Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Darmowy dostęp do Internetu w waszych miastach?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 24 lipca 2008 - 13:41

Witam Szukałem na forum i nie znalazłem jednego spójnego posta, więc sam rozpoczynam. Jak wygląda dostęp darmowy do Internetu w waszych miastach. Ciekawią mnie detale. Czy dla przykładu postarało się miasto? Czy być może na osiedlu akademickim załatwił to uniwerek? Może McDonalds'y i inne? Czy jest to tylko ścisłe centrum, czy być może rozleglej? Zapraszam do dyskusji...

#2 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 24 lipca 2008 - 13:53

W McDonald's są najczęściej Hot-Spot'y Ery.

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2008 - 14:02

na polibudie wrocł. jest darmowy net w rynku chyba też w galeriach/pasażach/magnoliach chyba tak samo w jakiś kafeteriach/knajpach też ogólnie to w centrum da się znaleźć ;)

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 lipca 2008 - 14:50

W gdańsku niektóre knajpy mają WIFI darmowe, poza tym słyszałem, że przy dworcu koło "zieleniaka" też jest zasięg. I tak zapewne jest, na dachu bowiem stoi cała masa anten, może jedna z nich to WiFi. A skoro MC też ma, to widać powoli robi się tłoczno.

#5 3Jeze

3Jeze
  • 3 postów

Napisano 24 lipca 2008 - 15:03

Szczecin ma darmowy wifi przy magistracie na Jasnych Błoniach - latem wspaniała sprawa, a w pozostałe pory roku też CH Galaxy - kilka wifi różnych sklepów i restauracji, także hotspoty płatne Orange i Ery Jazz BRAMA Cafe - darmowy uczelnie (czasem trzeba zapytać w sekretariacie o hasło!)

#6 martinez

martinez
  • 14 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipca 2008 - 16:16

wi fi Poznan - caly Stary Rynek - darmówka od miasta, dodatkowo na rynku wi fi bez hasla udostepnia Brovaria, i Nescafe (podejrzewam ze jako sieciówka ma wifi w standardzie we wszystkich swoich lokalach, ale nie sprawdzalem) a z haslem podawanym przez obsluge - Cofeelya na ul. Zydowskiej (trzeba cos zamowic, rzecz jasna :)). Oprócz tgo restauracje Sfinks - haslo na paragonie udostepnia siec na 1 godzine z tego co pamietam.

#7 zuccom

zuccom
  • 66 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2008 - 16:42

Edinburgh - niestety nie jestem teraz w kraju... ale może jak ktoś tu zajrzy to akurat się przyda. Darmowy internet w kawiarni/pubie The Newsroom na początku Leith Walk/Na Końcu Princess Street. Bardzo fajny klimacik, i szybciutki internet. Może sie komuś akurat przyda ta informacja. Pozdrawiam !

#8 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 24 lipca 2008 - 17:20

Bournemouth - Większość kawiarni i fast-foodow, dużo pub'ów - wifi. Dużo bibliotek i innych miejsc użyteczności publicznej. Pozdrawiam.

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 lipca 2008 - 17:32

Ideałem było by, gdyby można było usiąść na ławce w centrum, albo na skwerze i mieć zasięg, niezależnie od miejsca.

#10 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 lipca 2008 - 17:34

W gdańsku niektóre knajpy mają WIFI darmowe, poza tym słyszałem, że przy dworcu koło "zieleniaka" też jest zasięg. I tak zapewne jest, na dachu bowiem stoi cała masa anten, może jedna z nich to WiFi.
A skoro MC też ma, to widać powoli robi się tłoczno.

W Gdańsku jeszcze na starym mieście na Długiej i okolicach jest WiFi - antena jest koło fontanny Neptuna, w promieniu 400m na pewno jest internet - przetestowałem na ul. Grobla I. Co do dworca - nie znalazłem tam nic darmowego oprócz hotspota Ery. W kinie Krewetka też jest net. No i jeszcze w bibliotece AMG, ale to dla studentów raczej ;)

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 09:21

No ! mam kuzyna studenta, może użyczy mi danych ;)

#12 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 25 lipca 2008 - 09:45

W małych miastach też nie jest źle. W Rykach z darmowego Internetu można korzystać w okolicach Urzędu Miejskiego (SSID: hotspot.ryki.pl). Zasięg nie jest rewelacyjny, jednak miejsce w pobliżu UM na ławeczce się znajdzie. W planach był WiMAX ale coś nie wypaliło :( Jest również darmowy Internet programu bibliotecznego Ikonka (SSID: ikonka). Zasięg w pobliżu Biblioteki Publicznej i Poczty. W Puławach również znajdzie się kilka hotspotów: Galeria Zielona, parking koło drogerii Rosmannn - tu chyba nie ma hotspotu tylko ktoś zapomniał zabezpieczyć sieć (sklep sportowy), hotspot Urzędu Miejskiego w Puławach. Wymieniam tylko te, z których zdarzało mi się korzystać. :)

#13 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 09:49

Ciekawe, czy ustawiając WiFi ma automat i idąc przez miasto, maczek może się sam przełączać pomiędzy aktualnie napotkanymi sieciami.

#14 zioper

zioper
  • 261 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 lipca 2008 - 10:05

Ciekawe, czy ustawiając WiFi ma automat i idąc przez miasto, maczek może się sam przełączać pomiędzy aktualnie napotkanymi sieciami.

Sprawdz ;)

#15 darek

darek
  • 513 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 lipca 2008 - 10:25

Kraków Rynek główny ma wifi, Galeria Krakowska również (na samej górze jak restauracje) Galeria Kazimierz też ma wifi (na górze jak cinema city i restauracje) Kazimierz: plac Nowy i okolice ulicy Szerokiej również wifi, w dodatku w niektórych kawiarniach masz dostęp free od nich Z tego co słyszałem w okolicy ulicy Bielany Prażmowskiego też można znaleźć otwarte sieci)

#16 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 25 lipca 2008 - 11:50

Tychy. (jakby ktos kiedyś sie pojawil moze sie przyda) Kloster Pub przy ulicy edukacji. Restauracja Space w hotelu tychy przy al.JPII mc Donald (ale to zadna nowina) jeszcze ponoć w Urzędzie Miasta jest. jak cos wiecej to dopisze:)

#17 zioper

zioper
  • 261 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 lipca 2008 - 12:02

Walbrzych Footballpub (bialy kamien => 6mb za free) McDonald Podobno w rynku jest

#18 kabanos

kabanos
  • 352 postów
  • SkądW-wa

Napisano 25 lipca 2008 - 13:27

Polecam ta stronke jezeli ktos szuka jakis hot spotow
◄ HOT.SPOTS.PL ► - Hotspoty w Polsce. Aktualności WiFi, WLAN.

Wystarczy zaznaczyc "Bezplatny", wpisac miasto i juz mamy liste

#19 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 25 lipca 2008 - 13:31

@kabanos troszke nieaktualna ... pizza hat w tychach nie istnieje juz hmm z dobrych 5 lat :)

#20 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 13:34

Cale centrum Poznania mialo miec darmowe WIFI. Ale Komisja Europejska sie nie zgodzila. Sprzeczne z zasada ochrony konkurencji.

#21 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lipca 2008 - 14:10

hmm parę miesięcy temu miała być akcja HOTSPOT tutaj na forum ale jakoś upadło chyba. Co do Poznania o ile dobrze pamiętam na starym rynku jest wifi. Tzn z rok temu było.

#22 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 18:15

Pięknie Panie i Panowie. Naprawdę miło czyta się wątek. Czekam na więcej. Może zapytam w takim razie: czy są w tych miejscach osoby, które dla przykładu kupują kawę i surfują? Czy sami korzystacie, a jeżeli tak to jak często i czemu?

#23 kabanos

kabanos
  • 352 postów
  • SkądW-wa

Napisano 25 lipca 2008 - 18:45

czemu?

Ee.. bo jest ? :D Sprawdzic poczte, rozklad jazdy, prognoze pogody, zobaczyc czy ktos jest na gg lub msn messenger, poszukac jakiejs ulicy...

#24 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2008 - 19:51

Nie widziałem takowych osób. Sam byłem raz z laptopem w takiej knajpie, ale to było spotkanie w interesach, nie było czasu na surfowanie. Ale jak bym był z lapkiem w mieście i miał dużo czasu to bardzo chętnie wstąpił bym do miłej knajpki, zamówił cokolwiek do picia i posurfował, posprawdzał wpisy na forum, poodwiedzał MOJE miejsca i poczytał artykuły. Na pewno pomógl by iPhone, nie musiał bym czekać na okazję żeby mieć laptopa.

#25 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 26 lipca 2008 - 08:00

Ee.. bo jest ? :D Sprawdzic poczte, rozklad jazdy, prognoze pogody, zobaczyc czy ktos jest na gg lub msn messenger, poszukac jakiejs ulicy...

Pytam czemu, ponieważ u mnie w mieście jest masa szkół językowych i tym samym masa rozwrzeszczanych nastolatków. Przychodzą do McDonald's i przy kolawce czy roztaplanym McFlurry'm siedzą godzinami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych