Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#526 denis

denis
  • 589 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 sierpnia 2008 - 00:17

dlaczego bedziesz musial czekac miesiac? podpisujesz nowa umowe a jak sie stara skonczy to nei przedluzasz i juz.

#527 szylejko

szylejko
  • 115 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 00:21

zaraz zaraz, nie ma lekko. Mnie abonament sie juz skonczyl miesiac temu a dalej place bo trzeba go WYPOWIEDZIEC, ale wypowiedzenie następuje z miesiecznym opozinieniem. To znaczy jesli moj okres rozliczeniowy jest 23 kazdego miesiaca to jak zloze dzisiaj wypowiedzenie to zaplace jeszcze za okres 23 sierpnia 23 wrzesnia :) Nawet numer telefonu pewnie dadza mi nowy bo to nowy abonament, paranoja.

#528 cristal

cristal
  • 202 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 sierpnia 2008 - 00:26

numer mozna przeniesc

#529 szylejko

szylejko
  • 115 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 00:27

ok ale jako ze oferta nie jest juz dla stalego abonenta to zaplace kaucje plus aktywacje, i bede musial odczekac miesiac zeby nie placic 2 abonamentów

---- Dodano 09-08-2008 o godzinie 01:34 ----
na appleblog ktos napisal taki post :
"kaucja w wysokości 499 nie jest pobierana w wypadku pokazania wypukłej karty kredytowej osoby, która chce zawrzeć umowę na abonament (wykładnia z przepisów zawartych na stronie jak również dostępnych w salonach Ery dokonana przez 2 pracowników tejże firmy w CH Arkadia [Warszawa] jak i osobę w telefonicznym BOK)."

#530 wloshaty

wloshaty
  • 52 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 09 sierpnia 2008 - 01:04

Tak wiec zaczne od poczatku (jak tutaj przyszedlem po moze 4 godzinach nieobecnosci czekalo mnie 10 stron lektury. TAK! Cos takiego mozna przeczytac zeby pozniej wiedziec o czym ludzie rozmawiaja i nie pytac po raz 10. o to samo i nie dawac pierdylion razy linka do "nowinki" jaka jest cennik na stronie Ery). Sgt Pepper jestes bezsensownie cyniczny, nic to nie wnosi ale wszystkiego co tylko mozna sie czepiasz. Jesli Ci nie odpowiada oferta jaka przedstawila era - ok, trudno zeby ktos Ci powiedzial ze masz skakac z radosci. Powiedz to glosno, jak wielu innych uzytkownikow, ale przestan skomlec. Nie podoba sie? Trudno, powiedziales wszystkim o tym? Swietnie! Dalsze komentarze zachowaj dla siebie. Co do oferty dla osob ktorym konczy sie umowa. Nikt nie kaze wam korzystac z oferty dla stalych abonentow. Przyznaje, nie jestem pewny czy mozna na przedluzenie sobie wziac oferte dla nowych, ale nie widze problemu zeby pojsc do salonu i podpisac NOWA umowe. Kazdy moze posiadac na swoim "koncie" wiecej niz 1 numer wiec tutaj nie ma problemu. W czym jest lepsza oferta dla stalych abonentow od tej dla nowych? W tym ze mozemy sobie pozwolic na dogodne ustalenie tego czy chcemy wiecej czy mniej minut do naszego wymarzonego gadzetu. Nikt nie powie mi ze mam placic abonament za 95 zl ktory nie jest super korzystny, nie jest nawet srednio korzystny jednak ludzie w roznych sieciach (choc nie tylko) maja gorsze oferty. Sam moge sobie wziac odpowiedni dla mnie abonament i dokupic sobie do tego paczke transeferu ( powtorze to co ktos juz predzej poparl odpowiednim linkiem) 5mb / 50mb / 500mb. Przyznaje, era dala ciala z naliczaniem transferu i z hot spotami dla stalych, ALE! to jest tylko USLUGA. Ona moze ulec zmianie w kazdej chwili (mam nadzieje ze niedlugo to poprawia), natomiast wszyscy NOWI sa skazani na niezmienne paczki danych przez 2 lata. Bo oni maja to w umowie. Im juz sie zupelnie przez okres trwania umowy nie zmieni. [edit]Jeszcze jedno, oferta przedluzeniowa podlega negocjacjom.[/edit] A teraz moje zdanie na temat tego wszystkiego. Nie jestem zaskoczony. Z gory mozna bylo zakladac ze nie ma co przekladac cen amerykanskich na nasze. Tutaj kazdy chce sie jak najszybciej i jak najprzyjemniej dorobic. Operatorzy mysla ze klienci to szara bezmozga masa ktora i tak bedzie jadla im z reki. Jednak cala ta masa nie jest tak ograniczona jak mogloby sie wydawac, ona poprostu nie ma alternatyw bo jest okradana z kazdej strony - czasami troche mniej czasami troche bardziej. Sgt Pepper nie masz co krzyczec ze w stanch tak pieknie, w UK cudownie, a w polsce jest dno bo wszyscy to wiedza. Jednak jesli tak bardzo Ci sie nie podoba mozesz przeciez wsiasc w samolot i udac sie tam gdzie Ci bedzie lepiej. Teraz jest o to prosciej niz jeszcze kilkanascie lat temu.

#531 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 02:15

W czym jest lepsza oferta dla stalych abonentow od tej dla nowych? W tym ze mozemy sobie pozwolic na dogodne ustalenie tego czy chcemy wiecej czy mniej minut do naszego wymarzonego gadzetu. Nikt nie powie mi ze mam placic abonament za 95 zl ktory nie jest super korzystny, nie jest nawet srednio korzystny jednak ludzie w roznych sieciach (choc nie tylko) maja gorsze oferty. Sam moge sobie wziac odpowiedni dla mnie abonament i dokupic sobie do tego paczke transeferu ( powtorze to co ktos juz predzej poparl odpowiednim linkiem) 5mb / 50mb / 500mb. Przyznaje, era dala ciala z naliczaniem transferu i z hot spotami dla stalych, ALE! to jest tylko USLUGA. Ona moze ulec zmianie w kazdej chwili (mam nadzieje ze niedlugo to poprawia), natomiast wszyscy NOWI sa skazani na niezmienne paczki danych przez 2 lata. Bo oni maja to w umowie. Im juz sie zupelnie przez okres trwania umowy nie zmieni.

Zgadzam się z Tobą częściowo. Racja, mamy wybór bo możemy wybrać sobie taryfę dogodną dla nas (tańszą niż 95PLN) i dobrać do niej pakiet danych, tylko że na tym kończą się "plusy" (może plusy to za mocne słowo w tym przypadku) dla stałych abonentów. Jak już ktoś sumował weźmiesz taryfę za 65PLN (Nowa ERA 80) + paczkę danych 500 MB ("500 MB – zaspokoi podstawowe potrzeby związane z dostępem do sieci" - cytat Era) za 50PLN to zapłacisz w sumie 115PLN zamiast 95PLN. Za dwie dyszki drożej będziesz miał 20 minut więcej na rozmowy ale będziesz miał niekorzystne naliczanie pakietów danych o braku darmowych HotSpotów nie wspominając. Za iP 16GB przy umowie na 24 m-ce zapłacisz 100PLN więcej za telefon niż świeżak. Czy czujesz się wyróżniony jako STAŁY abonent, bo ja zdecydowanie NIE. Czy oferta dla stałych abonentów nie powinna być dla nich wyróżnieniem za staż w danej sieci i motywacją przy podpisywaniu umowy na kolejne dwa lub trzy lata? Tymczasem tak jak być powinno na pewno nie jest, Era krótko mówiąc stara się wydymać stałych abonentów jak tylko może i na każdym kroku. Czy logistyka i dział utrzymania klienta sieci Era jest naprawdę ograniczony umysłowo, czy myślą że ich klienci nie potrafią liczyć i są debilami? Czy ich mottem jest "Wydymać klienta, tak to tylko w Erze"? Zbadałem też wnikliwie temat STAŁY vs NOWY abonent przed pojawieniem się oferty na iPhone'a i jest tak samo, nowy ma zdecydowanie lepszą i tańszą ofertę. W tym roku pod koniec września kończy mi się kolejna umowa (posiadam numer w Erze już prawie 8 lat) i chciałbym zakupić jak napisałeś nowy gadżet w postaci iPhone'a i podpisać kolejną umowę ALE póki co to widzę że wraz z podpisywaniem kolejnej umowy warunki dla stałych abonentów są w tej sieci coraz gorsze. Dziwię się w ogóle że w pakietach dla stałych abonentów w oferowanych taryfach brakuje pakietów danych, w końcu to jest SPECJALNA OFERTA dla telefonu z którego w pełni możemy cieszyć się korzystając i łącząc się z internetem. Po co mi deska surfingowa jak nie ma fali? ;) Ceny samych telefonów są do przyjęcia dla poszczególnych planów taryfowych ale reszta o kant... stołu rozbić. Wydaje mi się jak ktoś już trafnie zauważył ta "promocja" ważna do 21 sierpnia jest dla prawdziwych łosi (nie chcę nikogo urazić), dla tych co zrobią wszystko żeby mieć od zaraz nową zabawkę. Jeśli takowych łosi za wielu nie będzie to Era będzie musiała po 22 sierpnia dać NORMALNE taryfy chcąc sprzedawać iPhone'a w dużych ilościach czy namówić stałych abonentów na podpisanie kolejnego cyrografu. Sądzę, że pojawienie się oferty na iPhone'a sieci Orange wprowadzi odrobinę trzeźwego myślenia specom od taryf z Ery i Ci w końcu zrobią krok we właściwą stronę, jak choćby wprowadzenie możliwości wymiany Twojego kapitału złotówek w abonamencie na to co potrzebujesz (mam na myśli choćby wymianę darmowych minut na pakiety danych). Trochę długo i zmęczony już jestem ale napisałem co myślę.

#532 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 09 sierpnia 2008 - 03:00

Sądzę, że pojawienie się oferty na iPhone'a sieci Orange wprowadzi odrobinę trzeźwego myślenia specom od taryf z Ery i Ci w końcu zrobią krok we właściwą stronę,

Chodzą plotki, że w Orange będzie za 600 zł w abo za 60 zł z 600 MB.

#533 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 sierpnia 2008 - 04:37

to by było coś!

#534 seziel

seziel
  • 84 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 05:32

Szatańska oferta - 3 szóstki ;) No a poza tym to po Orange nie spodziewam się niczego dobrego biorąc pod uwagę ich dotychczasowe cenniki. Jak w abo za 60zł mieliby dać 600mb (1GB kosztuje u nich 60zł) to tylko z 20 minutami wymiennymi na 80sms-ów :D A telefon za 600zł to chyba 8GB na 3 lata. P.S. Przesadzam, ale zmęczony jestem... ;)

#535 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 06:00

Czy oferta dla stałych abonentów nie powinna być dla nich wyróżnieniem za staż w danej sieci i motywacją przy podpisywaniu umowy na kolejne dwa lub trzy lata? Tymczasem tak jak być powinno na pewno nie jest, Era krótko mówiąc stara się wydymać stałych abonentów jak tylko może i na każdym kroku. Czy logistyka i dział utrzymania klienta sieci Era jest naprawdę ograniczony umysłowo, czy myślą że ich klienci nie potrafią liczyć i są debilami? Czy ich mottem jest "Wydymać klienta, tak to tylko w Erze"? Zbadałem też wnikliwie temat STAŁY vs NOWY abonent przed pojawieniem się oferty na iPhone'a i jest tak samo, nowy ma zdecydowanie lepszą i tańszą ofertę. W tym roku pod koniec września kończy mi się kolejna umowa (posiadam numer w Erze już prawie 8 lat) i chciałbym zakupić jak napisałeś nowy gadżet w postaci iPhone'a i podpisać kolejną umowę ALE póki co to widzę że wraz z podpisywaniem kolejnej umowy warunki dla stałych abonentów są w tej sieci coraz gorsze.

Zawsze STAŁY vs NOWY jest na gorszej pozycji. Byłem w Ideii/Orange przez 9 lat i tej wiosny czara goryczy przelała się gdy dowiedziałem się że jako stałemu klientowi z 4 numerami i rachunkami powyżej 200 PLN co miesiąc to mogą jeszcze jakieś minutki dodać - już nie pamiętam czy było ich w tej cudo ofercie 15, czy może 30 ...
Poszedłem do salonu ERY i jako nowi podpisałaliśmy z żoną umowę na 4 abonamenty i za te same pieniądze co w Orange uzyskaliśmy ponad 2 x więcej minut.
Sieci chyba wychodzą z założenia że nie będzie się nam chciało przenosić numerów bo jesteśmy leniwi i głupi.
Teraz za dwa lata jak skończy się cyrograf z ERĄ to pewnie znów zmienimy operatora na innego bo będzie korzystniej.
Patrząc na ofertę iPhonową w Erze zastanawiam się tylko kto podpisze umowę na 36 miesięcy gdy przy umowie na 24 miesiące masz taki sam koszt telefonu 8GB - 1 PLN przy abonamencie za 195 i 345 PLN?

#536 Czerwek

Czerwek
  • 189 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 sierpnia 2008 - 06:46

moze dostaje tylko nie napisali przydaloby sie zadzwonic ;x

Nie dostanie, dzwonilem..

#537 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 07:31

Najlepiej będzie jak dostaniemy ofertę Orange to zobaczymy u kogo będzie lepiej. Ale i tak nie spodziewam się jakiejś zadzwyczajnej oferty

#538 ragan

ragan
  • 38 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 07:41

Jeśli chodzi o ofertę dla stałych abonentów Ery to musicie sobie uświadomić, że iphone dołączył poprostu do grona telefonów sprzedawanych przez operatora. Jeżeli podejdziecie do salonu i poprosicie o ofertę dla stałych abonentów to dostaniecie całą listę telefonów wśród których jest też iphone. Dlatego też nie ma opcji żeby coś dodawali extra bo to extra dotyczyło by też wszystkich innych telefonów. No i cennik dotyczy też standardowych taryf. Dowiedziałem się też, że przy zakupie iphona w cenie detalicznej przysługuje nam bezpłatne ściągnięcie simloka. Tylko jeszcze nie wiadomo jak to fizycznie ma wyglądać.

#539 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 07:42

Ja wszystkim polecam poczekać do świąt. Będzie tyle tego na Allegro ( z USA,POLSKI, MOZAMBIKU, KATARU......) że każdy będzie w normalnych pieniądzach to kupić. Ludzie przecież to jest masówka jak się patrzy. Toż Chińczyki na 3 zmiany tłuką produkcję non stop. To nie to co poprzedni model (kilka milionów sztuk). Dlatego poczekajcie i nie narzekajcie, będzie do wyboru do koloru. A Ci co mają kasę i wydają teraz na rachunki po 500 zł na miesiąc to i tak kupią bo co im szkodzi:) Tylko wnerwia mnie abonament na 36 miesięcy, jak tak można. Ja od 2 lat nie biorę umowy dłuższej niż 12 miesięcy (akurat najkrótsza).

#540 cristal

cristal
  • 202 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 sierpnia 2008 - 07:46

a ja planuje wziasc poczekac az cos zmienia w regulaminie (a na pewno zmienia) i zerwac umowe >:D

#541 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 07:50

Wiadomo że coś będzie tańszy do świąt przecież to jeszcze 4 miesiące więc już rynek się nasyci ale i tak tym którym zależy na czasie to kupią już 22 :D

#542 Ciachooser

Ciachooser
  • 31 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:11

Wiele osób na początku tematu narzekało na limity pobierania danych. Jeśli jednak te pakiety (zła nazwa, bo pakietami jest to "5,50,500MB", które każdy może kupić, bez względu na abo) działają na zasadzie jak blueconnect, to nie ma powodów do obaw. Korzystam z mobilnego neta od ery już około roku, mam chyba limit pół gigabajta, to w praktyce miesięcznie wykorzystuję ok. 600MB, chociaż czasami zdarza się coś większego (raz przekroczyłem 0,7GB (1,2GB), kilka miechów później 0,5 (1,0) i co? nic, dalej ściągałem z pełną szybkością UMTS/EDGE (do HSDPA nie miałem dostępu) [to były naprawdę ekstremalne przypadki, wtedy blueconnect był moją jedyną łącznością ze światem, no może trochę przesadziłem...]. Wczoraj byłem w salonie Ery, bo [jeszcze nie wiedząc, że w abo do iKloca będą wliczone pakiety danych] chciałem się zorientować czy opłacało by się kupić iPhona na jakiś tam abonament, kartę sim oddać komuś z rodziny, a samemu kupić sobie do fonika blueconnect (wg mnie dobry pomysł, niezły zasięg, hotspoty, stosunkowo tanie połączenia - orange na tą samą cenę każe sobie płacić za wifi, a rozmowy są za 2zł/min! - nie do przyjęcia], no i tak rozmawiam z tym miłym panem [namawiał mnie na wspomnianego już MDAIV] powiedział mi, że w regulaminie blueconnectu jest wpis, że [z pamięci] "Operator MOŻE [ale mnie musi - przyp. i podkreślenie moje] zmienić prędkość łącza po przekroczeniu limitu". W praktyce jest to wszystko monitorowane i niewielki odsetek klientów dostaje bany. Swoją drogą: "niewielki odsetek klientów", argh, ile oni muszą przekraczać, skoro mi przy dwukrotnym przeciążeniu nic nie zrobili (a może po prostu miałem szczęście).

Nie, założyłem tego konta, żeby sprzedawać rewelację, podobnie jak któryś z kolegów wcześniej śledzę forum od dłuższego czasu.

OT: Jak zmienić płeć? Znaczy w profilu na tym forum. Przez przypadek wrzuciłem kobietę. To naprawdę był przypadek.

Juz zmieniona - krzyfar AF

#543 Spooner

Spooner
  • 278 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:15

Ja tylko czekam kiedy ispot albo orange poda swoje ceny.. Bo specjalnie dla iphona nie będe zakładał abonamentu.. I nie wiem czy iphone dla mnei nie będzie bezsensu.. ponieważ mam telefon na kartę ( bo jest to w pewnym sensie bardziej dla mnie opłacalne ) Wie ktoś może jak to jest w popie? Albo orientował ktoś się z was już, jak sprawa wygląda w Orange?

#544 czopx

czopx
  • 1 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:15

Ispot późno pewnie wypuści i to pewnie na abonament Ery.

#545 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:26

Wczoraj napisałem do gościa z Anglii czy ma iPhony Nokie itp. i zobaczcie jaki cennik dostałem:hello buyer, thanks for your interest in our phones here are our company bulk order price/promo price Nokia n95 8gb Finland made with Wi fi and GPS = 188 EUR iPhone 3G with accessories= 160 EUR iPhone 8GB with accessories= 200 EUR iPhone 16GB with accessories= 250 EUR Nokia e90 made in finland with accessories= 150 EUR Nokia 5610 with accessories= 110 EUR sample order 5 units minimum order 20 units we make delivery by fedex courier service all our nokia phones are made in finland with all accessoiries intact get back to us with your irder ,shipping address and tel number cheers eliot bones electronics marketing limited uk

#546 supra

supra
  • 78 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:28

to jest scam, jak chcesz stracic pieniadze to mozesz smialo wchodzic. ;)

#547 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:32

aha no to dzięki że powiedziałeś ale jeśli coś to macie jego e-mail: emarketingltd@yahoo.de

#548 dee2thee

dee2thee
  • 44 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:35

Wiele osób na początku tematu narzekało na limity pobierania danych. Jeśli jednak te pakiety (zła nazwa, bo pakietami jest to "5,50,500MB", które każdy może kupić, bez względu na abo) działają na zasadzie jak blueconnect, to nie ma powodów do obaw...

to nie dziala na takiej zasadzie - po przekroczeniu dokupionych 5 / 50 / 500 mb w ramach taryf Nowa Era, placisz juz za kazde kolejne pobrane oraz wyslane dane. np w pakiecie 500 wychodzi to circa 120 zeta za kazde przekroczone 100mb, wiec bardzo niefajnie...

#549 Spooner

Spooner
  • 278 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:36

spoko .. ale zabawa potem w zdjecie blokady wgranie polskiego menu itd.. to nie dla mnie ;) wole dac 200-300zl wiecej.. ale miec spokoj.. iphone->kabel->macbook .. i spokoj :D

#550 Ciachooser

Ciachooser
  • 31 postów

Napisano 09 sierpnia 2008 - 08:51

to nie dziala na takiej zasadzie - po przekroczeniu dokupionych 5 / 50 / 500 mb w ramach taryf Nowa Era, placisz juz za kazde kolejne pobrane oraz wyslane dane. np w pakiecie 500 wychodzi to circa 120 zeta za kazde przekroczone 100mb, wiec bardzo niefajnie...

To wiem. Ale czy płacimy za dodatkowe dane po przekroczeniu limitu nie w nowej erze (taryfa dla stałych klientów) a w tych abonamentach do iPhonów?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych