, że ok 1GB miesięcznie wykorzystuję. Co do drugiego pytania, to tak będziesz mogła korzystać przez Livebox'a do łączenia się z Internetem przez iPhone 'za darmo' (tzn. bez dodatkowych opłat po za ceną łącza w domu oczywiście ;)).

#1583 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 03 września 2008 - 11:44

Dzięki, ser91e - właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :) Pozostanie w takim razie wyłączyć automatyczny net i zobaczyć, ile "świadomie" nastukam :) I w razie co będzie trzeba tym zdziercom z ery jeszcze dopłacić za pakiet :]

#1584 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 03 września 2008 - 11:48

@paniszprotka Ja proponuję Ci włączyć pakiet 500MB - na próbę przez miesiąc. Zobaczysz wtedy ile wykorzystujesz i ile Ci potrzeba. Skoro na rozmowy wykorzystujesz około 60 zł, to dokupując 500MB i tak zmieścisz się w pakiecie wartościowym.

#1585 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 03 września 2008 - 12:20

@przemekk - dobrze, ze mi to napisales, do tej pory asy z ery upierały się, ze oplata za pakiet bedzie doliczana do abonamentu i ze nie ma mozliwosci, zeby schodzila z pakietu wartosciowego. Dopiero teraz ich przycisnelam i po 10 minut czekania z wlaczona muzyczka dowiedzialam sie, ze rzeczywiscie najpierw schodzi z pakietu wartosciowego... jezu, alez oni maja burdel :)

#1586 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 03 września 2008 - 14:23

@paniszprotka Niestety konsultanci są tragiczni. Trzy razy dzwonisz - trzy wersje. Proponuję aby w nie pilnych sprawach wysyłać im maila (ja tak robię). Odpowiedź przychodzi zazwyczaj w ciągu 24 godzin. A jak się pomyli konsultant to mam zawsze jakiś dowód w postaci maila. Bo nie wiem czy rozmowy na BOA są nagrywane w Erze (podejrzewam, że nie)

#1587 reBuk

reBuk
  • 8 postów

Napisano 03 września 2008 - 16:00

@przemekk - dobrze, ze mi to napisales, do tej pory asy z ery upierały się, ze oplata za pakiet bedzie doliczana do abonamentu i ze nie ma mozliwosci, zeby schodzila z pakietu wartosciowego. Dopiero teraz ich przycisnelam i po 10 minut czekania z wlaczona muzyczka dowiedzialam sie, ze rzeczywiscie najpierw schodzi z pakietu wartosciowego... jezu, alez oni maja burdel :)

Zaraz, zaraz czyli moge sobie zamowic pakiet 500mb a opłata zostanie scaigneita z pakietu wartosciowego? fajnie:) Tez czekam na ajfona od piatku:p... Pozwolcie ze zapytam przy okazji: 1. czy hotspoty ery (np w mcdondalds) sa darmowe dla wszystkich abonentow?
2. Jak juz podpisze aneks to bede mial nowy pakiet biznes 120 tyle ze z znikzka 30%, pytanie, czy pakiet wartosciowy dalej bedzie 120pln czy zostanie obnizony o te 30%?

#1588 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 03 września 2008 - 20:28

@przemekk - dobry pomysł z tymi mailami. Co prawda ponoć rozmowy z konsultantami są nagrywane, ale szczerze wątpię, że w razie jakiegoś sporu wyciągaliby na granie, które świadczyłoby na korzyść klienta ;) @reBuk - z tego co udało mi się dowiedzieć - opłata za dane pobierana jest najpierw z pakietu wartościowego. 30% zniżki masz na abonament, wartość pakietu zostaje taka sama (czyli 120zl). Tez mam teraz taka opcję. Co do hotspotów - podobno są darmowe, ale ktoś tu na forum przestrzegał, żeby zwrócić uwagę na rachunku, czy era nie liczy za nie opłat.. Ale to jeszcze niech ktoś potwierdzi, bo nie jestem pewna. No i jeśli czekasz od pt to może już jutro będą oba - od BOK dostałam dzisiaj po rozmowie tel. numer przesyłki - okazało się,ze krąży gdzieś 60km ode mnie:)

#1589 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 postów

Napisano 04 września 2008 - 10:35

Właśnie nie wydaje mi się, że Era nagrywa rozmowy z konsultantami. Z tego co się orientuję dzwoniący musi o tym być poinformowany. I tak jest w niektórych telefonicznych centrach obsługi. Być może jest jakiś zapis w regulaminie Ery?

#1590 reBuk

reBuk
  • 8 postów

Napisano 04 września 2008 - 11:46

No i jeśli czekasz od pt to może już jutro będą oba - od BOK dostałam dzisiaj po rozmowie tel. numer przesyłki - okazało się,ze krąży gdzieś 60km ode mnie:)

Właśne do mnie doszła przesyłka :):)

#1591 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 04 września 2008 - 15:08

@reBuk - gratuluje szczęścia - u mnie dzisiaj cyrk na kółkach :/ W końcu dostałam dzisiaj w BOK numer paczki. Wchodzę na stronę masterlinka a tam info, że paczka dnia poprzedniego niedoręczona. Myślę sobie, o co chodzi? Dzwonie do kuriera,mówi,że będzie dzisiaj o 12:00 w moim rejonie. Super! O 12 jego nie ma, dzwonie, pytam...okazuje się, ze dostał zlecenie doręczenia na adres, pod którym ja mieszkałam, uwaga, 7 lat temu! A że telefon na firmę, to on mi tej paczki nie wyda, bo adres z dowodu nie pokrywa się z adresem, który on ma ( no w sumie dziwne nie jest, że się nie pokrywa....). Umówiliśmy się, że zadzwonię do ery, żeby złożyli w masterlinku dyspozycję zmiany adresu doręczenia. Dzwonię do BOK, pani konsultantka wyraźnie zaskoczona mówi mi że tak, już wysyła maila do masterlinka z prośbą o zmianę danych. W tym momencie warto zaznaczyć, że była godzina 12 a kurier w moim mieście miał być jeszcze przez 2 godziny. Po godzinie dzwonię do masterlinka zapytać, czy era załatwiła zmianę adresu. W masterlinku nic na ten temat nie wiadomo. Dzwonię znów do ery, "nie ma możliwości zmiany adresu" - konsultacja z przełożonym - nie, nic nie zmienią, paczka musi wrócić, a potem, jak już wróci, JA mam zadzwonić i jeszcze raz przedłużyć umowę i zamówić kuriera. W tym momencie szczęka mi opadła aż do ziemi. W międzyczasie kurier zdecydował się jednak wydać paczkę, zadzwonił, że możemy się spotkać w mieście. Ok, jadę do niego, jestem już prawie na miejscu kiedy ten do mnie dzwoni i mówi, że jednak nie, on nie może mi tej paczki dać. Dzwonię do masterlinka i proszę o rozmowę z przełożonym. Wspólnie dochodzimy do wniosku, że tym razem masterlink wysle zapytanie do ery, jeżeli przyjdzie odpowiedź twierdząca, to dostarczą paczkę jutro. Jeśli nie - wyślą zwrot. Jutro o 10:00 mam dzwonić, żeby dowiedzieć się, co cyrk o nazwie era postanowił. Era? Chyba era mózgotrzepów. A wystarczyłaby jedna rozsądna osoba, która poświęciłaby 2 minuty swego arcycennego czasu i napisała do masterlinka prośbę o przekierowanie przesyłki (co się zresztą ponoć zdarza dosyć często). Już naprawdę brak mi słów.

#1592 kodermaster

kodermaster
  • 14 postów

Napisano 04 września 2008 - 16:20

Wie ktoś już może jak sprawdzać dane do wykorzystania w paczce?

#1593 kamil-o

kamil-o
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 września 2008 - 20:58

Czy nie prościej zadzwonić do BOK'u niż powielać to samo pytanie setny raz ??

#1594 Pe8er

Pe8er
  • 192 postów

Napisano 05 września 2008 - 00:50

@paniszprottka - o rany, współczuję!

#1595 kodermaster

kodermaster
  • 14 postów

Napisano 05 września 2008 - 08:51

Kamil-o czy naprawdę sądzisz, że w BOK-u mają informacje na taki temat:)?

#1596 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 05 września 2008 - 08:53

Pe8er - dzięki :) hehe, dzisiaj walczę dalej :)

---- Dodano 05-09-2008 o godzinie 09:54 ----
Kodermaster - nie mają ? to w jaki sposób mam się dowiedzieć, nie licząc przekłamanych danych podawanych przez ip ?

#1597 mackwak

mackwak
  • 55 postów

Napisano 05 września 2008 - 10:53

Pe8er - dzięki :) hehe, dzisiaj walczę dalej :)

---- Dodano 05-09-2008 o godzinie 09:54 ----
Kodermaster - nie mają ? to w jaki sposób mam się dowiedzieć, nie licząc przekłamanych danych podawanych przez ip ?

Zaloguj się w I-BOA i tam w zakładce "bieżące połączenia" są wszystkie twoje dane o bieżących połączeniach i transferach danych w danym okresie rozliczeniowym.

A co do twoich perypetii z kurierem to miałaś wybitnie upierdliwego kuriera.
Sam w tym tygodniu zamawiałem telefon przez internet i odbierałem go podobnie jak ty w drodze.Jak na złośc nie miałem przy sobie dowodu. Ale kurier był na tyle w porządku, że wystarczył mu nr mojego telefonu pod który dzwonił i prawo jazdy. Tak więc wszystko zależy od ludzi.

#1598 paniszprottka

paniszprottka
  • 131 postów

Napisano 05 września 2008 - 10:59

Tylko ze np. na moim numerze I-BOA nie działa, ponoć mam im jakieś pismo wysłać z prośbą o włączenie. Puszcze to faxem i zobaczymy. Co do kuriera, nawet w centrali sie dziwili..... :)

#1599 reBuk

reBuk
  • 8 postów

Napisano 05 września 2008 - 13:53

Tylko ze np. na moim numerze I-BOA nie działa, ponoć mam im jakieś pismo wysłać z prośbą o włączenie. Puszcze to faxem i zobaczymy.

Co do kuriera, nawet w centrali sie dziwili..... :)

U mnie w I-BOA tez ni widu ni słychu o ilości zużycia pakietu...
A co do "zabawy" z przesyłką to trzeba mieć cierpliwość żeby nie zatłuc kuriera:P

#1600 Pe8er

Pe8er
  • 192 postów

Napisano 05 września 2008 - 14:52

Kilka słów ode mnie, tak dla kontrastu z porażającą historią Pani Szprotki. No i oczywiście ku pokrzepieniu serc :) 1. W niedzielę napisałem maila do Ery, gdzie opisałem moją bieżącą sytuację: syfiasty (prywatny, nie na firmę) abonament 120 zł (120 minut + 50MB netu), umowa kończy się w listopadzie 2009, płacę kretyńsko wysokie rachunki (250-400 zł) i tak dalej. Zapytałem, czy istnieje możliwość podpisania aneksu do umowy i dostania iPhone 3G. 2. W poniedziałek w okolicach południa zadzwonił do mnie konsultant z BOA. Zaproponował abonament za 170 zł i telefon za 99 (chciałem 16GB). Do tego 50MB internetu przez dwa miesiące za darmo. Ja z kolei wysunąłem pomysł taryfy za 100 zł i telefonu za 699 zł. Po odliczeniu punktów Era Premia (miałem 5000) wyszło, że telefon byłby za 549 zł. Poprosiłem faceta, żeby zadzwonił następnego dnia o tej samej porze. 3. Zastanowiłem się :P 4. We wtorek gość do mnie zadzwonił i powiedziałem mu, że zdecydowałem się na ten tańszy abonament. Raz-dwa wszystko przygotował i powiedział, że kurier będzie u mnie w ciągu pięciu dni. Bardzo uprzejmy, żadnego targowania czy marudzenia, nic. 5. Środa-czwartek - o różnych porach przychodziły smsy o tym, że aktywowali mi Internet, hotspot, nowy abonament i tak dalej. 5. Dzisiaj o 8 rano dostałem smsa z numerem paczki. Zobaczyłem jej status na stronie DPD - okazało się, że jest we Wrocławiu! Zadzwoniłem do nich i powiedzieli, że kurier będzie u mnie między 13 a 15. 6. Kurier wpadł do mnie o 14.40, przywiózł telefon. Ze śmiechem stwierdził, że wożą teraz iPhone'ów dosłownie na pęczki :) Wygląda na to, że miałem obłędne szczęście w porównaniu z chociażby Panią Szprotką. Żadnych nerwów, grożenia zerwaniem umowy. Poszło niezwykle gładko, aż nie chce mi się wierzyć w niektóre posty w tym wątku. Mam nadzieję, że sytuacja będzie się poprawiać! ps. Jedyny "minus" tego całego myku to to, że dwuletni aneks biegnie nie od daty podpisania, ale od daty zakończenia obecnej umowy. Czyli jak umowa miała mi się kończyć w listopadzie 2009, to będzie trwała do listopada 2011. Ale do tego czasu tyle może się wydarzyć, że jakoś niespecjalnie się tym przejmuję :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych