Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Darmowy dostęp do Internetu w waszych miastach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 mateush90

mateush90
  • 170 postów
  • SkądPOZNAŃ

Napisano 26 lipca 2008 - 15:31

w Mc'Donald's w Poznaniu w każdym jest punkt ery:roll: poza tym stary rynek. plac wolności (chociaż coś z nim nie tak), stary browar gdzie było e24 nawet nie wiem ale był:-) kupiec Poznański, lotnisko Ławica:D :D , i w Plazie - to takie co pamiętam:p

#27 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 lipca 2008 - 15:36

wszystkie kawiarnie iCoffee :), znajdują się one m.in. w Pestce, M1 (w budowie :))

#28 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lipca 2008 - 17:28

W zasadzie, fajnie byłoby zebrać te informacje do kupy i może jakąś mapkę w Google'ach stworzyć.

#29 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 26 lipca 2008 - 17:41

Aberdeen - kampus + akademiki w pokojach "po kablu" biblioteka, sale wykładowe WiFi, centrum jakieś WiFi też można łapać. Orebro - analogicznie, ale szybciej Szczecin - kilka miejsc w centrum ma WiFi niektore bezplatne, o uniwerku i polibudzie nie wiem

#30 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 26 lipca 2008 - 18:08

Pięknie Panie i Panowie. Naprawdę miło czyta się wątek. Czekam na więcej. Może zapytam w takim razie: czy są w tych miejscach osoby, które dla przykładu kupują kawę i surfują? Czy sami korzystacie, a jeżeli tak to jak często i czemu?

W Toruniu jest na pewno jakiś hot-spot na starym mieście- na pewno koło budynku poczty jest zasięg, bo pod tym budynkiem można czasem zastać ludzi siedziących na ławkach z laptopami. Moja narzeczona widziała nawet kiedyś kogoś z MacBook'iem siedzącego "na ogródkach" w pobliskiej poczcie knajpce w której często jadamy (mają b. dobre naleśniki).

Możliwe, że znalazłoby się jeszcze w tym mieście kilka innych miejsc- nigdy jednak nie drążyłem tegoż tematu, gdyż do sprawdzania poczty wystarczają nam nasze telefony (SE K750i i W200i) z klientem Gmail i MiniOperą na pokładzie (a także klientem gg, jabber, skype i klientem SSH), oraz dostępem do GPRS gdziekolwiek jesteśmy :) Bardzo często też za pomocą MiniOpery właśnie przeglądam sobie siedząc w autobusie newsy na Onecie, czy rozkłady autobusowe, oraz PKP.

W Piotrkowie uruchomiono ostatnio jakiegoś hot-spot'a w centrum miasta, przed kinem, ale... ze względu na dużą ilość przesiadujących tam "różowych panienek z tipsami" (którym pewnie wydaje się jeszcze, że są piękne) oraz dużej ilości śliniących się do nich dresów lub panów w kapturach i spodniami z krokiem w kostkach, ja sam nigdy nie odważyłbym się w takim miejscu usiąść z MacBook'iem. Myślę nawet, że nie odważyłbym się nawet pokazać tam z moim wiekowym laptopem DELL'a (starym już Latitude C600).

#31 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 lipca 2008 - 18:22

U mnie w mieście darmowego internetu nie ma, ale jest firma co się płaci za internet a też go nie ma, tzn bawią się w pająka potem przychodzi burza spala im coś i neta nie ma i taka bajka, tak to jest jak się chce zrobić coś tanio i dorobić się fortuny.

#32 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 26 lipca 2008 - 18:38

Człuchów - net niby jest na głównym rynku ale nie da sie do niego podłączyć. Nie czy trzeba się "zarejestrować", czy jest poprostu taki wolny...

#33 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 26 lipca 2008 - 18:54

U mnie w mieście darmowego internetu nie ma, ale jest firma co się płaci za internet a też go nie ma, tzn bawią się w pająka potem przychodzi burza spala im coś i neta nie ma i taka bajka, tak to jest jak się chce zrobić coś tanio i dorobić się fortuny.

W Piotrkowie powstała nawet kiedyś inicjatywa darmowego internetu, ale... projekt umarł tak szybko jak powstał ze względu na sprzeciwy dostawców internetu drogą radiową. Obecny hot-spot w centrum miasta (teren tak "duży", że pewnie zamontowano tam jedną antene dookólną) ograniczony jest do 10 użytkowników i kosztował podobno (wg informacji prasowych) 10.000zł :) Nie korzystałem z tego jeszcze- ale założe się iż "panowie informatycy" nie ustawili tam zapewne żadnego kolejkowania pakietów. Ktoś ja zwykle nieźle wziął w łapę- ale to norma w tymże mieście w którym nawet autobusy komunikacji miejskiej (sprowadzone z DE) nie mają jednakowego malowania, oraz gdzie prezydent miasta oskarżony o korupcję (nie ważne już nawet czy słusznie, czy nie) siedząc w więzieniu nadal piastował swój urząd.

Człuchów - net niby jest na głównym rynku ale nie da sie do niego podłączyć. Nie czy trzeba się "zarejestrować", czy jest poprostu taki wolny...

Trzeba było iść do IT ;) Taką ładną drewnianą budkę tam ostatnio postawili- tylko, że jakoś nie bardzo przeszkolony został pracujący w niej młodociany (chyba?) personel.

#34 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 26 lipca 2008 - 19:02

kaczy - jak bede w poblizu, napewno zajde ;)

#35 golabek

golabek
  • 110 postów
  • SkądNisko

Napisano 03 kwietnia 2009 - 21:45

Nisko. woj. podkarpackie, 3 hotspoty, darmowe prowadzone przez miasto, najpierw trzeba się zarejestrować na stronie internetowej. Stalowa Wola - Katarzynka, na KEN'ie kiedy coś zamówimy to dostaniemy ładną karteczkę z hasłem (swoją drogą dobrą karpatkę tam mają ;) )

#36 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 03 kwietnia 2009 - 22:12

leoben austria mcdonald i Pub oCino (mila knajpa) jaslo caly rynek

#37 Luk

Luk
  • 108 postów
  • SkądTychy

Napisano 03 kwietnia 2009 - 22:45

Tychy. (jakby ktos kiedyś sie pojawil moze sie przyda)
Kloster Pub przy ulicy edukacji.
Restauracja Space w hotelu tychy przy al.JPII
mc Donald (ale to zadna nowina)
jeszcze ponoć w Urzędzie Miasta jest.

NoveKino Tychy też ma :)

#38 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 kwietnia 2009 - 23:01

W Gdyni na całym skwerze jest darmowy internet jednak ani w iphone ani w mbp nie udaje mi sie połączyć z internetem choć zasięg wifi jest maksymalny ...

#39 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 04 kwietnia 2009 - 00:01

Szczecin ma darmowy wifi przy magistracie na Jasnych Błoniach - latem wspaniała sprawa, a w pozostałe pory roku też
CH Galaxy - kilka wifi różnych sklepów i restauracji, także hotspoty płatne Orange i Ery
Jazz BRAMA Cafe - darmowy
uczelnie (czasem trzeba zapytać w sekretariacie o hasło!)

Dodaj do tego wifi w sieci KFC, Książnicę Szczecińską (bardzo wygodne miejsce ze stolikami oraz dojściem do gniazd z prądem), deptak na Bogusława oraz wiele prywatnych otwartych sieci. :cool:

#40 Skinnyp

Skinnyp
  • 169 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 kwietnia 2009 - 00:22

Gdynia, Skwer Kościuszki i Bulwar. Dosc spory teren a i z łódek można złapać jak blisko skweru się płynie ;)

#41 FuNnYm

FuNnYm
  • 152 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 04 kwietnia 2009 - 06:18

Szczecinek - darmowe hotspoty na rynku i w kinie

#42 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 04 kwietnia 2009 - 11:24

Wygląda na to, że nasze polskie miasta nie są wcale taką informatyczną pustynią. Polecam dodawanie tych informacji do portalu Atlas-WiFi.pl - lista darmowych hotspotĂłw - darmowy dostęp do internetu W ten sposób więcej internautów będzie z nich mogło skorzystać. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych