Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTVP

• Please log in to reply
66 replies to this topic

#51 Wazziu

Wazziu
  • 54 posts
  • SkądWa-wa/Stuttgart

Posted 20 April 2007 - 17:35

strasznie to chimeryczne, wczoraj itvp zadzialalo - wystarczylo ze mialem rownoczesnie uruchomiony WMV - dzisiaj juz tylko sam glos. Ja rozumiem ze jestesmy niszowi, ale az tak ? czy naprawde nikt nie moze spowodowac zeby to gralo od tzw klikniecia? Kiedys byl problem z bankowoscia np ING - teraz dziala bez problemu - moze trzeba troche zalobbowac w TVP i Onet. Jak widze ze itvp dostalo jakas tam nagrode za innowacyjnosc to mi sie smiac chce

#52 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 20 April 2007 - 20:44

To, co robi TVP jest godne pochwały. Ja to doceniam. Dzięki takim inicjatywom widzę, że abonament RTV jest potrzebny. Jednak jako TV publiczna TVP powinno dostrzec, promować i w inny sposób wspierać także niszowych użytkowników ich serwisu. Zdaje się, że powinno dać się podpiąć pod "działalność misyjną" TVP dostosowanie swoich serwisów także dla użytkowników statystycznie mniej popularnych systemów operacyjnych. Jestem w stanie zrozumieć terytorialne ograniczenia licencyjne i związaną z tym konieczność stosowania DRM, czy innego rodzaju zabezpieczenia. Ok. Niech zostaną. Nawet, jeżeli ma to być oparte o Windows Media. Nie widzę, jednak absolutnie żadnych przeszkód aby pozostałe produkcje, które nie muszą być zabezpieczane były dostępne dla każdego, niezależnie od tego, jakiego systemu, odtwarzacza, czy przeglądarki używają. Dlaczego trzeba uciekać się do karkołomnych sztuczek, żeby obejżeć niekodowane produkcje TVP ? Przecież można zrobić stronę "uniwersalną" tak, jak np. zrobił TVN. Jakoś tam klikam i działa, obojętnie na czym. Najlepiej by było zrobić jakiś list otwarty, "pozbierać" podpisy i wymusić większą dostępność iTVP na innych platformach, przynajmniej w części, która nie musi być kodowana. Chociaż tyle. Statystycznie użytkowników innych platform w polsce jest ok. 1%. (źródło:Gemius). Niby mało, lecz, gdy przełożyć to na liczby to łącznie daje to kilkaset tysięcy osób.

#53 likuziak

likuziak
  • 101 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 21 April 2007 - 21:21

Odpowiedz od iTVP

Napisałem maila i tak mi odpisali. http://www.myapple.p...=1&d=1177186638

#54 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 21 April 2007 - 21:53

Również napisałem maila, ale na razie nie otrzymałem odpowiedzi...

#55 Wazziu

Wazziu
  • 54 posts
  • SkądWa-wa/Stuttgart

Posted 22 April 2007 - 10:23

czyli jest swiatelko w tunelu :)

#56 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 22 April 2007 - 10:42

I o to chodzi. Na Linuksie już działa bez najmniejszych problemów. Gdyby ktoś kiedyś dyskutował, czy abonament RTV jest potrzebny to uważam, że na wsparcie takiich projekty warto wydać te parę zł./mies. Wkrótce także ruszy platforma TVP na Astrze (częściowo już jest odkodowana) ale tam to nie jest takie proste, gdyż tochodzą kwestie licencyjne. Muszą to wszystko zakodować. Prawdopodobnie będą rozdawać karty do dekoderów, jeżeli ktoś płaci abonament RTV.

#57 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 April 2007 - 11:45

I o to chodzi. Na Linuksie już działa bez najmniejszych problemów.
Gdyby ktoś kiedyś dyskutował, czy abonament RTV jest potrzebny to uważam, że na wsparcie takiich projekty warto wydać te parę zł./mies.

Wkrótce także ruszy platforma TVP na Astrze (częściowo już jest odkodowana) ale tam to nie jest takie proste, gdyż tochodzą kwestie licencyjne. Muszą to wszystko zakodować. Prawdopodobnie będą rozdawać karty do dekoderów, jeżeli ktoś płaci abonament RTV.

Skąd takie informacje? Zupełnie bezpłatnie będą rozdawać karty?
To byłaby bardzo ciekawa inicjatywa :)

Update - otrzymałem odpowiedź z itvp:

Twoje pytanie:
-----
Szanowni Państwo

Czy planowane jest udostępnienie programów iTVP na platformy inne niż Windows?
Korzystam z systemu Mac OS X i chętnie oglądałbym nadawane przez Państwa audycje.

Przemysław
-----
Witamy

Tak, ale nie potrafimy określić kiedy to nastąpi.

--
Dziękujemy za kontakt i pozdrawiamy,
Zespół iTVP
http://www.itvp.pl/

#58 slavi

slavi
  • 91 posts

Posted 27 April 2007 - 11:47

itvp chyba każdemu odpowiada co innego. dzisiaj napisali mi tak:

Twoje pytanie:
-----
Dzień dobry
Kiedy będzie możliwość oglądania itvp w systemie MacOSX?
-----
Witamy

Przykro nam, ale nie posiadamy takich informacji.

--
Dziękujemy za kontakt i pozdrawiamy,
Zespół iTVP
http://www.itvp.pl/

#59 jacekko

jacekko
  • 23 posts

Posted 29 April 2007 - 01:58

trochę dziwne to co czytam jak na firmę (tvp), która pracuje na mac'ach (z tego powodu wierzę, że nie jest to kwestia faworyzowania ms)

#60 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 29 April 2007 - 02:52

Skąd takie informacje? Zupełnie bezpłatnie będą rozdawać karty?
To byłaby bardzo ciekawa inicjatywa :)

Jeden ze wstępnych wariantów przewiduje, że gdy przedstawisz rachunek za abonament RTV otrzymasz kartę za darmo lub za niewielką odpłatnością pokrywającą koszt karty. Dekoder musisz kupić i same dekodery mają być dość tanie.

Gdyby nie kwestie licencyjne (terytorialność emisji) to w ogóle nie było by potrzeby stosowania kodowania.

Informacje pochodzą z "branży" SAT. Nie są pewne ani oficjalne. To się 150x może zmienić, lecz TVP nie jest TV prywatną i wszystko, co robią do tej pory wskazuje, że raczej taka forma dotarcia do widzów będzie preferowana. I tak im się to opłaci. Mniejszy będzie koszt dosyłu do gospodarstw w trudnym terenie. Będzie można część nadajników "deficytowych" wyłączyć. Dać stu domom dekodery za free to i tak taniej, niż utrzymywać dla nich nadajniki naziemne.

Może być też tak, że podstawowe programy będą jak wyżej a dodatkowe, tematyczne za dodatkową opłatą.

Jak będzie to się okaże. U nas wszytko jest możliwe.

#61 p44pl

p44pl
  • 220 posts

Posted 21 July 2007 - 17:51

umnie dziala ale tylko przez kilkanascie sek. potem nie chce kontynulowac. imac 2.16 intel core 2 duo, 2gb sys10.4.10 dziala w safari z plug, flip4mac. smiesza mnie bardzo Ci uzykownicy co sie domagaja aby to tvp sie dostosowala. wmv jest oficjalnym i bardzo dobrym sposobem na streaming. wiec tvp nie musi sie dostosowywac to tylko i wylacznie brak odpowiedniego dobrego softu na maka, tu szansa dla programistow. sprawę streamingu wmv na maku dozucam do nie rozwiazanych spraw z poskimi fontami i dniem zaczynajacym sie od niedzieli

#62 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 21 July 2007 - 18:08

smiesza mnie bardzo Ci uzykownicy co sie domagaja aby to tvp sie dostosowala.

to w takim razie ja też Cię śmieszę

wmv jest oficjalnym i bardzo dobrym sposobem na streaming.

A teraz ty mnie śmieszysz. Co to znaczy że jest oficjalnym sposobem na streming?
Oficjalnym gdzie? Nieoficjalne sposoby to co niby jest? Kto zatwierdził? I gdzie zostało cokolwiek powiedziane że wśród "sposobów na streaming" te czy tamte uznajemy za oficjalne?
Co to wg Ciebie znaczy "oficjalny"?? Bo wydaje mi się że mamy tu spory konflikt w nomenklaturze.

Z tym "bardzo dobrym" też bym polemizował ale to już offtopic bo wchodzimy na techniczne aspekty protokołu mms i kontenera wmv (polecam przenalizowanie biblioteki libmms z pakietu vlc. Właśnie staram się ją przepisać w rubym na potrzeby mojego programu).

wiec tvp nie musi sie dostosowywac

a kto ich miałby "zmusić"? oczywiście że nie "musi" się dostosować, ale było by miło.

to tylko i wylacznie brak odpowiedniego dobrego softu na maka, tu szansa dla programistow.

... z reverse engeneeringiem zamkniętych i opatentowanych protokołów. Czad. Proponuję Ci się pobawić. Lepsze od grania w tetris.

sprawę streamingu wmv na maku dozucam do nie rozwiazanych spraw z poskimi fontami i dniem zaczynajacym sie od niedzieli

LOL :D
Brakuje mi tu tylko muzyczki z archiwum x / czynnik psi.
Yyy... Co to jest sprawa polskich fontów? I czemu mi tydzień w każdym kalendarzu zaczyna się od poniedziałku? (osx 10.4.10)

#63 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2007 - 22:50

ITVP pięknie chodzi na Safari. W czym problem?

#64 grzegor

grzegor
  • 1125 posts
  • SkądKRK

Posted 21 July 2007 - 23:38

ITVP pięknie chodzi na Safari.
W czym problem?

Nie działają zaDeeReMowane pliki i te z doklejonymi reklamami na początku.

#65 p44pl

p44pl
  • 220 posts

Posted 26 July 2007 - 21:29

mi to nie dziala pokazuje sie "aggregate operation not allowed" ps: niewiem czy i wy macie problem z pisaniem komentarzy na tvn24.pl? mi nie dziala wysyalnie ani na safari ani na maku

#66 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 31 July 2007 - 09:02

A mi się odpala player ale pisze mi, że "Adres jest nieprawidłowy". Szkoda. Na szczęście na Debianie 4, Konquerorze, w Wirtual Box działa bez zarzutu - oprócz DRM oczywiście.

#67 sethtaca

sethtaca
  • 90 posts

Posted 01 August 2007 - 10:25

u mnie itvp dziala - przyklad - klikam na wiadomosci i gdy otwiera sie nowe okienko chwilke trwa ladowanie pliku i gdy tylko on ruszy klikam "save as source" na pulpit i zapisany plik otwieram w vlc lub qt i tam juz dziala (z reguly) ok.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users