Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2.0][2G/3G] iPhone jako modem EDGE/HSDPA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#1 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lipca 2008 - 14:05

Na podstawie artykułu cre.ations.net - an open showcase of creativity

Artykuł przeznaczony jest dla iPhona zarówno 2G jak i 3G, róznica będzie tylko w prędkości łacza.
Do przeprowadzenia tego małego triczku potrzebujemy Jailbreakowany soft 2.0.

1. Ściągamy i instalujemy z Cydii programy:

-MobileTerminal
-3Proxy

2. Na naszym laptopie tworzymy sieć adhoc.
3. Łączymy się z siecią na iPhonie.
4. W widoku sieci klikamy niebieską strzałkę i zapisujemy (zapamiętujemy) adres IP naszego iPhona.
5. Uruchamiamy terminal na iPhonie i wpisujemy socks po wpisaniu nic się nie stanie, wychodzimy z programu klikając przycisk home. Spowoduje to ukrycie terminala w tle. Jeśli chcemy całkowicie wyjść (po skonczeniu uzywania iphona jako modemu) przytrzymujemy w terminalu home aż aplikacja się zamknie.
6. Otwieramy w iphonie safari i włączamy jakąkolwiek stronę na iphonie- iphone wtedy zrozumie, że w łączności wifi nie ma internetu, więc zacznie używać edge'a. Ikona łączności wifi zniknie, lecz iphone będzie połączony nadal z laptopem.
7. Konfigurujemy naszą przeglądarkę. Zalecam używanie firefoxa.
Wchodzimy w preferencje, zaawansowane, dalej zakładka sieć i ustawienia.

W nowym oknie wpisujemy w pozycji socks ip naszego iphona (ktore wczesniej zapisalismy) i port 1080.

8. w firefoxie w pasku adresu wpisujemy about:config, potwierdzamy ostrzeżenie.
W filtrze wpisujemy socks. Znajdujemy wpis:
network.proxy.socks_remote_dns
Klikamy 2 razy na niego- wartość zmieni się na true. Teraz możemy zacząć kożystać z internetu :)

#2 Gość_przelon_*

Gość_przelon_*

Napisano 01 sierpnia 2008 - 01:29

ładnie opisane i działa;) Ale od kilku minut jak mi się strona ląduje to pisze ze czas został przekroczony i dupą^^

#3 krayzie

krayzie
  • 64 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 14:43

Wszystko ładnie, pięknie dopóki nie chcę wpisać jakiegoś adresu w laptopie. Wyskakuje mi informacja, że połączenie zostało odrzucone. Do tego kroku wszystko dobrze robiłem, tylko w terminalu po wpisaniu "socks" wyskoczyła nieznana komenda. Jakieś rady?

#4 lukasmusial

lukasmusial
  • 3 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 sierpnia 2008 - 08:51

A ja mam kilka pytan do w/w sposobu... mianowicie: - czy da rade zautomatyzowac to polaczenie przez przypisanie tych wszystkich komend do 1 ikony (cos w tym stylu ze mam ochote popracowac na laptopie w necie wiec dusze na nim i na iphonie 1 "rzecz" i wszystko ladnie sie laczy) tak wiecie bez tych ciaglych wpisywan od nowa - czy w czasie kiedy iphone dziala jako modem mozna normalnie przez niego rozmaiwiac? i pracowac na nim?

#5 anonim95

anonim95
  • 423 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 sierpnia 2008 - 15:09

a działało to będzie na jakimś stacionarnym kompie np. z Win95/98 lub XP?

#6 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 24 sierpnia 2008 - 22:01

Tak trzeba tylko .......

7. Konfigurujemy naszą przeglądarkę. Zalecam używanie firefoxa.
Wchodzimy w preferencje, zaawansowane, dalej zakładka sieć i ustawienia.

W nowym oknie wpisujemy w pozycji socks ip naszego iphona (ktore wczesniej zapisalismy) i port 1080.

8. w firefoxie w pasku adresu wpisujemy about:config, potwierdzamy ostrzeżenie.
W filtrze wpisujemy socks. Znajdujemy wpis:

network.proxy.socks_remote_dns
Klikamy 2 razy na niego- wartość zmieni się na true. Teraz możemy zacząć kożystać z internetu :)

#7 Hardknox

Hardknox
  • 194 postów
  • SkądPolska - Austria

Napisano 26 sierpnia 2008 - 10:22

Po co tyle kombinacji jak można udostępnić w pełni połączenie edge z iphone do komputera za pomocą wifi,
tworzymy nową sieć w macbooku(Utworz sieć w airport), teraz laczymy sie iphonem do tej sieci nazwanej np. Macbook Pro - Artur
Sprawdzamy jakie jest ip na iphone np 168.235.32.232
Otwieramy SSH na macbooku i wpisujemy: ssh -ND 9999 root@168.235.32.232
zapyta o hasło wpisujemy alpine i będzie sobie tak wisieć teraz tylko w macbooku wlaczamy safari i wchodzimy do /PREFERENCJE / ZAAWANSOWANE / zmien ustawienia / w proxy zaznaczamy Proxy Socks - wpisujemy obok localhost i port 9999 i tyle dziala nam już net
To samo robi sie np w Adium dodajac do konta GG w ustawieniach laczenie z proxy Socks4 + parametry powyżej

Sorrki znalazlem dodatkowo link gdyby ktos z mojego sposobu nic nie zakumal :)
Feature: Use Your iPhone's Internet Connection On Your Laptop

#8 stepien1

stepien1
  • 47 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 16 września 2008 - 18:55

wejdźcie na stronę

iPhoneModem, Internet fĂźr Mac und iPhone

tam jest wg mnie najlepszy program do udostępniania neta ! Sam ustawia ad-hoc, sam zmienia ip na stałe. Wszystko jest zautomatyzowane ;)

#9 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 września 2008 - 21:45

To samo robi sie np w Adium dodajac do konta GG w ustawieniach laczenie z proxy Socks4 + parametry powyżej

Niestety Adium nie potrafi polaczcyc sie z GG przez proxy SOCKS. Z informacji z Trac'a Adium wywnioskowalem, ze jest to bug libpurple.

Moja wersja Adium to 1.3. Jesli komus to dziala to prosze o info co i jak.

PS. Probowalem ustawiac proxy SOCKS4 i 5, ale to tez nic nie dalo. Proxy dziala poprawnie w Safari :).

#10 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2008 - 19:18

jest fajny program w cydii - "PdaNET" sprawie że iPhone działa jako router, nie potrzeba konfigurować serwerów proxy (które działało u mnie tylko w safari a w innych programach już nie), wystarczy uruchomić sieć w kompie a w iPhonie uruchomić program i już wszystko działa ...

#11 Monolc

Monolc
  • 2 postów

Napisano 20 października 2008 - 12:16

Do pawel319: Poniewaz walcze juz od jakiegos czasu aby moc mojego iphona uzywac jako modem do laptopa i wszystko jest porazka to wyszukalam sobie ten PDAnet. Niestety i to u mnie nie hula. Masz jakis pomysl jak to rozwiazac? Z gory dzieki.

#12 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 października 2008 - 20:03

Poniewaz walcze juz od jakiegos czasu aby moc mojego iphona uzywac jako modem do laptopa i wszystko jest porazka to wyszukalam sobie ten PDAnet. Niestety i to u mnie nie hula. Masz jakis pomysl jak to rozwiazac?

postępujesz zgodnie z instrukcją?:
PdaNet for iPhone FAQ

nie wiem dlaczego Ci nie działa, napisz dokładnie co i jak robisz, widocznie coś źle...
u mnie działa na 2 kompach, używam go od 2 dni i uważam że program bomba - nie trzeba bawić się w żadne proxy, po prostu działa (komputer pobiera sobie adres IP, bramę, DNS z iPhona). W końcu iPhone działa jak prawdziwy modem (program działa w tle).

PdaNet -- Use your iPhone as a Wireless Router for your PC/Mac

#13 mariano882

mariano882
  • 7 postów

Napisano 20 października 2008 - 21:38

Witam! Program naprawde rewelecyjny, ale tez mam problemik. Otoz na xp wszystko sie pieknie laczy, ale na viscie sa juz problemy. Jak podlacze iphona pod viste to w windzie mi krzyczy "oczekiwanie na polaczenie sie uzytkownikow" i pozamiatane. Moze ktos mial podobny problem i go rozwiazal??

#14 Ciachooser

Ciachooser
  • 31 postów

Napisano 21 października 2008 - 20:15

Mam pytanko. Czy stosując podany sposób połączenie udostępniam jedynie dla Safari/FF czy mogę też dla innych aplikacji? Gdzieś wyczytałem, że po kilku modyfikacjach nie ma problemu z explorerem/gg. Z tym, że chciałbym użyć iP jako modem podczas grania w GW (wiem, będę miał ogromne lagi). Guild Wars nie umożliwia ustawiania żadnego proxy, więc może być problem. Jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam, Ciacho.

#15 szpilman86

szpilman86
  • 40 postów
  • SkądPiaseczno, Poland

Napisano 22 października 2008 - 07:30

wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest PDANet znajdujące się chyba w appstore ale pewny nie jestem. Mam , działa znakomicie. Po prostu masz internet nie tylko w firefoxie ale gdziekolwiek.

#16 vivacee

vivacee
  • 376 postów
  • SkądPoznan

Napisano 30 października 2008 - 18:12

Działa super, bez najmniejszego problemu.

Szpilman, PdaNet jest tylko na Cydii, abo ponieważ, z tego co wyczytałem, to PdaNet has not been accepted by Apple's App Store due to understandable reason

#17 tHE-oNE

tHE-oNE
  • 193 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 22:39

Mam do was pytanie, czy jak używacie PdaNet to możecie używać iphone'a jako telefonu?

#18 untaztood

untaztood
  • 566 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 23:49

Mam do was pytanie, czy jak używacie PdaNet to możecie używać iphone'a jako telefonu?

Pewnie nie, bo aplikacja nie działa w tle.

#19 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2008 - 10:39

Pewnie nie, bo aplikacja nie działa w tle.

działa w tle:
cytat ze strony: PdaNet -- Use your iPhone as a Wireless Router for your PC/Mac

"PdaNet runs in the background so you can still use other iPhone features when PdaNet is connected."

#20 pawelos

pawelos
  • 10 postów

Napisano 05 listopada 2008 - 21:33

A czy ktos moglby podac zrodło tej aplikacji?

#21 kamil222

kamil222
  • 5 postów

Napisano 07 listopada 2008 - 00:26

jest fajny program w cydii - "PdaNET" sprawie że iPhone działa jako router, nie potrzeba konfigurować serwerów proxy (które działało u mnie tylko w safari a w innych programach już nie), wystarczy uruchomić sieć w kompie a w iPhonie uruchomić program i już wszystko działa ...

u mnie ten program dziala kilka minut i sie iphone wiesza

#22 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2008 - 13:52

program PdaNET w najnowszej wersji (1.40) jest wersją Trial!!! - o czym nie informują autorzy na swojej stronie i nie ma o tym informacji przy aktualizacji do najnowszej wersji...!!!!

polecam wszystkim pozostanie przy wersji 1.33 lub downgrade jeśli zaktualizowaliście sobie 1.40.

Instrukcja przywrócenia wersji 1.33:

pobieramy program w wersji 1.33:
http://modmyi.com/re.../pdanet1.33.deb

wrzucamy plik pdanet1.33.deb do katalogu /var/root/

Przy pomocy MobileTerminal lub putty logujemy się do iPhone'a, login: "root", domyślne hasło: "alpine". Następnie wpisujemy: dpkg -i /var/root/pdanet1.33.deb

Na koniec restart telefonu...

#23 Strusio

Strusio
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2008 - 18:49

Witam Wszystkich. Takie laickie pytanie - jak zapamiętać na stałe utworzona do PdaNet siec ad-hoc. Niby to nic trudnego utworzyć ja za każdym razem ale z kompa korzysta tez moje dziewczę a to troszkę jej komplikuje życie. Pozdrawiam

#24 tomgru

tomgru
  • 127 postów
  • SkądOświęcim :")

Napisano 21 listopada 2008 - 19:39

Instrukcja przywrócenia wersji 1.33:

pobieramy program w wersji 1.33:
http://modmyi.com/re.../pdanet1.33.deb

wrzucamy plik pdanet1.33.deb do katalogu /var/root/

Przy pomocy MobileTerminal lub putty logujemy się do iPhone'a, login: "root", domyślne hasło: "alpine". Następnie wpisujemy: dpkg -i /var/root/pdanet1.33.deb

Na koniec restart telefonu...

nie mogę sobie z tym poradzić, wybaczcie....

wrzucam ten program do /var/root/ odpalam program MobileTerminal i kaplica, wpisuje ścieżkę jakoś dziwnie bez logowania i pisze, że nie może znaleźć pliku...oczywiście się nie dziwie bo zapewne coś robię źle...proszę o pomoc...

#25 pawel319

pawel319
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopada 2008 - 14:00

nie mogę sobie z tym poradzić, wybaczcie....

wrzucam ten program do /var/root/ odpalam program MobileTerminal i kaplica, wpisuje ścieżkę jakoś dziwnie bez logowania i pisze, że nie może znaleźć pliku...oczywiście się nie dziwie bo zapewne coś robię źle...proszę o pomoc...

jak korzystasz z MobileTerminal wpisz najpierw polecenie: su, hasło, domyślnie "alpine" i następnie dpkg -i /var/root/pdanet1.33.deb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych